Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lut 20, 2013 17:05 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:
Molesław pisze:20.02
PRE - 411 saszetka felix 100g
+2 - 387
+4 - 286
+5 - 50g saszetka felix
+6 - 307
+8 - 271

+10 - 190

widzę tu mniejszą iloścjedzenia niżzwykle tak? pisałasżezjada 4 saszetki dziennie, czyli "normalnie"byłoby 200 gr do 11 tej od 6 tej zjedzone tak?
normalny dzień Molka to 6.00 rano PRE+ins.+jedzenie i co dalej? czyi dostaje od razu rano 200 gr tak?

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro lut 20, 2013 17:44 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Ponieważ dzisiaj jestem w domu, nie nakładałam mu do miski jak zjadł pierwsze 100g. Potem zbliżył się do michy około 11-tej i wtedy nałożyłam mu tylko pół saszetki (trochę zostawił) . Potem wszystko opróżniłam, łącznie z miską Melisy. Już rozmawiałam w sklepie zoologicznym odnośnie automatycznej michy i będę ją kupować.

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Śro lut 20, 2013 18:00 Re: Wątek cukrzycowy VIII

o 18.00 PRE - 149 podałam kropelkę.

Udało się załadować dzienniczek Molka. Hurra.

Molesław

Post » Śro lut 20, 2013 19:08 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej witam was wszystkich :)
znalazłam w dzienniczku Matyldy przejście z Lantusa na Levemir - dawka zachowana taka sama, i tak samo postąpiłam.
Wiem, wiem, nie mam tu dzienniczka, ale proszę mi wierzyć, że próbowałam go stworzyć na bazie istniejących, tylko że moja znajomość exela pozostawia wiele do życzenia, dlatego w końcu stanęło na niczym. Ale oczywiście wszystko notuję w zeszycie :)
Postanowiłam spróbować z moim kotem Levemir, ponieważ na Lantusie mieliśmy jazdy.
Pierwszy miesiąc stosowania - rewelacja, myślałam, że będzie natychmiastowa remisja, kot był tylko na kropelkach, włoskach i 0,1, a czasem cały dzień bez, lub zastrzyk tylko raz dziennie. Niestety w drugim miesiącu musiałam wyjechać na tydzień, a siostra mogła tylko robić zastrzyki bez pomiaru cukru. Zadecydowałam, że zastrzyk będzie raz dziennie (dawka 0,1). I od tamtej pory, po moim powrocie - nic już takie samo nie było. Po kolejnym miesiącu zmieniłam insulinę na nową ampułkę, że może tamta już nie dobra. Po następnym miesiącu - zdecydowałam się na wypróbowanie Levemiru.
Lantus zaczynałam od dawki 0,25 stopniowo po tygodniu zwiększając na 0,5 i 0,75. Na tej ostatniej dawce - kupek zliczyć nie można było plus wymioty i cukier sporo ponad 400. Na mniejszych dawkach - cukier PRE zawsze ponad 300. Tak za mało, a tak za dużo i odbicie.
Dwa razy próbowałam w ten sposób ustalić dawkę - w końcu ostatnio po kolejnym sprzątaniu podłogowej masakry pomyślałam, że może warto spróbować Levemir - przecież gorzej być nie może :)
Filip jest teraz na dawce 0,5 (powtórzyłam dawkę Lantusa zmniejszając ją o 0,25 po ostatnim odbiciu). Na razie jest fajnie, tfu, tfu, tfu, wieczorne PRE jeszcze przed nami. Ale wczoraj wieczorem miał cukier PRE 119 - ostatni raz miał taki wynik na początku grudnia :) wiem, że nowa insulina musi się zakorzenić, a my dopiero trzeci dzień na niej jedziemy, ale ja tam się cieszę z każdego jednego dnia poniżej progu nerkowego :kotek:
Dzięki za wasze dzienniczki!
Mam na imię Filip, w kwietniu skończę 17 lat i jestem anonimowym cukrzykiem.

Kocik Psocik

Od: Śro paź 24, 2012 18:12

Post » Śro lut 20, 2013 20:08 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Do Piotr 2422. Proszę nie gniewaj sie, ale dzienniczek Molka to kopia dzienniczka :kotek: Twojego Maćka

Molesław

Post » Śro lut 20, 2013 20:30 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:o 18.00 PRE - 149 podałam kropelkę.

Udało się załadować dzienniczek Molka. Hurra.

nakarm max o 23ciej i nie zostawiaj nic na noc, jeśli jutro wychodzisz to nakarm przy PRE o 6.00 i potem przed wyjsciem dodaj zeby bylo w sumie 150 gr. rano niezależnie od wyniku wytrzymaj i poda włosek lub kropelke.

Mamrot

Post » Śro lut 20, 2013 20:34 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Dzięki Mamrot za wskazówki - wypełnione będą do ostatniej kropki, z tym, że ostatni raz dostanie około 22-giej. Padam z nóg i nie wytrzymam do 23ciej. Jeszcze tylko pomiar o 22.00. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

Molesław

Post » Śro lut 20, 2013 21:03 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Do Piotr 2422. Proszę nie gniewaj sie, ale dzienniczek Molka to kopia dzienniczka :kotek: Twojego Maćka

spoko oko :kotek:

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Czw lut 21, 2013 8:36 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:
Molesław pisze:Do Piotr 2422. Proszę nie gniewaj sie, ale dzienniczek Molka to kopia dzienniczka :kotek: Twojego Maćka

otwieram dzienniczek waswpodpisie atam nadalwidac tylko wpisy do 11.02

Mamrot

Post » Czw lut 21, 2013 8:37 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Dzięki Mamrot za wskazówki - wypełnione będą do ostatniej kropki, z tym, że ostatni raz dostanie około 22-giej. Padam z nóg i nie wytrzymam do 23ciej. Jeszcze tylko pomiar o 22.00. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

szkoda, że nie wpisłas choc na forum ile bylo 0 22giej i ile dziś rano i ile podałas....

Mamrot

Post » Czw lut 21, 2013 10:32 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Wczoraj o 22.00 - 392 a dzisiaj PRE - 497 podałam włosek.

Molesław

Post » Czw lut 21, 2013 16:37 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Właśnie wróciłam z pracy glukoza o 16.30 - 461

Molesław

Post » Czw lut 21, 2013 16:43 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot pisze:
piotr2422 pisze:

otwieram dzienniczek waswpodpisie atam nadalwidac tylko wpisy do 11.02

niewiem ja mam jwoj aktualny nadal wysoko niestety

piotr2422

Post » Czw lut 21, 2013 16:46 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Piotrze, jak uaktualniasz dzienniczek? ja jakoś nie umiem.

Molesław

Post » Czw lut 21, 2013 17:28 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Carreras pisze:A`propos dzienniczka:

Tinka07 pisze:Hej Dziewczyny,

sprawdziłam dziś stronę http://www.oyla.de . Rzeczywiście strona przekierowuje nowo rejestrujących się na serwer: http://www.npage.de . To jednak żaden problem. Wypróbowałam dzisiaj rejestrację i wstawianie tabel excel na tej stronie. Wszystko funkcjonuje bez zarzutu, tylko instrukcja będzie teraz trochę inna.

1. Rejestrujesz się na http://www.npage.de . z nazwą HP, hasłem i adresem E-mail. Przy AGB musisz zaznaczyć pole krzyżykiem (Ich habe die AGB gelesen und stimme ihnen zu). Nazwa HP musi mieć od 6 do 40 znaków i tylko małe litery. Mogą być też liczby i myślniki, nie może być w nazwie żadnych przerw i innych znaków. Ja swoją stronę utworzyłam dziś pod nazwą: mokre-karmy.

2. Czekasz na mail z linkiem aktywizującym i Twoimi danymi do zalogowania. Klikasz na niego. Jeśli nie uda się automatycznie, to skopiuj go i przenieś w odpowiednie pole.

4. Zaloguj się, a potem kliknij po lewej stronie na „Dateien" (5 nagłówek), a w nim na „Dateien hochladen”.

5. Kliknij pod „Formular” przy „Datei” na opcję „Durchsuchen” i załącz odpowiednią tabelę z Twojego pliku w komputerze, którą chciałaś załadować. Nazwa pliku na Twoim komputerze nie może mieć żadnych przerw. Kliknij teraz na dole na „Gewählte Datei hochladen”.

6. Kliknij następnie po lewej stronie na „Seiten (4. nagłówek) a w nim na „Texstseite erstellen“. Zobaczysz teraz edytor tekstu. Na górze w narzędziach w drugim rzędzie masz taki niebieski znaczek. Wygląda on trochę jak kask. Kliknij na niego. Pokaże Ci się teraz okienko p.t. „Link”. W pierwszym polu „Link-Typ” kliknij na strzałkę i wybierz „Download”. Następnie w polu „Textseite” kliknij na „bitte wählen” i na nazwę swojej załadowanej tabeli. Kliknij na tę nazwę, a potem na OK. Następnie kliknij na dole na "speichern”.

7. Teraz pokaże Ci się Twoja tabela. Kliknij na nią dwa razy lewym przyciskiem myszki. Pojawi się wtedy okno z linkiem Twojej tabeli (URL). Skopiuj ten link i kliknij na OK. Następnie kliknij na dole na "speichern”.

8. Masz już wszystko gotowe. Gratuluję :ok: Teraz możesz wstawić link do swojego podpisu w wątku cukrzycowym na forum miau.

9. Tabelę możesz na bieżąco aktualizować. Zaczynasz wtedy od 4. punktu. Po załadowaniu aktualizacji tabeli zobaczysz w drugiej linijce: „Aktion nötig: Alte Datei behalten, neue umbenennen / Alte Datei durch neue ersetzen / Alte Datei belassen“. Kliknij na opcję: „Alte Datei durch neue ersetzen“. Ta opcja znaczy, że aktualizujesz poprzedni plik.

10. Dalej robisz wszystko tak samo jak w punktach 5-8.

Życzę powodzenia
Tinka

moleslaw ja korzystalem z tego

piotr2422

[poprzednia][następna]