Moderator: Moderatorzy
Kocik Psocik pisze:Hej słodziaki,
mam takie szybkie zapytanie - jak przejść z Lantusa na Levemir? tzn. chodzi mi o dawkę, zaczynam od "zera", czy zachowuję dawkę Lantusa?
Właśnie przytargałam do domu ampułkę, i nie wiem co dalej... może ktoś właśnie jest na forum i da mi znać? Kot głodny...
Z góry wielkie dzięki.
Molesław pisze:[Tak podaję 0,25 jednostki. Rano o przed podaniem insuliny dostał całą saszetkę (85g) Gourmeta fileciki, w połowie jedzenia wkłucie. Zjadł wszystko w ciągu godziny i poszedł spać do szafy - tak lubi. Ponieważ wychodzę o 7 do pracy zostawiłam mu w misce saszetkę. Podejrzewam, że spał do południa. Jak wróciłam po 16 tej miska była pusta, a Molek domagał się dokładki. Wyłożyłam karmę - zjadł może 1/4 około 17-tej.
Molesław pisze:Mamrot, przepraszam za wprowadzenie w błąd z tymi strzykawkami, ale one były w drodze do mnie i byłam święcie przekonana, że zakupiono mi właśnie takie strzykawki jakie chciałam. Dopiero jak je dostałam okazało się, że to są 1 ml. Osoba, która mi je kupowała nie zadzwoniła, że połówek nie ma i stwierdziła, że to będzie niewielka różnica. Całe szczęście, że kupiła tylko 30 sztuk. Wetka pokazała mi na soli fizjologicznej ile mam podawać i tak podaję. 1,5 kreseczki od igły.
Dzienniczek już stworzyłam, tylko nie wiem jak go załadować. Dzisiaj robię krzywą.
Insulinówki 0,5 będę miała w sobotę.
Mamrot pisze:Molesław, stolec jasny i luźny nie jest "od insuliny" jak napisałaś. to stolec cukrzyka. po unormowaniu poziomu cukru i odpowiedniej diecie, stolec wraca do normy.
piszesz, że masz insulinówki o pojemności 1 ml. czy to sa insulinowki do insuliny "setki" ?
to znaczy, że w jednym mililitrrze jest 100 jednostek, NIE WIEM jakie masz insulinowki, czy takie które maja 100 kreseczek czy 50 kreseczek, jeśli to strzykawka 1ml to przypusczalnie ma 50 kreseczek a to znaczy, że 1 kreseczka to aż dwie jednostki insuliny. nie ma zastosowania taka strzykawka, bo ty masz podawać poniżej jednej jednostki.
Podawanie za dużej dawki powoduje niebezpieczne DLA ŻYCIA obniżenie poziomu cukru a potem odbicie i dramatyczny wzrost.
Musisz poczytać w części edukacyjnej, proszę nie podawaj insuliny wcale jesli nie wiesz ile podajesz i nie maSZ rozeznania
w tym co to jednostka insuliny a co onacza jedna kreseczka na strzykawce.
Molesław pisze:Mamrot pisze:Molesław, stolec jasny i luźny nie jest "od insuliny" jak napisałaś. to stolec cukrzyka. po unormowaniu poziomu cukru i odpowiedniej diecie, stolec wraca do normy.
piszesz, że masz insulinówki o pojemności 1 ml. czy to sa insulinowki do insuliny "setki" ?
to znaczy, że w jednym mililitrrze jest 100 jednostek, NIE WIEM jakie masz insulinowki, czy takie które maja 100 kreseczek czy 50 kreseczek, jeśli to strzykawka 1ml to przypusczalnie ma 50 kreseczek a to znaczy, że 1 kreseczka to aż dwie jednostki insuliny. nie ma zastosowania taka strzykawka, bo ty masz podawać poniżej jednej jednostki.
Podawanie za dużej dawki powoduje niebezpieczne DLA ŻYCIA obniżenie poziomu cukru a potem odbicie i dramatyczny wzrost.
Musisz poczytać w części edukacyjnej, proszę nie podawaj insuliny wcale jesli nie wiesz ile podajesz i nie maSZ rozeznania
w tym co to jednostka insuliny a co onacza jedna kreseczka na strzykawce.
Ano nie mam rozeznania, dopiero się uczę i naprawdę nie chcę zrobić krzywdy Molkowi.
Dla mnie i tak jest to duże wyzwanie, bo moja druga połowa nie bardzo chce współpracować jeśli chodzi o rygor żywieniowy i to nie tylko Molka ale i Melissy. O ile u niego po południu już przełknął, że jedzenie o 18, to na noc stara się mu zostawić mokre w misce, "bo jak będzie głodny to sobie zje", natomiast Melissa "musi w nocy jeść, bo tak zawsze jadała". I gadaj z takim.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości