Wątek cukrzycowy IX

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto kwi 30, 2013 17:18 Re: Wątek cukrzycowy IX

Lactulosum ma dodatki smakowe - dlatego Duphalac jest dla kotów lepszy, to na pewno.

Dla mnie jak coś ma tę samą substancję w składzie (i tą samą dawkę) - jest to mniej więcej to samo. Gdybym za każdym razem wykupywała grzecznie to co przepisuje mi lekarz, wydawałabym dwa razy więcej na własne leki. Zawsze sprawdzam, pod iloma innymi nazwami rynkowymi występuje ten sam lek. Zwłaszcza że lekarze często nie wiedzą, co zapisują i zmieniają mi niedziałający lek na dokładnie to samo tylko pod inną nazwą...

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Wto kwi 30, 2013 17:30 Re: Wątek cukrzycowy IX

Iwooona pisze:No to się przestraszyłam.. Piotrze a czy Twój kot przymierzał się chociaż do robienia kupki? Bo mój chodzi tylko sikać, a jak kiedyś miał zatwardzenie to chociaż próbował coś zrobić chociaz nie wychodziło, a teraz nawet nie próbuje.

pamiętam ze nie na poczatku były zaparcia potem nic tak ponad tydzień się meczyl na foto RTG wyszlo zatkanie kapletne od początku do końca na narkozie dostal lewatywę spora potem czyszczenie ile się dalo szczypcami długimi wiec sporo wyszlo no i potem olej parafinowy do pyska codziennie az mu z tylu wyciekalo ale ruszyl do kuwety po jakiś 2 dniach

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Wto kwi 30, 2013 18:42 Re: Wątek cukrzycowy IX

piotr2422 pisze:
Iwooona pisze:No to się przestraszyłam.. Piotrze a czy Twój kot przymierzał się chociaż do robienia kupki? Bo mój chodzi tylko sikać, a jak kiedyś miał zatwardzenie to chociaż próbował coś zrobić chociaz nie wychodziło, a teraz nawet nie próbuje.

pamiętam ze nie na poczatku były zaparcia potem nic tak ponad tydzień się meczyl na foto RTG wyszlo zatkanie kapletne od początku do końca na narkozie dostal lewatywę spora potem czyszczenie ile się dalo szczypcami długimi wiec sporo wyszlo no i potem olej parafinowy do pyska codziennie az mu z tylu wyciekalo ale ruszyl do kuwety po jakiś 2 dniach

Piotrze! na poprzedniej stronie linki od Tinki nt parafiny. nie polecamy parafiny

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto kwi 30, 2013 18:44 Re: Wątek cukrzycowy IX

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto kwi 30, 2013 19:30 Re: Wątek cukrzycowy IX

Mamrot pisze:
schnuki pisze:dobre wieści Bachus po kroplówkach dostał wigoru ...)))))))Strzykawek jak nie było tak nie ma ,na całe szczęście dojadą z Niemiec w środę ,mam kochanego męża...)))))Życie jest piękne jak kot drapie...))))))a cukier nie szaleje choć jest nadal na Cansulinie..Tinko zakupiłam paski mam tez specjalny żwirek od Weta z którego mogę pobierać mocz bo badań...)))haaa też niemiecki..))))pozdrawiamy Schnuki i Bachus...))))

szkoda, że nie ogłosiłaś zakupu - mam nadziję że kupi wlaściwe BO WŁAŚNIE W NIEMCZECH MOŻNA KUPIĆ DOSKONAŁE TEŻ FIRMY BD ALE Z PODZIAŁKĄ CO PÓŁ JEDNOSTKI - U-100 O POJEMNOŚCI 0,3 ML - DOSKONAŁE STRZYKAWECZKI Z PREZCYCYJNA PODZIAŁKA CO PÓŁ JEDNOSTKI - WSZYSCY TU ZA NIMI TĘSKNIMY. KOSZTUJĄ 20 EURO - 100 SZT

Mamrot moje kosztowały 21 euro 100 sztuk ,hmmm przykro mi ,że nie ogłosiłam ,bo te co z linka podanego na forum .... to chyba nigdy nie dojdą....((((( już nawet nie myślę o nich,a sprzedażą w internecie to ja się nie chcę zajmować .Jeśli ktoś tak bardzo potrzebujący jak ja, poprosi mnie na priv to mu parę sztuk odstąpię, mi nikt tego nie zaproponował,pomimo tego ja jestem otwarta na pomoc.pozdrawiam Cukier Bachusa na teraz czyli po przyjściu moim z pracy 190 ...nie jest żle ma byc lepiej..)))))pozdrawiam wszystkie słodziaki z forum..))))

schnuki

Od: Pon kwi 22, 2013 21:07

Post » Wto kwi 30, 2013 19:50 Re: Wątek cukrzycowy IX

Mamrot pisze:
piotr2422 pisze:

Piotrze! na poprzedniej stronie linki od Tinki nt parafiny. nie polecamy parafiny

ja pisze o oleju parafinowym nie parafinie ja miałem olej parafinowy to raczej nie to samo co parafina ale mogę się mylic

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Wto kwi 30, 2013 20:15 Re: Wątek cukrzycowy IX

Ja na rozluźnienie dawałam Colon Light ok. 1 g raz lub 2 razy dziennie, mieszałam z wodą i dodawałam do mokrej karmy. Rezultaty były zadowalające, czyli ładna kupka codziennie. :) Lek ten to łuski z nasion babki płesznik.
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Wto kwi 30, 2013 20:33 Re: Wątek cukrzycowy IX

Hej Dziewczyny i Chłopaki,

pisząc wcześniej o Laktulozie, miałam na myśli oczywiście tę bezsmakową. Innej koty nie tolerują. Nazwa międzynarodowa to Lactulosum. Duphalac to też Laktuloza (patrz substancja czynna). I co ciekawe, Duphlac też może być z jakimś smakiem. Tak więc trzeba uważać.

Zobaczcie np. tu: http://www.doz.pl/leki/p8137-Duphalac_Fruit

Mnie chodziło konkretnie o taki preparat: http://www.doz.pl/apteka/p6737-Duphalac ... rop_150_ml

Pisząc o parafinie, miałam na myśli parafinę ciekłą = olej parafinowy.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto kwi 30, 2013 20:37 Re: Wątek cukrzycowy IX

Carreras :1luvu:,
Carreras pisze:Ja na rozluźnienie dawałam Colon Light ok. 1 g raz lub 2 razy dziennie, mieszałam z wodą i dodawałam do mokrej karmy. Rezultaty były zadowalające, czyli ładna kupka codziennie. :) Lek ten to łuski z nasion babki płesznik.
Colon Light profilaktycznie na rozluźnienie jest bardzo dobry :D W nagłych przypadkach chyba jednak się nie nadaje.

Jak tam Twój Rozbójnik?

Pozdrowienia
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto kwi 30, 2013 21:02 Re: Wątek cukrzycowy IX

Barwa jasnozółty
Przejrzystosc lekko metny
Ciezar własciwy 1,048 1,025 — 1,060
pH 5,0 < 6,0
Białko 30 mg/dl ujemne
Glukoza obecna (++++) ujemna
Ketony ujemne ujemne
Bilirubina ujemna ujemna
Urobilinogen w normie w normie
Hemoglobina obecna (+) ujemna
Osad mierny
Leukocyty 0-1 w polu widzenia pojedyncze w preparacie
Erytrocyty 1-3 w polu widzenia pojedyncze w preparacie
Sluz brak pojedyncze pasma
Flora bakteryjna mierna mierna
Nabłonki poj. wielokatne w
preparacie
pojedyncze
Wałeczki brak pojedyncze

ketony ujemne to chyba nie jest żle dostałam wyniki Bachusa na e-mail co wy na to...wiem wiem nie jestescie specjalistami ,ale doświadczenie macie..)))

schnuki

Post » Wto kwi 30, 2013 21:45 Re: Wątek cukrzycowy IX

A krew w siuśkach u Bachusa to skąd???

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Wto kwi 30, 2013 22:04 Re: Wątek cukrzycowy IX

Karolcia i Dziki pisze:A krew w siuśkach u Bachusa to skąd???
Hmm, 0-1 erytrocytów w polu widzenia to normalne w czystym moczu. Wg. podanego przez Schnuki wyniku nie wiemy jednak, czy był tylko jeden erytrocyt, czy było ich trzy. Tak więc interpretacja jest tak samo mglista jak podany przedział z laboratorium :o

PH moczu jest za niskie. Schnuki, jaką podajesz obecnie karmę? Czy jest w niej coś typu Urinary na zakwaszanie moczu?

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Tinka07

Post » Wto kwi 30, 2013 22:22 Re: Wątek cukrzycowy IX

sheridan pisze:Lactulosum ma dodatki smakowe - dlatego Duphalac jest dla kotów lepszy, to na pewno.
Sheridan, zobacz mój wcześnieszy post. Lactulosum to tylko substancja czynna preparatu. Może być on z dodatkami lub nie. Wszystko zależy od nazwy hadlowej.

Spójrz też tu: http://www.doz.pl/leki/s73-laktuloza

Dobranoc
Tinka

Tinka07

Post » Wto kwi 30, 2013 22:55 Re: Wątek cukrzycowy IX

Tinka07 pisze:
Karolcia i Dziki pisze:A krew w siuśkach u Bachusa to skąd???
Hmm, 0-1 erytrocytów w polu widzenia to normalne w czystym moczu. Wg. podanego przez Schnuki wyniku nie wiemy jednak, czy był tylko jeden erytrocyt, czy było ich trzy. Tak więc interpretacja jest tak samo mglista jak podany przedział z laboratorium :o

PH moczu jest za niskie. Schnuki, jaką podajesz obecnie karmę? Czy jest w niej coś typu Urinary na zakwaszanie moczu?

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Jak dla mnie to erytrocyty 1-3 wpw + obecna hemoglobina. A mocz jest lekko mętny, pewnie od białka.

Pytałam o krew, bo może mocz był pobrany przez cewnik i jego zakładanie spowodowało krwawienie.

EDIT: określenie w polu widzenia odnosi się do powiększenia 400-krotnego (okular 10 i obiektyw 40) Dla wyniku Bachusa powinno to oznaczać, że w jednym polu widzenia był np. 1 erytrocyt, w drugim np. 3, ale w żadnym nie było mniej niż 1 (czyli za każdym razem był widoczny jakiś erytrocyt w badanej próbce) ani więcej niż 3 erytrocyty. Tak mnie uczono :)

EDIT: literówki :x

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Śro maja 01, 2013 9:49 Re: Wątek cukrzycowy IX

Tinka kot je pierś z kurczaka i karmę dla cukrzyków firma Animonda Integra napisze po niemiecku Diabetes fur diabetische Katzen mit Geflugel soorrrry ))nie mam umlautów ,a mąż ma swój laptop z sobą pewnie zrozumiesz i tak ...)))

Następne zadane mi pytanie Bachus był cewnikowany,stąd może ta krew..

wiem ,że po kroplówkach to obie tez przypominam ,bo pytam o wszytko dostał coś moczopędnego Furami...to co i ludzie biorą
dziś cukry
rano godz.7.00 -295 przed jedzeniem
o godz 10.30 -135 ,jadł po podaniu rannej insuliny nie za dużo ,ale coś chciał jeść i to o dziwo sam,sam tez pije.
Pozdrawiam....

schnuki

[poprzednia][następna]