Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 14, 2013 17:51 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dzisiaj wszystko wróciło do normy wieczorne PRE 387

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Czw mar 14, 2013 19:00 Re: Wątek cukrzycowy VIII

LeiaSW pisze:karmię mokro, ten renal i senior to sa saszetki. :)
plus zgodnie z Waszymi radami dolewam jeszcze do tego wodę.
kotka wypija zazwyczaj sama ok 200ml wody.
wg tego co napisane jest w "głównych radach" na wątku nerkowym zaczełam ją jeszcze poić strzykawką.
dowiem się jutro czy był badany fosfor i wapń, być może tak, tylko lekarka mi nie powiedziała tego wprost - a ja nie dopytałam, bo nie wiedziałam o co. :oops:
i porozmawiam o tych kroplówkach podskórnych.
dzięki wiekie!!!!!!!!! :)

lespewet polecam moczopędnie. jeśli okaże sie, że fosfór za wysoki to lrpej podawać alusal zamiast ipakitine.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw mar 14, 2013 20:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej Olu,

ja nie widzę jakiejkolwiek potrzeby zmiany insuliny. Dusia reaguje bardzo ładnie na Levemir. Zaczęłaś przy PRE ok. 400 mg/dl od 0,75 jedn. 2 x dziennie. Wyniki po kilkurazowym podaniu insuliny tak się poprawiły, że zmniejszyłaś dawkę o 0,25 jedn., co było bardzo rozsądną decyzją. Dusia od kilku dni jest na kropelkach bądź włoskach. Wyniki są poniżej progu nerkowego. Wygląda to więc super. :)

Absolutnie nie rozumiem, dlaczego lekarz wet zalecił Ci zmianę insuliny. Nie rozumiem, co miałaś na myśli, pisząc wczoraj, że nie możesz wyregulować cukru na Levemirze. :roll: Przecież cukier jest już cudownie opanowany. Być może już wkrótce uda się Wam i choroba zupełnie się cofnie, czego Ci z całego serca życzę.

Olu, postąpisz, jak uważasz. Ja bym jednak z preparatem insulinowym nic nie zmieniała. Leć proszę dalej na kropelkach i włoskach. Dawkę zwiększyłabym minimalnie tylko wtedy, gdyby zaczęły się regularnie wyniki powyżej 250 mg/dl. W razie czego możesz przecież w wątku zapytać.

Jak wygląda u Dusi inhalacja sterydami? Czy masz aerocat? Jakie leki wziewne dostaje Dusia i w jakiej dawce?

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw mar 14, 2013 20:07 Re: Wątek cukrzycowy VIII

wyniki macka sa juz lepsze brak HI na dawce 1,25 szczyt srednio 250 :ok:

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Czw mar 14, 2013 20:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Piotrze, jest lepiej. Super! Żeby jeszcze PRE się obniżyły...
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Czw mar 14, 2013 20:17 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Martwi mnie jeszcze jedna rzecz. Molek strasznie linieje i nie wiem, czy jest to spowodowane porą roku, czy jakimś stanem chorobowym :?:

Molesław, spróbuj z tymi witaminami: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ota/146976 i z olejem z łososia, np. tym: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... olej/60917 lub tym: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... lej/105699

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

PS: Raczej spodziewałam się dziś rano wysokiego wyniku. Ciągle powiela się ten sam wzór. No ale na samym początku nigdy nie wiadomo, w którą stronę wyniki zmierzają.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw mar 14, 2013 20:26 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:wyniki macka sa juz lepsze brak HI na dawce 1,25 szczyt srednio 250 :ok:
Piotrze, wyniki Macka są coraz ładniejsze (odpukać :wink: ). Trzymam wielkie kciuki, żeby wkrótce nastąpił przełom.

Trzymajcie się
Tinka

Tinka07

Post » Czw mar 14, 2013 20:46 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tinka07 pisze:
Absolutnie nie rozumiem, dlaczego lekarz wet zalecił Ci zmianę insuliny. Nie rozumiem, co miałaś na myśli, pisząc wczoraj, że nie możesz wyregulować cukru na Levemirze. :roll: Przecież cukier jest już cudownie opanowany. Być może już wkrótce uda się Wam i choroba zupełnie się cofnie, czego Ci z całego serca życzę.

Jak wygląda u Dusi inhalacja sterydami? Czy masz aerocat? Jakie leki wziewne dostaje Dusia i w jakiej dawce?

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Hej Tinko! Uspokoiłaś mnie. Chłodziło o to, że w ciągu pierwszego w sumie tygodnia 3 razy zmieniałam dawkę i nadal się zdarzały sytuacje, gdy baliśmy się hipoglikemii. Dlatego takie poczucie niekontrolowania sytuacji.

Dzisiaj na tej "kropelce"

Pre 234
+4 104
+6 100
Pre 182

Leki wziewne to Ventolin i Flixatide (250) podawane AeroKatem. Od piątku tylko jeden atak kaszlu. :)

Pięknie dziękuję za pomoc.
Kobieta i kot to szczytowe osiągnięcia dzieła ewolucji. ;)

kotastrofa

Od: Pon sty 10, 2011 16:57

Post » Czw mar 14, 2013 20:56 Re: Wątek cukrzycowy VIII

LeiaSW pisze:Witaj , Tinko jesli chodzi o morfologię, to faktycznie leukocyty były lekko podwyższone, więc chyba zbyt optymistycznie napisałam "bardzo dobrze". stąd ten antybiotyk.
LeisaSW, ale to przecież nie musiała być od razu Convenia (antybiotyk rezerwowy). Dziwię się strasznie takiemu nieprzemyślanemu postępowaniu.
utrzak faktycznie jest w remisji, od tygodnia wyniki oscylują w okolicy 100, zazwyczaj poniżej, od tygodnia też nie dostaje wcale insuliny.
Jakoś ten fakt mnie ominął. :( Niewiele pamiętam z ostatnich tygodni wpisów w naszym wątku. Muszę się ciągle wracać do wcześniejszych postów. W każdym razie gratuluję z całego serca. Super. :D
nie wiem, czy pamiętasz też, że moja Pati ma już 16,5 roku. na wszelki wypadek przypominam, bo wiek tez pewnie ma wpływ na rózne rzeczy.
Tak, masz rację. W tym wieku jest coraz ciężej ze zwalczaniem chorób przewlekłych – zresztą jak i u ludzi.
co do kroplówek, to moja pani doktor rozmawiała z naczelnym lekarzem kliniki na ten temat i na razie stwierdzili, zeby nie dawać.
Wielka szkoda. :o Jeśli lekarze będą teraz zwlekać, zarobi później na tym tylko klinika.

Dlaczego ten potas jest u Twojego kota tak niski?

Daj sobie proszę wydruk badań do ręki.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

EDIT: Literówki
Ostatnio edytowano Czw mar 14, 2013 22:36 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz

Tinka07

Post » Czw mar 14, 2013 21:30 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot, w jakim wieku jest Kropcia?

Ja się też martwię o nerki, obu pannom trafiała się już podniesiona kreatynina (przy moczniku w normie, więc wet zwalał na odwodnienie). Fontannę, skubańce, mają w nosie. Dosłownie. Po tym, jak sobie pomoczyły nosy przy próbie picia, trzymają się z daleka:(
A u Prosiactwa to mnie w tej chwili straszliwie martwi jej dieta. Jedziemy na surowym, bo nic innego nie weźmie do pyska, przy czym o żadnych BARFach nie ma mowy, dodatkach, mieszankach. Prosiactwo je na co ma akurat melodię, a najchętniej jadłaby tylko filety. No nie mam na nią sposobu, ukrywam tłuszczyk w kawałku filetu, ale ja nie ma ochoty, to nie tylko nie zje, ale się obrazi i zniechęci, machnie ogonem i wejdzie pod łóżko (gdzie będzie siedzieć, dopóki nie odpuszczę sobie namawiania na jeść). Witaminy ładuję dopyszcznie na siłę. Cukier nawet jakoś na tej diecie zaczyna się wyrównywać, ale ja się boję o skutki długofalowe, m. in. martwią mnie nerki:(
Poza tym Prosiulo jest w bardzo dobrej formie. Prawie już całkiem doszła do siebie.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Czw mar 14, 2013 21:41 Re: Wątek cukrzycowy VIII

A u nas z wątrobą coraz gorzej...Minio bardzo ładnie się zachował przy poborze krwi "na żywca' (przy pomocy ekipy trzymającej go...Zauważyłam ,ze jednak najgorzej zachowuje się mój kot,gdy ja go trzymam.On po prostu chyba czuje jak ja się wówczas stresuje i trzęsę i wykorzystuje moja słabość). Ale co z tego.. GPT-547, AST- 169, GGT-9... każde kolejne badanie to wzrost...pomimo brania regularnego leków.. Teraz wetka poleciła mi Ursofalk...Czy ktoś może stosował u swojego futrzaka?
Obrazek

Iwooona

Od: Śro paź 10, 2012 12:24

Post » Czw mar 14, 2013 21:49 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Iwooona nie znam tego leku.
Od dłuższego czasu stosuję ornipural. Kocisko czuje się świetnie, a to wskazuje ze wyniki wątrobowe się polepszyły.
Myślę, że poniedziałkowe badanie krwi to potwierdzi.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Czw mar 14, 2013 22:04 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Fredziolino. Czytałam właśnie na watku wątrobowym o Ornipuralu,ale podobno trudno go dostać w Polsce. Powiedz kochana gdzie go zakupiłaś i jak go podajesz-sama-?- bo to chyba zastrzyki są? Ile kosztuje ten lek, bo Ursofalk ok 140 zł...może lepiej kupić coś sprawdzonego? Padam dzisiaj już na pychol od tego czytania dzisiaj.Może jutro znajdę coś jeszcze na wątku wątrobowym, Dzisiaj byłam z dwoma kotami w lecznicy, kosztowało mnie to dużo stresu i kasy. Może jutro ktoś,coś jeszcze podpowie, może jeszcze coś znajdę. Jednak tutaj na wątku cukrzycowym forumowicze reagują najczęściej i najszybciej...
Obrazek

Iwooona

Od: Śro paź 10, 2012 12:24

Post » Czw mar 14, 2013 22:11 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Napisz do eurydyka.
Jeśli ma jeszcze wolne buteleczki, sprzeda Ci na pewno.
:ok:
Ostatnio edytowano Czw mar 14, 2013 22:16 przez Fredziolina, łącznie edytowano 1 raz

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Czw mar 14, 2013 22:14 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tu m.in. opis leku, o którym pisze Iwooona: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2867

Iwooona, stosowałaś już kiedyś Zentonil?

Tinka07

[poprzednia][następna]