SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 28, 2013 15:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Miamor (Ragout Royale, Vital Balance) lub Bozita.

Miamora nie testowaliśmy, więc z ciekawości sprawdzę.
A ten Miamor będzie lepszy niż RC czy Hills?
Edit: doczytałam, że Miamor ma zbyt wysoki poziom fosforu (wyższy niż RC czy Hills) więc jednak u nas odpada.

A ta Bozita to w kartonikach czy inna? Bo gdzieś czytałam na miau jakiś długaśny wątek, jak to Bozita w kartonikach na pewno nie może zawierać tyle mięsa, ile zawiera, bo jest tania ;)

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto maja 28, 2013 15:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Yagutka pisze:A ta Bozita to w kartonikach czy inna? Bo gdzieś czytałam na miau jakiś długaśny wątek, jak to Bozita w kartonikach na pewno nie może zawierać tyle mięsa, ile zawiera, bo jest tania ;)

Tania jak tania, ale wystarczy spojrzeć na zalecaną porcję dzienną. Zwykle zaleca się podanie ok. 200g mokrej karmy na kota 4-5kg by pokryć zapotrzebowanie dzienne, a Bozity trzeba podać ponad pół kg ;) . To świadczy o tym, że ta karma nie jest wysokich lotów i składa się głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego, a nie mięsa. Od czasu do czasu wiadomo nie zaszkodzi.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Wto maja 28, 2013 15:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

karola7 pisze:
Yagutka pisze:A ta Bozita to w kartonikach czy inna? Bo gdzieś czytałam na miau jakiś długaśny wątek, jak to Bozita w kartonikach na pewno nie może zawierać tyle mięsa, ile zawiera, bo jest tania ;)

Tania jak tania, ale wystarczy spojrzeć na zalecaną porcję dzienną. Zwykle zaleca się podanie ok. 200g mokrej karmy na kota 4-5kg by pokryć zapotrzebowanie dzienne, a Bozity trzeba podać ponad pół kg ;) . To świadczy o tym, że ta karma nie jest wysokich lotów i składa się głównie z produktów pochodzenia zwierzęcego, a nie mięsa. Od czasu do czasu wiadomo nie zaszkodzi.

O właśnie, to też pamiętałam z tamtego wątku :D

Pół kilo nie ma szans, mój niejadek zjada ok 100-150 g ;)

Yagutka

Post » Wto maja 28, 2013 16:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Wto maja 28, 2013 22:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No, Bozita jest taka średnia, do przeżycia wystarczy, ale niewiele więcej.
Niestety, większość dobrych karm ma postać pasztetów, te z sosami i galaretkami są takie właśnie niespecjalne. No, ale jak koniecznie musi być... :roll:

Christoperusa nie znam, ale jak na moje oko to średnia półka.

Mokra ma w składzie głównie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli w sumie nie wiadomo co. Ale przynajmniej nie zawiera zbóż, soi ani innych niepotrzebnych zapychaczy. Witaminy A, D i E to takie absolutne minimum, szkoda, że nie podali, ile tauryny ani jakie minerały znajdują się w karmie.

Sucha - na pierwszym miejscu mączka mięsna, ok, trochę dalej tłuszcz drobiowy (nie napisali, czym konserwowany). Dalej: proszek ziemniaczany, suszone wysłodki buraczane, włókna celulozowe - rzeczy w najlepszym razie zbędne. Hydrolizowane białko drobiowe to po prostu aromat.
Z analizy: za mało białka i tłuszczu. Ponad 30% karmy stanowią węglowodany. A kot potrzebuje tylko 5-10%!
Witamin trochę więcej, niż w mokrej, wszystkie niezbędne minerały na miejscu, za to w trochę niedobrych proporcjach (za dużo fosforu w stosunku do wapnia i potasu w stosunku do sodu), średnio też z tauryną (jest 1300 mg/kg, powinno być 2000 mg/kg).
Ogółem: mocno średnia :?

Grau natomiast to jedne z lepszych karm mokrych, kiedyś była analizowana przez dagnes: viewtopic.php?f=10&t=104755 (2 post od góry) i chyba aż tak bardzo się od tego czasu nie zmieniła :wink:

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Śro maja 29, 2013 4:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dobre pasztety mamy - żaden jeść nie chce, leżą i czekają na lepsze czasy, może za jakiś czas spróbuję znowu, może im się apetyt zmieni ;)

Grau też mamy, tez nie chcą jeść :roll:

Yagutka

Post » Śro maja 29, 2013 6:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Miamora Milde Mahlzeit mamy, tez nie chca jesc ;)
Czego brakuje w tych lepszych karmach? Chemii dosmaczajacej?

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 5 >>

Post » Śro maja 29, 2013 6:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Moim zdaniem nie mają właśnie tych polepszaczy smaku.

Ale z drugiej strony Eryk jest na Orijenie, więc karma ok, chyba tych polepszaczy nie ma, a dobrego mokrego nie chce jeść.
Maciek ma pewnie trochę przytępione zmysły (z racji wieku i choroby), pewnie dlatego woli lepiej pachnące ciut gorsze karmy. Z drugiej strony Orijena też chętnie wcina, więc ja już nie wiem 8O

Yagutka

Post » Śro maja 29, 2013 8:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:No, Bozita jest taka średnia, do przeżycia wystarczy, ale niewiele więcej.
Niestety, większość dobrych karm ma postać pasztetów, te z sosami i galaretkami są takie właśnie niespecjalne. No, ale jak koniecznie musi być... :roll:

Christoperusa nie znam, ale jak na moje oko to średnia półka.

Mokra ma w składzie głównie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli w sumie nie wiadomo co. Ale przynajmniej nie zawiera zbóż, soi ani innych niepotrzebnych zapychaczy. Witaminy A, D i E to takie absolutne minimum, szkoda, że nie podali, ile tauryny ani jakie minerały znajdują się w karmie.

Sucha - na pierwszym miejscu mączka mięsna, ok, trochę dalej tłuszcz drobiowy (nie napisali, czym konserwowany). Dalej: proszek ziemniaczany, suszone wysłodki buraczane, włókna celulozowe - rzeczy w najlepszym razie zbędne. Hydrolizowane białko drobiowe to po prostu aromat.
Z analizy: za mało białka i tłuszczu. Ponad 30% karmy stanowią węglowodany. A kot potrzebuje tylko 5-10%!
Witamin trochę więcej, niż w mokrej, wszystkie niezbędne minerały na miejscu, za to w trochę niedobrych proporcjach (za dużo fosforu w stosunku do wapnia i potasu w stosunku do sodu), średnio też z tauryną (jest 1300 mg/kg, powinno być 2000 mg/kg).
Ogółem: mocno średnia :?

Grau natomiast to jedne z lepszych karm mokrych, kiedyś była analizowana przez dagnes: viewtopic.php?f=10&t=104755 (2 post od góry) i chyba aż tak bardzo się od tego czasu nie zmieniła :wink:
Dzięki :) Kupowałam Grau na wystawie i moje jadły ale tylko wariant w sosie.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro maja 29, 2013 8:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Yagutka pisze:Maciek ma pewnie trochę przytępione zmysły (z racji wieku i choroby), pewnie dlatego woli lepiej pachnące ciut gorsze karmy. Z drugiej strony Orijena też chętnie wcina, więc ja już nie wiem 8O

przecież orijen śmierdzi tak, że ja go czuję z drugiego pokoju, to nawet zakatarzony kot bez problemu rozpozna :lol:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Śro maja 29, 2013 8:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:
Yagutka pisze:Maciek ma pewnie trochę przytępione zmysły (z racji wieku i choroby), pewnie dlatego woli lepiej pachnące ciut gorsze karmy. Z drugiej strony Orijena też chętnie wcina, więc ja już nie wiem 8O

przecież orijen śmierdzi tak, że ja go czuję z drugiego pokoju, to nawet zakatarzony kot bez problemu rozpozna :lol:

No co Ty, dla mnie ta karma wcale nie śmierdzi (może mam również przytępione zmysły :ryk: )

Yagutka

Post » Śro maja 29, 2013 8:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

karola7 pisze:

Zalecana porcja Bozity to 300g.

mroczna_wydra

Od: Czw mar 21, 2013 20:10

Post » Śro maja 29, 2013 9:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

mroczna_wydra pisze:
karola7 pisze:

Zalecana porcja Bozity to 300g.

A na stronie Krakvetu jest podane, że 4kg kot powinien zjeść 455g karmy : http://www.krakvet.pl/bozita-miesne-kaw ... 18688.html

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Śro maja 29, 2013 9:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

na opakowaniu Bozity jest 300g, sprawdziłam, bo karmię tym moje futrzaki.

mroczna_wydra

Od: Czw mar 21, 2013 20:10

Post » Śro maja 29, 2013 11:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

a Moonlight dinner? wiem, że to filetówka ale moje innej nie chcą :( są jakieś dodatki witaminowe? jak nie to zostanę przy Schesirze, bo tam chociaż śladowe ilości witamin są.
No i dziś próbuję z Miamor Vital Balance i Ragout Royale, może chociaż na to się skuszą bo to chyba lepsze niż filetowe?
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

[poprzednia][następna]