Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie kwi 07, 2013 19:42 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dzięki, lila13. Może Tinka coś wymyśli?
Sheridan, a jaką to coś ma postać? To papka jakaś?
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Nie kwi 07, 2013 20:06 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Kochani,

uwżajcie proszę z tranem. Ma sporo witaminy A i D, więc tego preparatu nie powinno podawać się zbyt często.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie kwi 07, 2013 20:35 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinko
posłałam Ci mai;a z wynikami Kropci.
proszę o Twoją opinię

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Nie kwi 07, 2013 20:38 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgosiu,

olej z łososia, oczywiście i zawsze. Zawiera on kwasy omega 3, a te są zarówno dla kota cukrzycowego, jak i nerkowego bardzo dobre (Tinka dostawała przez lata olej z łosiosia). Spróbowałabym na "utuczenie" z czystym smalcem (bez żadnych dodatków). Najlepiej samemu stopić słoninę. Koty wolą tłuszcze zwierzęce niż roślinne. Jeśli Tofi nie będzie chciał smalcu, to próbuj dawać mu dodatkowo masło. Weź trochę smalcu lub masła na palec i daj mu, żeby zlizywał. Jeśli nie będzie chciał jeść sam, to możesz mu trochę wepchnąć do mordki na siłę lub chociaż posmarować tłuszczem wargi i dziąsła. Może Tofi zje zmieszaną mokrą karmę ze smalcem lub z masłem.

Jest jeszcze kilka innych preparatów tuczących, ale jak widzę, w Polce niedostępne :? W polskim zooplusie jest jedynie tłuszcz wołowy, ale niestety z glukozą. U kotów cukrzycowych ten preparat jednak odpada.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Nie kwi 07, 2013 20:41 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej Mamrotku,

tak, wyniki Kropki mam. Odpowiem Ci jutro, bo przez weekend miałam mały remont w domu :wink:

Tinka07

Post » Nie kwi 07, 2013 20:57 Re: Wątek cukrzycowy VIII

lila13 pisze:
piotr2422 pisze:
lila13 pisze:Piotrze,czy masz jeszcze do odsprzedania insuline???

tak mam 4 fiolki levemir chłodzą się w lodowce

A chcesz odsprzedać??I ile to kosztuje?tzn 1 fiolka :lol:

:kotek:
Ostatnio edytowano Czw kwi 18, 2013 18:14 przez piotr2422, łącznie edytowano 2 razy

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Nie kwi 07, 2013 21:05 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze: (...) mogę wyslac listem ale efekt na pewno będzie marny zniszczy się
Piotrze, jeszcze jest zimno. Zapakuj fiolkę dobrze w folię aluminiową. A może masz w pawlaczu jakieś pudełko styropianowe? Jeśli nie masz, to zapakuj fiolkę w folię aluminiową i w kopertę z koszulką. Na pewno dojdzie do lila13 bez szwanku.

Pozdrawiam
Tinka

Tinka07

Post » Nie kwi 07, 2013 21:15 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinko, dzięki. A co myślisz o Ipakitine i Rubenalu?
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Nie kwi 07, 2013 21:23 Re: Wątek cukrzycowy VIII

^..^fuksj@ pisze:Gosiu odnośnie oleju to spróbuj pokropić te chrupki, które lubi olejem, mnie tak radził dawno temu wet może w waszym przypadku ten konopny olej chyba był by lepszy bo jak czytam mniej pachnie... z podtuczeniem nic mi do głowy nie przychodzi... tak myslałam o jakiejś tłustej rybie np jakiś halibut... ale pewno Tofcio nie przepada za rybami.
ja gotuję codziennie na kolację jednemu niejadkowi bez zębów tuszę z nototenii i to raczy zjeść zawsze jak obieram i jest jeszcze ciepłe... Figa ta z cukrzycą też dostaje codziennie trochę i chyba jej to nie szkodzi... gotowane mięsko z nototenii jest o wiele smaczniejsze od kurzego Nototenia nie jest tłusta rybą ale smaczna jest na pewno :) nie kupuj w Carrefurze bo tam jest nieświeża, chyba lepiej kupic w normalnym rybnym sklepie. Ja gotuję powoli jeszcze zmrożoną na małym ogniu w samej wodzie, kiedy jest miękka wylewam wrzątek wlewam zimną wodę obieram ze skóry i ości i dzielę pomiędzy koty które zlatują się do kuchni jak czują ze sie toto gotuje. u mnie tej ryby idzie bardzo dużo :) sama też podkradam kotom bo oprzeć sie nie mogę taka dobra jest
pozdrówka

tlusta rybka tak pamiętam jak maciek pul makreli wedzonej sam obracal albo sardynki z puszki w oleju potem tak dawało mu z pyska ze klękajcie narody nieraz jak wracałem z ryb to czaił się na jakąś sztukę

piotr2422

Post » Nie kwi 07, 2013 21:52 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzato, to jest proszek. Ma służyć do dosypania do normalnych pokarmów, ale ja próbowałam podawać strzykawką.

To ciekawe z tym, ze w jeden bok może być inaczej niż w drugi. Ja mam nieoparte wrażenie, że co któryś raz ta insulina u nas nie wchodzi jak powinna (ostatnio obwąchuje kota - jak czuję insulinę, wiem że źle poszło). Doprowadzają mnie do rozpaczy te insulinówki z krótką igłą - jakoś zupełnie ich nie czuję. Juz i tak odczekuję długo, zanim wyjmę igłę i robię te zastrzyki strasznie ostrożnie. Ale może to faktycznie również zależy od miejsca podania?

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Nie kwi 07, 2013 22:03 Re: Wątek cukrzycowy VIII

sheridan pisze:Małgorzato, to jest proszek. Ma służyć do dosypania do normalnych pokarmów, ale ja próbowałam podawać strzykawką.

To ciekawe z tym, ze w jeden bok może być inaczej niż w drugi. Ja mam nieoparte wrażenie, że co któryś raz ta insulina u nas nie wchodzi jak powinna (ostatnio obwąchuje kota - jak czuję insulinę, wiem że źle poszło). Doprowadzają mnie do rozpaczy te insulinówki z krótką igłą - jakoś zupełnie ich nie czuję. Juz i tak odczekuję długo, zanim wyjmę igłę i robię te zastrzyki strasznie ostrożnie. Ale może to faktycznie również zależy od miejsca podania?

no ja dmuchałem w sierść żeby widzieć skore a strzykawki mam 0,5ml U-100 0,30mm (30G) x 8mm

piotr2422

Post » Nie kwi 07, 2013 23:18 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dmuchać, mówisz, hmmm. Muszę spróbować, ale Prosiactwo ma sierść gęstą jak nie wiem. Dodatkowo mam do dyspozycji tylko pół kota, bo jakoś mi nie idzie w czarne, znaczy wolę w białe:)
Ja nie wiem, co u nas idzie nie tak, ale po 4h muszę zawsze sprawdzić, bo miewamy takie numery, że z jakiegoś poczciwego 140 robi się nagle 300. No nie ma jak, tylko gdzieś tą insulinę wcina:( (wykluczam dobranie się do tego, co Prosiactwo nie powinno).

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pon kwi 08, 2013 14:05 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinka07 pisze:Hej Mamrotku,

tak, wyniki Kropki mam. Odpowiem Ci jutro, bo przez weekend miałam mały remont w domu :wink:

z powodu sodu przekroczonego mam od wetki zakaz podlewania...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon kwi 08, 2013 14:18 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot pisze:z powodu sodu przekroczonego mam od wetki zakaz podlewania...
Mmrot, ale te wartości referencyjne są przecież dla ludzi. Wyniki robiłaś w labie przyszpitalnym.

Tinka07

Post » Pon kwi 08, 2013 14:27 Re: Wątek cukrzycowy VIII

tak jest drapak spryskałem go kocimiętka w płynie teraz to już nie drapak tylko przytulanka pomiar z 18 -62 oj cieszy mnie to bardzo

świetne wieści. :) tak trzymac :ok:

LeiaSW

Od: Sob mar 02, 2013 14:58

[poprzednia][następna]