Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lut 18, 2013 22:49 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot, dziękuję. Trzymam za Was kciuki. U nas smutno. Dziś Toffee wydawał się bardziej energiczny niż wczoraj, ucieszyłam się, a potem zaraz myśl, że to przecież żadna poprawa, że poprawy nie będzie. Przykra jest ta huśtawka - jakiś lepszy moment, sekunda ulgi... i świadomość, że nadzieja już nie dla nas.

Nie widzę od dawna Kociary. Chciałam jej podziękować za pomoc. Gdzieś przepadła. Dobrej nocy.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pon lut 18, 2013 22:56 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Małgorzato, jestem z Wami.
Psocik, pewnie Mamrot się odezwie, ale za nim to zrobi - ja próbowałam przejść na levemir i też o to pytałam. O ile pamiętam, miałam podać taką samą dawkę. Przygotuj się jednak, że to może być trudny proces, albo wręcz może się nie udać. Tzn wyniki mogą się pogorszyć. Ja się poddałam i wróciłam do lantusa.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pon lut 18, 2013 23:48 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Kocik Psocik pisze:Hej słodziaki,
mam takie szybkie zapytanie - jak przejść z Lantusa na Levemir? tzn. chodzi mi o dawkę, zaczynam od "zera", czy zachowuję dawkę Lantusa?
Właśnie przytargałam do domu ampułkę, i nie wiem co dalej... może ktoś właśnie jest na forum i da mi znać? Kot głodny...
Z góry wielkie dzięki.

czemu zmienić chcesz?

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto lut 19, 2013 13:35 Re: Wątek cukrzycowy VIII

PIOTRZE! zaglądam do dzienniczka twojego kota i tam dane z 11 lutego, dzis mamy 19 ty
w sumie to nie chce mi się za kazdym razem dopraszac o dane, jesli masz sam to w głebokim poważaniu, może jesteś zmęczony rozczarowany lub niezadowolony z pomocy którą tu staramy się dać, a może poprostu masz to gdzieś... NIE WIEM. daj znać co u kota, kota chorego bardzo ;(
czy utrzymujesz 0,75 u? nie uzyskasz rady ani pomocy trzymając dane "w tajemnicy". nie chodzi tu może o mnie, bo może nie jestem tu ekspertem ale mam wrażenie, że o cukrzycy i radzeniu sobie z nią wiem więcej od Ciebie.
chodzi o to, że może zaglądnie Tinka, Kociara. warto mieć aktiualne dane w dzienniczku.Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki.

Mamrot

Post » Wto lut 19, 2013 14:45 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Kocik Psocik, ja zmieniłam Levemir na Lantus. Ponieważ były wysokie wyniki, więc Kociara stwierdziła, że możemy spróbować z inną insuliną.
Podawałam Lantus trzy tygodnie, cukier był wyższy niż przy Levemirze. Wróciłam do więc do Levemira i po półtora miesiąca doczekałam się pozytywnych efektów.
Nowa insulina długo się "zakorzenia" i, moim zdaniem, taka zmiana pewnie musiałaby potrwać dłużej, żeby coś drgnęło.
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Wto lut 19, 2013 17:34 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Witam.
Dopiero teraz uzupełniam dane.

Kot czy kotka? - kot
Jak się nazywa?- Molek
Ile ma lat? - 8,5
Ile waży?- teraz 5,5 kg (przedtem 7 kg)
Za gruby /za chudy? - teraz trochę przy chudy - jest dużym kotem
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 17 stycznia 2013
Jak jest kontrolowana choroba? - pod opieką weterynarza
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - tak
Jeśli tak, to jakim? - Glucosense
Jaką podajesz insulinę? - Lantus od 13.02.2013
U 40 czy U 100? - U 100
Ile kresek (IE)? - 1,5 (niewiem jaka to ilość insuliny)
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - 2 razy
Aktualny poziom glukozy we krwi? - dzisiaj PRE 481
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - Gourmet fileciki oraz Feliks mokra saszetki z kurczakiem, wołowiną, łososiem
Mniej więcej ile? - 4 saszetki ale jadłby więcej
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - przed i w trakcie
Inne choroby? - było zapalenie dziąseł ale po podaniu dwuskładnikowego antybiotyku już tylko doleczenie - ustaliłam z wetką, że żadne sterydy nie wchodzą w grę
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - nie
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe)
- badanie z krwi z 17.01.13
urea 62,6 mg/dl;
got 100 U/l;
crea 0,692 mg/dl;
glukoza 445 mg/dl.
- Badanie moczu z 13.02.13
glu >=1000 mg/dl;
bil - negative
ket - negative
sg <=1.005
blo - negative
pH = 7,5
pro - 30 mg/dl
uro - 0.2 E.U./dl
nit - negative
leu - small
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - raczej jasny i rzadki - ale to chyba po insulinie
Opisz swój problem:
Przyznam szczerze, że nie wiem dokładnie na jakiej dawce insuliny jest Molek - strzykawka to 1 ml. Mam już zamówione 05,ml U-100. Apetyt ma ogromny i zdarza mu sie podjeść (w nocy) suchej karmy drugiej kotki (bo dziąsła juz nie bolą) Pure Feline Nr 3 (z rybą) a to skutkuje (chyba) właśnie takim wysokim jak dziś cukrem. Generalnie pomiary sa w granicach 290-360. Jutro będę na urlopie aby zrobić krzywą i podpowiedzcie jak założyć dzienniczek, do którego możecie i Wy i Tinka zaglądać

Molesław

Od: Pon lut 11, 2013 14:28

Post » Wto lut 19, 2013 22:31 Re: Wątek cukrzycowy VIII

witam najnowsze dane macka insulina levemir jesli ktos pyta caly czas 0,75 z pod lupy czyli spore powiekszenie dawka jak najbardziej moge precyzyjna

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Śro lut 20, 2013 8:46 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:[Tak podaję 0,25 jednostki. Rano o przed podaniem insuliny dostał całą saszetkę (85g) Gourmeta fileciki, w połowie jedzenia wkłucie. Zjadł wszystko w ciągu godziny i poszedł spać do szafy - tak lubi. Ponieważ wychodzę o 7 do pracy zostawiłam mu w misce saszetkę. Podejrzewam, że spał do południa. Jak wróciłam po 16 tej miska była pusta, a Molek domagał się dokładki. Wyłożyłam karmę - zjadł może 1/4 około 17-tej.

zdenerwowałam się Molesław
pisałaś , że Molek dpostaje 0,25
wczoraj w dłuimposcie ankietowym" napisąłaś najpierw że 1,5 jednostki 2 x dziennie potem zenie wiesz ile
normalnie masakra jakaś dziewczyno!
jak byla mowa o u\insulinwokach bd 0,5ml u100 to napisałas ze takie masz
a teraz żema inne i nie wiesz ile podajesz....
no naprawde
zacznij notowaćwszystkiepomiary PRE czyli pomiar przedpodaniem insu;liny, potem nastepnypo 12 godzinach,wpisz to do postu proszę

Mamrot

Post » Śro lut 20, 2013 8:52 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław, jeśli chcesz pomóc kotu skutecznie, to musisz zmienić niestety przywyczajenia kotki, Mlek niemoże podjadac w nocy, a co dopiero suchej karmy.musi jeśc o stałycjh godzinach i stała iloścpokarmu mokrego, pisałam ci w jakich sentencjach czasowych i jaka przerwa musi byc.
napisałaś, żekot jestna lantusie od 13lutego,potwierdz proszęi zapisz wszystkie pomiary PRE i dawki insuliny od tego dnia.
Insulinówki do insuliny tzw "setki" o zawartości 1 ml są bezuzyteczne przy konieczności podawania małych ilości insuliny.
skąd pomysłna 1,5 jednostki co 12 godzin? to o woele zadużonapoczątek insulinoterapii i wogóle zadużo.
ogarnij temat proszę o napisz ile podajesz naprawdę. robienie krzywej na niewiadomych nie ma sensu. KIEDY będzie miałainsulinówki BD u 100 opojemności 0,5ml?

Mamrot

Post » Śro lut 20, 2013 8:59 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot, przepraszam za wprowadzenie w błąd z tymi strzykawkami, ale one były w drodze do mnie i byłam święcie przekonana, że zakupiono mi właśnie takie strzykawki jakie chciałam. Dopiero jak je dostałam okazało się, że to są 1 ml. Osoba, która mi je kupowała nie zadzwoniła, że połówek nie ma i stwierdziła, że to będzie niewielka różnica. Całe szczęście, że kupiła tylko 30 sztuk. Wetka pokazała mi na soli fizjologicznej ile mam podawać i tak podaję. 1,5 kreseczki od igły.
Dzienniczek już stworzyłam, tylko nie wiem jak go załadować. Dzisiaj robię krzywą.
Insulinówki 0,5 będę miała w sobotę.

Molesław

Post » Śro lut 20, 2013 9:01 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław, stolec jasny i luźny nie jest "od insuliny" jak napisałaś. to stolec cukrzyka. po unormowaniu poziomu cukru i odpowiedniej diecie, stolec wraca do normy.
piszesz, że masz insulinówki o pojemności 1 ml. czy to sa insulinowki do insuliny "setki" ?
to znaczy, że w jednym mililitrrze jest 100 jednostek, NIE WIEM jakie masz insulinowki, czy takie które maja 100 kreseczek czy 50 kreseczek, jeśli to strzykawka 1ml to przypusczalnie ma 50 kreseczek a to znaczy, że 1 kreseczka to aż dwie jednostki insuliny. nie ma zastosowania taka strzykawka, bo ty masz podawać poniżej jednej jednostki.
Podawanie za dużej dawki powoduje niebezpieczne DLA ŻYCIA obniżenie poziomu cukru a potem odbicie i dramatyczny wzrost.
Musisz poczytać w części edukacyjnej, proszę nie podawaj insuliny wcale jesli nie wiesz ile podajesz i nie maSZ rozeznania
w tym co to jednostka insuliny a co onacza jedna kreseczka na strzykawce.

Mamrot

Post » Śro lut 20, 2013 9:04 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:Mamrot, przepraszam za wprowadzenie w błąd z tymi strzykawkami, ale one były w drodze do mnie i byłam święcie przekonana, że zakupiono mi właśnie takie strzykawki jakie chciałam. Dopiero jak je dostałam okazało się, że to są 1 ml. Osoba, która mi je kupowała nie zadzwoniła, że połówek nie ma i stwierdziła, że to będzie niewielka różnica. Całe szczęście, że kupiła tylko 30 sztuk. Wetka pokazała mi na soli fizjologicznej ile mam podawać i tak podaję. 1,5 kreseczki od igły.
Dzienniczek już stworzyłam, tylko nie wiem jak go załadować. Dzisiaj robię krzywą.
Insulinówki 0,5 będę miała w sobotę.

JEŚLI JEST TKA JAK PISZESZ TO ZALEWASZ KOTA INSULLINĄ
PODAJESZ O WIELE ZA DUŻO. IDZ PROSZĘDO CZĘŚCI EDUKACYJNEJ I ZACZNIJ CZYTAĆ. sformulowanie"pod opieka weta" może być niestety tym co tu częst oma miejsce,weci w Polsce nie lecza cukrzycy bo się nie znają.przykre.

Mamrot

Post » Śro lut 20, 2013 9:07 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Mamrot pisze:Molesław, stolec jasny i luźny nie jest "od insuliny" jak napisałaś. to stolec cukrzyka. po unormowaniu poziomu cukru i odpowiedniej diecie, stolec wraca do normy.
piszesz, że masz insulinówki o pojemności 1 ml. czy to sa insulinowki do insuliny "setki" ?
to znaczy, że w jednym mililitrrze jest 100 jednostek, NIE WIEM jakie masz insulinowki, czy takie które maja 100 kreseczek czy 50 kreseczek, jeśli to strzykawka 1ml to przypusczalnie ma 50 kreseczek a to znaczy, że 1 kreseczka to aż dwie jednostki insuliny. nie ma zastosowania taka strzykawka, bo ty masz podawać poniżej jednej jednostki.
Podawanie za dużej dawki powoduje niebezpieczne DLA ŻYCIA obniżenie poziomu cukru a potem odbicie i dramatyczny wzrost.
Musisz poczytać w części edukacyjnej, proszę nie podawaj insuliny wcale jesli nie wiesz ile podajesz i nie maSZ rozeznania

Ano nie mam rozeznania, dopiero się uczę i naprawdę nie chcę zrobić krzywdy Molkowi.
Dla mnie i tak jest to duże wyzwanie, bo moja druga połowa nie bardzo chce współpracować jeśli chodzi o rygor żywieniowy i to nie tylko Molka ale i Melissy. O ile u niego po południu już przełknął, że jedzenie o 18, to na noc stara się mu zostawić mokre w misce, "bo jak będzie głodny to sobie zje", natomiast Melissa "musi w nocy jeść, bo tak zawsze jadała". I gadaj z takim.

Molesław

Post » Śro lut 20, 2013 9:09 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Podpowiedz zatem ile insuliny w tej nieszczęsnej strzykawce mam podawać, albo jakie kupić abym miała do soboty. Z tego co się orientuję w moim mieście są chyba tylko U 40.

Jak załadować dzienniczek?

Molesław

Post » Śro lut 20, 2013 9:25 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Molesław pisze:
Mamrot pisze:Molesław, stolec jasny i luźny nie jest "od insuliny" jak napisałaś. to stolec cukrzyka. po unormowaniu poziomu cukru i odpowiedniej diecie, stolec wraca do normy.

Ano nie mam rozeznania, dopiero się uczę i naprawdę nie chcę zrobić krzywdy Molkowi.
Dla mnie i tak jest to duże wyzwanie, bo moja druga połowa nie bardzo chce współpracować jeśli chodzi o rygor żywieniowy i to nie tylko Molka ale i Melissy. O ile u niego po południu już przełknął, że jedzenie o 18, to na noc stara się mu zostawić mokre w misce, "bo jak będzie głodny to sobie zje", natomiast Melissa "musi w nocy jeść, bo tak zawsze jadała". I gadaj z takim.

nie chce tego komentować,to wasza sprawa, ale nie pomożesz kotu, a zrobicie mu razem krzywdę. tak uważam, mowię serio. druga połowa musi pojąć, że nie ma nic na zawsze,zdrowie i zycie kota jest zagrozone powaznie i takie podejście jest mówiąc delikatnie nierozsądne.kotka sie przyzwyczai do jedzenia tyle iile jest w misce i to tylko przy opeikunie potem micha pusta.kotka może skorzystać tylko na tym. a Molek nie może jeść w nocy. jeślinie bedziecie przestrzegali tych reguł to nici z leczenia i pomocy.
Ostatnio edytowano Śro lut 20, 2013 9:41 przez Mamrot, łącznie edytowano 1 raz

Mamrot

[poprzednia][następna]