Bezpieczne ogrodzenie dla kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 05, 2013 19:56 Re: Bezpieczne ogrodzenie dla kotów

Zgadzam, się OlaLola, bo kot znajdzie każdą sposobność, aby sprawdzić co jest dalej, za siatką, za drzwiami, za oknem...
Sama mam 2 kocury, mieszkamy w małej kawalerce, mamy jedynie osiatkowany balkon, na który koty mogą chodzić swobodnie kiedy jest w miarę ciepło na polu. W zasadzie to jest pewien rodzaj woliery, ale betonowej. Nie uważam, żeby koty na tym cierpiały.
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Śro mar 06, 2013 14:12 Re: Bezpieczne ogrodzenie dla kotów

dziękuję bardzo Wam wszystkim za pomysły – i już mam się nad czym zastanawiać, a do tej poty kompletnie nie wiedziałam co i jak można zrobić...

Ewexoxo – potwierdziłaś moje obawy co do „pastucha” więc ten temat odpuszczam z ulgą …

dziękuję też bardzo za linki do różnego rodzaju wybiegów – można faktycznie zrobić to fajnie, z głową i pomysłowo – no i to na pewno daje 100% gwarancję….

też mam obawy że żadne ogrodzenie nie jest „nie do sforsowania” przez pomysłowe koty , tym bardziej że jak pisałam przy ogrodzeniu mam drzewa – wysokie brzozy z jednej strony a z drugiej – od ulicy - wysokie tuje (ponad 2 m)

Wolsik – dzięki za podpowiedź i zdjęcie, widziałam coś takiego i się nad tym też zastanawiam

Zazusia – 10 arów dla kotów brzmi super !!! Kotów mam spore stadko (8 rezydentów + aktualnie 4 tymczaski) – i w różnym wieku, cały przekrój - 3 tymczasy to półroczna młodzież, 3 rezydentów to młode koty w wieku od 2 do 4, reszta po 5 lat lub więcej (7-8).
No i tego względu że kotów dużo, chciałabym udostępnić im jak największy teren, a ponieważ są i młodsze i starsze – teren musi być mega dobrze zabezpieczony… chociaż jak oglądam te woliery to też można to zrobić naprawdę fajnie, a jak się jeszcze urozmaici „teren” przez wstawienie budek/kryjówek jakichś konstrukcji np. z konarów/pni drzewa to może być super!!!

Hm… pogłówkuję jeszcze , chodzi mi po głowie aby ogrodzić część terenu przy domu z taką zwisającą siatką jak pisze Zazusia /takie mini podwórko dla kotów/ i jakoś fajnie to zagospodarować – dzięki za linki, jest tam masa przykładów jak to zrobić
Zazusia – czy byłabyś w stanie podesłać mi kilka zdjęć takiego ogrodzenia? szczególnie chodzi mi o tą siatkę puszczoną luźno na górze, byłabym bardzo wdzięczna.

anja7807

Od: Nie paź 18, 2009 16:51

Post » Śro mar 06, 2013 15:09 Re: Bezpieczne ogrodzenie dla kotów

mam nadzieję, że się pochwalisz swoim wybiegiem? będziemy czekać na fotki z realizacji :wink:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Czw mar 07, 2013 13:49 Re: Bezpieczne ogrodzenie dla kotów

Witam, ja też jakiś czas temu borykalam się z tym problemem. Mieszkam w domku na wsi, ale moje koty systematycznie ginęły z powodu bezmyślnosci okolicznych właścicieli psów. Nie sposob upilnować kota, by nie przeskoczył za płot. Chwila nieuwagi w momencie gdy akurat któryś z sąsiadow ma ochotę wypuścić swojego owczarka niemieckiego... Zatem kiedy w ciągu jednego miesiąca zginęły mi trzy koty i przeszłam lekkie załamanie nerwowe podjęłam decyzję... I wiem, że w tej chwili ruszy na mnie fala krytyki, ale zdecydowałam się na elektryczne ogrodzenie dla kotów. Moje podwórko ma 20 arów, podwyższanie siatki dookoła nie wchodziło w grę ze wzgledu na drzewa rosnące w pobliżu ogrodzenia. Budowa wybiegu? Może, ale nie w środku zimy. Zakup konsultowałam z trzema weterynarzami. Jeden nawet testował urządzenie na sobie... Żaden nie widzi przeciwwskazań. Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem. Wiem, że w necie nie ma zbyt wiele opinii.

aga13

Od: Czw mar 07, 2013 13:30

Post » Pon kwi 08, 2013 10:10 Re: Bezpieczne ogrodzenie dla kotów

Witaj Cyrena. Nie jestem stałym użytkownikiem forum więc aministrator nie zezwala mi na prowadzenie indywidualnej rozmowy.
Kilka moich uwag zanim się zdecydujesz na zakup ogrodzenia...
Najważniejsze! Weź pod uwagę wielkość ogrodu. Im większy tym lepszy. Jeśli masz np 10 arów, to po odjęciu marginesu ma działanie impulsu zostanie ci mała powierzchnia by kot się wybawił i wybiegał. Nie zdąży się rozpedzić, a już bedzie musiał się zatrzymać. Ja bym sobie odpuściła w takim przypadku...
Przy pierwszym założeniu obserwuj jak kociak reaguje i nie zostawiaj go samego. Działanie obroży ustaw na jak największe pole by sygnał nie złapał go np przy przeskakiwaniu przez płot.
Po kilku dniach bedzie wiedział o co chodzi i zapamięta jaki ma obszar do zabawy, ale nie łudź się, że wejdzie mu to w nawyk i nawet bez obrozy tak się będzie poruszał :-). Koty to sprytne bestie i wiedzą kiedy mają tą obrożę na szyi, a kiedy moga sobie pozwolić na więcej :-). Zatem wychodzenie na zewnątrz tylko w obroży.
Moim kotom ona nie przeszkadza, znają już swój teren i nie są absolutnie narażone na korektę prądem.
Jedynym minusem obroży są dość duże bolce przylegające do szyi, ale to tez kwestia przyzwyczajenia.
Dla mnie to najsensowniejsze rozwiązanie. Nie mieszkam w szczególnie niebezpiecznej okolicy, ale co jakiś czas ktoś wypuszcza psy i niestety moje koty zazwyczaj mają pecha. Przez 6 lat zginęło mi 9 kotów. A niestety co roku ludzie wyrzucają nowe, a ja nie potrafię przejść obojętnie i niestety nie mam komu ich oddać. Zatem za aprobatą znajomych weterynarzy zdecydowałam, że lepsze jest takie podwórkowe więzienie niż rozszarpanie przez psa.
Jeśli masz więcej pytać służę pomocą:-)

aga13

Od: Czw mar 07, 2013 13:30

Post » Pt mar 20, 2015 13:13 Re: Bezpieczne ogrodzenie dla kotów

Aga13,jak Ci sie sprawdza ogrodzenie po czasie.Wciąż polecasz?
Obrazek Dominik Obrazek Uschi Obrazek i jest jeszcze Florek! Obrazek
Uschi za TM 22.11.2013 [']

piechniczka

Od: Wto lis 14, 2006 0:18

Post » Nie kwi 01, 2018 20:17 Re: Bezpieczne ogrodzenie dla kotów

lenka* pisze:Wydaje mi się że nie ma takiego ogrodzenia które oparłoby się pomysłowości i zwinności kota :D Może lepiej woliera?

Jest takie. Mam przetestowane przez moje bardzo sprytne futra.

Beata8

Od: Pt mar 16, 2018 23:34

[poprzednia]