Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lut 21, 2013 17:40 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dzięki, będę studiować po kolei i na pewno dam radę :piwa: :kotek:

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Czw lut 21, 2013 18:04 Re: Wątek cukrzycowy VIII

O 18.00 PRE 494 podałam włosek insuliny

Molesław

Post » Czw lut 21, 2013 21:36 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:
Mamrot pisze:
piotr2422 pisze:
Molesław pisze:Do Piotr 2422. Proszę nie gniewaj sie, ale dzienniczek Molka to kopia dzienniczka :kotek: Twojego Maćka

spoko oko :kotek:

otwieram dzienniczek waswpodpisie atam nadalwidac tylko wpisy do 11.02

niewiem ja mam jwoj aktualny nadal wysoko niestety

Piotrze badasz ketony? widze dzienniczek.
zrób krzywą na tej dawce i karmie. coś mi się zdaje, że do 1 u trzeba będzie podnieść i znów odczekac.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw lut 21, 2013 21:50 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Witaj Mamrot.
Jak mam dalej postępować z Molkiem?

Molesław

Post » Czw lut 21, 2013 22:00 Re: Wątek cukrzycowy VIII

ta karma mi sie konczy ale mam jeszcze animonde sporo od jutra podniose na 1u i na tej dawce zrobie krzywa za pare dni

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Czw lut 21, 2013 22:50 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:ta karma mi sie konczy ale mam jeszcze animonde sporo od jutra podniose na 1u i na tej dawce zrobie krzywa za pare dni

napisałam żebyś zrobił krzywą na 0,75, i nie skacz tak z karma, wiem,że miamor drogi ale to naprawde bardzo dobre rozwiazanie, zrób zapas na miesiac conajmniej.

Mamrot

Post » Czw lut 21, 2013 23:06 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot pisze:
piotr2422 pisze:ta karma mi sie konczy ale mam jeszcze animonde sporo od jutra podniose na 1u i na tej dawce zrobie krzywa za pare dni

napisałam żebyś zrobił krzywą na 0,75, i nie skacz tak z karma, wiem,że miamor drogi ale to naprawde bardzo dobre rozwiazanie, zrób zapas na miesiac conajmniej.

mam zapasy karmy chce je wykonczyc bo mam jej sporo nastepne zapasy beda sie skladac z 1 rodzaju karmy na jakies pare miesiecy bedzie spokoj krzywa na 0,75 muwisz ok postaram sie zrobic jak najszybciej
pomiar z 23 +5 341

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Czw lut 21, 2013 23:26 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:
Mamrot pisze:

mam zapasy karmy chce je wykonczyc bo mam jej sporo nastepne zapasy beda sie skladac z 1 rodzaju karmy na jakies pare miesiecy bedzie spokoj krzywa na 0,75 muwisz ok postaram sie zrobic jak najszybciej
pomiar z 23 +5 341

zrób w sobote,jeśli nie możesz to zmien dawkę na 1 u. uważam że nie zachodzi tu efekt kontrregulacji, nie znamy nadiru na 0,75 ale ta dawka jest zbyt mala raczej...

Mamrot

Post » Czw lut 21, 2013 23:28 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:
Mamrot pisze:

pomiar z 23 +5 341

animonda jest o wiele gorsza mozna bedzie jej uzywac jak sie ustabilizuje na nizszych wynikach. teraz najlepiej miamor kuczak szynka. tak to widze

Mamrot

Post » Pt lut 22, 2013 9:15 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dzisiaj PRE 372 i włosek insuliny.
Wczoraj na wieczór na dojedzenie dałam mu Gormet pasztet z królika (0 % węglowodanów) ale kręcił nosem, zjadł odrobine i więcej nie chciał. No to ja na sposób - dzisiaj rano na głodnego dostał 1/4 puszki i zjadł bez mrugnięcia okiem. Potem dostał to co lubi najbardziej czyli Felixa z kurczakiem

Molesław

Post » Pt lut 22, 2013 19:11 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Dzisiaj PRE 372 i włosek insuliny.
Wczoraj na wieczór na dojedzenie dałam mu Gormet pasztet z królika (0 % węglowodanów) ale kręcił nosem, zjadł odrobine i więcej nie chciał. No to ja na sposób - dzisiaj rano na głodnego dostał 1/4 puszki i zjadł bez mrugnięcia okiem. Potem dostał to co lubi najbardziej czyli Felixa z kurczakiem

O 18.00 PRE 360 i włosek

Molesław

Post » Pt lut 22, 2013 20:32 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Witamy wszystkich!

Kot czy kotka? - Kot
Jak się nazywa? - Dziki / oficjalnie to Pafnucy
Ile ma lat? - 11 lat
Ile waży? - 6,3 kg (dawniej 13 kg)
Za gruby /za chudy? - w tej chwili w sam raz
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 12.02.2013
Jak jest kontrolowana choroba? - próbuję coś ustalić z wetem (zamiast? :()
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - tak
Jeśli tak, to jakim? - Bayer Contour TS
Jaką podajesz insulinę? - Caninsulin (niestety :()
U 40 czy U 100? - U 40
Ile kresek (IE)? - 1,5
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - dwa
Aktualny poziom glukozy we krwi? - poranne PRE 506 mg/dl
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? - n/a
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - teraz RC Diabetic mokra oraz sucha Urinary HD (wcześniej RC Urinary i Obesity mokra, Urinary HD sucha)
Mniej więcej ile? - 1//2 saszetki 6.00 rano, 1/2 saszetki 18.00, chrupki pomiędzy posiłkami (max. 50g dziennie) i są to wielkości porcji, które zostały z czasów nadwagi i odchudzania, aczkolwiek Dziki zjadłby wszystko w każdej ilości :(
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - 30 min przed
Inne choroby? - schorzenia układu moczowego
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - nie
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe)
1. mocz - z punkcji pęcherza moczowego :( Jezuuu... nie wyraziłam na to zgody :(
Badanie fizyczne:
- barwa: biała
- przejrzystość: przejrzysty
- gęstość względna: 1,011 (1,025-1,06) OK
- odczyn (pH): 5,0
Badanie chemiczne:
- białko: -
- hemoglobina: -
- urobilinogen: 16umol/l
- glukoza: 55 mmol/l (++++)
- uwagi: ketony: - , nitraty: - , leukocyty: 125 (++)
Badanie osadu:
- kom. nabł. kanalików nerkowych: -
- kom. nabłonka dróg moczowych: nieliczne
- wałeczki: -
- grzyby, pasożyty, pierwotniaki: -
- kryształki: + (rodzaj trudny do jednoznacznej identyfikacji, nie ulegają rozpuszczeniu KOH)
- śluz: pojedyncze pasma
- inne: leukocyty obecne tylko w badaniu metodą paskową, w osadzie brak
2. morfologia krwi:
- MCV 45 m3 (39-55) OK
- MCH 13,7 pg (13-17) OK
- MCHC 30,1 g/dl (30-36) OK
3. OB:
erytrocyty: 9,89 mln/ul (5-10) OK
hematokryt: 44,9 % (27-47) OK
hemoglobina: 13,5 g/dl (8,0-16,9) OK
leukocyty: 7,9 tys./ul (5-11) OK
limfocyty: 2,1 10^9/l (1,5-7) OK
monocyty: 0,1 x10^9/l (0-0,9) OK
uwagi: WBC Flags AG2, przesunięcie obrazu białokrwinkowego w prawo
4. biochemia krwi
ALT (GPT): 3,421 U/l (20-107) -
AST (GOT): 6,931 U/l (6-44) OK
fruktozamina: 270,135 umol/l (146-271) OK ---> na tej podstawie (plus cukier w moczu) stwierdzono cukrzycę! Czemu to jest w ogóle w takich jednostkach jak mikromol na litr, skoro wszędzie spotykam tylko milimol na litr (mmol/l)? Może się pomylili w tej lecznicy? Wątpię, żeby mieli jakieś unikatowe odczynniki i metody inne niż reszta świata!
kreatynina: 1,633 mg/dl (1-1,8) OK
mocznik: 34,516 mg/dl (24,99-77,00) OK
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? ciemny i twardy
Opisz swój problem:
- jesteśmy zdezorientowani, rozbici i przybici diagnozą :( szukamy wiedzy i wsparcia
- poruszamy się po omacku, nasza wet nie zna się na cukrzycy, lepsze informacje uzyskałam z tego forum niż od niej :(
- badania były robione w innej lecznicy, dysponującej sprzętem, z wynikiem wróciliśmy do naszej wet,
- naszemu kotu nie wykonano nawet krzywej cukrowej w trakcie pobytu w lecznicy (był tam specjalnie po to zostawiony na kilka godzin!), teraz próbuję ją zrobić sama w domu glukometrem :( (co 3h a nie co 2h, tak jakoś wyszło przy małym dziecku :() a nawet nie mam punktu odniesienia, bo nie wiem ile było przed pierwszym podaniem insuliny!!!
- nasze dzisiejsze wyniki: 5.30 - 506 mg/dl, papu o 6.00, 8.00 - 523 mg/dl, 11.00 - 328 mg/dl, 14.00 - 494 mg/dl, 17.00 - 582 mg/dl, papu o 18.00. Zrobię jeszcze badanie o 21.00 (to będzie 4h po podaniu insuliny) --> wynik 336 mg/dl
- nie wiem jak wetka ustaliła dawkę, skoro nikt nie zrobił badań poziomu cukru we krwi (pewnie 'na oko', albo z ulotki, albo na wagę kota)
- kot jest na Caninsulin od 13.02 - 10 dni, nie wiem za bardzo co dalej, jak modyfikować dawkę, bo coś tu nie za bardzo widać efekty. Pani wet twierdzi, że nie trzeba, że trzeba dać insulinie czas i kotu też - może jest zestresowany, odradzała krzywą, kazała badać cukier dwa razy dziennie, a krzywą zrobić za dwa tygodnie, jak kot przywyknie. Nie znalazłam na ten temat informacji (w sensie - ile mam czekać aż coś ruszy z wynikami). Mam wrażenie, że kot dalej nie dostaje pomocy :( To mnie martwi najbardziej :(
- jeśli jest tu zbyt wiele chaosu, chętnie opowiem dokładniej i wyjaśnię, co trzeba, z góry przepraszam (natłok myśli)

Karolcia i Dziki

Od: Pt lut 22, 2013 19:31

Post » Pt lut 22, 2013 21:34 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:
Molesław pisze:Dzisiaj PRE 372 i włosek insuliny.

O 18.00 PRE 360 i włosek

czesc :)
Badaj koniecznie mocz paskami Ketodiastix czy nie pojawiły się ketony bo to straszne świństwo, szczególnie teraz jak zmieniłaś ilości podawanej insuliny pozdrówka :)

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Pt lut 22, 2013 22:04 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej Karolina
Kazdy z nas tak miał na poczatku :) dobrze ze tu trafiłaś, napewno znajdziesz tu fachową pomoc, w między czasie koniecznie zapoznaj się z czescią eduakcyjną tego wątku viewtopic.php?f=36&t=149676
bo to kopalnia wiedzy jak postępowac z chorym kotem... czego nie dowiesz sie raczej od weta. Wetarynarze w naszym kraju mają gdzieś zdobywanie wiedzy na temat cukrzycy, wpychając zdezorientowanemu człowiekowi drogie karmy które niby mają pomóc a szkodzą.... Dawki insuliny tez ustalają archaicznymi metodami nigdzie juz nie praktykowanymi...
Na pewno musisz zmienić insulinę bo Canininsulin tylko rozregulujesz sobie kota ta insulina nie nadaje sie nawet dla psów którymi niby jest dedykowana... zdobadź recepte od weta na insulinę Lantus lub Levemir KONICZNIE> inne insuliny sie po prostu dla kotów nie nadają. Super że od początku radzisz sobie z pomiarami :) wielu z nas to własnie sprawiało na początku duze trudności...
Nie załamuj się i nie zniechecaj a bedzie dobrze :) Jak zdobędziesz już Lantusa lub levemira musisz zmienić strzykawki na U-100 (kilka postów wczesniej znajdziesz ich dokałdna nazwę. Zaczynamy zwykle od małej dawki insuliny np 0,25 jednostki to 1/4 za pierwsza kreską na strzykawce... czyli bardzo mało... Na poczatku nie zauważysz poprawy bo organizm kota musi sie powoli przyzwyczaic do insuliny ( tu Twoj wet sie nie mylił :) dawki utrzymuje sie co najmniej tydzien więcej na ten temat w wątku edu
na pewno też ktos bardziej doświadczony Ci pomoże :) pozdrówka, miłej lektury i powodzenia :)

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Pt lut 22, 2013 22:08 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Karolcia i dzik dobrze,że tu jesteś. 1. zmień natychmiast insulinę na lantus lub levemir. zmień natychmiast rodzaj karmy i zacznij podawac karme w tych samych godzinach i ilości utrzymując zasadę karmienia przy pomiarze PRE i insulina i maksymalnie do + 5 godzin od insuliny. Karmy suche uniemożliwiają opanowanie cukrzycy musisz zmienić na mokrą i to wysokiej jakości, bo w mokrych też jest zazyczaj za dużo węglowodanów i podrobów. Niestety surowe czy gotowane mięso czyste tez odpada, sprawdza się miamor tylko ten:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... zki/298660
wersja kurczak/szynka.
wiemże tutejsi słodcy dostają też animonde :
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ssic/31497
drób z cielęciną, serca indycze

sucha karma DIABETIC to tragiczne nieporozumienie.
dobrze,, że mierzysz sama glukometrem w domu.
LEVEMIR kupuje się we wkładzie do pena, apteka bez problemu powinna sprzedać Ci 1 szt. 3 ml.
do tej insuliny konieczne są te strzykawki:

http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html
pamiętaj TYLKO te.
ABSOLUTNIE NIE MOZNA STOSOWAĆ INSULINÓWEK 40TEK DO INSULINY O STĘŻENIU 100 jednostek na 1 ml.

reasumując: zmiana insuliny, kontynuowanie pomiarow, ZMIANA KARMY.

Mamrot

[poprzednia][następna]