Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
viewtopic.php?f=1&t=131307&p=9811563#p9811563[kussad pisze:Gdybyśmy kiedykolwiek zastanawiali się czy jest sens brać udział w takich akcjach i konkursach na klikanie!
Ja gdybym kiedykolwiek wątpiła w sens prowadzenia tego wątka to mi przypominajcie takie chwile:
W sobotę na FB ukazało się to:https://www.facebook.com/media/set/?set ... 472&type=1karmimypsiaki.pl pisze:Zyzio - staruszek z zabrzańskiego schroniska był bohaterem naszej akcji "Pomagaj codziennie". Dzięki zaangażowaniu tysięcy osób udało nam się postawić w Katowicach billboardy z jego ogłoszeniem. A długi majowy weekend przyniósł mu nowy dom! Zyzio zamieszkał w domku z ogródkiem w Giebło Kolonii!Dziękujemy wszystkim, którzy walczyli o jego szczęście
— Billboard dla Zyzia (2 zdjęcia)
viewtopic.php?f=46&t=151883&p=9811662#p9811662kussad pisze:Podziwiam Was i mogę tylko trzymać kciuki![]()
![]()
![]()
Jesteśmy już po "Akcji zwierz" - Polecona Dr leczy oczka Choco, mały w porządku ale za 2 m-ce do doszczepienia!Bardzo dziękujemy
Nie wiem w jakim wieku kocięta zaczynają widziećNero i jego rodzeństwo - w sumie 5 kociąt wykarmiła na smoczku znajoma - ich matkę zabił samochód gdy miały 3,5 tygodnia
kussad pisze:Śliczne zdjęcia i tulipany![]()
Dawno temu dużo z nich miałam na działce ale już zanikły albo zostały zjedzone![]()
W ogrodzie botanicznym bywałam często ale z malutkim Krzysiem![]()
Czajnik? - dopiero niedawno odkryłam metodę odkamieniania czajnika kwaskiem cytrynowym albo cytryną - w kuchni w biurze zainteresowałam się co robi z czajnikiem kolega z działu
MaryLux pisze:![]()
![]()
kussad pisze:Dziś poproszę o kciuki bo... czekam na informację... podobno od kilku dni na sąsiednim podwórku w miejscu karmienia kotków czasem pojawia się ktoś nieznajomy - "burasek". Rano tuż po psim spacerze widziałam to miejsce ale nikogo nie było!
Pytanie czy przyjdzie dziś o określonej porze spotkania i karmienia
kussad pisze:Miałam taką nadzieję a tymczasem wszędzie głucha cisza i tutaj na wątku i na FB i w PW. Ogłoszenie które w sklepie zoologicznym widziała moja znajoma która tam karmi kotki dalej wisi. Sprzedawca mówi że ktoś mu mówił o jakimś jeszcze drugim nieznajomym kotku po drugiej stronie ulicy ale nie wiadomo czy odzywali się do Basi.... Wracając z pracy zaglądnęłam do kocich budek - za ogrodzeniem siedział i patrzył na mnie przez dłuższą chwilę bury marmurkowy kot a potem poszedł do ogrodu...
Tam musi być równocześnie karmicielka - jedynie Ona zna wszystkie koty które karmi...
Niezapominajki szybko przekwitną ale do tej pory powinny urosnąć inne kwiaty wysiane jednoroczne. Urośnie też rozchodnik okazały – te dwie odmiany, które są już długo i znacie je z poprzednich lat…Miś próbował się do nich dobierać tuż po posadzeniu – potem zrezygnował.szybenka pisze:A te kwiaty na balkonie Ci przetrwają? Czarny rozbójnik nie dobiera się?
kussad pisze:Dopiszę się na wątku i zacznę go dokładnie czytać![]()
Dziś trafiłam na tohttp://www.dlaczegokot.pl/rosliny-szkodliwe-dla-kotow
Wcześniej czytałam to znalezione w ABC - viewtopic.php?f=1&t=209&start=45 temat balkonowy: viewtopic.php?t=23972&postdays=0&postorder=asc&start=60
justyna_ebe pisze:ta roślina ("komarzyca") to Plectranthus coleoides - nie jest szkodliwy a jego długie pędy wyglądają pięknie - jest byliną, z tym że na zimę trzeba go przenieść do mieszkania.
a co do roślin, to bezpieczne będą na pewno zioła, poza tym pelargonia (jej kwiaty i listki dodaje się do sałatek) i begonia. Zioła można posadzić w przeróżnych naczyniach, ja wykorzystałam na razie typowe skrzynki i akwarium. Ładnie rosną i możesz je wykorzystać w kuchni. Te na zdjęciach są niedawno posadzone, bo odmłodziłam w tym roku ogródek ziołowy (poprzedni miał już 4 lata) ale za kilka tygodni będzie tu niezły gąszcz. U mnie rosną m.in.: melisa, tymianek, hyzop, lawenda, oregano, bazylia, szałwia, rozmaryn, majeranek, mięta cytrynowa, cząber.
http://upload.miau.pl/1/14446.jpg
http://upload.miau.pl/1/14440.jpg
http://upload.miau.pl/1/14447.jpg
kocanki (jednoroczne) też nie są szkodliwe a bujnie się rozrastają, pięknie wygląda również trojeść (wieloletnia), cynie, goździki - też nie są szkodliwe, a z pnączy bezpieczny jest np. wiciokrzew, jednoroczna fasolka wielkokwiatowa szybko pnie się po siatce i pięknie kwitnie, kocimiętka, w głębszym naczyniu słoneczniki ogrodowe...jest spory wybór. Teraz jest już za późno na sianie ale na bazarze znajdziesz na pewno sadzonki.
Moje koty podskubują trochę zioła ale głownie lubią narkotyzować się ich zapachema prawdziwą demolkę robią z owsem, który na okrągło im wysiewam.
justyna_ebe pisze:czy o to zdjęcie chodzi? http://upload.miau.pl/1/14211.jpg
nie widać wyraźnie...może zrób zdjęcie i podeślij mi na pw...botanikiem nie jestem ale może coś wymyślę
zapomniałam w poprzednim poście o astrach - pięknie się komponują szczególnie jesienią astry krzaczaste np. nowobelgijskie (byliny). I bardzo długo kwitną - tworzą niebieską, białą lub różową kępę w zależności od odmiany. Tych kwiatów warto poszukać np. na ogródkach działkowych lub w przydomowych ogrodach - kępy można jeszcze teraz dzielić, a przy tym odmłodzić, więc łatwo je zdobyć za uśmiech.
jerzowka pisze:Mała jeśli masz balkon prawie cały dzień w słońcu to polecam :
-białą smagliczkę nadmorską, którą możesz jeszcze wysiać ( roślina płożąca, wydziela intensywny miodowy zapach, kwitnie do mrozów, jeśli się wyciągne można przyciąć, zasilić nawozem i za 2 tyg. znowu kwitnie, efektownie wygląda z dwoma trzema pelargoniami lub cyniami, które też kochają słońce i nie są wybredne co do ziemi )
-aksamitki popularne byczki, można jeszcze siać, najlepiej te niskie do 20cm. wybór kolorów duży, nie są wybredne i pracochłonne
-nemezja powabna najbardziej ją lubię bo ma fajne kolorowe mordki,
kwitnie do września
Polecam samej wysiać ponieważ rośliny są zaaklimatyzowane do panujących warunków, i mnie osobiście ładniej rosną niż kupione, skrzynki radzę przykryć agrowłukniną bo małe czorty lubią się wytarzać w naszej ciężkiej pracy.
To jest jedyne (chyba że nie jestem świadoma innychkussad pisze:Czym jeździsz – macie klimatyzację? – My nigdzie nie mamy ani nie mieliśmy ani w samochodzie ani w pomieszczeniach….
Wrrr…. Koniec z chodzeniem na zakupy nawet spożywcze w tym miesiącu …. A właśnie w domu nie ma białego sera, jajek itp. itd…Michał pisze: napisał: Głosuj na Michała
Wszystkie formalności załatwione, a ja dostałem dziś oficjalne pismo od organizatora konkursu Veewall, że główna nagroda $100.000 zostanie przesłana czekiem od 3 do 6 tygodni. Nie mogę się już doczekać, a Wy ?
Będę jadł troszeczkę ale Ty mnie głaszcz a ja nawet trochę zamruczę miauuu….
posting.php?mode=reply&f=1&t=152897kussad pisze:Jestem tutaj regularnie i okazuje się, że robię to ukradkiem!![]()
Czarna Mamba prześlicznaW jakim jest wieku? Mam nadzieję, że będzie miała inny charakter niż mój wampir - ma kocie towarzystwo
![]()
Też bywam u Basi ale nie mam co pisać, nawet nie pamiętam czy już dawniej często Ją gdzieś spotykałam![]()
My? - nadal szukamy zagubionej KitkiMiałam nadzieję, że wczoraj się okaże, że ta która od kilku dni bywa u mojej znajomej to ona ale wszędzie cisza - rano nie spotkałam znajomej a Basia, ta która jej szuka milczy, wszędzie
kussad pisze:Cały czas trwają poszukiwania Kitki! Bardziej to jest widoczne na wydarzeniu na FB!ja codziennie biegam w tamtych okolicach koło 22:00, więc też mogłabym trochę pokiciać. Tylko powiedz, o które działki chodzi, te po lewej czy te po prawej stronie Niepodległości?wbiegłą w te po lewej - w str Telewizji, ale teraz to obydwie, bo miałam sygnał,że mogła być widziana przy tych od strony myjni, dziękuję za wsparcie!
kussad pisze:Czy korzystacie z kalendarza biodynamicznego:http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-biod ... y-maj-2013 i tego
http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-ogrodnika-maj-2013
Ja z wszelkimi pracami wstrzymuję się do soboty
Kiedy?kussad pisze:My już mieliśmy i burzę i oberwanie chmury![]()
Nie, to nie było wczoraj, pisałam o pierwszej tegorocznej burzy mniej więcej dwa tygodnie temu….szybenka pisze:Kiedy?Właśnie wróciłam ze stolicy, nawet w sąsiedniej dzielnicy byłam (na granicy z Twoją) i niczego nie doświadczyłam. No chyba, że burza czekała na mój wyjazd
![]()
"po wolnych dniach" rozumiem bo też nie wiedziałam w co włożyć ręce ale jaki ma z tym związek matura – jakieś zaświadczenia i badania są potrzebne w dużej ilości ?U nas młyn po wolnych dniach i okołomaturalny
Jak znieśliście dzisiejsze upały i jak się czujecie Wy i Wasze zwierzaki?
Witamy w upalną sobotę![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości