marysienka pisze:Martwia mnie tez te budowy w Twojej okolicy - tam jest pewnie masa pomieszczen, ktore moga sie tez okazac pulapka dla wystraszonego kota.
A mnie wręcz przeciwnie, cieszą, bo mogą okazać się schronieniem dla wystraszonego kota.
marysienka pisze:To zeby kot w zimie, gdzie jest masa sniegu, poszedl przez pole do lasu jest chyba malo mozliwe - to kot domowy i nie zna okolicy bedzie sie trzymal - powracal na jedyne mu znane miejsce - dom z pod ktorego uciekl.
Gdyby tak było to większość zaginionych domowych kotów wracałaby pod swoje domy, tak niestety nie jest. Po prześledzeniu dziesiątek historii o poszukiwanych i odnalezionych kotach, a zwracają się do mnie po rady chyba wszyscy, którym zaginął kot, ponieważ słyszeli o mojej historii poszukiwania dzikiej kotki, oświadczam uroczyście, że nie można zakładać żadnych scenariuszy. Koty są niezwykle mądre, zaradne i nieprzewidywalne. Na przykład kot nurmi, domowy niewychodzący kot odnalazł się po siedmiu miesiącach w bardzo odległej od swojego domu dzielnicy. Nie wiadomo gdzie był i jak się żywił. Kot Almare odnalazł się po czterech miesiącach w bardzo dobrej kondycji. Też nie wiadomo, co się z nim działo. Tam gdzie mam działkę są lasy. Wiele razy widywałam w lesie koty.
Nie można zakładać, że bojaźliwy kot sobie nie da rady. Da radę, bo one mają niesamowitą wolę przetrwania i są niezwykle mądre. Na forum jest historia odnalezionego syjama po 16 miesiącach.
marysienka pisze:Poniewaz masz dzisiaj w planie dalsze szukanie kota to moze pytaj sie o te pomieszczenia zamkniete, nie czesto otwierane no i zostawiaj ludziom swoj nr telefonu zeby Cie mogli zawiadomic jak kota zobacza. Mysl pozytywnie Pak sie znajdzie tylko go Szukaj i uwierz w to
Szymka, tak trzymaj. Kontakty z jak największą ilością ludzi, ze stróżami i robotnikami z pobliskich budów, uzupełnianie ogłoszeń, wieszanie coraz dalej i spacery jak najdalej możesz (z lasem włącznie). I wołaj. Nawet jak Cię usłyszy, może się nie odezwie, ale pewnie będzie się trzymał miejsca gdzie teraz jest, jeśli Cię usłyszy.