??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 16, 2013 20:07 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Bungo pisze:A o co pytasz?
O to, czy skierowali na drogę prawną?
Nie.
Czy o nierzetelność dziennikarską?

ze w 2009 sprawa była na tyle niejednoznacza i przez to zaniedbana
ze dorobiła sie kolejnego tragicznego konca w 2013

nierzetelność....nie wiem o jaka mogło chodzic
ale wtedy ktos jednak stawał w obronie tej kobiety
kto? dlaczego?
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Czw maja 16, 2013 20:24 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Nie.

Interesuje mnie, czy w jakikolwiek sposób komentują całe zdarzenie. Czy jest klimat do wyjaśnień, rzeczowej rozmowy, czy raczej skłonność do obrony Częstochowy.
Co do skierowania na drogę prawną, to ja jestem pozbawiona złudzeń, że w takich ewidentnych razach znajdzie się tłum chętnych.

EDIT: ja tam oceniać rzetelności dziennikarskiej nie mam zamiaru, worki ze zwłokami zwierząt zasadniczo mi wystarczą.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Czw maja 16, 2013 21:07 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Weszłam na stronę Krakowskiego TOZu i przeżyłam szok, czytając pełną relację z interwencji i oglądając zdjęcia.
To jest koszmar - UWAGA - DRASTYCZNE: http://ktoz.blox.pl/html
Jeśli tym razem skończy się na jakiejś śmiesznej karze grzywny dla tego babona, to bedzie totalna porażka wymiaru sprawiedliwości.
A swoją drogą -winni są też urzędnicy z gmin, które podpisywały z nią umowy. No ale po co sprawdzać, dociekać, skoro znalazl się ktoś, kto im rozwiąże kłopotliwą kwestię bezdomności zwierząt. Co z oczu, to z serca, problem znika, gmina jest cacy i wszystko w majestacie prawa.

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Czw maja 16, 2013 21:10 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

ewar pisze:Oglądałam wczoraj wiadomości, to jest jakiś koszmar, ale policja weszła do mieszkania, zwierzęta zostały zabrane.Zaraz potem ogladałam na TTV program o kobiecie z Wilanowa.Ma dwa luksusowe mieszkania pełne kotów, chorych, martwych.Człowiek, którego zatrudniła do pomocy zrobił film.To jest przerażające.Nic nie da się zrobić, była policja, Straż dla Zwierząt i.....odjechali.Ktoś to oglądał?

również dołączam się do pytania.

Oglądałam "psie adopcje"

powiedzmy luksusowe osiedle, kobieta (tłumacz przysięgły angielskiego), pracuje w domu. ma dwa mieszkania w jednym bloku, z tego co pamiętam padały liczby 100 kotów, czy 80. Sąsiedzi próbowali sądowo coś wskórać, przez fetor jaki roztacza się na klatce schodowej, na dziedzińcu, itp. Był jakiś pożar w jednym z mieszkań.

Jest jeden świadek poczynań Pani z wilanowa, były asystent. to co mówił było makabryczne (masowe zgony, namnażanie kotów, głód, bród i chroby), filmy przez niego nakręcone tragiczne.

BYła (chyba straż dla zwierząt) i policja nie rozumiem dlaczego nie mogli wejść do środka ?

Obie sytuacje wydają się analogiczne, w warszawie był nawet świadek mówiący o zgonach zwierząt, głodzie, ich ogromnej ilości, łamaniu ustawy o ochronie zwierząt. policja twierdziła, że nie może wejść do mieszkania, dopóki nikt im nie otworzy.

W takim razie dlaczego w Krakowie mogli wejść ?

adzi

Od: Sob kwi 16, 2011 8:12

Post » Czw maja 16, 2013 21:15 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

dune pisze:
Nie.

ze w 2009 sprawa była na tyle niejednoznacza i przez to zaniedbana
ze dorobiła sie kolejnego tragicznego konca w 2013

nierzetelność....nie wiem o jaka mogło chodzic
ale wtedy ktos jednak stawał w obronie tej kobiety
kto? dlaczego?

W 2009 roku obrońcy Anny K. (nazwisko, adres i miejsce pracy znane) wytoczyli najcięższe z mozliwych dział. Część szczegółów jest na wątku dogo. Kobietę ( z nieznanych przyczyn) ostro popierał powiatowy lekarz weterynarii. On także bronił przed zamknięciem umieralni w Kłaju w 2012 roku, należącej, a jakże, do Anny K., już jako fundacji. W 2009 roku redakcja została zalana listami protestacyjnymi z całej Polski (dogomaniacy i miauwicze, znani mi z nicków). Babę popierało kilka fundacji i stowarzyszeń - nazwy do wglądu na dogo. Dziennikarki, które pisały teksty o dramacie psów dostawały maile i telefony z obelgami i pogróżkami np. obietnicę poderżnięcia gardła. W sprawe, po stronie Anny K. zaangażował się ówczesny burmistrz Niepołomic, KTOZ i telewizja Kraków. Potem przez lata te osoby i instytucje organizowały dla niej pomoc - akcje zbiórki karmy, pieniędzy itp.
A dlaczego "miłośnicy zwierząt" ją bronili? Niektórzy pewnie przez niewiedzę i uleganie wpływom. Ale wiem, że niektóre prozwierzęce organizacje i osoby prywatne oddawały jej psy i koty, z którymi nie miały co zrobić, płacąc 300 zł miesięcznie za psa. Nie na ręke im było przyznaanie, że współpracują z cwaną zbieraczką i nie interesują się losem "uratowanych" zwierzaków.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Czw maja 16, 2013 21:19 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Bungo, czy można gdzieś znaleźć info, które organizacje "prozwierzęce" oddawały jej zwierzaki? Czy to też jest w wątkach na dogo?

skaskaNH

Post » Czw maja 16, 2013 21:20 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

adzi pisze:[W takim razie dlaczego w Krakowie mogli wejść ?

Przypominam, że pani Anna K. jest skazana prawomocnym wyrokiem za znęcanie się nad zwierzetami. Wyrok śmieszny - grzywna - ale jest, więc działała w recydywie. Poza tym najpierw zlikwidowano jej "dziuplę" z psami poza Krakowem (też były martwe lub umierające) więc poszli za ciosem. Nota bene o psach na Pawiej w Krakowie było wiadomo juz od conajmniej 1,5 roku, bo lokatorzy zgłaszali. Ale jakoś chętnych do interwencji nie było...

Bungo

Post » Czw maja 16, 2013 21:21 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

skaskaNH pisze:Bungo, czy można gdzieś znaleźć info, które organizacje "prozwierzęce" oddawały jej zwierzaki? Czy to też jest w wątkach na dogo?

Tak, są wymienione na wątku dogo, a nawet jeśli nie pada nazwa fundacji to nicki też Ci coś powiedzą...

edit: dodać jeszcze do tego trzeba fundację PSI LOS. Współpracuje z fundacją Anny K. a matka jej założyciela wynajmowała w Kłaju ten kurnik, w którym w 2012 roku znalezino 60 psów w dramatycznych warunkach i "schronisko" zostało zamknięte.

Bungo

Post » Czw maja 16, 2013 21:26 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Dzięki. Idę czytać na dogo.
Mam nadzieję, ze to dostępne bez logowania.

skaskaNH

Post » Czw maja 16, 2013 21:27 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Interwencja w Wilanowie, widok tych kotów masakryczny kurcze, ale np. ten fetor może świadczyć o tym, że leżą tam rozkładające się ciała zwierząt i chyba to mogłoby być może podstawą do wkroczenia tam ? albo te filmy i to co mówił jej były współpracownik, to chyba również może stanowić podstawę do interwencji ???

http://tvnplayer.pl/programy-online/psi ... 18699.html

Nie znam się od strony prawnej, ale wygląda to fatalnie....kotów tylko szkoda

adzi

Od: Sob kwi 16, 2011 8:12

Post » Czw maja 16, 2013 21:32 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Podejrzenie przestępstwa polegającego na znęcaniu się nad zwierzętami może złożyć każdy, kto posiadł taką informację. Jest to ścigane z urzędu i policja MUSI przyjąć takie zgłoszenie - nawet od dziecka. Dobrze jest rzecz jasna, jeśli jest to naoczny świadek i są dowody (np. film czy zdjęcia). Ten współpracownik powinien zgłosić się na policję, a najlepiej do prokuratory i złożyć formalne zawiadomienie.

Bungo

Post » Czw maja 16, 2013 22:05 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Bungo
dzięki, przerazające to wszystko :(
ilu ludzi dalo się z dobrego serca wmanewrowac w taki koszmar :(
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Pt maja 17, 2013 5:28 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Dla mnie przedziwną sprawą jest to, że fundację założyć może każdy, trochę jest zachodu z procedurami, ale bez przesady.Potem już nikogo właściwie nie interesuje, czy wywiązują się z obietnic, czy działalność jest zgodna ze statutem.Czasem dziennikarze coś odkryją, pojawi się informacja w mediach i tyle.Chyba nie tak dawno było o "Maciusiu", moja znajoma wysyłała im regularnie pieniądze.Najłatwiej chyba jest ze zwierzętami, bo nie potrafią mówić, nie upomną się o swoje, straszne to.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt maja 17, 2013 6:17 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

ewar - masz absolutną rację. Niestety obecnie jest tak, że założenie fundacji to idealne rozwiązanie dla naciągaczy lub zbieraczy.
A w mentalności przeciętnego człowieka funkcjonuje pogląd, że skoro to "fundacja", to znaczy, że wszystko jest w porządku i warto wspomóc. W mentalności przeciętnego urzędnika zaś - że to fundacja, więc wszystko ładnie, cacy, zgodnie z prawem.

skaskaNH

Post » Pt maja 17, 2013 7:39 Re: ??? Kolejna pseudofundacja-martwe psy

Wieści dot. przeszukania posesji w Podłężu - niestety takie jakich się spodziewałam :(
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... LokKrakTxt
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

[poprzednia][następna]