SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 26, 2013 11:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:
Arcana pisze:Czyli ten podzial na bialko, tluszcz, weglowodany, tauryne itp. nic nie mowi?

szczególnie zdradliwy jest podział na białko - w analizie masz umieszczone jako jedno zarówno zwierzęce, jak i roślinne, a to roślinne jest dla kotów nieprzydatne, nie zużywają go. dlatego karmy, które są ze zbóż, a nie z mięsa, nominalnie mogą mieć więcej białka, ale w praktyce ono będzie niestrawne dla futer.

Aha, a ziemniaki w TOTW?
Wyprobowalabym Power of nature, cena jak RC, ale 2 kg?! Ostatnio mam duze sukcesy w kupowaniu polecanych karm, ktorych moje badziewiaki nie chca do pyska wziac.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 5 >>

Post » Nie maja 26, 2013 11:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Arcana pisze:Aha, a ziemniaki w TOTW?
Wyprobowalabym Power of nature, cena jak RC, ale 2 kg?! Ostatnio mam duze sukcesy w kupowaniu polecanych karm, ktorych moje badziewiaki nie chca do pyska wziac.

ziemniaki są dokładnie i tak samo nieprzydatne jak zboże, różnica pomiędzy tymi karmami jest w ilości ziemniaków a ilości zboża. ziemniaki są też w orijenie, acanie i applawsie. zasadniczo we wszystkim jest coś, co jest niepotrzebne - idealny to jest tylko barf :P
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie maja 26, 2013 13:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Różnica jest taka, że ziemniaki zawierają głównie skrobię (a więc cukier), a ilość białka jest w nich znikoma i ma niewielki wpływ na ogólną ilość białka w karmie. Inna sprawa jest np. z grochem, który już zawiera więcej białka (a też jest w TOTW) lub ciecierzycą, którą niektórzy producenci walą do karmy i tak się szczycą, że "nie zawiera zbóż ani ziemniaków".

W ogóle fajną stronę znalazłam: http://www.tabele-kalorii.pl/ Tam są wypisane wartości odżywcze poszczególnych produktów, ilość białka, tłuszczu, węglowodanów. Wychodzi, że najgorsza jest pszenica, owies i proso. Kukurydza i ryż niewiele gorsze od ziemniaków, więc chyba różnica faktycznie tkwi głównie w ilości (i tym, że bezzbożówki na ogół nie zawierają izolowanego białka z ziemniaka - TOTW to chyba niechlubny wyjątek - a zbożówki często w składzie mają gluten - czyli białko - kukurydziane jako dodatek do samej kukurydzy).
Ale już kiedyś pisałam, że nie ma co patrzeć na nalepkę "bezzbożowa", bo niektórzy producenci walą do tych karm tyle ziemniaków czy ciecierzycy, że szkoda gadać. Tylko spojrzenie na skład i analizę pozwala uniknąć błędów.

Arcana, mój łobuz dostał Power of Nature Meadowland Mix, tylko raz, bo koniec końców za droga to impreza ^^' A jakby tak drogiej karmy nie chciał, to chyba bym mu do gardła wpychała :evil: A na poważnie, na grymasy najlepiej pomaga mieszanie nowej karmy ze starą. Ja tak swego czasu Riddicka do TOTWa przekonałam (początkowo w ogóle nie wiedział, co z tym zrobić).

Maupa pisze:idealny to jest tylko barf

A fcale że nie, bo ideał to kotek hasający po lesie i łapiący myszki, ptaszki i inne łatajstwa :-P Nawet BARF to tylko imitacja.

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Nie maja 26, 2013 13:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

przestań mnie dobijać! xD Łajza siedzi na TOTWie, bo ma uczulenie na kurczaka, więc z miejsca odpadają mi pon i applaws. poprzysięgłam sobie, że już nigdy w życiu nie kupię rybnego orijena, bo tak strasznie śmierdzi, że można umrzeć. zostaje mi więc totw canyon river albo acana grasslands :P tudzież eksperymenty, np. z granatą:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... pet/348190
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... pet/348226

ale chyba jest jeszcze gorzej plus zawierają tłuszcz z kurczaka...
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie maja 26, 2013 13:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Apropo ostatnio nabylam pare opakowan 400g roznych smakow suchej Granaty na probe. Mogę prosic o recenzje ?
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Nie maja 26, 2013 13:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Zaznaczę
xlchtloi pisze: (...) A na poważnie, na grymasy najlepiej pomaga mieszanie nowej karmy ze starą. Ja tak swego czasu Riddicka do TOTWa przekonałam (początkowo w ogóle nie wiedział, co z tym zrobić). (...)

U mnie to niestety nie działa. Mam masę grau, granatapet, feringi (mokre), które mieszałam najpierw z jadalnym (jeszcze) surowym indykiem, a później z znienawidzonym przeze mnie gourmentem :evil: Nic nie pomaga, nawet na przegłodzeniu :evil: A ciśnienie mam tym większe, że kot felv+ i nie chcę go trzymać na byle czym :?
Już nie wiem, co zamówić :| :?:
Powyższe jeszcze zajada drugi na diecie (podszerstek mu cośik kilogramów nabrał :mrgreen: ) i z miski dodatniego- pies. Pies wniebowzięty, odchudzany z przymusu, ale zje.
I uprzedzę- sklepowej wołowiny nie ruszą- oba. Tylko pies.
pwpw

Post » Nie maja 26, 2013 14:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:Łajza siedzi na TOTWie, bo ma uczulenie na kurczaka, więc z miejsca odpadają mi pon i applaws.

Fakt, to trochę bez sensu, że większość dobrych karm na kurczaku. Co to, innych mięs nie ma? Wołowiny? Jagnięciny? Chromolonego królika?!

Goyka pisze:Apropo ostatnio nabylam pare opakowan 400g roznych smakow suchej Granaty na probe. Mogę prosic o recenzje ?

Mówisz - masz :D

Wszystkie warianty są mniej-więcej takie same.
Na pierwszym miejscu suszone mięso - ok.
Zaraz na drugim - płatki ziemniaczane :?
Trzecie to tłuszcz z kurczaka, ok.
Czwarte - olej z pestek granatu, nie mam pojęcia, po co. Najśmieszniejsze, że BARFowi specjaliści też nie.
Olej z łososia, drożdże piwne - ok.
Pulpa buraczana - poszperałam trochę i wyszło, że to największe świństwo :strach: Nie wiem jednak, na ile to rzetelne informacje, a na ile histeria. Ogólnie jednak jest to produkt co najmniej zbędny.
Proszek z białka jaja - żółtko byłoby lepsze ;)
Co do dodatków witaminowo-minerałowych: tauryny trochę za mało (1200 mg/kg, a powinno być 2000mg/kg), brak witamin z grupy B (ale są w drożdżach piwnych), "kwasowęglowe wapno żywieniowe" - nie wiem, jak się do tego ustosunkować. Czyżby chodziło o cytrynian wapnia? Nie zauważyłam też źródła żelaza. Proporcji kwasów tłuszczowych i pierwiastków nie idzie obliczyć, no chyba, że producent zamieścił szczegółowe informacje np. na opakowaniu lub na swojej stronie. W Zooplusie ich jednak nie ma.

Jeśli idzie o analizę:
Białko: od 28% ( :strach: ) do 33%. Słabo.
Tłuszcz: 0d 17% do 21%. Od biedy...
Nie podają wilgotności, ale nawet jeśliby przyjąć maksimum dla suchych karm (10%), po podliczeniu wychodzą jakieś masakryczne ilości węglowodanów (ok. 30%).

W sumie najsłabszy jest wariant rybny (28% białka, 17% tłuszczu), najlepszy z kurczakiem (33% białka, 21% tłuszczu). Ale ogólnie po producencie jednych z najlepszych karm mokrych spodziewałabym się czegoś lepszego :(

xlchtloi

Post » Nie maja 26, 2013 14:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Ale już kiedyś pisałam, że nie ma co patrzeć na nalepkę "bezzbożowa", bo niektórzy producenci walą do tych karm tyle ziemniaków czy ciecierzycy, że szkoda gadać. Tylko spojrzenie na skład i analizę pozwala uniknąć błędów.

Arcana, mój łobuz dostał Power of Nature Meadowland Mix, tylko raz, bo koniec końców za droga to impreza ^^' A jakby tak drogiej karmy nie chciał, to chyba bym mu do gardła wpychała :evil: A na poważnie, na grymasy najlepiej pomaga mieszanie nowej karmy ze starą. Ja tak swego czasu Riddicka do TOTWa przekonałam (początkowo w ogóle nie wiedział, co z tym zrobić).

No i zglupialam, co wyprobowac, pomijając Orijena, TOWT i Acane. No i Ziwipeak, bo przy tej cenie musialabym go wyrzucic razem z kotami :mrgreen: Power of natur ma lepszy sklad niz np. Porta 21 lub Sanabelle bezzbozowa? Sanabelle jest nawet drozsza od PON, tylko ma male opakowania. A co z zapychaczy jest w PON?
Na razie konsekwentnie zabralam koteckom RC exigent, bo faktycznie po tych dosmaczonych chrupkach nawet inne RC juz nie pasowaly :twisted:

Arcana

Post » Nie maja 26, 2013 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Arcano, na szczęście na te pytania już odpowiedziano:

Tu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=773 trzeci post od dołu zawiera analizę porównawczą TOTW i Feline Porta 21.
Tu zaś: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.ph ... &start=210 w szóstym poście od góry jest szczegółowa analiza Sanabelle No-Grain.
Tu: http://www.forum.agiliscattus.pl/viewtopic.php?t=1076 są szczegółowe analizy wszystkich karm polecanych, w tym Power of Nature.

Smacznego :twisted:

xlchtloi

Post » Nie maja 26, 2013 14:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:
Maupa pisze:Łajza siedzi na TOTWie, bo ma uczulenie na kurczaka, więc z miejsca odpadają mi pon i applaws.

Fakt, to trochę bez sensu, że większość dobrych karm na kurczaku. Co to, innych mięs nie ma? Wołowiny? Jagnięciny? Chromolonego królika?!

Goyka pisze:Apropo ostatnio nabylam pare opakowan 400g roznych smakow suchej Granaty na probe. Mogę prosic o recenzje ?

Mówisz - masz :D

Wszystkie warianty są mniej-więcej takie same.
Na pierwszym miejscu suszone mięso - ok.
Zaraz na drugim - płatki ziemniaczane :?
Trzecie to tłuszcz z kurczaka, ok.
Czwarte - olej z pestek granatu, nie mam pojęcia, po co. Najśmieszniejsze, że BARFowi specjaliści też nie.
Olej z łososia, drożdże piwne - ok.
Pulpa buraczana - poszperałam trochę i wyszło, że to największe świństwo :strach: Nie wiem jednak, na ile to rzetelne informacje, a na ile histeria. Ogólnie jednak jest to produkt co najmniej zbędny.
Proszek z białka jaja - żółtko byłoby lepsze ;)
Co do dodatków witaminowo-minerałowych: tauryny trochę za mało (1200 mg/kg, a powinno być 2000mg/kg), brak witamin z grupy B (ale są w drożdżach piwnych), "kwasowęglowe wapno żywieniowe" - nie wiem, jak się do tego ustosunkować. Czyżby chodziło o cytrynian wapnia? Nie zauważyłam też źródła żelaza. Proporcji kwasów tłuszczowych i pierwiastków nie idzie obliczyć, no chyba, że producent zamieścił szczegółowe informacje np. na opakowaniu lub na swojej stronie. W Zooplusie ich jednak nie ma.

Jeśli idzie o analizę:
Białko: od 28% ( :strach: ) do 33%. Słabo.
Tłuszcz: 0d 17% do 21%. Od biedy...
Nie podają wilgotności, ale nawet jeśliby przyjąć maksimum dla suchych karm (10%), po podliczeniu wychodzą jakieś masakryczne ilości węglowodanów (ok. 30%).

W sumie najsłabszy jest wariant rybny (28% białka, 17% tłuszczu), najlepszy z kurczakiem (33% białka, 21% tłuszczu). Ale ogólnie po producencie jednych z najlepszych karm mokrych spodziewałabym się czegoś lepszego :(

No wlasnie ja tak samo, myslalam ze skoro mokre takie dobre to i suche a tu zonk :( czyli rozumiem ze najlepsza z suchych jest Power of Nature i Ziwipeak? Niestety PoN nie ma w zooplusie :(
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Nie maja 26, 2013 15:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Arcano, na szczęście na te pytania już odpowiedziano:

Tu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=773 trzeci post od dołu zawiera analizę porównawczą TOTW i Feline Porta 21.
Tu zaś: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.ph ... &start=210 w szóstym poście od góry jest szczegółowa analiza Sanabelle No-Grain.
Tu: http://www.forum.agiliscattus.pl/viewtopic.php?t=1076 są szczegółowe analizy wszystkich karm polecanych, w tym Power of Nature.

Smacznego :twisted:

Dzieki. Tez sie obawiam, ze sama to bede chrupac :mrgreen:

Czyli Power of nature.
Goyka, moze chcesz polowe? To zamowie 2 kg. ;)

Arcana

Post » Nie maja 26, 2013 16:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Który PON? Mam ceny dla hodowców w Modern Pet i kurczak, łosoś, indyk i kurczak i brązowy ryż 2kg mam za 48zł, a kurak, łosoś, jagnięcina i brązowy ryż za 55,20zl
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie maja 26, 2013 16:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ale po co z ryzem? :)
Ja bym zamowila ten mix http://sklep.modernpet.pl/main/product. ... roduct=538

lub tylko kurczak. Moje nie lubia puszek rybnych, nie wiem, czy w suchym wyczują lososia.

Arcana

Post » Nie maja 26, 2013 16:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No, to ten mam za 48 ;)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie maja 26, 2013 17:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Moja kotka bardzo gładko przeszła z RC na Power of Nature, mieszałam jej w proporcjach sugerowanych przez producenta,
ale po 3 dniach zaczęła z miseczki wyjadać tylko PON zostawiając na dnie RC. Sama wie co dobre :ryk:
Mokre też zjada wszystkie smaki poza jagnięciną, po której ma rozwolnienie i zakopuje miseczkę.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

[poprzednia][następna]