Zajączek ..........................

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 24, 2013 2:01 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Super:))
Tylko dopiszcie w tytule. Bo zgrozą wieje.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie mar 24, 2013 13:03 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

Koleżanki kociary, help. Zajączek wczoraj w miarę dobrze, wręcz byłam zdziwiona, że tak ładnie śpi, przychodzi na głaskanie, i w ogóle rewelacja.
Dzisiaj od rana Solar z Zajączkiem sie tłuką między sobą równo i dokładnie, Zajączek sika po kątach, chowa się ciągle, sika patrząc mi prosto w oczy. Zestresowany pewnie, ale nawet nie o to chodzi - jego mocz jest bardzo mocno zapachowy jeszcze, i w całym domu śmierdzi mi kocurem, masakra. Macie jakieś sposoby żeby wywabic ten zapach?
Zajączek jutro na czas pracy mojej i meza bedzie musial chyba w lazience przebywac, nie za bardzo jestem zadowolona z tego, ale nie bardzo mam wyjscie, jeśli chcę koty i mieszkanie zastać w stanie właściwym. Mam nadzieję, że szybko się zaaklimatyzuje i będzie ok, bo jeśli nie to będziemy musieli szukać mu domku :(

karoo.kp

Od: Pon mar 18, 2013 19:11

Post » Nie mar 24, 2013 13:08 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

CatAngel pisze:
alab108 pisze:Ale będzie dalszy ciąg losów Zajączka?

Potrafisz na wydarzeniu zmieniać tytuł i treść i zdjecie główne ? :) Mnie dzisiaj nie będzie za bardzo na necie a ktoś musi to zrobić :mrgreen:

Guzik, nie umiem :oops:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Nie mar 24, 2013 13:15 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

karoo.kp pisze:Koleżanki kociary, help. Zajączek wczoraj w miarę dobrze, wręcz byłam zdziwiona, że tak ładnie śpi, przychodzi na głaskanie, i w ogóle rewelacja.
Dzisiaj od rana Solar z Zajączkiem sie tłuką między sobą równo i dokładnie, Zajączek sika po kątach, chowa się ciągle, sika patrząc mi prosto w oczy. Zestresowany pewnie, ale nawet nie o to chodzi - jego mocz jest bardzo mocno zapachowy jeszcze, i w całym domu śmierdzi mi kocurem, masakra. Macie jakieś sposoby żeby wywabic ten zapach?
Zajączek jutro na czas pracy mojej i meza bedzie musial chyba w lazience przebywac, nie za bardzo jestem zadowolona z tego, ale nie bardzo mam wyjscie, jeśli chcę koty i mieszkanie zastać w stanie właściwym. Mam nadzieję, że szybko się zaaklimatyzuje i będzie ok, bo jeśli nie to będziemy musieli szukać mu domku :(

Karo, nie denerwuj się to jest pierwszy dzień właściwie Zajączka u Ciebie. To może parę dni potrwać. Daj mu szansę, nie wyglądałaś na osobę, która się szybko podda. Może odizolować je na trochę, żeby zapachy się wymieszały :?
Dziewczyny na pewno coś podpowiedzą. Nie miałam takich problemów z kotkami :wink:
Obrazek

alab108

Post » Nie mar 24, 2013 13:21 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

Nie zamierzam się poddawac aboslutnie, daje mu ze dwa tygodnie na aklimatyzacje na pewno, martwi mnie tylko ten zapach. No i będę musiała je poizolowac w pracy jak bedziemy zwlaszcza.
Na razie znalazlam dwa miejsca gdzie sie zalatwil, wiec moze nie bedzie zle

karoo.kp

Post » Nie mar 24, 2013 13:21 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

alab108 pisze:
CatAngel pisze:

Potrafisz na wydarzeniu zmieniać tytuł i treść i zdjecie główne ? :) Mnie dzisiaj nie będzie za bardzo na necie a ktoś musi to zrobić :mrgreen:

Wchodzisz w wydarzenie i tam pod zdjeciem głównym masz Edytuj klikasz pojawia ci się zmiana tytułu oraz tresci. Potem klikasz na Zapisz

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Nie mar 24, 2013 13:22 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

Mało doświadczona jestem, ale udało mi się cudem dokocić zdeklarowaną jedynaczkę. Ale u mnie Mała Czarna przez jakiś tydzień siedziała tylko w łazience, później zaczęłam ją wypuszczać jak Ofelia spała zamknięta w jednym pokoju. Po chyba dwóch tygodniach otworzyłam drzwi łazienki i niech się dzieje co chce. Okazało się, że jest ok, po kilku podgryzankach i ustaleniu hierarchii panienki się zaakceptowały. Izolacja pomogła im się poznać zapachowo, głosowo i wizualnie też (bo widziały się przez kocie drzwiczki). Według mnie jeżeli koty mają problem z zaakceptowaniem się - to czasowo je izoluj. Ale pewnie się jeszcze wypowiedzą bardziej doświadczeni :oops:
A na wywabienie "zapachów" mądrzy ludzie polecają wodę z octem. Tylko później będzie octem "woniało"
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Nie mar 24, 2013 13:24 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

karoo.kp pisze:Nie zamierzam się poddawac aboslutnie, daje mu ze dwa tygodnie na aklimatyzacje na pewno, martwi mnie tylko ten zapach. No i będę musiała je poizolowac w pracy jak bedziemy zwlaszcza.

Tez mam ten problem z kotką jak ma ruje. Jak widze że gdzieś się zsikała to wycieram samą wodą a potem ładuje w to mniejsce odświeżacz powietrza :) Dużo 8) i działa zapach(smrodku) znika po całym dniu a kotka z dala od tego miejsca.

CatAngel

Post » Nie mar 24, 2013 13:51 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

CatAngel pisze:
karoo.kp pisze:Nie zamierzam się poddawac aboslutnie, daje mu ze dwa tygodnie na aklimatyzacje na pewno, martwi mnie tylko ten zapach. No i będę musiała je poizolowac w pracy jak bedziemy zwlaszcza.

Tez mam ten problem z kotką jak ma ruje. Jak widze że gdzieś się zsikała to wycieram samą wodą a potem ładuje w to mniejsce odświeżacz powietrza :) Dużo 8) i działa zapach(smrodku) znika po całym dniu a kotka z dala od tego miejsca.

Na razie czekam az wyschna te miejsca co przepralam, a potem je odkurze i zobacze. Na razie nie ma wyjscie, teraz kota w pokoju jednym pilnuje, do corki nie wchodzi bo zamkniete drzwi, w trzecim pokoju mamy wykladzine pcv wiec nawet jak nasika to nie bedzie problemu (chyba ze na kanape).

MB&Ofelia pisze:Mało doświadczona jestem, ale udało mi się cudem dokocić zdeklarowaną jedynaczkę. Ale u mnie Mała Czarna przez jakiś tydzień siedziała tylko w łazience, później zaczęłam ją wypuszczać jak Ofelia spała zamknięta w jednym pokoju. Po chyba dwóch tygodniach otworzyłam drzwi łazienki i niech się dzieje co chce. Okazało się, że jest ok, po kilku podgryzankach i ustaleniu hierarchii panienki się zaakceptowały. Izolacja pomogła im się poznać zapachowo, głosowo i wizualnie też (bo widziały się przez kocie drzwiczki). Według mnie jeżeli koty mają problem z zaakceptowaniem się - to czasowo je izoluj. Ale pewnie się jeszcze wypowiedzą bardziej doświadczeni :oops:
A na wywabienie "zapachów" mądrzy ludzie polecają wodę z octem. Tylko później będzie octem "woniało"

Twoje przygody z dokoceniem czytałam :) i strasznie mnie bawiły, a co do wody z octem, to stosuje ja od dawna. O ile na "normalny" koci mocz dziala, to na woniejacy kocurem juz nie specjalnie.
Kiedys czytalam o sposobie z wodka, ze takie miejsce po wypraniu i przeschnieciu sie polewa odrobina wodki, bo wiaze resztki zapachowe i szybko paruje - któras probowala moze?

karoo.kp

Post » Nie mar 24, 2013 14:04 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

CatAngel pisze:
alab108 pisze:
CatAngel pisze:

Wchodzisz w wydarzenie i tam pod zdjeciem głównym masz Edytuj klikasz pojawia ci się zmiana tytułu oraz tresci. Potem klikasz na Zapisz

No właśnie sprawdzam i pod zdjęciem głównym nie ma edytuj :oops:
Obrazek

alab108

Post » Nie mar 24, 2013 14:07 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

Bo zapomniałam mianować Cię adminem :ryk: :| :ryk: i pogadaj tutaj :ryk:

Już powinno być ok :)

CatAngel

Post » Nie mar 24, 2013 14:09 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

:evil: :ryk:
Obrazek

alab108

Post » Nie mar 24, 2013 15:07 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

Na zapachy:
vitopar,
neutralizator z Benka,
biostalfris
i inne
Niedawno dowiedziałam sięo sodzie oczyszczanej ale jeszcze nie przetrenowane. W sensie zasypuje sie a potem odkurza.
Ja do tej pory stosowałam biostalfris, bo ogólnie wychodzi najtaniej.
http://germapol.istore.pl/pl,category,1 ... lfris.html
Kupiłam dawno temu litr i jeszcze mam. A mam siakjące koty. Teraz znów chora Maleńka zaczęła sikać. I używam też w piwnicy.
Tego lawendowego neutralizatora benka też używam w domu i w piwnicy.
Vitopar jest najmniej opłacalny chyba 0,5 l kosztuje ponad 20 zł i to jest już rozcieńczone.
Podobno lepszy jest ten vitopar do rozcieńczania, tylko nie pamiętam, kóry trzeba kupić.

Jeśli kupujesz piasek np w jakimś sklepie internetowym (opłaca się) to można sobie wziąć przy okazji jakiś neutralizator
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... egory=1528

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie mar 24, 2013 18:19 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

Lidka pisze:Na zapachy:
vitopar,
neutralizator z Benka,
biostalfris
i inne
Niedawno dowiedziałam sięo sodzie oczyszczanej ale jeszcze nie przetrenowane. W sensie zasypuje sie a potem odkurza.
Ja do tej pory stosowałam biostalfris, bo ogólnie wychodzi najtaniej.
http://germapol.istore.pl/pl,category,1 ... lfris.html
Kupiłam dawno temu litr i jeszcze mam. A mam siakjące koty. Teraz znów chora Maleńka zaczęła sikać. I używam też w piwnicy.
Tego lawendowego neutralizatora benka też używam w domu i w piwnicy.
Vitopar jest najmniej opłacalny chyba 0,5 l kosztuje ponad 20 zł i to jest już rozcieńczone.
Podobno lepszy jest ten vitopar do rozcieńczania, tylko nie pamiętam, kóry trzeba kupić.

Jeśli kupujesz piasek np w jakimś sklepie internetowym (opłaca się) to można sobie wziąć przy okazji jakiś neutralizator
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... egory=1528

Soda oczyszona wlasnie jedno zarzucilam. Na dwa miejsca juz mi nie starczylo. Zajaczek byl przez 2 godziny odizolowany w pokoju, strasznie w nim pachnie niefajnie, ale posprawdzalam wszystkie fotele i kanape i nic nie bylo mokre poza miejscem wypranym. Na razie sie kocio schowal, i chyba przez czas jakis bedzie izolatka w lazience z momentami wyjscia na mieszkanie. Jakies podpowiedzi co do adaptacji? Poza izolowaniem ;)
Aha, no i powiedzcie mi, ile czasu koci mocz po kastracji jeszcze podsmierduje?

karoo.kp

Post » Nie mar 24, 2013 18:33 Re: Pilnie DT dla kota-ropień,poniewierka-Zajączek w domu:)

Karo, rozmawiałam z Lidką , jest bardzo zmartwiona tym, że Zajączek sika. U niej się to nie zdarzyło. A powiedz, który zaczął i czyje futro latało? Lidka mówi, że on był ciągle bity przez inne koty i zawsze się wycofywał. Ja chyba nie przeżyję drugiej jazdy taki kawał. :mrgreen: Jechaliśmy w sumie 12 godzin. Ale nie oddawaj go proszę nigdzie , jak nie będzie dobrze to będziemy myśleć
Zajączek był kastrowany w środę 20.03.. Podobno 2-3 tygodnie po kastracji zapach zanika
Obrazek

alab108

[poprzednia][następna]