POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 02, 2013 9:50 Re: KOTY - POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM!

zuza pisze:Przesadzasz. Na tym podforum sa watki z tymczasami. Dziwi mnie troche sklonnosc do podzialu na "my i oni" :)

Jeśli są na nim wątki z tymczasami, to po co ten podział?
Skoro na "Kotach" też będą wątki rezydentów i tymczasów?
Wydawał mi się ten podział przynajmniej logiczny do tej pory, gdyby na "Naszych kotach" miały być tylko wątki rezydentów.
Teraz już nie.

Co do podziału, to kto ten podział rozpoczął? Na "my i oni"? Kto się chce oddzielić z "Kotów"?
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Czw maja 02, 2013 10:27 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

mimbla64 podzial zaczal sie po tym,jak niektóre osoby z watkow pomocowych uznaly,ze watki rezydentów zajmuja miejsce na pierwszej stronie watkom pomocowym-pokop w wyszukiwarce,a znajdziesz wpisy :roll: i mialy pretensje,ze przeszkadzaja. Mimo,że podtytul brzmial "Kocie pogawędki" i rezydenci jak najbardziej byli na wlasciwym miejscu.

Administracja chciala rozladowac koty- najprostsza wersja było,by zmaiast się kłocić-ktos ustapil i stworzyc nowe podforum. Rezydenci sie przenosza na nowe podforum. Nie ma juz powodów,by ktoś miał pretensje o to "kto dla kogo jest tłem itd." :roll: By nie bylo afer-przejscie jest dobrowolne,zamiast z automatu :lol: I dlatego decyzje podejmuja forumowicze,kto przenosi watek ,a kto nie.

Teraz jak tytul-Kocie pogawędki nie pasuje do watkow pomocowych,a te przewazaja na pierwszej stronie-powinno sie poszukac tytulu db oddajacego zawartosc.
Wg mnie takiego,by byl sympatyczny i oddawal charakter podforum :kotek: Starzy forumowicze umieją sie poruszac po miau- nowy moze miec z tym problem. Zaznaczenie w tytule - pomoc i porady automatycznie zachęcą kogos nowego,ze to tam powinien pytac......jak z czyms sie boryka :kotek: Jak sie ktos nie chce przeniesc ,to zostaje i juz.
Ostatnio edytowano Czw maja 02, 2013 12:00 przez anulka111, łącznie edytowano 1 raz
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Czw maja 02, 2013 10:39 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Ja z kolei odniosłam wrażenie, że głównym motywem exodusu było jednak to, że jak ktoś napisał z Kotów "wieje grozą", co zniekształca obraz życia z kotami. Istotna była także kwestia zbiórek finansowych na koty w potrzebie.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw maja 02, 2013 10:53 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Wygląda na to, że nic nie może się dokonać dobrowolnie, bez wojny :(

Należało odchudzić Koty. Fakt.
Próba odgórnego podziału była zła (choć nie wyszła poza dyskusję o formie), dobrowolny podział również.
A, i bez podziału również jest źle. Bo jedni zajmują miejsce drugim.

Szokuje mnie podział na "my i oni". Czy naprawdę wszyscy musimy być jednakowi, musimy robić to samo?
Ten, kto postępuje nie tak, jak ja, dopóki nie robi krzywdy kotu, nie jest gorszy, jest po prostu inny.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Czw maja 02, 2013 10:56 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Monostra pisze:Jedni rezydenci mają stres, inni nie i od tego zależy, czy dołączamy innego kota. Świadomie bierzemy rezydentów czy decydujemy o zmianie statusu i jego pozostaniu.
Bezustanne dołączanie do stada nowego zwierzaka i niezwracanie uwagi na czasem nawet drobne, a narastające czasem symptomy zdenerwowania, to właśnie zamykanie oczu w imię ideologii.
Tymczas (a nie ich stado, bo to ściema a nie socjalizacja) gdy ma się na to warunki i możliwość izolacji i metraż - tak, odgrywanie Kociej Matki Teresy kosztem rezydentów - nie.
Raz dawno temu poszłam do akademika, a niedawno do mieszkania studenckiego - przerażające. Można pewnie wytrzymać pięć lat, ale na pewno nie bez uszczerbku dla psychiki. Wyobraziłam sobie akademik przez całe życie - coś takiego funduje się rezydentom w imię pomocy.

mówisz ze swojego wieloletniego czy też wielorazowego doświadczenia domu tymczasowego? :kotek: Bo mocno generalizujesz. Są przepełnione DT ale sa i zbieracze rezydentów. Dla jednego kota katastrofą jest drugi rezydent, dla innego miot kociąt to miłe towarzystwo. Że tak przewrotnie napiszę, jakby więcej osób pomagało w adopcjach i sterylkach nie byłoby przepełnionych DT.

MariaD pisze:
Mysza pisze:Dla mnie Nasze Koty jest właśnie zamykaniem oczu.

To czy zamykamy oczy czy nie - IMHO - nie zależy od tego GDZIE jest wątek.
Na marginesie - pomoc kotom istnieje również poza Miau. I nie tylko w formie albo tymczasowania albo finansowania.
Ależ oczywiście i to jest niezależne od Miau. Ale my tu o Miau mówimy.
To GDZIE jest wątek jest właśnie ważne. Dlaczego teraz na Kotach jest tyle wątków z prośbą o pomoc? Bo kiedyś nastąpił podział na Koty i Kociarnię. I na Kociarnię juz nikt ot tak nie zagląda i nikt prośby o pomoc dla kota szukającego domu nie zauważy. A przecież jest duża grupa osób, które tymczasów nie biorą, ale pomagają w inny sposób- karmą, transportem do weta, mają doświadczenie którym mogą się podzielić. Nowej osobie szukającej pomocy czasem potrzebna jest tylko rada, czasem przekierowanie do kogoś, innego wątku, poradzenie co można samemu zrobić.. Ta pomoc nie musi być fizyczna. Ale jak się ogromna grupa osób wyniesie, to tej pomocy większość nawet przypadkiem nie udzieli. Bo większośc na Koty nie będzie zaglądać, fizycznie nie będa mieli na to czasu, "bo i tak nie mam jak pomóc", dokładnie tak jak było przy wydzieleniu Kociarni. Mnie chodzi głównie o tą pomoc przypadkową jak udziela się widząc w tytule wątku np swoje osiedle albo zachowanie, chorobę kota o którym się sporo wie.

mimbla64 pisze:
zuza pisze:Przesadzasz. Na tym podforum sa watki z tymczasami. Dziwi mnie troche sklonnosc do podzialu na "my i oni" :)

Jeśli są na nim wątki z tymczasami, to po co ten podział?
Skoro na "Kotach" też będą wątki rezydentów i tymczasów?
Wydawał mi się ten podział przynajmniej logiczny do tej pory, gdyby na "Naszych kotach" miały być tylko wątki rezydentów.
Teraz już nie.

Co do podziału, to kto ten podział rozpoczął? Na "my i oni"? Kto się chce oddzielić z "Kotów"?

Ano właśnie
Ano własnie
Ano właśnie

Skoro już się to stało, to niech tam będą TYLKO wątki rezydentów, te faktycznie blogerskie i niech to będzie w nazwie/opisie podforum. Jestem za przeniesieniem ponownym na koty tych z tymczasami :!:
U mnie w wątku od zawsze przewijały się i moje koty i tymczasy, a te które już szukały domu miały swój wątek na Kociarni. Aktywnie tymczasować nie zamierzam, ale przecież znów mi coś może na taras przyjść jak ostatniej jesieni. W związku z tym jednak zostanę na Kotach, a kto będzie chciał poczytać czy o moich kotach, obejrzeć zabezpieczony ogród czy podziwiać małe brysie będzie musiał się dla slumsów pofatygować ;).
Bo dla mnie jest to podział na lepszych i gorszych co zresztą Monostra wyraźnie podkreśla (lepsi Ci którzy faktycznie dbają o swoje koty nie narażając ich na urazy psychiczne przy obcym kocie w domu i Ci gorsi, źle opiekujący się rezydentami, bo własnie na ten stres narażający swoje koty).
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Czw maja 02, 2013 11:11 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Ależ Nasze koty powstały wlaśnie z głębokiej potrzeby podziału na "my" i "oni"

Podforum jest "dzieckiem" Monostry i zrodziło się przecież z tego wpisu:
Monostra pisze:
Monostra pisze:Wątek spadł w odmęty, czasu minęło sporo, w związku z czym chciałam zapytać, czy będzie podział forum i czy jest jakiś realny termin tego podziału?

Czy mogę prosić o odpowiedź na pytanie?
Nie czepiam się dla zabawy, chcę wiedzieć tylko na czym stoimy. Jeśli odgórnego podziału nie będzie, chcę zebrać ewentualnie chętnych na podforum "kocioblogów" - otwarte dla wszystkich (i dla wszystkich widoczne), którzy nie chcą, by ich wątki szczęśliwych kotów były wabikiem na jeleni.
i dalej viewtopic.php?p=9748784#p9748784

Stąd też (jak przypuszczam) propozycja Zofii.Saszy

A jeśli chodzi o podtytuły, to wystarczyłoby zamienić podtytuły z Kotów i Naszych Kotów - i będzie pasować jak ulał :roll:
W końcu życie ze szczęśliwymi kotami nie powinno mieć żadnych cieni :?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw maja 02, 2013 11:16 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

OKI pisze:Ależ Nasze koty powstały wlaśnie z głębokiej potrzeby podziału na "my" i "oni"

Podforum jest "dzieckiem" Monostry i zrodziło się przecież z tego wpisu:
Monostra pisze:
Monostra pisze:Wątek spadł w odmęty, czasu minęło sporo, w związku z czym chciałam zapytać, czy będzie podział forum i czy jest jakiś realny termin tego podziału?

Czy mogę prosić o odpowiedź na pytanie?
Nie czepiam się dla zabawy, chcę wiedzieć tylko na czym stoimy. Jeśli odgórnego podziału nie będzie, chcę zebrać ewentualnie chętnych na podforum "kocioblogów" - otwarte dla wszystkich (i dla wszystkich widoczne), którzy nie chcą, by ich wątki szczęśliwych kotów były wabikiem na jeleni.
i dalej viewtopic.php?p=9748784#p9748784

Stąd też (jak przypuszczam) propozycja Zofii.Saszy

A jeśli chodzi o podtytuły, to wystarczyłoby zamienić podtytuły z Kotów i Naszych Kotów - i będzie pasować jak ulał :roll:
W końcu życie ze szczęśliwymi kotami nie powinno mieć żadnych cieni :?

:ok: i jaaana, nie mam poczucia, abym w jakikolwiek sposób dążyła do - jak to nazywasz - wojny. Ot, niektóre słowa padłe w dyskusjach na temat podziału Kotów (i wcześniej) wydaja mi się niesprawiedliwe wobec DT i organizacji prozwierzęcych. Tyle.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw maja 02, 2013 11:21 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

I tak znów wpisy są prowokujące do cytatów z wcześniejszych wpisów. :roll:
Czy nic na miau nie moze obyć się bez kłotni :roll: :?:
Wątki rezydentów przeszkadzały,teraz przeszkadza,że się oddzielily :(

Lokalizacja wątku nie przesądza o tym,czy komuś pomogę :roll: jeśli mogę,ale agresywne wpisy do pomocy na pewno mnie zniechęcą :( :? I nie traktuję ani jednego ,ani drugiego podforum jako gorszego :roll: Podobnie z ludzmi, jak ktos sie nie zdecydowal przeniesc,to o jego watku nie zapomne tylko dlatego,ze sie nie przeniósł. :roll:

A chciałabym,by ludzie widzieli ,ze życie z kotami może być także miłe. Widzę z powyższych wpisów,że niektórym to przeszkadza:(

Zofia.Sasza-Twoj pierwszy wpis w tym wątku nie podoba mi się :( Prowokacji juz na tym forum było dużo. Nie da się inaczej?

Propozycja Monostry byla odpowiedzią na brak zmian,które mialy być wprowadzone jakiś czas temu odnosnie podzialu.Pewnie mozna bylo nic nie robić i narzekać,Monostra po prostu zapytała i ruszyla sprawę z miejsca.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .

anulka111

Post » Czw maja 02, 2013 11:28 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Anulka, tu nie chodzi o awanturę, tylko o zdziwienie, że nie wszyscy się na hura przenoszą i skąd te podziały. To raz.
Dwa - absolutnie mi to nie przeszkadza (tj. podział), wręcz przeciwnie. Jak coś mi przeszkadza, to się wynoszę gdzie indziej, więc rozumiem doskonale.
Po trzecie, stwierdziłam, że nie ma co deliberować o podtytułach, bo wystarczy zamienić te, co są teraz. I już.
W końcu bycie domem tymczasowym czy fundacją miewa również i blaski :roll:

OKI

Post » Czw maja 02, 2013 11:30 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Lokalizacja wątku nie sprawi, że ktoś, kto interesował się tym, co dzieje się na forum, raptem ograniczy się tylko do swojego i paru zaprzyjaźnionych wątków. Kto czytał, ten czyta.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Czw maja 02, 2013 11:34 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

OKI pisze:Anulka, tu nie chodzi o awanturę, tylko o zdziwienie, że nie wszyscy się na hura przenoszą i skąd te podziały. To raz.
Dwa - absolutnie mi to nie przeszkadza (tj. podział), wręcz przeciwnie. Jak coś mi przeszkadza, to się wynoszę gdzie indziej, więc rozumiem doskonale.
Po trzecie, stwierdziłam, że nie ma co deliberować o podtytułach, bo wystarczy zamienić te, co są teraz. I już.

Ale ten wątek jest po to ,by tytuły nowe zaproponować :lol: Przejrzyj propozycje,jak Ci nie odpowiadaja,zaproponuj własną wersję.

anulka111

Post » Czw maja 02, 2013 11:35 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Może najprościej byłoby nazwać RADY I PORADY. :wink:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Czw maja 02, 2013 11:35 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

anulka111 pisze:
OKI pisze:Anulka, tu nie chodzi o awanturę, tylko o zdziwienie, że nie wszyscy się na hura przenoszą i skąd te podziały. To raz.

Ale ten wątek jest po to ,by tytuły nowe zaproponować :lol: Przejrzyj propozycje,jak Ci nie odpowiadaja,zaproponuj własną wersję.

No toć zaproponowałam przecież - w obu swoich powyższych postach ;)

OKI

Post » Czw maja 02, 2013 11:39 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

I o to chodzi - jasne i zrozumiałe chyba dla wszystkich. :wink:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Czw maja 02, 2013 11:39 Re: POMÓŻ ZAPROPONOWAĆ NAJLEPSZY OPIS DLA PODFORUM KOTY!

Jakoś nie widze w Twoich postach tytułow.

anulka111

[poprzednia][następna]