WEJHEROWO - kocie adopcje

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon sty 07, 2013 21:31 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Duży plakat za szybą wystawową to nie wszystko, na klatce są teraz 2 plakaty w formacie A4:
:mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Niektórzy malkontenci będą pewnie marudzić, że napisy są trywialne, ale doszliśmy do wniosku wspólnie (tzn. Martina zaproponowała, a reszta przytaknęła :D ), że tekst na plakatach musi być prosty i zrozumiały dla wszystkich. Plakat powinien przede wszystkim zwrócić uwagę i wywołać refleksję nad losem kota, czyli inaczej mówiąc, ma budzić ludzkie sumienia :cry:
Obserwujemy wzrost zainteresowania adopcjami, a to znaczy, że osiągnęliśmy zamierzony cel :mrgreen:

Kilka dni temu trafiła do Kącika mała kotka, która agresywnie reagowała na małe dziewczynki. No i przy okazji dostało się Martinie łapką po twarzy (to nawet gorzej niż Szklanką po łapkach :smiech3: ).
Tego samego dnia, kotkę zaadoptowała stała klientka sklepu, która ponad rok temu przygarnęła małego kocurka ze sklepu. Nie zdążyliśmy nawet zrobić kici żadnej fotki, dlatego czekamy z niecierpliwością na zdjęcie "domowe".

valdek

Od: Wto paź 19, 2010 19:29

Post » Sob sty 12, 2013 9:43 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Od dwóch dni w Kąciku mieszka kolejna 100 % dzikuska. Ma ok 5-6 miesięcy i do tej pory mieszkała razem z braciszkiem przy jednej z ruchliwych ulic w Wejherowie - pobyt w tym miejscu mógłby się skończyć tak tragicznie, jak dla ich matki, która zginęła pod kołami samochodu :(
Koty były dokarmiane przez takich Dużych, co to nie pozwolą zwierzętom umrzeć z głodu. Widać po błyszczącym futerku kotki, że była pod dobrą opieką :ok:

Obrazek

Obecnie w sklepie trwa trudny, niebezpieczny :smiech3: i wymagający wiele cierpliwości proces oswajania dzikuski - wierzę, że tak, jak we wszystkich poprzednich przypadkach, uda się dziewczynom tego dokonać. Trzymam za Was kciuki :ok: Kotka jest na razie bardzo nieufna, ale jest spokojna i ma dobry apetyt. Została odrobaczona i czeka na jakiegoś odważnego Ludzia, który czuje w sobie zdolności do poskramiania dzikich kotów - zapraszamy ! :D

valdek

Post » Śro sty 16, 2013 20:31 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

W Kąciku nastąpiła dziś nieoczekiwana zmiana miejsc ;) Za sprawą pomysłu Martiny, do kącika trafił mój tymczas Łapuś, a do mnie tymczasowo powędrowała mała dzikuska z klatki (że niby mam ją oswoić, he, he).
Ech, szkoda gadać, żal było zostawić kochanego Łapusia, z każdym dniem coraz bardziej się zaprzyjaźnialiśmy, co bardzo nie podobało się moim kotom, które bardzo agresywnie reagowały na biednego Łapusia.
Takiego kota, jak Łapuś, to ze świecą szukać: bystry, spokojny, grzeczny, nakolankowy, niewybredny jeśli chodzi o jedzenie, po prostu kot - marzenie i przy tym (to słowa dziewczyn) "ale on piękny" :1luvu:
Gdy był u mnie, nauczył się uśmiechać :smiech3:

Obrazek

a gdy go zostawiałem w sklepie, wyglądał tak:

Obrazek

Czułem się tak, jakbym zostawiał kogoś bliskiego na pastwę losu :placz:

valdek

Post » Wto sty 29, 2013 13:08 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Łapusia wziął do siebie na próbę pewien pan - stały klient sklepu. Niestety dla Łapusia, w domu tym mieszka już od dawna kotka, która podobno goni naszego biednego kocurka, jeszcze bardziej niż Martina mnie :smiech3: Współczuję Łapusiowi i nie wróżę mu sielanki, ale poczekamy, zobaczymy.

U mnie natomiast w łazience trwa oswajanie dzikuski, czyli poskramianie złośnicy. Jest niewielki postęp - gdy kotka mnie widzi, to na mnie syczy, ale po kilku minutach pieszczot zaczyna wydawać z siebie cichutkie mruczenie. Dobre i to, na szczęście nie drapie i nie gryzie :ryk:

Obrazek

Wczoraj, odbył się zabieg sterylizacji dzikuski, po zabiegu szybko się wybudziła, dzisiaj jest już wszystko w porządku, tak przynajmniej mi się wydaje. Podziękowania dla pani doktor, która wykonała zabieg :ok:
Nie uwierzycie, ale wczoraj po raz pierwszy w życiu, asystowałem przy zabiegu sterylizacji :mrgreen: - od początku do końca i tu pochwalę się, jaki jestem dzielny - wytrzymałem i nie zemdlałem :ryk:

valdek

Post » Czw sty 31, 2013 18:56 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Dzikuska jest znowu w Kąciku Adopcyjnym, po pobycie u mnie na kuracji oddziczającej :smiech3: jest już nieco mniej dzika, ale nie jest to jeszcze kotuś do przytulania.

Obrazek

A propos przytulania - przypominam, że dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Przytulania, więc nie żałujcie sobie :D

Z okazji Dnia Przytulania, zapraszam do kliknięcia tu i zagłosowania w sondzie :smiech3:

Już niedługo kolejne okazje do extra-mizianek :1luvu: Na specjalnym, limitowanym kocim kalendarzu z naszymi podopiecznymi z Kącika Adopcyjnego, zaznaczyłem na różowo :wink: 4 specjalne daty związane z kotami - Dzień Kota, Dzień Praw Zwierząt (Polska), Światowy Dzień Zwierząt oraz Dzień Czarnego Kota.

Obrazek
Ostatnio edytowano Śro lut 13, 2013 20:44 przez valdek, łącznie edytowano 2 razy

valdek

Post » Sob lut 02, 2013 10:45 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

No proszę ! Od razu znalazł się amator na poskromioną dzikuskę i zabrał ją do domu :smiech3: Życzymy nowym opiekunom dużo cierpliwości, bo kicia lubi jeszcze czasem pokazać pazurki ;)

Przy okazji, BARDZO dziękujemy przedstawicielowi na Pomorze firmy Rettenmaier Polska za nieodpłatne przekazanie żwirku Cat's Best do naszego Kącika :ok: ... i życie stało się prostsze ... dla dziewczyn obsługujących kuwetę w klatce :ryk:

valdek

Post » Śro lut 06, 2013 20:02 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Obrazek

W Kąciku nastąpiła kolejna Nieoczekiwana Zmiana Miejsc :D - dzikuska wróciła do sklepu, a na jej miejsce pojechał bardzo fajny kocurek (ze zdjęcia powyżej), podobny z wyglądu i z charakteru do Łapusia.
No cóż, dzikuska nie zaaklimatyzowała się w nowym środowisku i czeka na kolejnego śmiałka, który spróbuje ją poskromić :ryk:
"Każda potwora znajdzie swego amatora", dlatego jesteśmy przekonani, że również dzikuska, prędzej czy później, znajdzie swojego :smiech3:

valdek

Post » Pon lut 11, 2013 14:09 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Dzikuska od kilku dni przebywa w nowym domu, u pewnej odważnej ;) pani, która ma doświadczenie w oswajaniu dzikich kotów, bo udało jej się ugłaskać pewnego dzikusa i ma go w swoim w domu :D Życzymy dzielnej pani sukcesu w poskromieniu naszej dzikuski i ... gratulacje za odwagę ! :ok:
Ostatnio edytowano Pon lut 11, 2013 14:12 przez valdek, łącznie edytowano 1 raz

valdek

Post » Pon lut 11, 2013 14:10 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

DO WSZYSTKICH, KTÓRZY CHCĄ PRZYCZYNIĆ SIĘ DO POPRAWY LOSU WEJHEROWSKICH KOTÓW WOLNO ŻYJĄCYCH

Obrazek

Dzięki uprzejmości OTOZ Animals, możemy zbierać 1% na specjalny fundusz przeznaczony na potrzeby wejherowskich bezdomnych kotów ! Dziękujemy ! :1luvu:
Wystarczy wpisać w odpowiednią rubrykę zeznania podatkowego:
* nasz numer Krajowego Rejestru Sądowego:
KRS:0000069730
* obliczoną wartość 1 % należnego podatku
* Należy dopisać WEJHEROWO – KOTY do rubryki "Cel szczegółowy 1%"
PIT można wypełnić na naszej stronie http://www.otoz.pl

ZAPRASZAMY SERDECZNIE I DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM DARCZYŃCOM ! :1luvu:
Ostatnio edytowano Śro lut 13, 2013 20:49 przez valdek, łącznie edytowano 1 raz

valdek

Post » Śro lut 13, 2013 20:30 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Wczoraj do Kącika trafiła ok. 1,5 - roczna bezdomna kotka, bardzo przymilna. Opiekunka, która ją przyniosła, twierdziła, że wśród przodków kotki był jakiś rasowy kot, bo podobno kicia ma nietypowy wygląd. Szybko urzekła kogoś swoją urodą albo zachowaniem, bo po 3 godzinach kotka już miała nowych opiekunów.

Obrazek

Dzisiaj natomiast do klatki trafiła jako pierwsza czarna kotka z białymi dodatkami. Później dorzuciłem jeszcze małego dwu-miesięcznego biało-rudego kocurka ze ślepego miotu, który miał zostać uśpiony, ale doktor Cywiński się na to nie zgodził i tak oto mały rudzielec zawdzięcza życie panu doktorowi. Kotek był taki śliczny, że wzbudzał w sklepie ogólny zachwyt :1luvu: Nic dziwnego więc, że po kilku godzinach już był w nowym domku, bo wpadł w oko pewnej pani, która go od razu przygarnęła. Zresztą Martina to przewidziała, że szybko znajdzie się chętny do adopcji takiego uroczego kotka. Od dzisiaj będę do Martiny się zwracał: Wyrocznio ! :ryk:

Obrazek

Obrazek

Jeśli dobrze policzyłem, rudy kocurek był 30-tym wyadoptowanym kotkiem za pośrednictwem naszego Kącika Adopcyjnego ! :mrgreen:

valdek

Post » Nie lut 17, 2013 12:10 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Kotka już też jest u nowych opiekunów ! :ok:

Obrazek

Nie, to nie klony ! :ryk: Ani nawet rodzeństwo, te dwa koty są zupełnie przypadkowo do siebie podobne. Większy okaz, to kotka ze zdjęcia z rudym kotkiem, a ten na dole, to nowy 2-3 miesięczny kocurek, który przybył do nas z okolicznej wsi, wprost z obory, co można było z łatwością od niego wyczuć :smiech3: Ivona, która jest specjalistką od pielęgnacji naszych pociech, wykąpała go i teraz już jest czyściutkim i pachnącym kotkiem .

Obrazek

Tak mu się spodobały wszelkie mizianki, że przy każdej okazji nadstawia się do pieszczot i zupełnie nie ma ochoty wychodzić z klatki.

17 lutego - Międzynarodowy Dzień Kota :)

Obrazek

valdek

Post » Śro lut 27, 2013 13:18 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Naszego małego amatora mizianek zabrała do siebie na weekend właścicielka sklepu, ale tak się spodobał jej znajomej :love: , że musiała jej oddać kiciusia :ryk:

A poniżej prezentuję fotkę otrzymaną od opiekunki Flaszki - zapraszamy innych opiekunów do nadsyłania zdjęć zaadoptowanych kotów.

Obrazek

valdek

Post » Śro lut 27, 2013 20:42 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Obrazek

Niektórzy klienci patrzą czasem tak dziwnie, jakby podejrzewali nas o rozmnażanie czy klonowanie kotów :smiech3: To nie my, to Matka Natura robi swoje :ryk:
Z tej uroczej gromadki, dwa już pojechały do nowych domków, reszta czeka na swoją kolej.

Dużo szczęścia miał ok 6-miesięczny kot poniżej - zaopiekowała się nim pewna pani, która znalazła go na ul. Hallera przy WSM. Kot musiał mieć opiekuna, bo ma obróżkę - jest to więc kot bezdomny (oswojony), a po jego opłakanym wyglądzie można się domyślać, że kiepsko radził sobie na "wolności". Dla kotów bezdomnych (zagubionych czy porzuconych) najważniejsza jest szybka pomoc, ponieważ jako koty domowe, uzależnione od człowieka, nie radzą sobie na wolności.

Obrazek

Gdyby nie szybka pomoc, ten miły kotek, mógłby skończyć jak ten biedny kot:
Smutny los bezdomnego kota :(

valdek

Post » Nie mar 03, 2013 18:53 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Wreszcie się wydało, co dziewczyny robią z kotami pod moją nieobecność - przyłapałem Martinę, gdy używała koty jako żywe termofory ! :ryk: Idealne rozwiązanie na niedogrzane pomieszczenia ... czy łóżka :lol: Jest to żywy przykład symbiozy człowieka z kotem :D .

Obrazek

Kotki były tak bardzo zadowolone (a kto by nie był ? :smiech3:), że nie chciały wyjść zza pazuchy, ale musiały jechać do nowych opiekunów, aby im mruczeć oraz ... ich ogrzewać :ryk:

valdek

Post » Nie mar 03, 2013 19:22 Re: WEJHEROWO - kocie adopcje

Ale miło się czyta takie wpisy :1luvu: kciuki za dużo szybkich adopcji do dobrych opiekunów :ok:
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

[poprzednia][następna]