Jeżynki już nie szukają miejsca

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto sty 08, 2013 20:47 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

no to :ok:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto sty 08, 2013 23:13 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Ja też :ok: :ok: :ok: :ok: :)

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Wto sty 08, 2013 23:16 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Miejmy nadzieję, że całej piątce się uda : Neli, Emmie, Flegmie, Kiri ,Hektorowi :ok:

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Pt sty 18, 2013 14:26 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

ulvhedinn pisze:Niestety ropień po dziabnięciu kłem to norma, zawsze lepiej utrzymywac taką dziurę otwarta i nie pozwolić się jej zasklepić, bo z reguły pod spodem robi się paskudztwo.

Zapomniałam ci Magda napisać, że jeż jak do mnie trafił był sprawdzony kilkakrotnie pod lupą, sprawdzałam po kąpieli czy ma bogate życie zewnętrzne ;) Nie miał ran. Jego musiał użreć pies, rana sie zgoiła z wierzchu, ale głęboko w środku zaczął się tworzyć ropień.

Jeżynka od wczoraj, na czwartym antybiotyku. U mnie jest 3 miesiące i przez cały czas jest leczona. Na szczęście je.

dorobella

Post » Czw mar 14, 2013 23:44 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Trafiłam dziś przypadkiem na wątek. Co u jeżyków?
Obrazek

joanna521

Od: Wto wrz 22, 2009 11:00

Post » Czw mar 14, 2013 23:56 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Cztery prawdopodobnie śpią. Piszę prawdopodobnie, bo hibernacja jest procesem skomplikowanym i nie każde zwierzę jest w stanie się z niej wybudzić. Przekonamy się już niedługo. Natomiast jedna jeżynka jest cały czas u mnie, leczona. Miała zapalenie płuc, oskrzeli, potem ropień, potem jakiś stan zapalny skóry, plus pasożyty płucne. Kilka antybiotyków i kilka miesięcy leczenia, które się nie zakończyło jeszcze. Hibernacja nie wchodziła w grę, bo prawdopodobnie jej organizm by nie przeżył. Oczywiście próbowała hibernować, na szczęście udało się procesy powstrzymać. Na razie leczymy zmiany na pycholu. Flegma miał dużo szczęścia, że udało się opanować zapalenie dolnych i górnych dróg oddechowych, były momenty, że jeść dostawał strzykawką. Potem ropień głęboko pod skórą, najpewniej jakiś duży pies. I jeszcze bąble na pycholu. Mam nadzieję, ze teraz będzie już tylko lepiej.

Obrazek

dorobella

Post » Pt mar 15, 2013 11:40 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

W takim razie trzymam kciuki za wyzdrowienie jeżynki (chyba Flegmy?) i szczęśliwe wybudzenie pozostałych :ok: Oby jak najszybciej znalazły się w parku, o którym pisałaś.
No i mocne kciuki za Ciebie :D
Obrazek

joanna521

Post » Pt mar 15, 2013 15:34 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

To nie takie proste. Najpierw trzeba je odpowiednio przygotować do wypuszczenia. Trzeba je dobrze odżywić, odrobaczyć, przed wypuszczeniem zabezpieczyć przed pasożytami, ewentualne chore- wyleczyć. Wypuścić można dopiero jak pojawią się w runie robale, dużo robali- żeby jeże miały co jeść. Dopiero wtedy można je wypuścić.

dorobella

Post » Pt mar 15, 2013 23:30 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Trzeba jeszcze więc trochę poczekać. Na razie pioruńsko zimno. No i nie ma robali :wink:
Obrazek

joanna521

Post » Sob mar 16, 2013 11:56 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

To potrwa. Najpierw musi się ustabilizować pogoda i pojawić odpowiednia ilość żarcia ;) W międzyczasie odkarmić zwierzaki.

dorobella

Post » Wto kwi 02, 2013 18:51 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Cała piątka przeżyła :) Wszystkie oddychają. Flegma jest leczona i jest cały czas u mnie. Pozostała czwórka, śpi, dwoje najmniejszych już głodne i podjadają. Jutro je zważę. Niepokoi mnie najmniejszy biedak. Bardzo martwiłam się o Emmę, ale ona na szczęście oddycha i się porusza. Karma znika, więc jedzą, wodę wypijają. Teraz dostają też mokrą karmę.
Wiosna mogłaby już przyjść.

dorobella

Post » Śro kwi 03, 2013 9:47 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Trzymam kciuki za rychłe nadejście wiosny :ok: Fantastycznie, że jeżynki przeżyły :D Oby wszystkie były zdrowe i mogły iść w świat (w park?) jak się ociepli!
Obrazek

joanna521

Post » Śro kwi 03, 2013 23:36 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Najmniejszy waży 452 gramy, bardzo chudziutki jest. Niestety hibernacja, czy spanie bez pożywienia powodują spadek wagi. Mam nadzieję, ze szybko dojdzie do siebie. Jest bardzo głodny i musi dostać porządną karmę. Jego koleżanka też nie śpi i też podjada. Pozostałe dwie śpią. Kolejna nie śpi.

Odkarmienie całej piątki, odrobaczenie, zabezpieczenie p/pasożytom, ewentualne leczenie i w końcu wypuszczenie na wolność :lol: Same do parku nie pójdą ;) Trzeba je zanieść ponad 2 kilometry. Dopiero jak będzie odpowiednia ilość pożywienia.

dorobella

Post » Nie kwi 07, 2013 13:18 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Z całej piątki trzy mam w domu. Dwa najmniejsze dochodzą do siebie. Dwa inne jeszcze śpią. W każdej chwili mogą się biedaki obudzić. Wkrótce cała piątka będzie niecierpliwie oczekiwać wypuszczenia na wolność :) Tylko niech już nastanie wiosna :)

dorobella

Post » Pt kwi 19, 2013 16:43 Re: Jeżynki już nie szukają miejsca

Jeszcze jeże nie poszły na swoje, a już mam kolejną biedę. Mała Daisy ma 260 gram, nie mam pojęcia ile ważyła przed hibernacją. Została znaleziona, bo bawiły się nią psy. Na razie jest słaba.

Obrazek

Obrazek

Nela miała 150 gram

Obrazek

Tu widać podobieństwo z profilu ;)

Obrazek

Obrazek

dorobella

[poprzednia][następna]