Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon kwi 22, 2013 13:26 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Carreras pisze:Mamrot, jeśli chcesz, przyślę Ci pudełko (a może dwa, bo nie pamiętam, ile mi zostało odkąd Carreras "jedzie bez insuliny"). Podaj namiary na PW.

Oj Kochana ! już wysyłam adres do przesłania. to będzie adres mojej pracy.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon kwi 22, 2013 13:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Filip2002 pisze:zapłacone z góry :(

a te 0,5 ml co podałaś to jaka mają skale (podziałkę) bo fotka jest od 1ml

zawsze możesz zwrócić... te strzykawki NAPRAWDĘ SIĘ NIE NADAJĄ.

Mamrot

Post » Pon kwi 22, 2013 13:29 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Filip2002 pisze:zapłacone z góry :(

a te 0,5 ml co podałaś to jaka mają skale (podziałkę) bo fotka jest od 1ml

http://www.zdrowiediabetyka.pl/Strzykaw ... k-142.html
Filip! tylko te! pojemność 0,5 ml, = 50 jednostek.

Mamrot

Post » Pon kwi 22, 2013 13:49 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Milesław co to ten Stomorgyl ? na receptę czy bez, daj znać to podskoczę do lekarza. To antybiotyk czy coś do smarowania ?

agnesos

Od: Czw kwi 18, 2013 19:52

Post » Pon kwi 22, 2013 13:51 Re: Wątek cukrzycowy VIII

agnesos pisze:Milesław co to ten Stomorgyl ? na receptę czy bez, daj znać to podskoczę do lekarza. To antybiotyk czy coś do smarowania ?

Hej! to antybiotyk weterynaryjny - niedawno skończyłam podawanie mojej cukrzycowej Kropce która ma kamień i zapalenie dziąseł.
za 2 ogromniaste tbl zapłaciłam 20 zł - 1 tbl to na 20 kg więc dla kota 1/4 tbl dziennie podaje się. uzyłam obu czyli 8 dni podawalam

Mamrot

Post » Pon kwi 22, 2013 13:55 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Kurcze, nie chciałabym obciążać jej waroby już bo tabletkami 3 x próbowałam uspokoić dziąsło i wracało po 2,3 tygodniach, 2 x tez na antybiotyku w zastrzykach była, myślałam że może jakaś maść dentystyczną znacie dobrą, uzywałam i solcoserylu żelu i maści z wyciągiem krwi cielęcej (40 zł maleńka tubeczka), i tez nie doleczone do końca, czy to jest z tego względu ze kot ma cukrzyce ten stan zapalny, i nie minie to póki cukier w miare się nie ustabilizuje ?

agnesos

Post » Pon kwi 22, 2013 14:09 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot pisze:
agnesos pisze:Milesław co to ten Stomorgyl ? na receptę czy bez, daj znać to podskoczę do lekarza. To antybiotyk czy coś do smarowania ?

Hej! to antybiotyk weterynaryjny - niedawno skończyłam podawanie mojej cukrzycowej Kropce która ma kamień i zapalenie dziąseł.
za 2 ogromniaste tbl zapłaciłam 20 zł - 1 tbl to na 20 kg więc dla kota 1/4 tbl dziennie podaje się. uzyłam obu czyli 8 dni podawalam

Oj, a ja płaciłam po 8 zeta za tabletkę. Ten antybiotyk jest rewelacyjny w działaniu i akurat 8 dni to jego okres podawania. Podawalam rano po 1/4 tbl tak jak Mamrot. Lek jest charakterystyczny, po ma kolor bardzo intensywny czerwono/różowy.

No i musisz pamiętać, że jak nie wyleczysz stanów zapalnych, to i cukrzycy nie ustabilizujesz i wątroby też nie oszczędzisz.

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Pon kwi 22, 2013 14:25 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Byłam w aptece i wróciłam wkurzona, do LANTUSA SOLOSTAR nie można dokupić igieł, no szok normalnie, to po co wypuszczają takie gó...o na rynek gdzie trzeba samemu i to na ebayu zapewne dokupywać igły do niego bo gdzieś tu na forum widziałam linka ktoś podawał. Myślałam ze to nie problem będzie, a jednak... nic chyba już mnie nie zdziwi u nas w kraju.

Mam strzykawki u-40 i na to wygląda ze z fiolki tego PENA będę ręcznie pobierać insulinę, ale ile tego wychodzi na te strzykawki może mi ktoś pomóc ? z Lantusa Solostar ustawiam 1 jednostkę czy tak samo wyjdzie to w tej u-40 ? (jedna kreseczka?)

Molesław czyli ten antybiotyk tylko na receptę ? Takie spore tabletki okrągłe kolor jakos ciemny róż ? To pamiętam ze miała je moja Mietka i po 2 tygodniach stan zapalny wrócił. Ząb zdrowy, tylko dziąsło lekko zaczerwienione i lekko opuchnięte nic się nie sączy spod ząbka.

Kurcze sama już nie wiem wszędzie kłody pod nogi, teraz mam wydatek bo muszę na dwa koty zmienić dietę czyli puszki i te suche bezzbożowe kocie chrupki czyli karma sucha, do tego przydałby się nowy glukometr bo z accu chekiem mam problem dziugam ją po tych biednych uszach i czasem po pare razy nim wyleci odpowiednia ilośc krwi.

_________

dziś dalej bez zmian cukier trzyma się w granicach 400 mg/dl przed podaniem (2 dziennie 1jednostka), i po podaniu sprawdzane także cukier w granicach 380-400 mg/dl czekam na dobre wieści choć jak ten cukier ruszy to i mi się polepszy nastawienie.

agnesos

Post » Pon kwi 22, 2013 14:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

agnesos
strzykawki u40 nie nadaja się do insuliny u100 nie da rady nimi odmiezyc precyzyjnej dawki do tego sa niezbędne strzykawki u100

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Pon kwi 22, 2013 14:45 Re: Wątek cukrzycowy VIII

agnesos, pierdoły Ci opowiadają w tej Twojej aptece. Oczywiście, że można do pena kupić igły, tylko się tym Twoim aptekarzom nie chce złożyć zamówienia w hurtowni. Tu kupisz igły do pena (wysyłka bardzo szybka): http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _90_1.html
Kup całe pudło, jak przejdziesz na strzykawki, igły do pena wykorzystasz do kłucia uszu.

Nie denerwuj się, jak się ogarniesz z cukrzycą, to wydatki będziesz miała przewidywalne.

Ludzie, jeśli sytuacja ze strzykawkami zrobi się podbramkowa, pamiętajcie, że można je bez kłopotu kupić w Niemczech. Około 20 euro za sto strzykawek. Wysyłka drugie tyle, ale w razie kryzysu, można rozważyć wspólne zamówienie i rozłożenie kosztu wysyłki na kilkoro forumowiczów. Potem w Polsce by się za niewielkie pieniądze rozesłało. To tylko taki pomysł na naprawdę kryzysową sytuację. A jak ktoś może sobie pozwolić, niech łapie te z ebaya, bo faktycznie, zrobiły się jakieś dziwne trudności ze strzykawkami.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pon kwi 22, 2013 16:07 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Drodzy forumowicze, mam dla Was wieści strzykawkowe. Właśnie odbyłam długą rozmowę z panem z firmy NioLab. Ta polska firma produkuje strzykawki insulinowe (jak rozumiem, nie odbiegające standardem od strzykawek BD). Ruszyli niedawno (styczeń) i w tej chwili nie mają strzykawek, bo im się wszystko rozeszło błyskawicznie. Strzykawki o pojemności 0.3 ml z podziałką co 0.5 jednostki będą dostępne za trzy miesiące. Mam nadzieję, że już wtedy w stałej sprzedaży. Kupić będzie można bezpośrednio u producenta.
W rozmowie z przedstawicielem firmy opisałam naszą sytuację i niezagospodarowany rynek weterynaryjny, oraz konieczność akcji edukacyjnej wśród wetów. Pan wykazał duże zainteresowanie, zarówno aspektem biznesowym, jak i dobrostanem naszych podopiecznych. Jak tylko pojawią się strzykawki, otrzymam od firmy darmową partię do przetestowania. Oczywiście, wszyscy możecie liczyć na próbki ode mnie (moja bidulinka już tego wszystkiego nie doczeka, niestety). Zaprosiłam pana z NioLab do zapoznania się z poradnikiem Tinki i na nasze forum, bo jest zainteresowany leczeniem kociej cukrzycy.
Tutaj macie link do strony firmy: http://www.niolab.pl/strzykawki-insulinowe.html
Uzyskałam też informację, że w najbliższym czasie raczej nie mamy co liczyć na zdobycie strzykawek BD, więc kto może niech łapie strzykawki z ebaya lub innych dostępnych jeszcze źródeł.
Co Wy na to?

PS Mam nadzieję, że poradnik Tinki wkrótce wróci na forum.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pon kwi 22, 2013 16:34 Re: Wątek cukrzycowy VIII

wiecie co ludzie??
kocham Was :) :) :1luvu: :) :)
ktoś cos pyta i natychmiast jest setka odpowiedzi, porad, konkretów z własnego doświadczenia, linkow, namiarów i propozycji.
no po prostu jesteście wspaniali. :1luvu:
my z Patka sie na razie trzymamy nieźle, ale dobrze wiedzieć, że jesteście :)

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Pon kwi 22, 2013 16:37 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:
Mamrot pisze:

Oj, a ja płaciłam po 8 zeta za tabletkę. Ten antybiotyk jest rewelacyjny w działaniu i akurat 8 dni to jego okres podawania. Podawalam rano po 1/4 tbl tak jak Mamrot. Lek jest charakterystyczny, po ma kolor bardzo intensywny czerwono/różowy.

No i musisz pamiętać, że jak nie wyleczysz stanów zapalnych, to i cukrzycy nie ustabilizujesz i wątroby też nie oszczędzisz.

też to łykałyśmy. mój skarb jest chudzielcem raczej, więc taka tabletę dzieliłysmy na sześć części. nie polecam tłuczenia w moździeżu i dzielenia proszku na części jakby kogos kusiło. to czerwone świństwo z wierzchu sie nie chce roztłuc i fruwa w wielkich kawałach po całym proszku, a jak próbowałam to z woda mieszać i ze strzykawki to zapchało wylot i była tzw d....

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

Post » Pon kwi 22, 2013 16:51 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:Drodzy forumowicze, mam dla Was wieści strzykawkowe. Właśnie odbyłam długą rozmowę z panem z firmy NioLab. Ta polska firma produkuje strzykawki insulinowe (jak rozumiem, nie odbiegające standardem od strzykawek BD). Ruszyli niedawno (styczeń) i w tej chwili nie mają strzykawek, bo im się wszystko rozeszło błyskawicznie. Strzykawki o pojemności 0.3 ml z podziałką co 0.5 jednostki będą dostępne za trzy miesiące. Mam nadzieję, że już wtedy w stałej sprzedaży. Kupić będzie można bezpośrednio u producenta.
W rozmowie z przedstawicielem firmy opisałam naszą sytuację i niezagospodarowany rynek weterynaryjny, oraz konieczność akcji edukacyjnej wśród wetów. Pan wykazał duże zainteresowanie, zarówno aspektem biznesowym, jak i dobrostanem naszych podopiecznych. Jak tylko pojawią się strzykawki, otrzymam od firmy darmową partię do przetestowania. Oczywiście, wszyscy możecie liczyć na próbki ode mnie (moja bidulinka już tego wszystkiego nie doczeka, niestety). Zaprosiłam pana z NioLab do zapoznania się z poradnikiem Tinki i na nasze forum, bo jest zainteresowany leczeniem kociej cukrzycy.
Tutaj macie link do strony firmy: http://www.niolab.pl/strzykawki-insulinowe.html
Uzyskałam też informację, że w najbliższym czasie raczej nie mamy co liczyć na zdobycie strzykawek BD, więc kto może niech łapie strzykawki z ebaya lub innych dostępnych jeszcze źródeł.
Co Wy na to?

PS Mam nadzieję, że poradnik Tinki wkrótce wróci na forum.

Małgorzata jesteś Wielka! Ja napisałam dzisiaj maila do nich ale jeszcze nie uzyskałam odpowiedzi.

My dzisiaj byliśmy na badaniach. Rano bez insuliny, więc spodziewałam się, że po południu będzie kosmos. Tymczasem wyszło 133. Czuję się tak samo głupia jak na początku ... :(

Wiśniak

Od: Nie lis 20, 2011 15:16

Post » Pon kwi 22, 2013 17:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ciekawe, jaką będą miały cenę, skoro wiedzą już, że nasz rynek jest niezagospodarowany, tzn. nie mamy czym kłuć.

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

[poprzednia][następna]