Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Słupek pisze:Mamy wyniki.
Tzn. ja jeszcze nie mam, wetka dzwoniła.
Wątrobowe (bilirubina, ALAT) w normie, nerkowe w normie, morfologia i hematokryt w normie, rozmaz dość przyzwoity, leukocytoza, dwukrotnie przekroczone płytki krwi, leciuteńko obniżone białko całkowite, mimo hematokrytu i hemoglobiny w normie - za mało żelaza.
Mimo kilkutygodniowego rozesrania w badaniach krwi w zasadzie nie widać odwodnienia (znaczy dobrze dopajam).
Leukocytoza (wg wetki) po prawie czterech miesiącach sterydu + ostatnich lekach przeciw giardiom nie jest niczym dziwnym.
A płytki tak wysokie przy chorobach nowotworowych takie się robią. Nie będziemy podawać żelaza (tyle tylko, co w Felini dostaje), bo się pozlepiają dokumentnie. Jest od dwóch miesięcy na wysokobiałkowej bezzbożowej. Niestety - kotuś kilka tygodni temu przestał znowu jeść sparzoną surowiznę. Ale może go dzisiaj na kaczkę namówię.
No i go trochę ponawadniamy co kilka dni kroplówką, bo widać, że się po niej teraz ciut lepiej czuje. Kurczę, myślenie życzeniowe to chyba z mojej strony.
Generalnie wyniki lepsze niż cały kot.
Ale póki co - trwamy, dopóki nie cierpi. Tym bardziej, że wynikach dramatu nie ma.
Możecie odetchnąć razem ze mną.
Słupek pisze:Edit. 20.50 - właśnie nasiusiał. Do kuwety.
puszatek pisze:płytki są podwyższone przy chorobie nowotworowej![]()
![]()
Zwiększenie liczby płytek krwi (trombocytoza, nadpłytkowość):
po krwotokach;
przy niedoborach żelaza.
Zmniejszenie liczby płytek krwi (trombocytopenia, małopłytkowość):
uszkodzenia szpiku kostnego;
niektóre zakażenia wirusowe;
babeszjoza.
Zwiększenie liczby krwinek białych (leukocytoza):
stany zapalne wywołane zakażeniami bakteryjnymi lub uszkodzeniami tkanek;
w wyniku działania adrenaliny lub glikokortykosteroidów;
niektóre infekcje wirusowe;
choroby nowotworowe;
białaczki;
mocznica, cukrzyca;
niedokrwistość pokrwotoczna i hemolityczna.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości