Tymczasy u horacy7-Basia patronką nowej kociarni w Szczytnie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 19, 2013 15:31 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

dana.b pisze:
Ostatnia wizyta Basi na forum:

Obrazek

...dokładnie miesiąc przed śmiercią :(

ASK@ pisze:Szkoda Zosi. Biedna kociczka. Ona wie.
Szkoda,że meksykanka jej nie zabrała. Wiem,że chciała.

Zosia nie może już dobrać żadnego kolejnego kota. Może zrobimy wydarzenie na fb? Tylko zdjęcia i więcej informacji będzie potrzebnych.
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Nie maja 19, 2013 15:52 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

Dziewczyny - ja naprawdę potrzebuję jedynie dane do kontaktu i uruchamiam ogłoszenia dla Zosi.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie maja 19, 2013 16:01 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

Dziewczyny,
pięknie opisałyście wspomnienia o Basi.
Myślę, że Basia zmieniała życie na lepsze nie tylko kocich bied...
Dziękuję.

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Nie maja 19, 2013 16:20 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

Doczytałam wszystkie zaległości.

Iwonko, dziękuję za pomoc w łączności z adminem.

Zosi i Reniferowi, bardzo dziękuję za zabranie mnie na pożegnanie Basi.
Było mi bardzo miło bliżej Was poznać, choć szkoda, że okoliczności były takie smutne.

Julio i Asiu, bardzo miło było Was poznać. Dziękuję Wam za miłe przyjęcie.

Popieram fundusz lub skarpetę im horacy7 z przeznaczeniem na najbardziej potrzebujące przypadki ze schroniska w Szczytnie. Na Dogo jest dobrze działająca od kilku lat taka skarpeta im Tallcot, zmarłej kilka lat temu forumowiczki. Fundusze pomagają kontynuować rozpoczęte przez zmarłą przedsięwzięcia.
Byłby to chyba najpiękniejszy "pomnik" dla Basi. Wiem, że będzie zadowolona z takiej idei i patrząc na nas z góry będzie z nas dumna, że nie damy zapomnieć o rozpoczętym przez Nią dziele.

I na koniec zostawiłam refleksję z przeżytego pogrzebu naszej Basi.
Otóż kiedyś ktoś mi powiedział, że ilość osób na pogrzebie świadczy o tym jakim człowiekiem był zmarły ( poza zmarłymi w zaawansowanym wieku, którzy np nie mieli dzieci, a bliska rodzina i przyjaciele dawno umarli) .
W tym wypadku powiem, że to szczera prawda.
Było bardzo dużo ludzi i ogromna ilość kwiatów. I to świadczy o tym, że Basia była tam bardzo kochana i szanowana, że była CZŁOWIEKIEM przez duże C.

Basię znałam tylko wirtualnie i z częstych rozmów telefonicznych. Tak jak już tu ktoś napisał, miała ciepły, łagodny głos. Nawet dwa dni przed śmiercią, podczas naszej ostatniej rozmowy, była spokojna i bardzo serdeczna.

Basiu, nie tak miało być. Umawiałyśmy się, że ja przyjadę do Ciebie w odwiedziny, a nie na pogrzeb.......... :cry:
Żegnaj Basieńko i do zobaczenia ......
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Nie maja 19, 2013 18:52 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

Gibutkowa pisze:Dziewczyny - ja naprawdę potrzebuję jedynie dane do kontaktu i uruchamiam ogłoszenia dla Zosi.

Gibutkowa,dziękuję za to,że porobisz ogłoszenia Zosi.Poczekaj tylko,ponieważ Jerzykowa ma napisać tekst w którym mają być zawarte najważniejsze informacje o Zosi,aby przyszły ds był świadomy tego,że Zosia jest kotem po przejściach i że nowi opiekunowie muszą wykazać się doświadczeniem i cierpliwością.Nie możemy zafundować Zosi domu,który ją za parę dni odda,bo sobie nie poradzi.Dlatego też,moim zdaniem Zosia nie powinna trafić nigdzie do dt tylko od razu do ds.U chłopców krzywda jej się nie dzieje,jutro postaram się przekazać im obróżkę uspokajającą i zobaczymy co dalej.

ACHA13

Od: Pon maja 31, 2010 11:23

Post » Nie maja 19, 2013 19:02 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

Zosia ma byc jedynaczka?
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Nie maja 19, 2013 19:08 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

Dorota pisze:Zosia ma byc jedynaczka?

Postaram się wypisać w punktach wszystko co wiem na temat Zosi:
-ma około 5 lat
-przebywała w schronisku około 2 lat(w schronisku dawała się głaskać,ale to ona czekała,aż się do niej podejdzie,nigdy sama nie przychodziła do człowieka)
-w 2011r została zabrana przez Basię na dt
-w 2011 trafiła do nieudanej adopcji,po której wróciła odmieniona,agresywna(u Basi doszła do siebie)
-kochała tylko Basię,do niej mówiła na powitanie(to mówienie to taki charakterystyczny skrzek),do obcych wycofana
-obecnie jest mocno płacząca,wchodząca na każdego człowieka,domaga się głaskania,jest zestresowana nową sytuacją,brakiem ukochanej Pani i kotów,które znała i z którymi była w stadzie,nie chce za bardzo jeść.
-Basia zawsze mówiła,że Zosia najlepiej nadaje się na jedynaczkę lub z jednym kotem

Czy dom może być wychodzący-nie wiem.

ACHA13

Od: Pon maja 31, 2010 11:23

Post » Nie maja 19, 2013 19:27 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ... Szylka Zosia szuka

fundusz imienia horacy7 :1luvu: :ok: genialny pomysl, Basia bylaby przeszczesliwa, jakby byla choc malenka mozliwosc kontynuacji tego, co zaczela :ok: To by bylo tak, jakby poprzez to Basia byla ciagle z nami, chociaz na miau tylko :) :ok:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Nie maja 19, 2013 19:38 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

ACHA13 pisze:
Gibutkowa pisze:Dziewczyny - ja naprawdę potrzebuję jedynie dane do kontaktu i uruchamiam ogłoszenia dla Zosi.

Gibutkowa,dziękuję za to,że porobisz ogłoszenia Zosi.Poczekaj tylko,ponieważ Jerzykowa ma napisać tekst w którym mają być zawarte najważniejsze informacje o Zosi,aby przyszły ds był świadomy tego,że Zosia jest kotem po przejściach i że nowi opiekunowie muszą wykazać się doświadczeniem i cierpliwością.Nie możemy zafundować Zosi domu,który ją za parę dni odda,bo sobie nie poradzi.Dlatego też,moim zdaniem Zosia nie powinna trafić nigdzie do dt tylko od razu do ds.U chłopców krzywda jej się nie dzieje,jutro postaram się przekazać im obróżkę uspokajającą i zobaczymy co dalej.

Czy może być tak że na początku będzie ten wiersz Magdy z KAA, który wrzuciłam, a potem takie informacje właśnie konkretne?
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie maja 19, 2013 21:18 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ... Szylka Zosia szuka

Bazarek dla kotów horacy7.
viewtopic.php?f=20&t=153234
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Pon maja 20, 2013 6:34 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

rozmawiałam z p. Danusią i będe jeszcze rozmawiała oraz z synami Basi; mogę Zosię przetrzymać u siebie w domu;
w domu mam pięć kotów, co prawda nie agresywnych ale chorych i w podeszłym wieku, ale mysle, że udałoby się; podaję Ci jesli można na pw mój numer telefonu; musze się tez dowiedzieć o Zosi dużo więcej;
Obrazek

sonata

Od: Czw wrz 23, 2010 13:00

Post » Pon maja 20, 2013 6:44 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ... Szylka Zosia szuka

sonata :1luvu: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon maja 20, 2013 9:23 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ... Szylka Zosia szuka

Fundusz im.Horacy 7 to piękny pomnik dla Basi.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Pon maja 20, 2013 10:07 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ...

ACHA13 pisze:Kochani,dostałam wiadomość z domu Basi,iż chłopcy proszą o pomoc w szukaniu ds dla Zosi.
Zosia była wcześniej wycofanym kotem,kochała tylko Basię i to do niej,,gadała,,jak człowiek.
Obecnie Zosia strasznie płacze,jest to taki pisk,że ciężko tego słuchać bo serce się kraje,do tego Zosia wchodzi na każdego,wtula się,chce być głaskana 8O ,nie je prawie.Starszy syn to przeżywa i obawia się,że mogą sobie z opieką nad nią nie poradzić.

Niuniek i Bazyl na 100% zostają z chłopcami.

Synowie Basi dziękują wszystkim za okazaną pomoc.

Pamiętajmy,że potencjalny dom Zosi musi być odpowiedzialny,cierpliwy i świadomy tego,że może być ciężko na początku.

Mając na uwadze to co napisała ACHA13 rozumiem, że chłopcy będą opiekować się Zosią do czasu,aż znajdzie się dom stały dla koteczki.
Moim zdaniem jest to najrozsądniejsze rozwiązanie.
Przeprowadzka do domu tymczasowego, a później do stałego spowoduje kolejny stres i załamanie u Zosi.
W tej chwili istotne jest by wyciszyć Zosię, ukoić pustkę po Basi i pozostałych kotach. Jak najszybciej ( o ile jest to możliwe) założyć Zosi obróżkę uspakajającą. Widzę jak bardzo pomogła Tuptusiowi i Atomkowi.
Obrazek**Obrazek**"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."Théophile Gautier

Petka

Od: Nie cze 22, 2008 23:31

Post » Pon maja 20, 2013 10:19 Re: Tymczasy u horacy7. Basia odeszła ... Szylka Zosia szuka

Kochani.
Jako, że ja prosiłam o wstrzymanie się ze wstawianiem zdjęć Basi do czasu, zanim nie ukaże się album poświęcony jej pamięci, pragnę was poinformować, że Kasia obiecała wstawić zdjęcie Basi na pierwszej stronie tego wątku.
Kasiu- dziękuję.

edit: Zdjęcie już jest.
Ostatnio edytowano Pon maja 20, 2013 11:01 przez dana.b, łącznie edytowano 1 raz

dana.b

Od: Śro lis 09, 2011 12:01

[poprzednia][następna]