S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 24, 2013 0:15 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

ok

iona

Od: Wto mar 22, 2011 19:26

Post » Nie mar 24, 2013 0:29 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Oczywiście, że nie ma obowiązku bycia DT. Ja tylko sygnalizuję potencjalny problem - cała ta mala rodzinka, zwłaszcza kocięta może miec kk. Iono - nie ma czegos takiego jak fundacyjny weterynarz, leczysz u siebie na miejscu. Kocię jest za małe żeby je oddac, najwcześniej, naprawdę najwcześniej za 2-3 tyg. , tylko że wtedy kk juz może (ale nie musi) być bardzo zaawansowany i kocię przestanie być aż tak przecudnej urody....
Obrazek

Jestem zbudowana z pamięci moich rodziców i dziadków, wszystkich moich przodków. Są w tym, jak wyglądam, w kolorze moich włosów. I jestem zbudowana ze wszystkich, których w życiu spotkałam, którzy zmienili sposób mojego myślenia. Więc kim jestem „ja"?

Kamakolo

Od: Śro gru 30, 2009 8:21

Post » Nie mar 24, 2013 0:48 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

A miałam już iść do piwnicy.

Jeśli zdecydujesz się w miarę możliwości jak najwcześniej wziąć rodzinkę to najprawdopodobniej wystarczy przez kilka dni zakrapiać choćby gentamycyną. Na receptę ale koszt kilku zł. I powinno być dobrze. Byle nie dać się rozhulać chorobie. Bo wtedy oczy może zabrać:(
Można być rozrzutnym i dołożyć do tego betadine + sól fizjologiczną i takim słąbiutkim roztworem przemywać oczka ale wystarczy też świetlik. Jeśli kociaki będą z mamą to masz 3/4 roboty mniej. Matka zazwyczaj bardzo pilnie i porządnie zajmuje się dziećmi.
Jeśli Twój kot jest szczepiony, to taka rodzinka wcześnie zabrana nie powinna być dla niego zagrozeniem.
To tak statystycznie rzecz biorąc ale życie jest życiem.
Ja ze swej strony namawiam do dania szansy całęj rodzince. Wiem, że nie ma obowiązku, że warto ratować choćby jedno. Ale jeśli jest jakaś szansa na ratunek dla rodzinki to może jednak by warto, co? Prosze pięknie:))

Porad i pomocy napewno nikt nie odmówi:)

edit:

Wróciam z piwnicy!

Jeden czarnuszek jest :D Ten z ogonkiem :D MAm nadzieję, że Filonek też się znajdzie.
Zobaczyłam cień za okienkiem i potem wszystkie zaczęły tam patrzeć. Były juz po jedzeniu niektóre. A wcześniej jak wyszłam na zewnatrz dać przekąskę podschodowym zobaczyłam, ze czarny kot zeskakuje z drzewa.
No więc próbował wejśc do piwnicy ale Miśka go przegoniła. Ale potem wszedł bo już nie pilnowała:) Wszedł sobie tak, że nie było go widać. Wstawiłam michę do klatki. Myślę, ze tam spokojnie zje.
Żebym jeszcze Filonka zobaczyła.
Bo wtedy będę już spokojna, że znają drogę do wody i jedzenia i mają gdzie się schronić.

A Miśka paskuda też przygarnięta i nie pamięta jak to było bez domu:(

A wczoraj już mi się wydawało, ze w nocy widziałam czarnego kota:)

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie mar 24, 2013 2:56 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Melduję, że wczoraj Rafael pojechał do swojego domku w Sosnowcu. Dzień wcześniej odwiedził jeszcze fryzjera :-) oby w nowym domu był grzecznym kotkiem... Alinę - fryzjerkę kocich piękności próbował zjeść... :twisted: mnie już nadjadał z miłości... 8) ale ogólnie to fajny kocurek :1luvu:

https://plus.google.com/photos/10900015 ... banner=pwa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Złamałam nogę w śródstopiu... gips na szęść tygodni... :?
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Nie mar 24, 2013 2:59 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Lidziu za dezerterów - oby poznali kaj dobro dziouszka richtich futruje :ok: :ok: :ok:
i za nowy dobry domek dla kudłacza :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek

puskas1

Od: Czw wrz 13, 2012 17:58

Post » Nie mar 24, 2013 6:57 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

puskas1 pisze:Lidziu za dezerterów - oby poznali kaj dobro dziouszka richtich futruje :ok: :ok: :ok:
i za nowy dobry domek dla kudłacza :ok: :ok: :ok:

No łona mo recht - dziołcha dobrze godo :ok:
Kurcze - biedne koty, tam dzis w nocy mój termometr pokazał -18 stopni 8O
Obrazek

Jestem zbudowana z pamięci moich rodziców i dziadków, wszystkich moich przodków. Są w tym, jak wyglądam, w kolorze moich włosów. I jestem zbudowana ze wszystkich, których w życiu spotkałam, którzy zmienili sposób mojego myślenia. Więc kim jestem „ja"?

Kamakolo

Od: Śro gru 30, 2009 8:21

Post » Nie mar 24, 2013 7:11 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

wróciłam, cała, w jednym kawałku
zaraz pędzę do szkółki, doczytam dokładnie po południu
a jak doczytam to sie ,,powymądrzam,, dopiero

Kamakolo, Bettysolo-=będę do Was dzwoniła, może mi się uda juz na jakiejś przerwie

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Nie mar 24, 2013 10:13 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Lidka pisze:A miałam już iść do piwnicy.

Jeśli zdecydujesz się w miarę możliwości jak najwcześniej wziąć rodzinkę to najprawdopodobniej wystarczy przez kilka dni zakrapiać choćby gentamycyną. Na receptę ale koszt kilku zł. I powinno być dobrze. Byle nie dać się rozhulać chorobie. Bo wtedy oczy może zabrać:(
Można być rozrzutnym i dołożyć do tego betadine + sól fizjologiczną i takim słąbiutkim roztworem przemywać oczka ale wystarczy też świetlik. Jeśli kociaki będą z mamą to masz 3/4 roboty mniej. Matka zazwyczaj bardzo pilnie i porządnie zajmuje się dziećmi.
Jeśli Twój kot jest szczepiony, to taka rodzinka wcześnie zabrana nie powinna być dla niego zagrozeniem.
To tak statystycznie rzecz biorąc ale życie jest życiem.
Ja ze swej strony namawiam do dania szansy całęj rodzince. Wiem, że nie ma obowiązku, że warto ratować choćby jedno. Ale jeśli jest jakaś szansa na ratunek dla rodzinki to może jednak by warto, co? Prosze pięknie:))

Porad i pomocy napewno nikt nie odmówi:)

Ok. W takim razie pozostaje kwestia reakcji mojego rezydenta, jest jedynakiem, nie wiem jak zareaguje na pojawienie się w domu dorosłej kotki z dwoma kociętami, to w końcu nie to samo, co pojawienie się jednego małego kotka. Boję się, że może atakować matkę, przeganiać ją po mieszkaniu itp. Stąd mam pytanie, czy jest możliwość, aby, przynajmniej początkowo, mama z kotkami były w klatce, w której mogłyby się przed moim kotem schować, przynajmniej dopóki ten nie oswoi się z sytuacją? Jednym słowem, czy kocia mama z maluchami mogłyby trafić do mnie wraz z jakąś dużą klatką? Jak już wspominałam, nie mam możliwości odseparowania w mieszkaniu kociej rodzinki, mam dwa nieduże pokoje i dziecko, które nie może siedzieć w swoim pokoju zamknięte, na noc też synek musi mieć otwarte drzwi, bo boi się spać w zamkniętym pokoju...
Ostatnio edytowano Nie mar 24, 2013 15:06 przez iona, łącznie edytowano 1 raz

iona

Od: Wto mar 22, 2011 19:26

Post » Nie mar 24, 2013 12:00 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Myślę, że to bardzo dobra wiadomość tak z rana:))

Klatka napewno jest bardzo dobrym rozwiązaniem. I to dla wszystkich.
Myślę, że napewno się znajdzie.
Trzymam kciuki, żeby się wszystko fajnie udalo:)

Lidka

Post » Nie mar 24, 2013 14:54 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Nigdy do końca nie wiadomo, co zrobi do tej pory samotny rezydent.Moja koteczka była jeszcze młodziutka, gdy siadała na parapecie i patrząc na dzikuski pod oknami, miauczała i skrobała łapką po szybie, żeby ją wypuścić do zabawy, tak myślałam :P No to jej przyniosłam koleżankę. :strach: .....i w tym momencie pożegnałam się ze świętym spokojem. Tak się tłukły, nic nie pomagało, Feliwaye i inne cuda, czasem chciało mi się wyć , zasikane były buty i świeżo nabyta torebka. Trochę czasu minęło, zanim zaczęły funkcjonować w miarę obok siebie,ale i tak się zdarzyło,że po 2 latach jedna drugiej przyłożyła takiego plaskacza, że skończyło się zejszczaniem mi łóżka ( jedną kanapę musiałam wyrzucić, bo żadne pranie nie pomagało, a folia ochronna była zrywana pazurami). MIMO TEGO NIE ŻAŁUJĘ, BO DAŁO RADĘ.

To oczywiście przykład hardcorowy, ale się zdarza, proponuję,żeby zdać się na wiedzę i dobre rady dziewczyn tutaj, one świetnie doradzą w kwestii footerek, choć myślę, że rezydent może również dostać po papie, jak kocurek będzie zbyt ciekawski i koteńka będzie bronić maluchów, a on tylko niewinnie będzie chciał zajrzeć i popatrzeć :mrgreen:
Teraz mam 3 sztuki, w tym jedna z ADHD ( Kareśka), a ona tak dokucza Baretce, że futro jej wyrywa całymi kępkami z tyłka :ryk:
Kurczę, na maluszki już jest popyt, oby podaż była raczej skromna :mrgreen: a tu w schronie tyle słodkich pyszczków do kochania

Mała, ano bój się Boga, nareszcie jesteś :ok: Zuzka się sklonowała, to będziesz miała 2 zołzy do obłaskawiania, nie licząc Melkora :ryk:
Fileńka - 18.09.2012 (*) - gdy zasnęłaś, kawałek mojej duszy uleciał bezpowrotnie, a świat stracił swe barwy.
Milka - 31.03.2014 (*) - śpij spokojnie, moja dumna królewno.

julita_a115

Od: Śro gru 26, 2012 17:14

Post » Nie mar 24, 2013 18:38 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

no to poczytałam, ale pewnie cos mi umknęło :wink:
trochę sie działo jak mnie nie było, nie ma spokoju w tym kocim swiecie

halbina- wielkie kciuki za domek :ok:
mam nadzieje ,ze Rafael będzie się dobrze zachowywał i , ze domek będzie dobrym domem :ok:
dawaj znac jak mu leci
Dzieki za zajęcie się tym niełatwym przypadkiem

Mam nadzieje, ze u adoptusiów wszystko gra, jutro pospisuje numery i mam co obdzwaniać na dzień dobry
Bardzo sie cieszę ,że Murcia ma juz kogoś, oby dali i ona i oni radę :ok:

dzieki za akcje z persikiem, puskas, bettysolo
brrr.nie lubie widoku kotów w schronie, a juz długowłosych całkiem :roll:

iona- witaj na naszym wątku :kotek:
Super że myślisz o tymczasowaniu, ale muszę tez włączyć małe komplikatory :wink:
Czy te rozmowy o nim są tylko tu na miau? czy ktoś osobiście rozmawiał z ioną? z biurem?
Przede wszystkim-najważniejsze pytanie- czy Twój rezydent iono jest zaszczepiony na wirusówki?
Ja jutro rano poznam dopiero te koty osobiście, porozmawiam z kierowniczką
Z tego co dziś sie dowiedziałam na szczęście z oczkiem jest w porządku, przynajmniej rano było :wink:
Bycie DT to super sprawa, daje masę sadysfakcjii
ale to tez masa obowiazków i zero gwarancji na to ,ze nie będziesz np. musiała biegać codziennie do weta.
Najfajniej byłoby się spotkać, albo napisz mi na pw swój numer telefonu to jutro ze schronu do Ciebie zadzwonię

Lidka-mam nadzieje, ze oba kotki są
moze poszły sprawdzic swoje poprzednie miejsce bytowania, ale nie znalazły miskek to wróciły
Mam przynajmniej taką nadzieje, to w koncu max blisko jest. a w Twojej piwnicy lepsze warunki.
Mam nadzieje ,ze ten drugi boroczek sie gdzies nie wcisnął do jakiejs obcej piwnicy, poszukaj kiedys, ponawołuj, bo one oba miauczące mocno koty są, tzn lubia gadać

Tania dzięki za opieke nad moim prywatnym stadkiem

Mała1

Post » Pon mar 25, 2013 15:47 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

no to przedstawiam te koty, które trafiły do schroniska podczas mojej nieobecnosci
niemało ich niestety :(

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Gorge- 78/13
od16 03 w schr
buro-bialy

Obrazek

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

grey- 79/13
od 16 03 w schr
juz na ttmczasie u bettysolo

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Zuzia- 80 /13
od 18 03 w schr
szczepiona, wysterylizowana
na obserwacji-agresja po przeprowadzce

Obrazek

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
z jednego miejsca trzy podrzucone

kocur-81/13
od 19 03 w schr
tricat 21 03
czarno-biały duzy bardzo, niekastrowany

Obrazek

kotka-82/13
od 19 03 w schr
tricat 21 03

Obrazek

kocur-83/13
od 19 03 w schr
czarny, chore oko

Obrazek

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
dorosły, z klatki pułapki, chyba dzikus
..-84/13
od 19 0o3 w schr

Obrazek

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
koty z kopalni, wszystkie oswojone, bardzo miłe

Mordka- 85/13
od 22 03 w schr
koteczka, lekki kk, około 6 mies

Obrazek

Wąsik- 86/13
od 22 03 w schr
lekki kk, koteczka, około 6 mies

Obrazek

mama1- 89/13
od 22 03 w schr
mama kotek 88,87/13

Obrazek

:arrow: 88/13- kotka
Obrazek

:arrow: 87/13-kotka
Obrazek

mama2- 90/13
od 22 03 w schr
mama kotek 88,89/13

Obrazek

:arrow: 91/13-kocurek
Obrazek

:arrow: 92/13-kotka
Obrazek

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
i dwa koty , które łamią serce :( , po zmarłym, bardzo miłe

Elza- 93/13
od 23 03 w schr
16 lat, wysterylizowana

Obrazek

Paula- 93/13
od 23 03 w schr
13 lat, brak info o sterylce

Obrazek

Mała1

Post » Pon mar 25, 2013 22:12 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

z jednego miejsca trzy podrzucone

kocur-81/13
od 19 03 w schr
tricat 21 03
czarno-biały duzy bardzo, niekastrowany

Obrazek

AGARES

kotka-82/13
od 19 03 w schr
tricat 21 03

Obrazek

DAKSZA

kocur-83/13
od 19 03 w schr
czarny, chore oko

Obrazek

KAMERON

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
dorosły, z klatki pułapki, chyba dzikus
..-84/13
od 19 0o3 w schr

Obrazek

FORKAS

mama1- 89/13
od 22 03 w schr
mama kotek 88,87/13

Obrazek

LAKINI

mama2- 90/13
od 22 03 w schr
mama kotek 88,89/13

Obrazek

INDRA
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Wto mar 26, 2013 1:22 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Uprzejmie donoszę, iż Edi i Mufi czują się o niebo lepiej. Nie biorą już antybiotyków, mniej kichają. Korzystają z kuwety i jedzą. "Irytują" też mamę Rafała - Edi chodzi na nią krok w krok. ;) Kobieta nie przyzwyczajona, że ktoś się non stop za nią szwęda. ;)
ObrazekObrazek Obrazek

froggy

Od: Pt sie 01, 2008 14:17

Post » Wto mar 26, 2013 1:38 Re: S.K.Niekochane XXII- Przystanek Schronisko- zapraszamy

Taka irytacja to piękna irytacja:))

A ja szukam informacji o nieschodzących obrzękach.
Gdyby ktoś coś wiedział byłabym wdzięczna razem z Maleńką.

Lidka

[poprzednia][następna]