Kot w każdej szafie. Szkielecik poronił.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 04, 2013 12:59 Re: Kot w każdej szafie. Wyjęłam jeża z zaspy! (str. 50)

Praksedo, podrzucam link, Twój tam też wkleiłam, może wymienicie informacje.
viewtopic.php?f=21&t=146059&p=9738952#p9738952
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Czw kwi 04, 2013 13:24 Re: Kot w każdej szafie. Wyjęłam jeża z zaspy! (str. 50)

Prakseda pisze:(...)
Co prawda, to nie pierwszy jeż u mnie. Wiem, że są mięsożerne. Czesto przychodzą latem do kocich karmików. Uwielbiają kocią puszkową i suche też. Mięso oczywiście. Serek i mleko równie chętnie.

Praksedo zapraszam do zaglądania do naszego Jeżurkowego wątku :P Myślę jednak, że świetnie sobie poradzisz z maluchem. Mam nadzieję, że wiosna już za progiem i dlatego się obudził. Nasze jeże, z zagrody zewnętrznej śpią jeszcze jak zabite.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Czw kwi 04, 2013 14:37 Re: Kot w każdej szafie. Wyjęłam jeża z zaspy! (str. 50)

Nemi pisze:
Co prawda, to nie pierwszy jeż u mnie. Wiem, że są mięsożerne. Czesto przychodzą latem do kocich karmików. Uwielbiają kocią puszkową i suche też. Mięso oczywiście. Serek i mleko równie chętnie.

Praksedo zapraszam do zaglądania do naszego Jeżurkowego wątku :P Myślę jednak, że świetnie sobie poradzisz z maluchem. Mam nadzieję, że wiosna już za progiem i dlatego się obudził. Nasze jeże, z zagrody zewnętrznej śpią jeszcze jak zabite.

Dzięki, zajrzę.
Za wcześnie się jednak obudził.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw kwi 04, 2013 20:29 Re: Kot w każdej szafie. Wyjęłam jeża z zaspy! (str. 50)

U nas na osiedlu też są jeże, ale ja nigdy żadnego nie spotkałam. A z naszej kociej stołówki w krzakach przy altance śmietnikowej podobno korzystają lisy. Ostatni raz widziałam jeża z bliska w naszej lecznicy - była dwa na podleczeniu, wcinały kocie żarełko aż im się kolce trzęsły :wink:
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Sob kwi 06, 2013 15:08 Re: Kot w każdej szafie. Wyjęłam jeża z zaspy! (str. 50)

A na warszawskiej Starówce jest dużo jeży. Parę lat temu zwalili stertę głazów, pewnie elementy pierwotnego muru obronnego, na teranie Zamku. Za siatką, psy tam nie mają dojścia. Tylko jeże i kuny. Jeży zatrzęsienie.
Wyjadają kotom. Duże.
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Od: Pt paź 08, 2010 13:07

Post » Pon kwi 08, 2013 12:25 Re: Kot w każdej szafie. Wyjęłam jeża z zaspy! (str. 50)

Jeżyk wsuwa kocie puszki aż pomrukuje i glosno mlaska. W trakcie jedzenia to nawet mogę go "pogłaskać" czyli dotknąć do pysia. W nocy mam "bal", bo biega po mieskznaiu z dużą predkością, tupie. Za nim sznurek kotów. ubaw z nimi, naprawde. Niezłą rozrywkę mają. Najbardziej Dydek (najmłodszy w grupie). Przeskakuje przez jezyka, robi przed nim fikołki, maca łapką. Dziś przelatywał po mnie kilka razy w nocy. Jeż dołem, on na skróty - górą, po ciele pańci.
Przez to chwilowe uwięzienie u mnie zyskał tyle, że odpcholony i odrobaczony, no i nie musi martwić się o zdobycie jedzonka, wszak robali na zewnątrz jeszcze mało.
Niestety, bobki zostwia gdzie popadnie. A Dydek, jak to Dydek: czemu nie pobawić takim bobkiem, nieżle się turla przecież. :)
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Pon kwi 08, 2013 12:38 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

Trafiło się jeżykowi .Oj trafiło.Dobrze ma.

U mnie też są jeże. Śpią w zimę w starych budkach.Wyjadają żarcie mając za nic obecność kotów. I lisy przychodzą na jedzenie.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon kwi 08, 2013 12:41 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

Agnieszko, uważaj na kontakty jeża z kotami. Widziałam kiedyś na filmie, ile jeżowych kolców musiał wet wyciągać z psiego pyska.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon kwi 08, 2013 13:21 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

mziel52 pisze:Agnieszko, uważaj na kontakty jeża z kotami. Widziałam kiedyś na filmie, ile jeżowych kolców musiał wet wyciągać z psiego pyska.

Oj, to nowośc dla mnie. Nie znam się tak na jeżach. Wydaje mi się, że są mocno wrośnięte w skórę jeża. Czy on gubi kolce w razie obrony?
Wiem, że jeżozwierze tak mają, i wtedy ew. napastnik może byc w opresji. Nawet lwa potrafi "załatwić" taki wbity w ciało kolec, miejsce to ropieje, itd.

Ja w przeszłości miałam w domu dwa jeże, w róznym czasie. Jeden był u mnie nawet całą zimę. Nigdy żaden kot na tym nie ucierpiał.

Prakseda

Post » Pon kwi 08, 2013 21:27 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

u mnie dziś trzy się pojawiły na karmieniu razem z kotami, już reagują jak przychodzę i biegną pędem, myślę że zjadają teraz kotom prawie całe jedzenie...bo wielki kocur latał za mną i się skarżył że jakieś takie dziwne coś opędzlowuje mu miskę...
AnielkaG

Post » Wto kwi 09, 2013 7:35 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

AnielkaG pisze:u mnie dziś trzy się pojawiły na karmieniu razem z kotami, już reagują jak przychodzę i biegną pędem, myślę że zjadają teraz kotom prawie całe jedzenie...bo wielki kocur latał za mną i się skarżył że jakieś takie dziwne coś opędzlowuje mu miskę...

Nadrabiają zimowe zaległość. :)

Nie wiem, gdzie puścić tego mojego lokatora. Nie wiem, gdzie zimował.
Miejsce, w ktorym go znalazłam to ulica, zaspa przy krawężniku. Chyba go zaniosę do Parku Łazienkowskiego. No jeszcze nie teraz, niech zrobi sie cieplej, tak naprawdę.

Prakseda

Post » Wto kwi 09, 2013 10:33 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

Oj, to nowośc dla mnie. Nie znam się tak na jeżach. Wydaje mi się, że są mocno wrośnięte w skórę jeża. Czy on gubi kolce w razie obrony?(...)

Jeżom czasami wypadają pojedyncze igły i nie ma w tym nic niepokojącego. Jeśli pies z filmu złapał jeża, kolce wbiły się w pychol i zostały z jeża wyszarpnięte. Na takie zagubione przypadkiem igły trzeba uważać, bo mogą bardzo boleśnie wbić się w stopę lub rękę.

Masz niezłą zabawę w tym jeżykiem i kotami :P Nasze koty jeży się brzydzą i nie wchodzą z nimi w kontakty.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Wto kwi 09, 2013 11:01 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

Nemi pisze:
Oj, to nowośc dla mnie. Nie znam się tak na jeżach. Wydaje mi się, że są mocno wrośnięte w skórę jeża. Czy on gubi kolce w razie obrony?(...)

Jeżom czasami wypadają pojedyncze igły i nie ma w tym nic niepokojącego. Jeśli pies z filmu złapał jeża, kolce wbiły się w pychol i zostały z jeża wyszarpnięte. Na takie zagubione przypadkiem igły trzeba uważać, bo mogą bardzo boleśnie wbić się w stopę lub rękę.

Masz niezłą zabawę w tym jeżykiem i kotami :P Nasze koty jeży się brzydzą i nie wchodzą z nimi w kontakty.

Bo jeże straszne flejtuchy są. Zawsze poznam kiedy były w kocim karmiku. Poza tym sikają i sr.... im do suchej karmy.

A dziasiaj w nocy obudził mnie jakiś łomot. Patrzę jeż leży do góry brzuchem i bawi się myszą na gumce. Przy tym tak wali łapami w meble i sprzęty, że aż echo idzie. Brzuszek ma jasny.

Ciekawe jak jeż się drapie, gdy go pchła gryzie pod kolcami?
Po pyszczku i brzuchu to i owszem widziałam, że się drapie.

Prakseda

Post » Wto kwi 09, 2013 11:06 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

Że jeże to flejtuchy? Nie widziałaś jak moja persica je konserwę zmiksowaną z rosołem (to tak w celu nawodnienia). Rozrzut ma na jakieś 1,5 m, a ciapie i mlaska przy tym, jak tuzin przedszkolaków z najmłodszej grupy :D

MonikaSt

Od: Pt kwi 30, 2010 13:46

Post » Wto kwi 09, 2013 12:35 Re: Kot w każdej szafie. Mój kolczasty lokator (str. 51)

MonikaSt pisze:Że jeże to flejtuchy? Nie widziałaś jak moja persica je konserwę zmiksowaną z rosołem (to tak w celu nawodnienia). Rozrzut ma na jakieś 1,5 m, a ciapie i mlaska przy tym, jak tuzin przedszkolaków z najmłodszej grupy :D

A sika do rosołu? :wink:

Prakseda

[poprzednia][następna]