<2>Moje wolnozyjące....odeszły blokowe... Szafiś kochana ...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 26, 2013 0:37 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

nie dam gotowej recepty na sikanie Łapy ale trzeba zrobić tak by nie czuła się zagrożona i czuła się pewnie. Inne nie sikały na łoże. To ważne. musi poczuć że to miejsce jest jej i ewentualnie dzieli je z kotem przychylnym. Nie musi o nie zabiegać
Jak wygląda ta relacja? A jakby dało radę cudem gdzieś ją przenieść , to byłoby super. to mądre rozwiązanie .Nikt jej nie chce?:) to juz czas! (chyba)

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Nie sty 27, 2013 9:31 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

No właśnie z Łapą może być inaczej niż myślę. Bo wychodzimy z założenia że ona jest zestresowana w sensie:wystraszona i czuje się niepewnie. Natomiast moze tez być tak, ze łóżko to ostatnie miejsce w ktorym nie zaznaczyła sswojej dominacji. Może nie jest tak, ze dominuje wszędzie, ale moze jednak jest tak, zę ma kontrolę nad swoją rzeczywistością. To pierwszy kot który mnie wita w domu z ogonem zadartym w górę. Pierwszy do zabawy - jedynie boi się, choć już coraz mniej , mojej ręki - gdyby nie to, żaden inny kot nie miałby szansy się bawić. Ona często siedzi w nocy na parapecie i patrzy jak inne koty śpią ze mną lub przychodzą na głaskanie. Potem wchodzi na łóżko i ... sika.
Może też tak być, ze sika bo za mało ma bodźców. Trzeba ciągle pamiętać, ze to kocica która min 5 lat swojego zycia spędziła na wolności, gdzie było mega więcej bodźców do obserwowania i zdarzeń utrzymujących jej uwagę w czujności. W domu tak nie ma i nie będzie. nie mogąc spożytkować swojej energii (w czym pomogłyby interakcje z innymi kotami, bardziej intensywne), oczekuje ode mnie zabawy, a gdy jej nie dostaje tyle ile potrzebuje przychodzi i sika,
I teraz, przed chwilą było tak: usiadłam sobie w łózku wpić poranną kawę, podparta poduszką o ścianę, czyli tak jak siadam gdy się bawię przed snem z kotami. Przyszła Notka się położyła obok, Mika no i Łapa, w pełnej gotowości do zabawy. nie zaczęłam się bawić i co? Łapa po kilku minutach zaczęła sikać. Wygoniłam ją z łózka, nie poszła do kuwety.

Szczerze mówiąc nie mam pewności i ciągle jej zachowanie jest dla mnie zagadką. Właśnie przyszła i się gapi na łózko, pędzę schować pościel :roll:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie sty 27, 2013 17:33 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Marzenia11 pisze:No właśnie z Łapą może być inaczej niż myślę. Bo wychodzimy z założenia że ona jest zestresowana w sensie:wystraszona i czuje się niepewnie. Natomiast moze tez być tak, ze łóżko to ostatnie miejsce w ktorym nie zaznaczyła sswojej dominacji. Może nie jest tak, ze dominuje wszędzie, ale moze jednak jest tak, zę ma kontrolę nad swoją rzeczywistością. To pierwszy kot który mnie wita w domu z ogonem zadartym w górę. Pierwszy do zabawy - jedynie boi się, choć już coraz mniej , mojej ręki - gdyby nie to, żaden inny kot nie miałby szansy się bawić. Ona często siedzi w nocy na parapecie i patrzy jak inne koty śpią ze mną lub przychodzą na głaskanie. Potem wchodzi na łóżko i ... sika.
Może też tak być, ze sika bo za mało ma bodźców. Trzeba ciągle pamiętać, ze to kocica która min 5 lat swojego zycia spędziła na wolności, gdzie było mega więcej bodźców do obserwowania i zdarzeń utrzymujących jej uwagę w czujności. W domu tak nie ma i nie będzie. nie mogąc spożytkować swojej energii (w czym pomogłyby interakcje z innymi kotami, bardziej intensywne), oczekuje ode mnie zabawy, a gdy jej nie dostaje tyle ile potrzebuje przychodzi i sika,
I teraz, przed chwilą było tak: usiadłam sobie w łózku wpić poranną kawę, podparta poduszką o ścianę, czyli tak jak siadam gdy się bawię przed snem z kotami. Przyszła Notka się położyła obok, Mika no i Łapa, w pełnej gotowości do zabawy. nie zaczęłam się bawić i co? Łapa po kilku minutach zaczęła sikać. Wygoniłam ją z łózka, nie poszła do kuwety.

Szczerze mówiąc nie mam pewności i ciągle jej zachowanie jest dla mnie zagadką. Właśnie przyszła i się gapi na łózko, pędzę schować pościel :roll:

to mała terrorystka jest:)

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Nie sty 27, 2013 17:46 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

PO 4 DNIACH W KOŃCU ZNALAZŁAM OCZUSIĘ!!!!
Najważniejsze, ze żyje. Poradziła sobie maleńka chowając się w dziurze między oknem piwnicy a piwnicą. I w końcu mnie rozpoznała i wyszła.
Uffffffffffffffffffffff..... :D
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie sty 27, 2013 18:53 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Marzenia11 pisze:PO 4 DNIACH W KOŃCU ZNALAZŁAM OCZUSIĘ!!!!
Najważniejsze, ze żyje. Poradziła sobie maleńka chowając się w dziurze między oknem piwnicy a piwnicą. I w końcu mnie rozpoznała i wyszła.
Uffffffffffffffffffffff..... :D

:ok: :1luvu:

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Nie sty 27, 2013 19:20 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

asia2 pisze:
Marzenia11 pisze:No właśnie z Łapą może być inaczej niż myślę. Bo wychodzimy z założenia że ona jest zestresowana w sensie:wystraszona i czuje się niepewnie. Natomiast moze tez być tak, ze łóżko to ostatnie miejsce w ktorym nie zaznaczyła sswojej dominacji. Może nie jest tak, ze dominuje wszędzie, ale moze jednak jest tak, zę ma kontrolę nad swoją rzeczywistością. To pierwszy kot który mnie wita w domu z ogonem zadartym w górę. Pierwszy do zabawy - jedynie boi się, choć już coraz mniej , mojej ręki - gdyby nie to, żaden inny kot nie miałby szansy się bawić. Ona często siedzi w nocy na parapecie i patrzy jak inne koty śpią ze mną lub przychodzą na głaskanie. Potem wchodzi na łóżko i ... sika.

to mała terrorystka jest:)

tylko jak jej to wybić z głowy? :roll:

Marzenia11

Post » Pon sty 28, 2013 13:46 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

zapraszam na bazarek viewtopic.php?f=20&t=150307
Obrazek

Bumiś

Od: Sob maja 12, 2012 8:17

Post » Śro sty 30, 2013 1:18 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Wygląda na to, ze Oczusia się zadomowiła w moim bloku i nawet ją podejrzewam o wejście do piwnicy :wink: jeszcze muszę to wytropić. Teraz przyszła, miaucząc po swojemu, a wczoraj pani Ewa mówiła, ze widziała ją znów na parkingu. Ja bym wolała, jakby się na stałe zadomowiła przy bloku na podwórku. I więcej tu przestrzeni, i więcej kryjówek, jakoś przyjemniej. Trzeba pomyśleć o leczeniu oczka. Ale też mam do zrobienia usg oraz porządek z zębami Rudej Łapy. I echo serca swojej rezydentki. Koszty łączne wszystkiego są ogromne. Znowu muszę wybierac komu pomóc.

Marzenia11

Post » Pon lut 04, 2013 17:49 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Umowiłam dzisiaj Łapkę na 21. lutego - pobranie krwi przed zabiegiem porządkowania zębów oraz usg - robimy całe ciałko, żeby wiedzieć jaki jest stan kotka. Potem, pewnie w kolejnym tygodniu, no chyba żeby się coś złego okazało na usg, będzie zabieg "zębowy".
Musze pomysleć o bazarkach.

Marzenia11

Post » Czw lut 14, 2013 1:15 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Aktualności.
Blokowe (już nie-parkingowe :D ) tłuściochy. I wybredne - Oczusia zadomowiła się w piwnicy i przestała jeść gourmety, zwłaszcza rybne. 8O Trzeba chyba towarzystwo na wiosnę przegłodzić z lekka. I odrobaczyć zapewne też. Faguś i Szafirka w dobrej formie. Diabełki też mają nie zjedzone wieczorne jedzenie. Dosypałam jedynie chrupek.

Łapka wyładniała. Kolory jej futerka sa takie intensywne i błyszczące. Dominuje w zabawie, regularnie dostaje lanie od moich kotek, ktore też na wszelki wypadek leją się wzajemnie tzn tę która jest akurat w zasięgu łapy. Za tydzień usg i badanie krwi. Bazarki w toku, nie wstawiłam linków... :oops: :oops: :oops: Jak będzie jakaś nadwyżka kupię Łapie obróżkę. U Milenki są efekty. :ok: :ok: :ok:

Marzenia11

Post » Czw lut 14, 2013 8:23 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Czyli jakby wszystko lepiej?
Oby się z Łapką wreszcie całkiem wyjaśniło, polepszyło, ustaliło :D Dużo dziewczyna miała przejść.
Myślisz , że jej potrzebna obróżka? Skoro ona się bawi, a to inne ją leją?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw lut 14, 2013 9:16 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

morelowa pisze:Czyli jakby wszystko lepiej?
Oby się z Łapką wreszcie całkiem wyjaśniło, polepszyło, ustaliło :D Dużo dziewczyna miała przejść.
Myślisz , że jej potrzebna obróżka? Skoro ona się bawi, a to inne ją leją?

pochwaliłam za wcześnie - nasikała dzisiaj na mnie mimo zabawy do godz.3 8O :roll: widziałam, ze to dla niej za mało, ale dla mnie.... :roll: teraz pralka znow pracuje, a ja się wściekłam i nie mogłam zasnąć.
I dzisiaj znów szukała miejsc w ktorych nasikała. Po raz pierwszy normalnie złapałam jej mocz do badania - niedługo zawiozę i zobaczę.

Marzenia11

Post » Czw lut 14, 2013 16:13 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Poznajecie? :D :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Marzenia11

Post » Czw lut 14, 2013 17:07 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Marzenia11 pisze:Umowiłam dzisiaj Łapkę na 21. lutego - pobranie krwi przed zabiegiem porządkowania zębów oraz usg - robimy całe ciałko, żeby wiedzieć jaki jest stan kotka. Potem, pewnie w kolejnym tygodniu, no chyba żeby się coś złego okazało na usg, będzie zabieg "zębowy".
Musze pomysleć o bazarkach.

BAZARKI:

viewtopic.php?f=20&t=150086

viewtopic.php?f=20&t=150656

viewtopic.php?f=20&t=150631

Marzenia11

Post » Czw lut 14, 2013 18:50 Re: <2> Moje wolnozyjące... ZIMA. Łapka u mnie.

Jaki on juz wielki :1luvu:
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

[poprzednia][następna]