Moderator: Moderatorzy
Molesław pisze:Mamrot, mam już strzykawki 0,5 ml. Podaję 0,25 jednostki i zastanawiam się, czy nie zwiększyć do 0,5. Spójrz w dzienniczek Molka.
O 18.00 PRE 473 - dałam 0,5 jednostki.
Mamrot pisze:Molesław pisze:Mamrot, mam już strzykawki 0,5 ml. Podaję 0,25 jednostki i zastanawiam się, czy nie zwiększyć do 0,5. Spójrz w dzienniczek Molka.
O 18.00 PRE 473 - dałam 0,5 jednostki.
powinnaś dłużej "wytrzymać na 0,25, na podwyższanie będzie czas, tak myślę. badasz ketony?!!
khadi pisze:Witam serdecznie.
Od tygodnia wiem, że moja kotka ma cukrzycę. Staramy się to okiełznać, zrozumieć i tak znalazłam was.
Świetnie działacie, dużo więcej wiem dzięki wam ale jeszcze nie połapałam się ze wszystkim. Mam pytania i proszę o pomoc.
Rózne są zdania - i na forum, i veta- jak karmić kicię. Vet poleca mięso, suchą karmę dla diabetyków RC i inne rzeczy bez węglowodanów, stały dostęp do pokarmu. Na forum przewijają się częściej karmy mokre, karmienie o określonych porach, ograniczenia w jedzeniu. Myszka (kot) nie jest gruba, lubi jeść małymi porcjami, jedzenie 2 razy dziennie nie wchodzi w grę. Dlaczego mięso (np. pierś z kurczaka - surowa bądź sparzona) jest gorsze od konserwy pt kurczak? czy powinna mieć ograniczony dostęp do jedzenia czy nie i dlaczego/
Vet przepisał caninsulinę na 2-3 tygodnie a później kotka ma przejść na Lantus. Tu czytam, że caninsulina jest bez sensu. Ale z drugiej strony po tygodniu powolnego zwiększania caninsuliny z 2 do 4 kresek (strzykawki 40) insulina spadła z 469 do 139 dzisiaj (ale przez tydzien była 300 -400). Zmieniać insulinę szybciej czy poczekać?
Jak często powinnam badać obecność ciał ketonowch jesli wyniki teraz są ok?
dzięki z góry za odpowiedź!
Molesław pisze:Witaj Mamrot.
Molek miał dzisiaj PRE 367 dałam 0,5 jednostki. Piszesz, abym trzymała dłużej na 0,25 ale on dużo je, no taki jego urok, że jedną saszetkę 100 g "wchłania" w 20 minut i prosi o jeszcze. Potem dopiero spowalnia i 2 x po 50 g zjada w ciągu nastepnej godziny.
Pozdrawiam.
sheridan pisze:Dziewczyny, mam pytanie. Czy ktoś może mi polecić pastę witaminową dla cukrzyka? Wszystko jest z cukrem, słodem itd. Czasami tego cukru jest jednak tak niewiele, że nie podnosi glukozy. No ale nie wiem, co kupić, żeby nie było porażką (tabletki, proszek - odpada. Prosiątko je z wielkim trudem, nie radzi sobie z rozgryzaniem, na wszystko wybrzydza, więc ja mogę tylko te witaminy siłą do pysia. Dlatego pasta. A musimy mieć jakiś suplement, bo jedziemy w tej chwili tylko na surowym).
kotastrofa pisze:Witam wszystkich. Wielkie dzięki za kopalnię wiedzy o kociej cukrzycy.
Może pomożecie i nam.
Kotka Dusia
dostawał sterydy? - dostaje Diprophos, wcześniej Encortolon, kotka ma astmę oskrzelową
Kicia jest mocno wiekowa, trafiła do nas z poważnym zapaleniem górnych dróg oddechowych (na pewneo przeszła niejedno nieleczone w życiu, co zniszczyło jej oskrzela i płuca) i ropomaciczem. W zasadzie dolega jej "tylko" astma oskrzelowa. Kilka - kilkanaście ataków dziennie - wykańczały Dusię. Jakieś pół roku temu zapadła decyzja o sterydzie. Był Encortolon, teraz jest po pierwszym zastrzyku Diprophosu. I w zasadzie dopiero teraz astma zelżała.
NO i ta cukrzyca. Potwierdzenia na podstawie badania fruktozaminy będziemy mieli w czwartek. Lekarka zapowiedziała konieczność odstawienia sterydu, jeśli cukrzyca się potwierdzi. Jedyną alternatywa dla sterydy jest inhalator i podawanie kotu wziewnie. NO ale my pracujemy, i czasem też śpimy. Nie będziemy w stanie chodzić za kotem o podawać inhalatora gdy tylko będzie trzeba.
I mamy zgryz. Wiemy jak Dusię męczyły ataki bez sterydu. Leżała jak mała wymęczona szmatka. Kotka ma kolo 15 lat i wiemy, że nie walczymy już tutaj o długość życia, tylko o jego komfort i brak cierpienia. Nie wiemy czy odstawianie sterydu i skazywanie kota na walkę o każdy oddech (tak to wyglądało), po to żeby stabilizować cukrzycę, jest tego warte. Bo podobno nie da się na raz leczyć jednego i drugiego.
Macie jakieś doświadczenia z takimi przypadkami? Będziemy z mężem wdzięczni za pomoc.
patkazal pisze:Hej!
Mój słodziak Pafnuś jest cukrzykiem w remisji z astmą.
Podajemy 2 razy dziennie steryd wziewnie, aktualnie najmniejszą możliwą dawkę i ataki się w zasadzie nie pojawiają (zdarzyły nam się ze dwa baaardzo lekkie, trwające ze 20 sekund max).
Cukrzyca bardzo ładnie nam się dała na tym sterydzie wziewnym opanować i (odpukać) od początku stycznia jesteśmy bez insuliny.
Skąd jesteś? Jeśli z Warszawy lub okolic, to zdecydowanie polecam dra Niziołka na konsultacjeNam baaardzo pomógł!
Powodzenia!
Mamrot pisze:khadi pisze:Witam serdecznie.
Od tygodnia wiem, że moja kotka ma cukrzycę. Staramy się to okiełznać, zrozumieć i tak znalazłam was.
Świetnie działacie, dużo więcej wiem dzięki wam ale jeszcze nie połapałam się ze wszystkim. Mam pytania i proszę o pomoc.
Rózne są zdania - i na forum, i veta- jak karmić kicię. Vet poleca mięso, suchą karmę dla diabetyków RC i inne rzeczy bez węglowodanów, stały dostęp do pokarmu. Na forum przewijają się częściej karmy mokre, karmienie o określonych porach, ograniczenia w jedzeniu. Myszka (kot) nie jest gruba, lubi jeść małymi porcjami, jedzenie 2 razy dziennie nie wchodzi w grę. Dlaczego mięso (np. pierś z kurczaka - surowa bądź sparzona) jest gorsze od konserwy pt kurczak? czy powinna mieć ograniczony dostęp do jedzenia czy nie i dlaczego/
Vet przepisał caninsulinę na 2-3 tygodnie a później kotka ma przejść na Lantus. Tu czytam, że caninsulina jest bez sensu. Ale z drugiej strony po tygodniu powolnego zwiększania caninsuliny z 2 do 4 kresek (strzykawki 40) insulina spadła z 469 do 139 dzisiaj (ale przez tydzien była 300 -400). Zmieniać insulinę szybciej czy poczekać?
Jak często powinnam badać obecność ciał ketonowch jesli wyniki teraz są ok?
dzięki z góry za odpowiedź!
hej ! tak na gorąco
natychmiast zmień insulinę, nie podawaj pod żadnym pozorem rc diabetic czy innej suchej, karygodne jest podawanie 8 miu
jednostek insuliny caninsulin.to naprawdę zaszkodzi, juz zaszkodziło ale szybka zmiana insuliny to zmieni
czytaj część edukacyjną i nie czekaj ani dnia dłużej na zmiane insuliny. pamiętaj ze do lantusa czy levemiru potrzebujesz inne strzykawki
absolutnie nie możesz zastosowac strzykawek które stosujesz do caninsulin
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości