Cyt. aikowo
Placek to około roczny kocur z sąsiedniej wsi.
Musiał mieć dom bo jest czysty, pachnący i zadbany.
Niestety pomimo ogłoszeń nikt się po Placka nie zgłosił.
Na szczęście Placek długo na poboczu nie leżał. Szyba interwencja lekarza miała duże znaczenie.
Diagnoza:
Uderzenie w tylną część kota.
Wewnętrzne stłuczenia (krew w moczu).
Kręgosłup został uszkodzony ale nie złamany. Placek ma odruchy czucia w tylnych łapach. Wierzga nimi coraz silniej podczas kociej toalety chusteczkami.
Niestety uderzenie było na tyle silne że nie kontroluje wydalania siku ani kupy.
Dostał antybiotyki, środki przeciwwstrząsowe, i na uszczelnienie naczyń.
Tak było prawie cztery miesiące temu...
Po tym czasie, pomimo opieki i codziennej rehabilitacji nie było zbyt dużej poprawy, więc koleżanka postanowiła pójść z Plackiem do ortopedy, który stwierdził, że:
Rokowania są bardzo złe.
Został stwierdzony głęboki brak czucia w tylnych łapach.
To że macha to nieświadome skurcze mięśni. Komendy niestety nie idą z mózgu
Oddawania moczu i kału jest też nieświadome, oddaje wysiłkowo lub przez moją gimnastykę naciskam na pęcherz
Doktor Igor jest super delikatnie mi wszystko wytłumaczył a ja zalana łzami.
Umówił Placka na wtorek do neurochirurga na konsultację który określi ostatecznie stan Placka. Uprzedził że stan może okazać się beznadziejny.
Aikowo się nie poddała i poszła do neurochirurga - na szczęście tu rokowania były trochę bardziej optymistyczne

Placek ma potwierdzone słabe odruchy czuciowe w tylnej części ciała.
Ale żeby potwierdzić czy rokuje czy nie niezbędny jest kontrast kręgosłupa.
Na podstawie wyniku zostanie podjęta decyzja co do ew. operacji likwidacji ucisku.
Badanie kontrastem kosztuje 500 zł
Dlaczego założyłam Plackowi tu wątek?
- szukamy osób, które mają doświadczenie z takimi połamańcami i mogą się nim podzielić
- może jakimś cudem znalazłby się dom chętny adoptować takiego połamańca

- jeśli kontrast wykaże, że operacja jest zasadna będziemy potrzebować pomocy finansowej - wspomagamy się bazarkami na dogomani, ale to nie wystarczające
Zdjęcia przystojniaka...