Kinnia pisze:Mało precyzyjnie powiedziałam- błona śluzowa kosmówki jelit ma się zregenerować aby pompa ssąca - kosmek zbudowany z mięśni gładkich - odchodzący od muscularis mucosae, dzieki skurczom których kosmki mogą się poruszać, kurczyć - mógł przyjmować- zasysać mlecz (wewnątrz każdego kosmka przebiega naczynie tętnicze, naczynie żylne oraz chłonne, zwane też mleczonośnym, kończące się ślepo w pobliżu szczytu kosmka – jest to pompa powodująca przepływ chłonki ( zwanej mleczem co jest wynikiem trawienia i substancją przygotowana do bezpośredniego wchłonięcia, którą to niezwykle lubią robale bo jest gotowym żarełkiem wysoko odżywczym - ale to inny temat). Grudki chłonne pominę.
Co do probiotyku - jest on pigułą, w której znajdują się (w zależności od producenta jest ich 2 ale może być i 6) szczepy bakterii bytujących w jelitach i wspomagających funkcjonowanie tych jelit - wspomagających funkcjonowanie - trawienie. Ich dobroczynny wpływ to przede wszystkim tworzenie środowiska, w którym nie są w stanie przetrwać bakterie patogenne (szkodliwe dla organizmu nosiciela) a więc również nie są w stanie namnażać się, "zastępowanie" niedostatku enzymu trawiennego ( np. galaktoza), itd. Jednym słowem ułatwiają-wspomagają trawienie pokarmu i blokują rozrost bakterii patogennych - tym samym pozwalają na to aby żarełka było więcej do wchłonięcia (bo jest w takiej postaci w jakiej śluzówka może przyjąć - śluzówka może wchłonąć substancje jedynie będącej w ściśle określonej postaci czyli strawione w odpowiedni sposób, cała reszta jest wydalana)- wchłania błona śluzowa jelita posiadająca własną mięśniówkę - rzeczony kosmek.
Chyba jakoś tak to jest.![]()
Myślałam, że mogę powiedzieć coś na przysłowiowe skróty.
O mamuniu ...

Szkoda, że grudki chłonne pominęłaś ..

Ale tak na serio ... spotkałam się z tym, że student 5 roku weterynarii nie miał pojęcia, że kosmki nie odrastają ... Stąd mój komentarz ...