co tu pisać,to zależy co masz w lodówce,czy wege,czy z mięsem...
Moja babcia zawsze robiła takie rzeczy z ziemniaków jak mieso było na kartki,ja to lubie bardzo,tanie jedzenie dla smakoszy kartofelków

Inna opcja babki to włozenie we flak i masz:"kiszke ziemniaczaną"
Tarkujesz kartofle jak na placki ziemniaczane,podsmazasz cebulke,boczek,kiełbase na tłuszczu najlepiej zwierzęcym.Dodajesz przyprawy jakie lubisz ,jajko-dwa(zależy od ilości)troszke maki ziemniaczanej( 1/2-1 łyzka stołowa)-to tez zależy jakie masz ziemniaki...i wlewasz do formy i pieczesz... Nie zawsze daje sie make,bo mozna zrobic gumowa babkę.Goracej babki nie jadamy od razu-zostawiam do wystygnięcia .Według mnie najlepsza jest babka odsmażana z jogurtem,czy kefirem,czy mlekiem.
Opcja wege jest z warzywami-grzyby-pieczarki i olej zwykły(kujawski z odrobina masła),A JAK NIE MA GRZYBÓW TO SAME KARTOFELKI Z PRZYPRAWAMI I CEBULKĄ TEZ SA SMACZNE.
Ja daję sporo chili,bo lubimy i oczywiście czosnek.
No i wiadomo surówki do tego sa-najlepsza z kiszonej kapusty do tego,ale każdy ma swoje upodobania.Babke taka mozesz zrobic pół na pół:kartofle-cukinia...
Niedawno robiłam farsz do pierogów z przepisu koleznki:surowe kartofle tarkujemy na grubszej tarce-odciskamy wodę,wrzucamy na rozgrzany olej ,dodajemy cebulke,czy szczypiorek i smazymy.Zawsze dodaje lisc laurowy,bo wtedy ziemniaki maja ładny zapach.Jak juz obsmazymy kartofelki dodajemy przyprawy i farsz gotowy.
Pierogi robimy,zostawiamy do ostygniecia i odsmażamy ...
ostatnio u nas dzieci prosza o kopytka zielone...
oczywiscie albo szpinakowe,albo do sprasowanych ziemniaków dodajemy sporo spiruliny i sa zielone