Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto kwi 02, 2013 15:17 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:witam dzisiaj cukier poranny 97 na kropelce +5 65 wieczorem raczej nie podam insuliny no bo mniej się nie da zobaczymy jak zareaguje

no chłopaku!
brawo
dodam, może niezbyt optymistycznie ale tak to juz jest... Kropcia własnie zakończyła 10cio dniowy okres bez insuliny,
dziś rano PRE 150... i poszła kropelka, chodzi mi o to, ze musisz byc czujny,i nie rezygnowac absolutnie z pomiarów 2 dziennie jak dotąd.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto kwi 02, 2013 17:42 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:witam dzisiaj cukier poranny 97 na kropelce +5 65 wieczorem raczej nie podam insuliny no bo mniej się nie da zobaczymy jak zareaguje
Piotrze, Twój Pan Kot dąży do błogiego stanu kontrregulacji. Tak jak to robisz, jest super :D :D :D Masz niesamowite wyczucie. Kocham tak mądrych ludzi :1luvu:

Pozdrawiam ciepło
Tinka

EDIT: Miej proszę na uwadze, o czym pisze Mamrot na temat Kropci. Remisja bywa często krucha.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto kwi 02, 2013 17:48 Re: Wątek cukrzycowy VIII

lila13, słuchaj Mamrot, zmniejsz insulinę o połowę i śmigaj do weta natychmiast. Domagaj się insuliny Lantus lub Levemir, ale niech Ci nie zapisują pena do wstrzyknięć, tylko sam wkład, do którego kupisz strzykawki te http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html lub te http://www.ebay.pl/itm/200887201535?ssP ... 1436.l2649 (lepsze, ale droższe). I pisz od razu co się dzieje.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Wto kwi 02, 2013 18:15 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej lila13,

dziewczyny napisały Ci już bardzo dużo na temat koniecznych działań od zaraz. Napisz proszę skąd jesteś i jaką masz możliwość skonsultowania się z innym (= lepszym) lekarzem weterynarii.

Tak, jak Dziewczyny już napisały, insulina, którą podajesz, nie nadaje się dla kotów. A z tego, co piszesz, wnioskuję, że jest to insulina WOS. Insulina WOS ma stężenie 80. Jeśli podajesz jedną kreskę na insulinówkach U-40 (nie ma innej możliwości przy Twoim opisie), to podajesz 2 jedn. insuliny 2 x dziennie. Nic dziwnego, że cukier aż tak skacze. Insulina WOS działa podobnie jak tamta zwierzęca, którą podawałaś, tzn. Caninsulina. Na insuline WOS nie będziesz miała żadnych pozytywnych zmian.

Lila, cukrzyca to nie wyrok, ale cukrzyca leczona przez weta nie mającego absolutnie żadnego pojęcia o leczeniu tej choroby, może być naprawdę wyrokiem śmierci.

Chciałybyśmy Ci tu wszystkie bardzo pomóc. Możesz zawsze na nas liczyć. Ja ze swojej strony proponuję przede wszystkim zmianę lekarza wet, który będzie miał więcej wiedzy na temat cukrzycy i będzie na tyle kooperatywny, żeby zaakceptować nasze wskazówki.

Wszystko na temat cukrzycy możesz przeczytać na naszej stronie edukacyjnej.

Lila, pospiesz się z decyzją. Teraz tylko od Twojej determinacji zależy życie Chiwasa.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto kwi 02, 2013 20:09 Re: Wątek cukrzycowy VIII

lila13 pisze:(...) Okazało sie rówież ze bolał go ząb-który juz ma usuniety i ząbki przy okazji zostały oczyszczone z kamienia.Do tego dochodzi problem z uszami,jakaś dziwna wydzielina mu cieknie jakby rozwodniona krew,nie ma apetytu i ogólnie zaczyna mnie to wszystko przerastac nie wiem jak mu pomóc????Wyniki krwi leukocyty-6,87,erytrocyty-10,70,hemoglobina-14,1,hematokryt-56,5,płytki krwi-194,kreatynina-1,0,mocznik-51,1,glukoza-410,amylaza788,7.GPT-45,5.Proszę pomóżcie bo nie mogę juz patrzec jak sie biedactwo męczy.....
Jeszcze krótki komentarz do tego postu.

lila13, kiedy była robiona sanacja zębów, tzn. jak dawno temu? Czy jesteś pewna, że Chiwasa nic nie boli? Czy dostawał jakieś środki przeciwbólowe? Napisz proszę o tym zabiegu wszystko, co wiesz.

Wyniki, które podajesz, wskazują jednoznacznie na to, że Twój kot jest strasznie odwodniony. Kiedy były robione te badania? Podaj proszę konkretną datę. Wygląda na to, że Chiwasowi są potrzebne codzienne kroplówki podskórne przez następnych kilka dni. Wpisz najlepiej tu wszystkie wyniki, jakie masz wraz z jednostkami i wartościami brzegowymi.

Trzymaj się, proszę
Tinka

Tinka07

Post » Wto kwi 02, 2013 20:39 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:lila13, słuchaj Mamrot, zmniejsz insulinę o połowę i śmigaj do weta natychmiast. Domagaj się insuliny Lantus lub Levemir, ale niech Ci nie zapisują pena do wstrzyknięć, tylko sam wkład, do którego kupisz strzykawki te http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html lub te http://www.ebay.pl/itm/200887201535?ssP ... 1436.l2649 (lepsze, ale droższe). I pisz od razu co się dzieje.

witam moja pani doktor jest naprawde dobra i bardzo sie stara jutro idziemy do weterynarza i na konsultacje z uszami

lila13

Od: Wto kwi 02, 2013 9:59

Post » Wto kwi 02, 2013 20:46 Re: Wątek cukrzycowy VIII

lila13, wiesz, z tego, co piszesz, to raczej nie wyłania się obraz dobrze prowadzonej cukrzycy. Pani wetka może się i stara, ale kondycja Twojego kota na sukces jej działań nie wskazuje. lila13, Ty sobie wzięłaś do serca co tu Ci dziewczyny piszą? Zmienisz insulinę?
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Wto kwi 02, 2013 20:50 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Lila, nie wątpimy, że Twoja pani doktor jest dobra. Widoczne jednak nie jest dobra we wszystkim. Porozmawiaj z nią koniecznie o zmianie insuliny na Levemir lub Lantus. Poproś ją już jutro o wypisanie recepty na jedną z tych insulin. Niech Twoja pani wet zajmie się koniecznie uszami i, proszę, niech pobierze mocz przez nakłucie pęcherza do badania bakteriologicznego. Poproś o zrobienie posiewu i w razie pojawienia się bakterii o zrobienie antybiogramu.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Tinka07

Post » Wto kwi 02, 2013 21:00 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinka07 pisze:
lila13 pisze:(...) Okazało sie rówież ze bolał go ząb-który juz ma usuniety i ząbki przy okazji zostały oczyszczone z kamienia.Do tego dochodzi problem z uszami,jakaś dziwna wydzielina mu cieknie jakby rozwodniona krew,nie ma apetytu i ogólnie zaczyna mnie to wszystko przerastac nie wiem jak mu pomóc????Wyniki krwi leukocyty-6,87,erytrocyty-10,70,hemoglobina-14,1,hematokryt-56,5,płytki krwi-194,kreatynina-1,0,mocznik-51,1,glukoza-410,amylaza788,7.GPT-45,5.Proszę pomóżcie bo nie mogę juz patrzec jak sie biedactwo męczy.....
Jeszcze krótki komentarz do tego postu.

lila13, kiedy była robiona sanacja zębów, tzn. jak dawno temu? Czy jesteś pewna, że Chiwasa nic nie boli? Czy dostawał jakieś środki przeciwbólowe? Napisz proszę o tym zabiegu wszystko, co wiesz.

Wyniki, które podajesz, wskazują jednoznacznie na to, że Twój kot jest strasznie odwodniony. Kiedy były robione te badania? Podaj proszę konkretną datę. Wygląda na to, że Chiwasowi są potrzebne codzienne kroplówki podskórne przez następnych kilka dni. Wpisz najlepiej tu wszystkie wyniki, jakie masz wraz z jednostkami i wartościami brzegowymi.

Trzymaj się, proszę
Tinka

witam ponownie,zęby były czyszczone 19.03.2013 wyniki które podałam 21.02.2013 chiwas dostawał kroplówki nawadniajace i nie dostawał leków przeciwbólowych.Tylko antybiotyk o przedłużonym działaniu po wyrwaniu i czyszczeniu zebów.
Mieszkamy z Chiwasem w okolicach Katowic a nasza pani weterynarz to naprawde fajna babka i sie stara ale zawsze mozemy skonsultowac sie z innym wet.Napisałam wszystkie wyniki jakie mam nie wiem za bardzo co jeszcze moge wpisac mam jeszcze białko+,glukoza+++++,c.wl 1030,ph- 5,leukocyty+++ cokolwiek to znaczy bo nie wiem 14.03.
Glukometr mamyACCU-CHEK ACTIVE
Insuline podaje jesli cos zje a właściwie troche pochlipie
Nie wiem czy go coś boli jak mam to stwierdzić???ciągle śpi,do kuwety muszę go nosić,chwieje sie i wywraca,najbardziej martwią mnie te uszy i dziwny wyciek.

lila13

Post » Wto kwi 02, 2013 21:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:lila13, wiesz, z tego, co piszesz, to raczej nie wyłania się obraz dobrze prowadzonej cukrzycy. Pani wetka może się i stara, ale kondycja Twojego kota na sukces jej działań nie wskazuje. lila13, Ty sobie wzięłaś do serca co tu Ci dziewczyny piszą? Zmienisz insulinę?

tak tak jasne ze poprosze o zmiane insuliny, jutro bedziemy u wet

lila13

Post » Wto kwi 02, 2013 21:11 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinka07 pisze:Lila, nie wątpimy, że Twoja pani doktor jest dobra. Widoczne jednak nie jest dobra we wszystkim. Porozmawiaj z nią koniecznie o zmianie insuliny na Levemir lub Lantus. Poproś ją już jutro o wypisanie recepty na jedną z tych insulin. Niech Twoja pani wet zajmie się koniecznie uszami i, proszę, niech pobierze mocz przez nakłucie pęcherza do badania bakteriologicznego. Poproś o zrobienie posiewu i w razie pojawienia się bakterii o zrobienie antybiogramu.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Tinka z moim kocurkiem jest taki problem ze nie pozwala ze soba nic robić nawet do uszu nie pozwala zajrzec a co dopiero krople dac wiec walczymy z nim jak lwy z nasza wet i napewno zastosujemy wasze rady.Jutro dam znac czego sie dowiedzielismy
pozdrawiam serdecznie

lila13

Post » Wto kwi 02, 2013 21:15 Re: Wątek cukrzycowy VIII

lila13, ja mam kota, który nigdy w życiu nie pozwolił się zbadać bez znieczulenia, więc wiem jaki to kłopot. Brak równowagi u Twojego kota może wynikać z dwóch rzeczy - zapalenie ucha wewnętrznego, hipoglikemia. Jedno i drugie bardzo niebezpieczne. Jeśli kot nie je, nie dawaj insuliny.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Wto kwi 02, 2013 21:20 Re: Wątek cukrzycowy VIII

lila13 pisze:Tinka z moim kocurkiem jest taki problem ze nie pozwala ze soba nic robić nawet do uszu nie pozwala zajrzec a co dopiero krople dac wiec walczymy z nim jak lwy z nasza wet i napewno zastosujemy wasze rady.Jutro dam znac czego sie dowiedzielismy
pozdrawiam serdecznie
Lila, w takiej sytuacji, gdy kot ma poważny stan zapalny uszu, rozumiem doskonale, że hometesting sprawia mu poważny ból. Stan zapalny uszu trzeba bezzwłocznie wyleczyć.

Trzymajcie się ciepło i napisz nam jutro, jak było u pani wet :ok:
Tinka

EDIT: Napisz nam konkretnie, jakie Twój kociak je karmy i ile mniej więcej w ciągu dnia.

Tinka07

Post » Wto kwi 02, 2013 21:29 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzata i Toffee pisze:lila13, ja mam kota, który nigdy w życiu nie pozwolił się zbadać bez znieczulenia, więc wiem jaki to kłopot. Brak równowagi u Twojego kota może wynikać z dwóch rzeczy - zapalenie ucha wewnętrznego, hipoglikemia. Jedno i drugie bardzo niebezpieczne. Jeśli kot nie je, nie dawaj insuliny.

w tej chwili chiwas ma 374 cukru pochlipał tylko odrobine jedzenia
dawac insuline czy nie bo juz sie pogubiłam??

lila13

Post » Wto kwi 02, 2013 21:33 Re: Wątek cukrzycowy VIII

lila13 pisze:
Małgorzata i Toffee pisze:lila13, ja mam kota, który nigdy w życiu nie pozwolił się zbadać bez znieczulenia, więc wiem jaki to kłopot. Brak równowagi u Twojego kota może wynikać z dwóch rzeczy - zapalenie ucha wewnętrznego, hipoglikemia. Jedno i drugie bardzo niebezpieczne. Jeśli kot nie je, nie dawaj insuliny.

w tej chwili chiwas ma 374 cukru pochlipał tylko odrobine jedzenia
dawac insuline czy nie bo juz sie pogubiłam??
Lila, ile konkretnie pochlipał tego jedzenia i co to było? Ten wynik 374 mg/dl to ile godzin od podania ostaniego zastrzyku insuliny?

Tinka07

[poprzednia][następna]