Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 20, 2013 18:56 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

ech... jedno z moich niespelnionych marzen to wlasnie to, by u nas tez byla taka policja dla zwierzat. Czasem ogladam i tez z zazdroscia. :roll:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Sob kwi 20, 2013 19:04 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Kociara82 pisze:ech... jedno z moich niespelnionych marzen to wlasnie to, by u nas tez byla taka policja dla zwierzat. Czasem ogladam i tez z zazdroscia. :roll:

Nie zazdrość, w rzeczywistości to tak ładnie nie wygląda.To organizacja non-profit i filmy są kręcone, aby pozyskać sponsorów.W USA usypia się ok 2,5 mln ( tak!) psów rocznie.Dlaczego? Bo np.w ciągu trzech dni nie odnalazł się stary opiekun lub nie było chętnego na adopcję.Trzy dni, albo dwa tygodnie, zależy od stanu.Przyglądnijcie się dobrze, słuchajcie tego, co mówią "małym drukiem".Już kiedyś pisałyśmy o tym z ASK@.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob kwi 20, 2013 19:05 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/pies-rzucil-sie-na-kotke-czlowiek-jeszcze-ja-skopal,319917.html

Zamieszczę to wydarzenie na mojej stronie facebooku, proszę o dalsze zamieszczanie na swoich stronach - na tym forum są tysiące osób, na fb można się zarejestrować, jeśli ktoś nie ma konta.

Dane do mojego:

https://www.facebook.com/basia.czachor.73?ref=tn_tnmn

Wola tysięcy obywateli może sprawić, by ten człowiek nie otrzymał jedynie kary w zawieszeniu, tak sądzę.
Niestety ale niektórzy weterynarze to tylko wyciągacze kasy.
Obrazek Obrazek

alette

Od: Śro sie 03, 2011 12:26

Post » Sob kwi 20, 2013 19:46 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Najwcześniej chyba nagłośniła to TVP info (przynajmniej ja to widziałam tam po raz pierwszy). Wracali do tego często, był chyba też wywiad z kimś z ministerstwa sprawiedliwości (chyba nawet ministrem, ale głowy nie dam) i dziennikarka zagadała o tą sprawę- wypowiedz była jasna, powinni go surowo ukarać. Oby po szumie medialnym i długim czasie media wróciły do tej sprawy i rozliczyły nasze państwo. Równie dobrze przy tych schodkach mogło drzemać dziecko w spacerówce, gdy mama na chwilę weszła do kwiaciarni, więc to nie tylko sprawa kota. Tu dużej wyobraźni nie trzeba.. dziecko mogło zakwilić, nagle machnąć rączką w kierunku psa, rzucić zabawką...
Pies pewnie był agresywny do kotów od dawna, facet nie zauważył, pies szedł na długiej smyczy i doszło do tragedii. Dlatego agresywny pies w miejscach publicznych bezwzględnie powinien być w kagańcu. Nie przewidzisz wszystkiego.
To co mnie najbardziej zszokowało, to reakcja właściciela psa. Na TTV podali, że pies złapał kota w okolicach łapy.. Sekcja, moim zdaniem powinna odpowiedzieć na pytanie, na ile śmiertelne obrażenia spowodował pies, a na ile jego właściciel bezlitośnie kopiąc kotkę. Bo może być i tak, że te najgorsze spowodowała reakcja właściciela psa- lub razów od niego na równi z atakiem psa kot by nie przeżył :roll: Drugą rzeczą jest reakcja ponoć 'ratująca'- nie da się tego obronić. Jeśli ma się psa o nacisku szczęk równym parę ton, to wie się, że niczego z pyska mu się nie wykopie, a przynajmniej powinno się to wiedzieć. To tak jakby kopiąc chciało się wybić cegłę z ściany :roll: Trudno to zrozumieć, mógł robić wszytko, nawet kopać psa, ale kota? Nie do uwierzenia. Sorry, wypadek mógł się zdarzyć, ale, że tak powiem, psim obowiązkiem właściciela psa, jest umieć reagować w takim wypadku, stąd ja bym go surowo i przykładnie ukarała, bez względu na jego tłumaczenia. Chciał mieć takiego psa, to powinien mieć dość rozumu, by go mieć, inaczej- są łatwiejsze w prowadzeniu rasy. Powinien przynajmniej odpowiedzieć, jak każdy kto zostawia odbezpieczoną broń na szafce nocnej w domu pełnym dzieci, bo do dziś się nic nie stało.. gdy jednak się stanie i broń kogoś zabije. Wybaczcie, ale dobija mnie ta beztroska moda na pitbule, rottweilery, amstafy... ludzi z zerowym doświadczeniem w takich rasach :evil: Mnie, mojego psa na spacerze też może to spotkać.. Nie dalej jak dziś rano rozmawiałam z człowiekiem, którego małego psa pogryzł agresywny, prowadzony na smyczce, ale bez kagańca. Inny przykład, czekałam u weta na wolną drogę, by wyjść- w poczekalni był pan na planowej wizycie z owczarkiem nimieckim, który rzucał się na inne psy, oczywiście pan nie wizą kagańca, nie założył psu, bo po co? Przecież u weta nie ma innych zwierząt. Dobrze, ze zanim wyszliśmy, ktoś go zauważył.. Kiedy to się skończy? Musi zginąć człowiek, bo kot, pies nie wystarczy?
Są metody na odebranie zdobyczy psu- nawet puścili w TV- trzeba podnieść psa za obrożę do góry, poddusi się i w końcu puści. Kot miał być zbadany na wściekliznę, nie dorozumiałam, czy na wniosek właściciela psa, czy bez takowego, ale nijako z urzędu, bo tenże został przez niego podrapany.. do badania nie doszło, zwłoki kota zostały zutylizowane. Na TVP info dziennikarka czytając komentarze o tym, jak ponoć właściciel psa kopał nie kota, ale psa, gorzko zażartowała, ze na koniec winnym okaże się kot.. No cóż coraz bardziej zaczynam w to wierzyć.. wszyscy będą winni, kot bo tam leżał i to nie szczepiony na wściekliznę, świadkowie, bo nie próbowali odebrać zdobyczy agresywnemu psu, pogoda, bo jakby słońce nie świeciło, to kot by tam nie leżał, myszy, bo kota z stamtąd nie wywabiły.. wszyscy tylko nie właściciel psa :roll: Obawiam się takiego wyroku o ile sprawa do sądu w ogóle trafi. Tego się boje, burza medialna ucichnie i po sprawie, zamiotą ją pod dywan... I wybaczcie, ani ja, ani mój pies czy kot, nie chcemy płacić za głupotę innych, czas ją przykładnie i medialnie ukarać :evil:
pwpw

Post » Sob kwi 20, 2013 20:49 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

nie podoba mi sie w tym artykule zdanie, ze mimo interwencji weta kotka zdechla. Jesli nie chcieli napisac: zmarla, odeszla, to mogli napisac, ze mimo interwencji weta zycia kotki nie udalo sie uratowac. Sens ten sam a przynajmniej kulture by zachowali.

Druga sprawa-oberwalo sie wlascicielom kotki, ze niby kicia rzucila sie na debila i go pogryzla :ryk: :ryk: :ryk: Mial szczescie, ze mnie tam nie bylo na miejscu, bo ja to dopiero bym go pogryzla, a w zasadzie bym go zagryzla-slowami i nie tylko :evil:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Sob kwi 20, 2013 21:30 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

A mówimy o kocie czy tygrysie bengalskim ? Teraz pewnie będzie nakaz trzymania kotów na uwięzi . :evil:
Napisałam maila do TVN - u . Też im posłodziłam , żeby nie odpuszczali sprawy .
Pwpw było już wiele spraw o pogryzienia dzieci przez psy , w tym ras niebezpiecznych . I też ucichły . Tak jak sprawy o maltretowanie dzieci . Niestety , dziecko i zwierze jest słabe i łatwo je skrzywdzić . Często bezkarnie . Bo kto uwierzy dziecku ? bo to tylko głupi zwierzak . Bo 8 i 9 latek , którzy rozpruli brzuszek ciężarnej kotce żeby zobaczyć nienarodzone kociaczki się tylko bawili , to dzieci i nie wiedzieli , nie rozumieli , co robią . Takie są argumenty i ja ich nie rozumiem . Bo ten gnuj podobno jest były nauczycielem . Czego uczył dzieci ? Rosną kolejne pokolenia cyborgów bez żadnych uczuć . Ani do ludzi ani do zwierząt . Przepraszam , że mi się ,,ulało " .
Kociaro , Ty byś go wzrokiem rozszarpała . twarda jesteś : :ok:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Nie kwi 21, 2013 6:03 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Nie znam się na procedurach, ale chyba sprawa trafi do sądu, jeśli ktoś założy sprawę, prawda? Organizacja prozwierzęca? Coś na ten temat wiadomo?
Filmu nie obejrzę, nie jestem w stanie, ale czy sprawny umysłowo człowiek jest w stanie uwierzyć, że w konfrontacji dorosłego mężczyzny i dużego groźnego psa z kotką to ona stanowiła zagrożenie??????? 8O

ewar

Post » Nie kwi 21, 2013 6:32 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

ewar pisze:Nie znam się na procedurach, ale chyba sprawa trafi do sądu, jeśli ktoś założy sprawę, prawda? Organizacja prozwierzęca? Coś na ten temat wiadomo?
Filmu nie obejrzę, nie jestem w stanie, ale czy sprawny umysłowo człowiek jest w stanie uwierzyć, że w konfrontacji dorosłego mężczyzny i dużego groźnego psa z kotką to ona stanowiła zagrożenie??????? 8O

Właśnie, czy jakaś organizacja pro-zwierzęca lub właściciele kotki założyli sprawę w sądzie? Bo jak nie to nic z tym się dalej nie stanie. To niestety nie jest sprawa ścigana z urzędu.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie kwi 21, 2013 9:30 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Animals złożyło powiadomienie do prokuratury
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... SlotII3img

asiek o

Od: Śro maja 26, 2010 15:14

Post » Nie kwi 21, 2013 10:58 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

To dobrze, z taką organizacją sąd powinien się liczyć.Nie wiem, kto jest bardziej agresywny, pies czy opiekun, ale niewykluczone, że obaj zaatakują znowu, kolejnego kota, mniejszego psa, dziecko...itd.Trzeba temu przeciwdziałać.

ewar

Post » Nie kwi 21, 2013 15:04 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

ewar pisze:To dobrze, z taką organizacją sąd powinien się liczyć.Nie wiem, kto jest bardziej agresywny, pies czy opiekun, ale niewykluczone, że obaj zaatakują znowu, kolejnego kota, mniejszego psa, dziecko...itd.Trzeba temu przeciwdziałać.

Ciekawe ile kotów już tak potraktował, tam gdzie nie było kamer? Lub innych zwierząt. Sąd powinien mu tego psa odebrać, i zabronić posiadania psów agresywnych ras. Bo wątpię, czy nawet pół roku więzienia i praca w schrosniku zmieniłyby tego człowieka. On w ogóle nie powinien pracować w schronisku moim zdaniem. Ktoś kto jest zdolny do takiego okrucieństwa powinien byc przebadany przez psychiatrę. jakoś nie wierzę w to, że ten człowiek nie wyrządziłby krzywdy komuś innemu z błahego powodu, gdyby nie było świadków.
Niestety ale niektórzy weterynarze to tylko wyciągacze kasy.
Obrazek Obrazek

alette

Od: Śro sie 03, 2011 12:26

Post » Nie kwi 21, 2013 15:14 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Sprawa zostala opisana na portalu... kozaczek.pl (tak przegladam ta strone).
Moze to nie jest portal dla tego typu wiadomosci, ale mysle, ze dobrze ze zostalo to naglosnione nawet tam. Widac ze wiele osob weszlo i ogladnelo co ten %$##*&& zrobil :(
prosze oto artykul:
http://www.kozaczek.pl/plotka.php?id=44269

AgaS1987

Od: Wto mar 12, 2013 9:33

Post » Nie kwi 21, 2013 19:13 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Nie piszcie "psa agresywnej rasy", proszę..... - bo to po pierwsze idiotyczna kwalifikacja, po drugie- debilny właściciel może zrobić potwora z KAŻDEGO psa. I nie rozpowrzechniajcie kretyńskich mitów o nacisku "iluś tam ton", bo to taki sam mit jak czarne podniebienie, czy robaki w ogonie, czy... kot duszący dzieci.

Faceta powinni ukarać i to porządnie, a zakaz to powinien miec posiadania jakiegokolwiek zwierzęcia, ze złotą rybką włącznie.
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Nie kwi 21, 2013 20:08 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Powinno się rzec - biedny piesek i pan zaatakowany przez taką bestię - ciężarną kotkę. :evil: Trzeba być debilem żeby taką głupotę wymyśleć a ten sk.... chyba nim jest. :evil: :evil: :evil: Ale takie mamy prawo w tym kraju. Jak pies ugryzie dziecko to policja szybko interweniuje ale jeśli chodzi o zagryzienie innego zwierzaka to mają to gdzieś.
Masz rację gnojowi powinno się odebrać psa i zabronić posiadania jakiegokolwiek żywego stworzenia nawet karalucha. :evil:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Nie kwi 21, 2013 20:12 Re: Okrutne!!! trzeba naglosnic.

Ewa L. pisze:Powinno się rzec - biedny piesek i pan zaatakowany przez taką bestię - ciężarną kotkę. :evil: Trzeba być debilem żeby taką głupotę wymyśleć a ten sk.... chyba nim jest. :evil: :evil: :evil: Ale takie mamy prawo w tym kraju. Jak pies ugryzie dziecko to policja szybko interweniuje ale jeśli chodzi o zagryzienie innego zwierzaka to mają to gdzieś.
Masz rację gnojowi powinno się odebrać psa i zabronić posiadania jakiegokolwiek żywego stworzenia nawet karalucha. :evil:

To Najlepszy opis !!! Ewa rekami i lapkami z moimi kotami sie podpisuje!

AgaS1987

Od: Wto mar 12, 2013 9:33

[poprzednia][następna]