Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄCE

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 07, 2013 21:38 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

jo.anna pisze:puszatek :O :ok: ja palę pakę dziennie, czasem mniej ale jak wypiję to nadrabiam :oops: czy po rzuceniu przy pomocy rezonansu przytyłaś ? :oops:

raczej nie przytyłam po rzuceniu palenia, miałam wtedy złamaną nogę i chyba ciut przytyłam bo bardzo mało się wtedy ruszałam :oops:ogólnie jestem grubasem :evil:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Czw mar 07, 2013 21:40 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

Ja psie żarcie i saszetki kocie kupuję w zooplusie, a Gastro u wetów. Jak testowaliśmy z Tygrysem mokre, to w dwóch zaprzyjaźnionych sklepach zoologicznych - w jednym mam rabat jako stały klient, więc wychodziło niewiele drożej niż w zooplusie, a mogłam po 1-2 saszetki/tacki/puszeczki kupować.

Animus - to nie Tygrys je, a steryd. Tygrys cały czas waży w okolicach 3,30. A że w sumie duży jest kotuś, to sobie możesz wyobrazić, jaki chudy. Nie wchłania.

Ja raz fajki rzuciłam. Z dnia na dzień. Przytyłam w 3 miesiące 17 kilogramów. Przez następne trzy miesiące drakońskiej diety wpadłam w anemię i ... przytyłam kolejne 2 kilo. Chudnąć zaczęłam, jak wróciłam do nałogu.
Po biorezonansie już na schodach marzyłam o papierosie.
Na plastry Nicorette wyłazi mi alergia na skórze, gumy do żucia plomby wyciągają, Tabax w granulkach w połączeniu z papierosem jest całkiem-całkiem, od 3,5 roku mam elektroniczne paskudztwo, które jest naprawdę paskudne.
Muszę spróbować stopniowo. Na razie z dwóch paczek dziennie - wczoraj i dzisiaj po niecałej jednej, więc postęp jest duży. Palę cięgiem 27 lat.

Blekitny.Irys pisze:Słupek
Rzuć to paskudztwo, no chyba że chcesz do końca życia chrypieć jak stary patefon
Bardzo lubie głos Bonnie Tyler, więc chrypienie jakoś mnie nie przekonuje. :wink: Ale rurka w tchawicy i odżywianie pozaustrojowe - owszem. Dlatego próbuję i walczę.
Szałwi nie mogę aktualnie, bo mam przez fajki wysuszoną śluzówkę, a szałwia działa ściągająco. Jakiś psikacz mam (nie Bioparox, bo mi po nim gardło puchnie i się kiedyś prawie udusiłam).

Agusialublin - jestem pewna, że zatyczka wyjdzie. To na szczęście nie zwiększa objętości w wilgotnym środowisku. Chociaż ja bym pewnie spróbowała wymioty wywołać, żeby w żołądku nie została. A na pewno bym jutro zadzwoniła do wetów, czy czekać, czy dać coś na przeczyszczenie albo na wymioty.

Uwaga! ten VetoMune jest ohydny w smaku. Tygrys obślinił pół kuchni i przed dłuższą chwilę nawet szyneczki polekowej nie chciał, taki miał paskudny smak w pyszczku.

A Rafine nie próbowałam i od dłuższego czasu mnie kusi. :D Tzn. dla Tygrysa nie kupowałam, więc ani on ani ja nie próbowaliśmy.

Tata tak se, ale walczy.

Wszystkim dziękuję za kciuki, a Tygrysek za mizianki i głaski.

Gpolomska? A jakby głównym kolorem był ciemny szary? Bo taką wełnę mam. Mam jeszcze inne kolory, ale albo w niewielkich ilościach albo akryl. A akryl jest sztuczny i będzie dla Magnolci mniej przyjemny w dotyku, a poza tym dłuuuugo bym robiła, bo ... na akryl mam uczulenie, więc tylko kawałeczek dziennie by się dało, a później przerwa.
Marcel <*>, Tygrys <*>

Słupek

Od: Nie lis 18, 2012 9:46

Post » Czw mar 07, 2013 21:41 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

Jeśli chodzi o laserek to moja Kokusia wychodzi z siebie jak widzi światełko. Kiedyś tak ją wyganiałam po mieszkaniu że padła i dyszała :mrgreen:
Reszta kotów średnio na jeża biega za laserkiem :D
Obrazek

agusialublin

Od: Nie lip 29, 2012 20:27

Post » Czw mar 07, 2013 21:42 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

agusialublin pisze:Kiedyś zamawiałam Animonda Von Feinstein, karma w tackach 100 gramowych.
Teraz zamawiam Animonda Carny, karma w puszkach 200 i 400 gramowych. Bardziej się opłaca.

Cena jest lepsza, bo też skład jest inny.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw mar 07, 2013 21:45 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

Słupek pisze:Gpolomska? A jakby głównym kolorem był ciemny szary? Bo taką wełnę mam. Mam jeszcze inne kolory, ale albo w niewielkich ilościach albo akryl. A akryl jest sztuczny i będzie dla Magnolci mniej przyjemny w dotyku, a poza tym dłuuuugo bym robiła, bo ... na akryl mam uczulenie, więc tylko kawałeczek dziennie by się dało, a później przerwa.

Kochana, każdy kolor będzie świetny! A rafine soupe spróbuj - to ma dużo sosiku, a smaki ciekawe...

Kciuki za Tatę :ok: :ok: :ok: i za Tygryska :ok: :ok: :ok:
...

czarnekoty123

Post » Czw mar 07, 2013 21:47 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

gpolomska pisze:
agusialublin pisze:Kiedyś zamawiałam Animonda Von Feinstein, karma w tackach 100 gramowych.
Teraz zamawiam Animonda Carny, karma w puszkach 200 i 400 gramowych. Bardziej się opłaca.

Cena jest lepsza, bo też skład jest inny.

A wiesz co, na skład aż tak bardzo nie zwróciłam uwagi. Muszę poczytac.
Kiedyś zamówiłam kotom rózne różnosci z tych droższych karm, na zooplusie. W saszetkach ewentualnie w malenkich puszkach. Szału nie było, koty na karmę się nie rzucały.
No więc teraz zamawiam ich ulubioną karmę. Taką którą zjedzą.
Obrazek

agusialublin

Post » Czw mar 07, 2013 21:54 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

Ja mam ten luksus, że nowy dom - nowe zwyczaje, a że koteczek jeszcze żarłoczek, to da się naprowadzić na to, co powinien :-) zresztą Mokate i Norbi też tutaj się właściwie od początku nawracali na kocie jedzenie (wystarczyło dać i pokazać, że jadalne), a nie a'la chomik (ziarenka różnej maści postraszone mięsem).

W sumie z kotami to chyba trochę jak z dziećmi: w większości też najchętniej jadłyby fast food i słodycze, ale... wiadomo ;)
...

czarnekoty123

Post » Czw mar 07, 2013 22:00 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

A moja kociarnia wcina teraz razem z nami boczek :mrgreen:
Ryśka to na jego widok prawie wyszła z siebie i stanęła obok :mrgreen:
Obrazek

agusialublin

Post » Czw mar 07, 2013 22:04 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

No to wiedzą, co smaczne :)
...

czarnekoty123

Post » Czw mar 07, 2013 22:06 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

gpolomska pisze:No to wiedzą, co smaczne :)

Ty wiesz jaki dobry :ok:
A widziałabyś minę Ryśki jak patrzy jak my jemy :mrgreen:
Obrazek

agusialublin

Post » Czw mar 07, 2013 22:21 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

agusialublin pisze:Animus, wejdz na stronę http://www.zooplus.pl i na karmę dla kotów.
Kiedyś zamawiałam Animonda Von Feinstein, karma w tackach 100 gramowych.
Taka puszka 400 gramowa wystarcza na cały dzień na trzy koty.

Kiedys zamawiałąm z Zwierzakowo.pl ale Zooplus ma lepsze ceny.

Aaaaaaaaaaaaa to ja już wiem, jakie to jedzonko. Kupiłam kiedyś w telekarma i skarmiłam ówczesną Brzydulkę na wolności, a obecnie Ulcię, pierwotnie dla rezydentów, pamiętam, że nie jadły, a wygłodzona Ulcia chyba jadła, pamiętam, jak jej przemycałam w tym mokrym antybiotyk na gluty w oczkach. Moje koty jednak wolą fastfoody. Mój błąd, nie miałam takiej świadomości parę lat temu, kupowałam to co było w sklepie

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Czw mar 07, 2013 22:26 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

Słupek pisze:
Animus - to nie Tygrys je, a steryd. Tygrys cały czas waży w okolicach 3,30. A że w sumie duży jest kotuś, to sobie możesz wyobrazić, jaki chudy. Nie wchłania.

Ja myślałam, że steryd to bardziej w celu neurologicznym :cry:

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Czw mar 07, 2013 22:30 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

Patrzę na Magnolię i wiecie - cieszę się, że nie zniknęła niezauważona w schronie jak np. BlackNose... jak Ją tu miałam w pierwszy dzień, to się przestałam dziwić, że Jej biednej nikt nie chciał wziąć - pewnie ludzie myśleli, że ona jakaś dzikuska i w ogóle... poza tym z przerażenia aż dziwnie chodziła... a dzisiaj jak jest spokojniejsza, to nie ten kot: mruczy, barankuje, ugniata, poluje i tak pięknie wygląda... ciągle myślę o Mokate i o Norbim - te dwa maluchy zawsze będą dla mnie wyjątkowe i nigdy nie zapomnę jak bardzo musiały walczyć o każdy dzień... i zapewne nigdy nie zapomnę o tym, że po Aniołka nie pojechałam marudzić, żeby choć kilka dni miał dom... ale cieszę się, że Magnolia się tu aklimatyzuje i że wygląda na to, że będzie dobrze...

Animus, steryd jest w celu trzymania Tygryska do kupy - przede wszystkim neurologicznie, ale to jak u ludzi środki dopingujące itp.: daje po prostu kopa... na jakiś czas :(

Dobra, dzieciaczki - uciekam i życzę miłej nocy... i kciuki dla wszystkich walczących :ok: :ok: :ok:
Ostatnio edytowano Czw mar 07, 2013 22:31 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

Post » Czw mar 07, 2013 22:31 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

Animus pisze:
agusialublin pisze:Animus, wejdz na stronę http://www.zooplus.pl i na karmę dla kotów.
Kiedyś zamawiałam Animonda Von Feinstein, karma w tackach 100 gramowych.
Taka puszka 400 gramowa wystarcza na cały dzień na trzy koty.

Kiedys zamawiałąm z Zwierzakowo.pl ale Zooplus ma lepsze ceny.

Aaaaaaaaaaaaa to ja już wiem, jakie to jedzonko. Kupiłam kiedyś w telekarma i skarmiłam ówczesną Brzydulkę na wolności, a obecnie Ulcię, pierwotnie dla rezydentów, pamiętam, że nie jadły, a wygłodzona Ulcia chyba jadła, pamiętam, jak jej przemycałam w tym mokrym antybiotyk na gluty w oczkach. Moje koty jednak wolą fastfoody. Mój błąd, nie miałam takiej świadomości parę lat temu, kupowałam to co było w sklepie

Bo parę lat temu dostępna była tylko taka karma. Poza tym ta lepsza była o wiele droższa, dostępna przede wszystkim tylko w sklepach zoologiczny.Nie było tylu sklepów internetowych gdzie masz niesamowicie wielki wybór no i przede wszystkim dobre ceny.
Ja parę lat temu myślałam ze Whiskas albo Kitekat to najlepsza karma dla kotów, ma najlepsze składniki i samo mięsko.
Nie miałąm pojęcia o Royal Canin czy Animondzie.
No ale skoro kociarnia żadnej innej karmy nie chce jeść to już lepiej żeby i Whiskasa jadła niż głodna chodziła.
Z resztą to ja moim też czasami kupuję Whiskasa. Niech mają urozmaicenie.
My gdybyśmy tak schabowego codziennie jadły to też by nam się po jakimś czasie przejadły.
Obrazek

agusialublin

Post » Czw mar 07, 2013 22:32 Re: Mokate, Norbi, Magnolia i inne KOTY (i nie tylko) WALCZĄ

agusialublin pisze:My gdybyśmy tak schabowego codziennie jadły to też by nam się po jakimś czasie przejadły.

Człowiek jest wszystkożercą, a kot - mięsożercą (wystarczy zobaczyć na same zęby - przystosowane tylko do rozszarpywania mięsa, nie do przeżuwania i rozcierania). Poza tym kotkom trzeba urozmaicać, bo inaczej pójdzie im na psychikę z nudów.

Dobranoc :kotek:
...

czarnekoty123

[poprzednia][następna]