Kocianny... Coś się kończy :( coś się zaczyna :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 10, 2013 22:47 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Petroniusz pisze:(...)
Opcje były dwie: usunięcie gałki ocznej albo korekta powieki, żeby zlikwidować to nieszczęsne entropium. Potem wyszły na jaw poważne problemy z zębami, więc zabieg na oku się przesunął w czasie, jako mniej istotny, ale powoli zaczynam się za to zabierać. Teraz Fairy ma zakrapiane oczko, czasem delikatnie je czyszczę z ropy (jeśli jest), z tego, co tam się osadza, i tyle. Po korekcie powieki gałka oczna może wróci na swoje miejsce :|
(...)

:|
Ja uważam, że jeśli weterynarz powie, że warto zawalczyć i tylko skorygować powiekę - to walczyć .
Jeśli natomiast trzeba będzie usuwać z różnych powodów - to Fairy zostanie po prostu Piratką - Różą Wiatrów .
Wiem, że to jest trudne - ale z drugiej strony brak oka to furda w porównaniu z rakami, problemami z nerkami, cukrzycą itp.
Ona nawet tego braku nie zauważy, my nie musimy - jeśli się nie będziemy upierać by widzieć tylko "ten brak" - zamiast Fairy.
Obrazek
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Pt maja 10, 2013 23:09 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Nie no, stanęło na razie na korekcie powieki, oczko zostaje :) Myślałam początkowo o usunięciu, ale ta podczas gojenia rany kot by bardzo cierpiał :? Teraz chodzi głównie o sprawdzenie, czy nie dzieje się tam jeszcze coś, co ja mogłam przegapić, i o ustalenie terminu zabiegu. Potem operacja, rekonwalescencja i Fairy będzie, mam nadzieję, wyremontowana :mrgreen:

I jak to już Hikiko napisała gdzieś indziej w związku z Fairy - koty są niesamowite, bo człowiek mając bolące dziąsła i zęby oraz rozpaprane, bolące oko byłby gnił w łóżku i jęczał, a koteczka jadła, mruczała, miziała się i nawet potrafiła się bawić :D Teraz, po naprawieniu sytuacji w mordce (gdzie był faktycznie hardcore), czuje się naprawdę świetnie :ok:
Oczko to pikuś, mimo że na nie nie widzi :)
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Pt maja 10, 2013 23:15 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Petroniusz pisze:(...)
Oczko to pikuś, mimo że na nie nie widzi :)

O - takie podejście lubię.
Musimy nauczyć się brać życie garściami, tak jak koty.
Nie płakać nad rozlanym mlekiem - bo to ludzkie jest.
Koty są mądre życiowo - a to co napisałaś, że z bolącymi zębami i okiem
potrafią na przekór wszystkiemu żyć pełną piersią - to kwintesencja kota.
Warto się uczyć od naszych przyjaciół, jak być królem życia.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger

Monika_Krk

Post » Pt maja 10, 2013 23:21 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Monika, znajdź wątek... Ratujemy oko pingwince... chyba. Tam sobie o wcześniejszych losach Elfika poczytasz, o oku, opcjach itp;] W skrócie: nie ma o co walczyć, powiekę trzeba skorygować. Oko wróci albo nie wróci, ale to kwestia jedynie estetyczna. Chyba każdy, kto z Fairy spędził trochę czasu jakoś o tym nieszczęsnym oku "zapomina". To jest tak fajny kotek, że bierze się go w całości:) Jak Elfik łypnie okiem, to nie ma ... w wiosce ;) że sparafrazuję klasyka.

Oczywiście będziemy trzymać kciuki za "odpowiedni" termin operacji;)
A Kocurra się rozrusza, nie ma innej opcji. U Petroniusza jest jakiś prokoci mikroklimat czy jakieś pozytywne bioprądy, że wszystkie te kocice jakoś sobie razem współistnieją w miarę bezkolizyjnie. Jak się tylko wchodzi, to z miejsca się czuje, że to koci dom jest. U nas niestety nie ma takiego wrażenia, chlip.

Ed/ No i Petroniusz już napisała co trzeba;] Refleks szachisty mam o tej porze :?
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

Post » Pt maja 10, 2013 23:38 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Do wątku Fairy jest sznurek w pierwszym poście, ale wrzucę i tu:
viewtopic.php?f=1&t=151003
Hikiko pisze:U Petroniusza jest jakiś prokoci mikroklimat czy jakieś pozytywne bioprądy, że wszystkie te kocice jakoś sobie razem współistnieją w miarę bezkolizyjnie. Jak się tylko wchodzi, to z miejsca się czuje, że to koci dom jest.

Ani chybi przez fruwające kłęby kocich kłaków :mrgreen: :mrgreen:

A właśnie, właśnie - nastraszę jutro rano Kocianny Ryczącym Potworem, bo mam mieć gościa na obiedzie i głupio by było, gdyby dostał kurczaka mughlai z kociannowym kłaczkiem jako wkładką :twisted:

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Post » Pt maja 10, 2013 23:46 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Głupio by było, gdyby nie dostał. Jak to tak, obiad bez kłaków?
ObrazekObrazek

Hikiko

Post » Sob maja 11, 2013 16:28 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Gość (a właściwie "gościowa" :lol: ) dostała jednak obiad bez kłaków.

Fairy przeżyła straszenie odkurzaczem, jazdę do lecznicy, wizytę u dr Buczek (kicia była bardzo dzielna, grzeczna i w ogóle :1luvu: ), no i powrót, a potem obecność gościa, nawet trochę się pobawiła. Kocurra za to schowała się w pewnym momencie pod ławoskrzynią i wylazła dopiero, kiedy gość sobie pojechał.
Fairy ma operację (korektę powieki) 24 maja - oznacza to, że wezmę tylko jeden dzień urlopu, na ten dzień, zawiozę ją tam, potem poczekam półtorej godziny i wrócę z otumanionym kotkiem. Usuwanie zębów trwało dwie i pół, te półtorej godziny to w porównaniu z tym tyle, co nic :wink: Oczko raczej nie wróci na miejsce, ale nie ma co nad tym biadolić. Będzie, jak będzie.

Spytałam dr Buczek o tę pierwszą wizytę, kiedy to Fairy zachowywała się jak dzika kocica. Jej zdaniem duży wpływ na to miało zachowanie tego faceta, który ją tam zabrał i próbował trzymać podczas badania - w rękawicach (podrapania się bał?), z dużą siłą. Pewnie się bał malusiego koteczka :wink:

Petroniusz

Post » Sob maja 11, 2013 21:39 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Kocurra-Tytania zaczęła się bawić! :dance: :dance2:

Najlepiej jej szło machanie łapami w pozycji leżącej :wink: za piórkami na długiej wędce, ale ćwierkająca mysz też obudziła jej zainteresowanie :mrgreen:

Aaaale się cieszę :D :D :D

Petroniusz

Post » Sob maja 11, 2013 21:41 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Petroniusz pisze:Kocurra-Tytania zaczęła się bawić! :dance: :dance2:

Najlepiej jej szło machanie łapami w pozycji leżącej :wink: za piórkami na długiej wędce, ale ćwierkająca mysz też obudziła jej zainteresowanie :mrgreen:

Aaaale się cieszę :D :D :D

:D :D :D :ok:
(Czytam o Fairy )

Monika_Krk

Post » Sob maja 11, 2013 22:09 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Petroniusz - Hikiko - no i mam: Łamigłowkę :wink: - żart.
:ok: jestem w połowie - a 23 marca były moje urodziny --- fafnaste-dzieste :wink: łoł
-ale się działo--- lecę dalej czytać .

PS
Kocurro - trzymaj się - Maciusiowi też znajdziemy dom
:ok:

Edit : Dochodzę do wniosku : "za pralką jest fajne miejsce dla kocic - gwarantują : Fairy & Tri "
:P :P :P
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Monika_Krk

Post » Sob maja 11, 2013 22:52 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Pewnie, że fajne :mrgreen:
tylko zakurzone :oops:

Słuchajcie, wieczór cudów :mrgreen: Kocurra zaczęła się bawić, a Fairy wytrzymała mi na kolanach, pozwalając się miziać i mrucząc, jakieś 10 minut :dance: :dance2:
Potem naturalnie poszła sobie, ale to i tak sukces :wink:

Petroniusz

Post » Sob maja 11, 2013 23:04 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

Jej! Dzikus się cywilizuje (jeden i drugi). Szybko im idzie jak na dorosłe koty.
Mam taką dorosłą tymczaskę (wieczną chyba), która pół roku nie mogła załapać, o co chodzi z tymi zabawami;] A teraz pierwsza do latania za czymkolwiek, chyba nadrabia;)

No wiadomo, że najfajniejsze miejscówki dla kota to takie, z których wychodzi się z pajęczyną na wąsach i różnymi kłapciami na futrze;]
ObrazekObrazek

Hikiko

Post » Nie maja 12, 2013 14:54 Re: Kocianny Tri Plus :))) - aktualizacja 1. postu ;)))

To u mnie takich miejscówek trochę jest, bo fanką sprzątania nie jestem :wink:

Zaczęłam dzisiaj dręczenie Fairy podwójnym zakrapianiem oczka, bo zgodnie z dyspozycjami dr Buczek dokupiłam Floksal. Najpierw do oczka idzie Floksal, czyli antybiotyk, a po 10 minutach przerwy (budzik w komórce sobie nastawiam :P ) następne kropelki. I tak będzie aż do zabiegu na oczku.

A Kocurra dalej ma napady okrutnej płochliwości - przeraziła się dzisiaj moim nagłym wejściem na balkon, a raczej otwieraniem drzwi, zaczęła zwiewać przez okno kuchenne, potrąciła przy tej okazji dzwonki wietrzne i sama się w ten sposób nastraszyła, a potem głowy nie dam, czy znowu nie zsunęła się jakoś niezręcznie z okna, bo miauczała jakiś czas, skarżąc się na coś. Przyglądałam jej uważnie, czy przypadkiem nie kuleje, ale chyba nie.
Uuuuch, spodziewałam się, że "kot polny" będzie miał lepszą kondycję, a tymczasem to Kocianny Tri wymiatają :|

Petroniusz

Post » Pon maja 13, 2013 22:04 Re: Kocianny Tri Plus Tri-Rex ;)

"Kot polny", a raczej koneserowy, dalej się socjalizuje (a przede wszystkim bawi :mrgreen: ), na dowód czego umieszczę parę fotek 8) Jasno z nich wynika, że Maleństwo nie zostaje pożarte przez Skierutka, tylko dzielnie atakuje ćwierkającą mysz, że pełne miski potrafią skłonić futra do pozostawania w odległości 10 centymetrów, a zaspane towarzystwo dość zgodnie dzieli się drapakiem, fotelem i przyległościami 8)

Socjalizacja przez żarcie :twisted: Nieobecny Elfik wybrał odosobnienie w pokoju.
Obrazek

Fairy, Banshee i Kocurra (Skierka na szczycie drapaka, a Mori na krzesełku - poza kadrem).
Obrazek

Elfik morduje mysz, Skierka sprawdza, czy gryzoń jeszcze żywy:
Obrazek

Tri-Rex i Scur-Rex :twisted:
Obrazek

O pożytkach z pudeł wszelakich:
Obrazek

Kocianny Starsze w nowym legowisku, Tytania oraz śpiący Elfik:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Petroniusz

Post » Wto maja 14, 2013 23:18 Re: Kocianny Tri Plus Tri-Rex ;)

No to chyba koniec sielanki.
Przy wtórze syków (Skierutek) i wycia (Tri-Rex) rozpoczął się pierwszy tom sagi "Wojna o Drapak".
Przerwa nastąpiła w momencie, kiedy przemieściłam się do kuchni, wtedy koty popędziły tam zgodnie, w nadziei, że nakarmię je czymś wyjątkowo smacznym. Pomyliły się, karmienia nie było :twisted:
A teraz Tri-Rex rozpoczął okupację największej platformy drapaka (jedynej, na której wygodnie się mieści, hmmm). Skierutek z uwagi na porę zadowolił się pościelonym łóżkiem, w którym niedługo powinna zalec jednoosobowa ekipa sprzątająco-karmiąco-miziająca.

Ciąg dalszy zapewne nastąpi...

Petroniusz

[poprzednia][następna]