SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 09, 2013 19:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Boo - a Applaws?

agula76 - Almo Nature to karma uzupełniająca. Składa się z czystego mięsa, z tym, że jest o wiele droższa.
Jeśli chcesz karmić kota mięsem, wybieraj to mocno tłuste, dodawaj kości (lub drobno zmielone skorupki z jajek) i podroby, a do tego - najlepiej - źródła witamin, minerałów i tauryny, zwłaszcza tauryny. Szczegóły w tematach BARFowych lub na podlinkowanym wyżej forum.
Jeśli musi być Almo Nature, konieczne jest dodawanie tłuszczu i wszystkiego, co powyżej. Więc nie dość, że przepłacasz za mięso (i wodę, bo tej jest chyba najwięcej w tych filetówkach), to jeszcze musisz więcej do niego dodać.
Jak coś, w pierwszym poście tematu masz pełną listę karm dobrych, słabych, średnich, uzupełniających - polecam przejrzeć.

A czy wszystkie typy almo nature to uzupełniająca? Bo jak patrzę tu: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... lmo_nature to nie wydaje mi się, żeby to było czyste mięso, skoro jest tam łosoś z dynią, czy tuńczyk z kukurydzą ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Nie cze 09, 2013 20:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Karmy te składają się z ładnego, czystego mięska (zwykle ryby lub kurczaka) + wody/galaretki + ryżu lub innego niczego nie wnoszącego dodatku.

:wink:
A na poważnie, akurat patrzenie na skład niewiele daje przy karmach filetowych. Najlepiej spojrzeć na analizę: wtedy zobaczymy, że karma składa się głównie z wody (88%, podczas gdy zwykłe karmy mają 75-80%), dalej jest za dużo białka (naście %, powinno być w okolicach 10%), śmieszne ilości tłuszczu (0,5%, powinno być ok. 5%), zwykle brak dodatków witaminowych i mineralnych, a jak są, to też raczej symboliczne.

Maupa pisze:xlchtloi moja słodka, zerkniesz?
http://ekozwierzak.pl/Koty/Karmy-bez-zb ... sa%29.html
do porównania z totw canyon river.
xoxo, maupka :1luvu:

Dla Ciebie wszystko, skarbie ;)
Na pierwszy rzut oka widać, że karma jest porównywalna z ZiwiPeak. Przynajmniej cenowo...
A na poważnie: na pierwszych kilku miejscach składu suszony zwierz - można się czepiać, że nie wiadomo, ile w tym mięsa a ile odpadów... Ale zaraz czytamy, że mięsa jest 70%. No dobra.
Oprócz mięsa mamy siemię lniane, poprawiające trawienie i drożdże piwne (źródło witamin z grupy B).
Producent chwali się, że karma nie zawiera oleju słonecznikowego (słusznie, po co to kotu?), zawiera za to... topinambur, czyli słonecznik bulwiasty :lol: A oleju rybnego to nie łaska?
Kocimiętka to chyba tylko jako wabik (nietrafiony zresztą - mój kot np. nie lubi).
Owoce leśne pomagają utrzymać w dobrym stanie układ moczowy, nie wiem jednak, czy nie jest ich tu trochę za dużo. Pamiętajmy, że zawarta w owocach fruktoza jest szkodliwa dla kotów...

Przejdźmy do analizy:
46% białka - ok
23% tłuszczu - ok
11,6% węglowodanów - WOW.
1400,00 mg/kg tauryny - i tu Cię mam! Za mało :evil: (powinno być przynajmniej 2000 mg/kg)
Omega 3:Omega 6 - 1:4,(3) trochę za dużo, ale i tak nieźle. Ale i tak mam wrażenie, że część kwasów pochodzi z tego nieszczęsnego topinamburu...
1240,00 mg/kg DL-metionina - a to ciekawe. Myślałam, że dodaje się to do słabych karm, żeby zrównoważyć brak tego aminokwasu naturalnie występującego w mięsie w wystarczających ilościach (w przeciwieństwie do tauryny). Czyżby producent coś ukrywał? :evil:
Wapń/fosfor - 1,26:1 nieźle. Niby powinno być poniżej 1,2:1, ale nie jest najgorzej.
Sód/potas - 1:1,4 - świetnie

Ogółem: producent podaje chyba wszystkie informacje o swoim produkcie i chwała mu za to. Karma ma swoje wady, ale ogółem wydaje się jedną z najlepszych gotowców.

Co do TOTW Canion River... Wystarczy spojrzeć na analizę:
32% białka - mało!
16% tłuszczu - też mało!
10% wilgotności
3% włókna
? popiołu
Ile jest węglowodanów? Trudno stwierdzić. Jeśli przyjmiemy średnią wartość popiołu (9%), wyjdzie ich 30%. Masakra...
Do tego:
0,15% tauryny - niewiele więcej, niż wyżej
Kwasy tłuszczowe Omega 3 0.3 %
Kwasy tłuszczowe Omega 6 2.4 %
(stosunek 1:8 :strach: )
Ilość witamin i minerałów, jakkolwiek chaotycznie podana, wydaje się w porządku.

Ogółem: o ile Rocky Mountain jeszcze ujdzie, o tyle Canion River jest po prostu słaba. WildCat zdecydowanie lepsza.

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Nie cze 09, 2013 20:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

z tym 2000mg/kg to już wiem :lol: ale żadna karma nie spełnia tego wymogu i wszystko trzeba suplementować, więc się cieszę, że w ogóle coś.
u nas rocky mountain odpada, bo ma za dużo kurczaka (uczulenie). dlatego też spośród kilku wildcatów muszę wybrać ten na dziczyźnie, który jest najdroższy. ale co zrobić ;)

dziękuję Ci pięknie i mam u Ciebie dług :1luvu: a brzydalowi ściągnę próbkę na spróbowanie.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie cze 09, 2013 20:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:z tym 2000mg/kg to już wiem :lol: ale żadna karma nie spełnia tego wymogu i wszystko trzeba suplementować

Orijen cat & kitten zakładka GUARANTEED ANALYSIS - tauryna 0,25% czyli na 100 g jest 250mg, czyli na kg 2500mg - chyba, że mnożenie u mnie siada (chora jestem, więc wszystko możliwe).

Magnolia też jak dostanie puszeczkę z kurczakiem czy nawet gotowanego z chowu przemysłowego, to cuda... ale jak kurczak bio / ekologiczny, to jest OK (od lat nie tykam kurczaka ze sklepu, bo się źle po nim czuje - widać nie tylko ja).

Taste of the Wild - Rocky Mountain Felin ma 42% białka (dlatego wybrałam tę wersję a nie river...).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie cze 09, 2013 21:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:z tym 2000mg/kg to już wiem :lol: ale żadna karma nie spełnia tego wymogu i wszystko trzeba suplementować, więc się cieszę, że w ogóle coś.

Nowy Applaws ma 2000 mg/kg. Ale i tak jest na kurczaku.
PoN ma bodajże 3500 mg/kg
Ziwi - 28%
A więc nie jest tak źle ;)
Przynajmniej pod tym względem...
Maupa pisze:mam u Ciebie dług

Kiedyś się upomnę :twisted:

xlchtloi

Post » Nie cze 09, 2013 21:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:
Maupa pisze:mam u Ciebie dług

Kiedyś się upomnę :twisted:

robię bannerki, poprawiam teksty jako korekta, wyszukuję informacje. luzik. :mrgreen:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pon cze 10, 2013 8:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

mózg się lasuje :)

Polecano mi ostatnio TOTW ale wiedze ze z analizy przeprowadzonej przez kolezanke:)(dziękuję ) słaba

tak się zastanawiam nad tym kurczakiem

surowe podaje indyk + plasterek wołowiny . Sucha wybrałam dla urozmaicenia z kurczakiem. Ale jeżeli on je rzeczywiście uczula???? Najgorsze jet to ze po tym cholernym Royalu nie chcą niczego ruszyc...dlubia tak ze cholera mnie już bierze

kupiłam Almo Łosos ta wersje 55% lososia ...powąchały odeszły ..wczoraj już wyzywałam ze jak się wkurze to WHISKASA im zapodam i się skończy :evil: :evil: :evil:

zartuje oczywiście ....rece mi opadają

ale damy rade ...gdybym miała na tyle kasy po prostu porobiłabym testy ...bo jeżeli okaze się ze tylko np. zboze ...to skzoda ich zebym kupowała karmy zbozowe bo to jest jak walka z wiatrakmi

z tym ze one nie maj zadnych ran, nie drapia się bardzo uporczywie , zanych strupków.

wiec czy to alergia? czy ten cholerny ROYAL?? trochce mi czasu mi zajmie ich obserwowanie

teraz zwróciłam uwagę na skład ROYALA- jest na ryżu + kukurydza , mączka kukurydziana - czyli w nazym przypadku uczulenie na zboża brac pod uwage na samym końcu????
agula76

Post » Pon cze 10, 2013 9:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Są dwa rodzaje TOTW, Rocky Mountain jest jeszcze w miarę dobre, za to Canion River takie sobie ;)

xlchtloi

Post » Pon cze 10, 2013 16:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

agula76 pisze:ale damy rade ...gdybym miała na tyle kasy po prostu porobiłabym testy ...bo jeżeli okaze się ze tylko np. zboze ...to skzoda ich zebym kupowała karmy zbozowe bo to jest jak walka z wiatrakmi

z tym ze one nie maj zadnych ran, nie drapia się bardzo uporczywie , zanych strupków.

a jakie mają objawy - poza pogorszeniem sierści? ta sierść to prawie na pewno efekt pogorszenia karmy, czyli rezygnacji z mięsa.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Pon cze 10, 2013 16:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:
agula76 pisze:ale damy rade ...gdybym miała na tyle kasy po prostu porobiłabym testy ...bo jeżeli okaze się ze tylko np. zboze ...to skzoda ich zebym kupowała karmy zbozowe bo to jest jak walka z wiatrakmi

a jakie mają objawy - poza pogorszeniem sierści? ta sierść to prawie na pewno efekt pogorszenia karmy, czyli rezygnacji z mięsa.

sierść- tak jakby tłusta,sterczaca , rozdzielajaca się , u jednego kota łupież

u dwóch kotów efekt falowaia skóry , napadowe wylizywnie, drapanie

ma tez mala Tosie - około 8,9 miesięcy - u niej stwioerdzono zatkanie gruczołów okołoodbytowych - Cekin tez miał minimalnie przytkane

ale stawiam na karme

wiem jak moje koty wygladaly wcześniej

co mog jeszcze dorzucić??? tylko wezcie pod uwage ze to sa tyfusy do jedzenia:)

raz w tyg gotowana ryba
raz w tyg zółtko wymieszane z miesesm
codziennie mięso surowe indyk + plasterek wołowiny na 3 koty
+ SUCHE póki co ALMO NATURE - kurczak + dosypuje suchą łosos wersja więcej miesa :) - bo samej nie tkna
agula76

Post » Pon cze 10, 2013 18:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A ja się niedawno poddałam, ale ostatni raz się złamałam :wink: i dzisiaj zamówiłam tym moim wybrzydzaczom mokrą GranataPet - jagnięcina z indykiem. Ale to już naprawdę ostatnia próba z lepsiejszym mokrym. Niedługo wyjeżdżam i koty będą przez tydzień u mojego brata, a tam nikt nie będzie się z nimi cackał - jak posiedzą pół dnia głodne, to może zjedzą to, co będzie w miskach. Może. :roll:

agula76 - mnie się udało przestawić koty z RC na Orijen. Trochę to trwało, było ciężko, ale się udało, więc nie rezygnuj i próbuj dalej. I, o dziwo, łatwiej poszło ze starszą kotką - bardzo wybredną i głównie mokrożerną. Natomiast kochająca suche i dotąd wszystkożerna maluda wybrzydzała - dopóki mieszałam starą karmę z nową, uparcie wybierała tylko stare chrupki - nawet jak już została proporcja 3 chrupki RC : reszta miski Orijen. Potem były ze trzy dni strajku, aż w końcu się przekonała i teraz kocha Orijena miłością wielką. :D

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pon cze 10, 2013 22:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

zaznaczam :) z polecenia :wink:
Obrazek Obrazek
Nikt nie jest nam dany na zawsze...
Hotel dla kotów: https://www.facebook.com/kitawmiescie

KITA - RZESZÓW

Od: Sob gru 17, 2011 19:07

Post » Czw cze 13, 2013 14:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

My dajemy

mokre pierś z kurczaka na parze( surowe średnio im podchodzi :?: ),żołądki, serca i rybki też na parze - czasami mieszam im z saszetką iamsa. :lol:

sucha Iams dla kociaków.

przysmaki wydaje mi się że moje koty mogłyby tylko jeść jakies serki, śmietane,jogurty, twarożek
no i oczywiście najchętniej to co właśnie jest u mnie na talerzu haha :ryk:
Obrazek

KiszkiMyszki

Od: Śro maja 29, 2013 14:48

Post » Pt cze 14, 2013 12:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Karmy bezzbożowe, które mają jedno źródło białka są idealną opcją przy podejrzeniu alergii u kota. Przeszliśmy sporo, ja i kot, który cierpi na alergię i znalezienie odpowiedniej karmy przy diecie eliminacyjnej było priorytetem.
Ja bardzo rozumiem potrzebę istnienia na rynku takiej karmy jak TOTW Canyon River Feline, która może się okazać dla wielu kociarzy wybawieniem, gdyż zawiera tylko ryby. Oczywiście kot może być uczulony na wszystko, ale najczęstsze alergie są na kurczaka, gluten, jagnięciną, wołowinę itp.
Akurat mój kot trochę nietypowo ma alergię właśnie na ryby, więc z bezzbożowych możemy używać tylko tych z samym kurczakiem, bo w innych są właśnie rybki jako urozmaicenie.

Pysiiio

Od: Śro cze 12, 2013 21:38

Post » Sob cze 15, 2013 10:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dzieki Waszym radom juz serwuje gamoniom PoN mix, doszlismy do 100%, nawet skubia, choc czasem podjedzą babci Royala ;) Szczegolnie mlody, ktory lubi suche, wykazywal wiekszy entuzjazm dla Royala i czesciej go widze przy misce babci. Ale bedziemy nad tym pracowac :mrgreen:

Mam jeszcze pytanie, bo doradzam domom majacym koty z moich adopcji. Niby bezzbozowki sa uniwersalne i mozna polecac tez dla kociakow, ale np. w opisie PoN mix jest wskazanie, ze dla doroslych i seniorow. No, i zglupialam, czy polecana dla kociakow i od jakiego wieku.
http://sklep.modernpet.pl/main/product. ... roduct=538

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

[poprzednia][następna]