Maupa pisze:Łajza siedzi na TOTWie, bo ma uczulenie na kurczaka, więc z miejsca odpadają mi pon i applaws.
Fakt, to trochę bez sensu, że większość dobrych karm na kurczaku. Co to, innych mięs nie ma? Wołowiny? Jagnięciny? Chromolonego królika?!
Goyka pisze:Apropo ostatnio nabylam pare opakowan 400g roznych smakow suchej Granaty na probe. Mogę prosic o recenzje ?
Mówisz - masz
Wszystkie warianty są mniej-więcej takie same.
Na pierwszym miejscu suszone mięso - ok.
Zaraz na drugim - płatki ziemniaczane
Trzecie to tłuszcz z kurczaka, ok.
Czwarte - olej z pestek granatu, nie mam pojęcia, po co. Najśmieszniejsze, że BARFowi specjaliści też nie.
Olej z łososia, drożdże piwne - ok.
Pulpa buraczana - poszperałam trochę i wyszło, że to największe świństwo

Nie wiem jednak, na ile to rzetelne informacje, a na ile histeria. Ogólnie jednak jest to produkt co najmniej zbędny.
Proszek z białka jaja - żółtko byłoby lepsze

Co do dodatków witaminowo-minerałowych: tauryny trochę za mało (1200 mg/kg, a powinno być 2000mg/kg), brak witamin z grupy B (ale są w drożdżach piwnych), "kwasowęglowe wapno żywieniowe" - nie wiem, jak się do tego ustosunkować. Czyżby chodziło o cytrynian wapnia? Nie zauważyłam też źródła żelaza. Proporcji kwasów tłuszczowych i pierwiastków nie idzie obliczyć, no chyba, że producent zamieścił szczegółowe informacje np. na opakowaniu lub na swojej stronie. W Zooplusie ich jednak nie ma.
Jeśli idzie o analizę:
Białko: od 28% (

) do 33%. Słabo.
Tłuszcz: 0d 17% do 21%. Od biedy...
Nie podają wilgotności, ale nawet jeśliby przyjąć maksimum dla suchych karm (10%), po podliczeniu wychodzą jakieś masakryczne ilości węglowodanów (ok. 30%).
W sumie najsłabszy jest wariant rybny (28% białka, 17% tłuszczu), najlepszy z kurczakiem (33% białka, 21% tłuszczu). Ale ogólnie po producencie jednych z najlepszych karm mokrych spodziewałabym się czegoś lepszego