Moderator: Estraven
jozefina1970 pisze:Tak w ostatecznym rozrachunku to jest rów mariański, bo śmieszne jest to, że człowiek dorosły, pracujący, po studiach zarabia tyle, że wystarcza ledwie na rachunki, suchy chleb i co nieco do niego ale to już inna historia
villemo5 pisze:Ot życie. .... czasami się zastanawiam czy nie lepiej byłoby zostać fryzjerka
villemo5 pisze:Ja nie żałuję, bo nie mam pojęcia o tym.

AYO pisze:W tym szum Maupeczko droga, żeby jeszcze za to po ludzku płacili, a nie jakieś pieprzoną jałmużnę
jozefina1970 pisze:villemo5 pisze:Ja nie żałuję, bo nie mam pojęcia o tym.
Pojęcia też nie mam, to znaczy wiem, że praca tez wcale nielekka.
Chodziło mi właśnie o to - konkretny fach, zrobić swoje i już.
To tak w dużym skrócie. Bardzo dużym skrócie.
Maupa pisze:ale przecież wiedziałam, co robię, i nie ma co mędzić, bo sama tę decyzję podjęłam - Wy pewnie też?
jozefina1970 pisze:Maupa pisze:ale przecież wiedziałam, co robię, i nie ma co mędzić, bo sama tę decyzję podjęłam - Wy pewnie też?
Tak, z tym, że to było dawno i realia zmieniły się diametralnie.
AniHili pisze: Ja mogłabym choćby zostać konserwatorką powierzchni płaskich, ale chcę móc się utrzymać za swoją pensję, a nie lecieć od 1-szego do 1-szego. Tylko tyle.
AniHili pisze:jozefina1970 pisze:Maupa pisze:ale przecież wiedziałam, co robię, i nie ma co mędzić, bo sama tę decyzję podjęłam - Wy pewnie też?
Tak, z tym, że to było dawno i realia zmieniły się diametralnie.
Otóż to. Szłam na kierunek, który wówczas miał być z gatunku "przyszłościowych" - i taki się okazał cudny, że ani sekundy w zawodzie nie przepracowałam (i nie przepracuję)No ale mgr inż. mam, tylko mogę to sobie w doopę wsadzić. Życie.
Tyle, że nie fair jest system płac w kraju, a zwłaszcza stosunek zarobków do kosztów utrzymania, bo takiej żenady nie ma chyba w całej Europie. Ja mogłabym choćby zostać konserwatorką powierzchni płaskich, ale chcę móc się utrzymać za swoją pensję, a nie lecieć od 1-szego do 1-szego. Tylko tyle.
Użytkownicy przeglądający ten dział: CheshireCat93, Google [Bot], sebans i 54 gości