Wreszcie zakładam wątek !

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 09, 2013 12:35 Re: Wreszcie zakładam wątek !

z ta reakcja na imiona a wlasciwie na wibracje glosu-to brzmi nawet logicznie. Ciezko mi sie wypowiadac jak jest naprawde, ale jak w wiekszosci przypadkow-prawda lezy zapewne po srodku ;)

A jesli chodzi o kwestie komunikowania sie z kotami: kotu nie potrzeba umiec mowic ludzkim glosem. One do nas mowia za pomoca ciala, gestow, mimiki pyszczka, oczami... Maja naprawde mnostwo sposobow na "rozmowe" z dwunoznymi :ok:

Czasem tez w charakterystyczny sposob miaucza :)
Np moja Psotka miauczala niesmialo, cichutko jak cos nabroila. A wrzeszczala jak szalona, kiedy chciala zeby ktos do niej przyszedl, kiedy nie chciala byc sama. Np kiedy przyszli z administracji do nas, bo mielismy zatkany odplyw pod wanna i woda sie na lazienke wylewala... Psota byla ciekawska i towarzyska, ale zeby panom nie przeszkadzala-zamknelam ja u siebie w pokoju. Po minucie rozleglo sie miauczenie wkurzonej koty. :D Brzmialo to dokladnie jak pretensje, wyrzuty: "Dlaczego mnie zostawiliscie sama!!! Ja nie chce byc tu sama!!! Ja tu zaraz zwariuje, niech ktos tu przyjdzie natychmiast!!" :ryk:
A kiedy cos nabroila to bylo: "jjjaaa... nie chcialam... przepraszam... juz nie bede.. nigdy wiecej..."

A niezyjacy juz kot mojej kolezanki jaki madry byl, a jak latwo sie z nim rozmawialo :1luvu:
Np kiedy siedzialam w pokoju z nm, a kolezanka cos robila w kuchni. Ja jadlam np ciastko a Awatarek -ciekawski koti- chcial skosztowac. Dalam mu okruszke i mowie: no skosztuj, jak chcesz, zobacz, co ludzie jedza.
Ugryzl troszke i zostawil reszte. Spojrzal na mnie jakby chcial powiedziec:
fe, nie dobre, ale wy swinstwa jecie. Co to wogole jest!
Ale widzialam, ze patrzy na talerz z ciastkami jak wyglodnialy, wiec mu mowie:
glodny jestes? To idz do kuchni i powiedz panci (albo miauknij panci), zeby ci dala cos do jedzenia.
No i co zrobil koti?
Poszedl do kuchni, patrzy na pusta miseczke, kolezance prosto w oczy i ... miiaauu :ryk: :ryk:
Jak ktos dobrze zna swojego kota, to znajdzie sposob na komunikowanie sie z nim :ok: :ok:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Wto kwi 09, 2013 17:25 Re: Wreszcie zakładam wątek !

Witam sie popołudniowo.
Basia ale Ty im dajesz dużo jedzenia 8O. Amy ma 7 miesięcy i zajda 1 saszetkę z Mili na spółkę. A dostaje jeść mokre rano i na wieczór. A poza tym suche choć tak średnio je. Ostatnio wcale głodna nie jest. Za to Mili suche by jadła za dwie. A że dostają Orijen więc daje Mili tyle ile na opakowaniu napisane żeby mi nie przytyła.
Miłego popołudnia w pracy. Jeszcze tylko kilka godzin.

A wracając to tematu mądrości zwierząt. To moje koty np. wiedzą ze balkon będzie otwierany jak garnek z zupą stawiam na dywanie w dużym pokoju, albo jak miska z praniem stoi. One od razu pierwsze w kolejce pod balkonem. A na imiona też reagują. Zawsze przychodzą. Tylko słyszałam że imię dla kota powinno być krótkie bo one kodują tylko początkowe 2 sylaby i że te sylaby muszą się im podobać. bo jak się nie podobają to nie przyjdą na wołanie po imieniu. Tak słyszałam ale czy to prawda :?: :?: :?: 8O
Moje na szczęście reagują :ryk: A czym wytłumaczyć fakt że jak mnie nie ma to Mili jest całkiem innym kotem. jak wracam z pracy to od razu w nią życie wraca. I zazwyczaj wita mnie robiąc kupę w kuwecie ;) To znaczy wie że to jej kochana pani wróciła. I kto mi udowodni ze koty są nierozumne :?: :?: :?: NIKT :!: :!: :!: :!: :ryk:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Wto kwi 09, 2013 17:43 Re: Wreszcie zakładam wątek !

Ja wcale nie twierdzę że koty są głupie.Wręcz przeciwnie to bardzo inteligentne stworzenia.Moje też reagują na swoje imiona. Jak wołam dziewczynki śniadanko to lecą obie do kuchni,Zuzia zajmuje pozycję na stole a Pola na zamkniętej kuchence i obie czekają na talerzyki z jedzeniem.
Tak samo jest gdy rzucam hasło sprzątamy kuwetki. Pola leci do kuwety za którą schowana jest łopatka,siada i czeka.Zuzia natomiast podchodzi do posprzątanej kuwety,grzebnie łapką w żwirku i jak jest czysto robi miau i odchodzi .Gdy coś jest nie tak to siedzi przy kuwecie i patrzy się na mnie wymownie. Wtedy wiem że coś jeszcze zostało.
Na początku gdy Zuzia była jeszcze sama gdy wychodziła z kuwety mówiłam do miej - wyszłaś z toalety to umyj łapki. Zuzia wtedy siadała i zaczynała myć sobie łapki i pysia. :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Wto kwi 09, 2013 17:49 Re: Wreszcie zakładam wątek !

Ewa L. pisze:Ja wcale nie twierdzę że koty są głupie.Wręcz przeciwnie to bardzo inteligentne stworzenia.Moje też reagują na swoje imiona. Jak wołam dziewczynki śniadanko to lecą obie do kuchni,Zuzia zajmuje pozycję na stole a Pola na zamkniętej kuchence i obie czekają na talerzyki z jedzeniem.
Tak samo jest gdy rzucam hasło sprzątamy kuwetki. Pola leci do kuwety za którą schowana jest łopatka,siada i czeka.Zuzia natomiast podchodzi do posprzątanej kuwety,grzebnie łapką w żwirku i jak jest czysto robi miau i odchodzi .Gdy coś jest nie tak to siedzi przy kuwecie i patrzy się na mnie wymownie. Wtedy wiem że coś jeszcze zostało.
Na początku gdy Zuzia była jeszcze sama gdy wychodziła z kuwety mówiłam do miej - wyszłaś z toalety to umyj łapki. Zuzia wtedy siadała i zaczynała myć sobie łapki i pysia. :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Ja przecież Cię o to nie posądziłam :oops:

Rewelacja :)
Ja jak posprzątam kuwety to Mili wchodzi i siku robi bo do czystego kibelka najlepiej sie załatwić ;)
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Wto kwi 09, 2013 17:53 Re: Wreszcie zakładam wątek !

MonikaMroz pisze:
Ewa L. pisze:Ja wcale nie twierdzę że koty są głupie.Wręcz przeciwnie to bardzo inteligentne stworzenia.Moje też reagują na swoje imiona. Jak wołam dziewczynki śniadanko to lecą obie do kuchni,Zuzia zajmuje pozycję na stole a Pola na zamkniętej kuchence i obie czekają na talerzyki z jedzeniem.

Ja przecież Cię o to nie posądziłam :oops:

Rewelacja :)
Ja jak posprzątam kuwety to Mili wchodzi i siku robi bo do czystego kibelka najlepiej sie załatwić ;)

Ja raz w tygodniu myję obie kuwety - takie generalne porządki - i wymieniam cały żwirek. Pola czasami potrafi zrobić siku do umytej kuwety jeszcze przed wsypaniem żwirku i robotę mam od nowa :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

Ewa L.

Post » Wto kwi 09, 2013 18:54 Re: Wreszcie zakładam wątek !

mrrrrr :1luvu:
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Wto kwi 09, 2013 19:33 Re: Wreszcie zakładam wątek !

Witam wieczorową porą :wink:

Ewa L. pisze:Ciekawe kogo Zuza wystawi bo też miała szukać fotek :lol:

Zuza wystawi.....małża :ryk: ten kocha jeść...
Narazie to znalazłam fotki Lunki jak mi wypija kawkę z mleczkiem z kubeczka, (niestety, tylko anatolek:)), więcej nie mam :(
Obrazek
...Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi:
iść przez życie nie czyniąc hałasu...
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Od: Pt lip 24, 2009 22:00

Post » Wto kwi 09, 2013 19:40 Re: Wreszcie zakładam wątek !

No i już masz.Lunka przy kawie - super! :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

Ewa L.

Post » Wto kwi 09, 2013 19:46 Re: Wreszcie zakładam wątek !

:1luvu: A ja twierdzę, że moja Inka jest gupia.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Wto kwi 09, 2013 19:52 Re: Wreszcie zakładam wątek !

MaryLux pisze::1luvu: A ja twierdzę, że moja Inka jest gupia.

Czemu :?: :?: :?:
Obrazek

Ewa L.

Post » Wto kwi 09, 2013 19:55 Re: Wreszcie zakładam wątek !

Ewa L. pisze:

Bo nie wie, czego chce.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Wto kwi 09, 2013 19:57 Re: Wreszcie zakładam wątek !

MaryLux pisze:
Ewa L. pisze:

Bo nie wie, czego chce.

No cóż normalna kobitka - przecież my często nie wiemy czego chcemy :wink: :wink: :wink: :wink:
Obrazek

Ewa L.

Post » Wto kwi 09, 2013 21:52 Re: Wreszcie zakładam wątek !

Witaj Basiu!
Podgoniłyśmy troszkę twój wątek. :ryk:
Będziesz miała troszkę do czytania. :D
Obrazek

Ewa L.

Post » Wto kwi 09, 2013 22:00 Re: Wreszcie zakładam wątek !

Dopiero wróciłam . :D
Moniko , one i tak mają ograniczone jedzenie , bo potrafiły zjeść każda saszetkę na raz i tak 3razy dziennie . Staram się im jeszcze trochę ograniczyć , bo w końcu im brzuszki nie wytrzymają . Ale muszę to jakoś dobrze rozegrać , bo się boję , że mnie zeżrą :twisted: .
Jak coś , to bedzie w wiadomościach : wygłodniałe i niebezpieczne zwierzęta zjadły właścicieli . :twisted:
Każde stworzenie posiada jakąś inteligencje , nieraz większą niż niektórzy ludzie , śmiem twierdzić .One posiadaja coś , co my zatracamy w pogoni za ...za czymś , pieniędzmi , cywilizacją ? Posiadają empatię i zdolność oceniania nie po pozorach . I kochania za nic .
Ewo , bardzo mi miło :1luvu:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

[poprzednia][następna]