Dusia- z KAN już w DS Wrocław! Diagnozowanie trwa...

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lut 24, 2013 16:21 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

witaj, puchatka :1luvu: serdecznie Ci dziękujemy za adopcję Dusi, to cudowna koteczka i jak widać elastyczna, myślę, że bardzo pragnęła własnego domku.. i świetnie zaczyna sie aklimatyzować :ok:

na pewno zaprzyjaźni się z Figielkiem, początki zawsze są trudne.. wszystko nowe...

jeszcze raz serdecznie dziękujemy i czekamy na kolejne wieści... pięknie na fotkach wygląda i Dusia i Figielek :D
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Od: Pon lip 06, 2009 14:17

Post » Pon lut 25, 2013 17:10 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

Puchatka, strasznie się cieszę, że przygarnęłaś Dusię :D . Proszę, dawaj jak najczęściej zdjęcia i info o niej.
Tam dom Twój, gdzie kot Twój.

wasza asia

Od: Sob wrz 01, 2012 19:29

Post » Pon lut 25, 2013 19:40 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

Super :)

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Pon lut 25, 2013 22:51 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

Drugi dzień w nowym domku , Dusia pomalutku zwiedza mieszkanie ( troszkę do przodu, przerwa i zmów do przodu ) a jak jest już trochę zmęczona to ( jeszcze z moją pomocą ) wdrapuje się na wersalkę aby zapaść w słodką drzemkę .Dusia pokazała nam również , że bawienie się myszką nawet na leżąco jest świetną zabawą . Relacje Dusia - Figiel bez zmian . W piątek idziemy z wizytą do Kliniki Weterynaryjnej Vet Care we Wrocławiu do dr Dariusza Niedzielskiego , ( zajmują się ortopedią , neurologią i rehabilitacją kotów a doktor jest polecany przez wrocławskich kociarzy) .
Te kilka dni przeznaczamy na wzajemne poznanie się .

puchatka

Od: Nie lut 24, 2013 11:24

Post » Wto lut 26, 2013 8:53 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

bardzo się cieszę, że ma dom! A dr Niedzielski to faktycznie super specjalista. Ciekawe czy w jego lecznicy nadal mieszka rudy kocurek ze sparaliżowanymi nóżkami?
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Wto lut 26, 2013 9:53 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

puchatka :D bardzo się cieszę i czekamy na informacje po wizycie..
mam nadzieje, że kocie relacje beda lepsze..

po cichu jednak powiem, że ocieplanie stosunków może potrwać... u mnie trwalo prawie rok... ale jest ok :ok:

jeszcze raz dziękujemy za tę adopcję :D
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Nie mar 03, 2013 12:07 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

I ja bardzo się cieszę, że Dusia ma domek, bo dość długo na niego czekała. Myślę, że będzie przez wiele lat szczęśliwa :1luvu:
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Od: Śro wrz 03, 2008 16:39

Post » Czw mar 14, 2013 19:52 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

Co słychać u Dusi po wizycie u lekarza? Niepokoję się, wybaczcie mi :(
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Post » Nie mar 17, 2013 0:33 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

Wybaczcie ,że nie pisałam wcześniej ale dopiero w piątek lekarz potwierdził swoją wstępną diagnozę na co cierpi Dusia . Ten czas był poświęcony wszystkim niezbędnym konsultacjom i wynikom .Miałam też nadzieję ,że one nie potwierdzą wstępnej diagnozy dr Hildebranda która brzmiała : podejrzenie mukopolisacharydozy lub/i hiperwitaminozy A . Ale po kolei . Dr Niedzielski nie spełnił moich oczekiwać co do leczenia Dusi . Postanowiłam poszukać pomocy u doktora Wojciecha Hildebranda przyjmującego w klinice koni,psów i kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wizyta 12.03.2013 - pobranie krwi na wszystkie niezbędne badania ,konsultacja zdjęć RTG z ortopedami ,badania stężenia hormonów tarczycy w surowicy , konsultacja zdjęć z radiologami , dodatkowe zdjęcia RTG czaszka i odcinek szyjny kręgosłupa. Wyniki z krwi są następujące :AspAT,ALAT,mocznik,kreatynina,białko całkowite,albuminy,wapń całkowity,glukoza w krwi erytrocyty, hemoglobina ,hematokryt,MCV,MCH,MCHC,RDW,płytki krwi,limfocyty,limfocyty,monocyty,CK kinaza kreatyna,Na,K, chlorki, wapń , fosfor,hormony tarczycy (fT4 i T4 ) wszystko w normie , nieznacznie podwyższony cholesterol , poniżej normy nieznacznie leukocyty i granulocyty .Z wyniku badania RTG (bardzo dokładny opis)przytoczę teraz tylko podsumowanie :ze względu na zmiany w odcinku szyjnym kręgosłupa mukopolisacharydoza bardziej prawdopodobna niż dysplazja nasadowa. Następna wizyta 15.03.2013 mamy wszystkie badania ,dodatkowa konsultacja neurologiczna w której stwierdzono głuchotę oraz brak deficytów neurologicznych , diagnoza lekarza : podejrzenie mukopolisacharydozy, do rozważenia terapia p/bólowa(NSAIDS0 ew.gabapentyna . Na razie Dusia od piątku do niedzieli dostaje Metacam w iniekcji , od poniedziałku będę podawała preparat Metacam Oral w domu .W piątek poryczałam się jak bóbr,jeszcze nie wierzę że moja Duśka ma tą straszną genetyczną chorobę , nie wiem co jeszcze mogę dla niej zrobić , mam mętlik w głowie .Może ktoś się spotkał z tą chorobą i coś mi podpowie . A Dusia czuje się dobrze , jutro napiszę o niej trochę więcej i postaram się załączyć zdjęcia .

puchatka

Post » Nie mar 17, 2013 8:54 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

mam nadzieję że jednak się nie potwierdzi ta diagnoza :(

wiesz, na czym będzie polegać dalsza diagnostyka? Coś mi się kojarzy że u ludzi się sprawdza stężenie mukopolisacharydów w moczu.
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Nie mar 17, 2013 10:40 Re: Dusia- z KAN już w Domku we Wrocławiu!Dziękujemy Domkowi

Witam wszystkich serdecznie :piwa: wstał nowy dzień a moje serce ogarnęła nadzieja , może to tylko dysplazja nasadowa bo przecież Dusia ma wszystkie wyniki dobre , bardzo ładnie je , pije wodę ,jest żywa ,bystro wodzi oczętami , fajnie bawi się zabawkami : myszki i piórka to jest to.Celem ewentualnej diagnozy w klinice zabezpieczono surowicę oraz próbkę krwi na EDTA w razie decyzji o dodatkowych badaniach krwi (wykaz badań przy kotach norweskich leśnych oraz rasowych psach).Badania są drogie a choroba ma 4 typy . Zarówno przy mukopolisacharydozie jak i dysplazji zalecana kontrola wagi ( nie możemy przytyć bo stawy nie utrzymają ciała) i na to będziemy zwracać szczególną uwagę , Metacam już przyniósł ulgę Dusi bo nie stęka co zdarzało się wcześniej nawet podczas snu , a wczoraj nawet wskoczyła na wersalkę ( to nie pomyłka ona nie wdrapywała się ale lekko wskoczyła ) byłam z niej bardzo dumna ( a to dopiero 2 zastrzyk ) .
Co do dalszej diagnozy to muszę dokładnie przemyśleć co dalej robić . Badania BAER w celu potwierdzenia głuchoty na przyrządach i określenia przyczyn utraty słuchu nie będę robiła , trzeba byłoby znów znieczulać Dusię a ja i tak ją kocham taką jaka jest . Czytałam o zachowaniu głuchego kota co pozwoliło zrozumieć mi jej reakcje i odpowiednia z nią postępować ( jeszcze musi to załapać Figiel ale powoli ). Będę na klinice po lekarstwo to spytam się o to badanie z moczu . Może ono wykluczy chorobę .
A Dusia jest bardzo bardzo kochaną koteczką , taka moja mała przylepka .

puchatka

Post » Nie mar 17, 2013 11:03 Re: Dusia- z KAN już w DS Wrocław! Diagnozowanie trwa...

Niesłyszące koty bardzo dobrze funkcjonują w warunkach domowych. Trzymam kciuki za Dusię :ok:
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Nie mar 17, 2013 11:09 Re: Dusia- z KAN już w DS Wrocław! Diagnozowanie trwa...

puchatak, strasznie się cieszę, że Dusia ma tak kochający Domek.. :D
marwi mnie jej choroba, ale przy możliwości tak fachowej diagnozy i Twojej opiece i miłości, ma szansę na wspaniałe i bezbolesne życie

zmieniłam tytuł wątku, jeśli masz jakieś propozycje co do zmian tytułu czy zawartości pierwszego postu, proszę, pisz na wątku lub do mnie na pw
pozdrawiam was i czekam z niecierpliwością na diagnozę.. mam nadzieję, że będzie tak dobrze, jak tylko może być :ok:
Klara i Filip. Obrazek

Hanulka

Post » Nie mar 17, 2013 19:02 Re: Dusia- z KAN już w DS Wrocław! Diagnozowanie trwa...

Cieszę się, że Dusia znalazła się u Puchatka we Wrocławiu . Tam są jednak dużo większe możliwości zdiagnozowania Dusi. Gdzie tam u nas..... :oops: Kochani może pomożecie finansowo Dusi? Na pewno to kosztowna sprawa.
ObrazekObrazek
Obrazek

andzelika1952

Post » Nie mar 17, 2013 23:47 Re: Dusia- z KAN już w DS Wrocław! Diagnozowanie trwa...

Hanulka tytuł jest jak najbardziej ok , Andzeliko bardzo bardzo dziękuję za apel o wsparcie finansowe dla Dusi ale po podliczeniu wydatków wiem że wystarczy mi pieniążków na dokończenie diagnozowania Dusi , a KAN ma przecież tylu podopiecznych którym potrzebne są pieniążki na leczenie .Dobrze jest czuć że nie jestem sama i mogę liczyć na pomoc .
:P

puchatka

[poprzednia][następna]