Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 12, 2013 21:56 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Myślę, że plakat jest dobrze skomponowany. Na plakacie nie może być za dużo informacji. Poza tym zależy, do czego plakat ma służyć - są różne plakaty (jeśli chodzi o funkcje). To, o czym pisze anika, może znajdować się na drugiej stronie ulotki do rozdawania.

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Wto lut 12, 2013 22:32 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

*anika* pisze:
dałabym więcej informacji jakie koty posiadamy: że także przewlekle chore (tzn. o ile mamy :oops: ), które szukają domów które poświęcą im szczególną uwagę... a także zdrowe kociaki, podrostki do roku i kilkuletnie koty z ustabilizowanym charakterem (bardziej czy mniej :twisted: )

Powiem tak: w szkole uczyli mnie, że na plakacie powinno być maks. 7 słów, a nie umiem tego wszystkiego zawrzeć w tak krótkim tekście...

*anika* pisze:dałabym też kilka (z pięć?) malutkich zdjęć przykładowych kotów które aktualnie szukają domów, chętnie coś: rudego, burego, srebrnego, czarno-białego, szylkretowego... żeby kolorowo było (ma przyciągać uwagę ;) ) - na przykład na samym dole, jako pasek, już pod całym tekstem.

To nie do końca tak, że "kolorowo" przyciąga uwagę - teraz wszędzie jest dużo kolorów, więc bardzo kolorowy plakat się z nimi zleje... liczą się kontrasty, a nie ilość kolorów. Poza tym na plakacie powinien być jeden element dominujący, bez rozdrabniania się na kilka zdjęć.

*anika* pisze:Taki tekst który jest teraz mnie osobiście by TOTALNIE nie zainteresował :oops: nie spojrzałabym chyba nawet na podany adres strony fundacji...

Tekst (slogan) zawsze można zmienić - po prostu wymyśliliśmy go na szybko, bo jedyne wytyczne odnosiły się do danych adresowych.

*anika* pisze:Tzn. jest dobrze, tylko ja bym dodała więcej (zdjęcia, ze 3 linijki tekstu streszczającego "co mamy do wydania").

Nie obraź się, ale aż 3 linijki tekstu nie nadają się na plakat...

Mimo wszystko wprowadziłam kilka zmian zgodnie z Twoimi uwagami:

http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... urami.jpg/

I bardzo zgodny z zasadami projektowania drugi wariant (kontrast, slogan z 3 słów, tryb rozkazujący, slogan w środku, w lewym górnym rogu (najważniejszym) logotyp)
http://imageshack.us/photo/my-images/16 ... urami.jpg/

Osobiście uważam, że kolorowe zdjęcia kotów na dole (czyli cztery dodatkowe elementy) bardzo rozpraszają uwagę i są niezbyt potrzebne - ktoś zainteresowany adopcją "wybierze" swojego kota na stronie, czy na fb - to miał być plakat promujący adopcję, a nie konkretnego kota. A na plakacie nie można dawać wszystkich informacji (np. dodać info o 1%, o wpłatach na konto, o historii powstania fundacji itd). Dodatkowe informacje zainteresowany może doczytać na Waszym www.

mpd

Od: Sob sty 28, 2012 1:57

Post » Wto lut 12, 2013 22:48 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Hhhhmmmm... tak naprawdę to wszystkie macie rację.
W zależności od tego, gdzie ten plakat ma być wieszany i do kogo ma trafić ;)

Po mojemu celem takiego plakatu (adopcyjnego) powinno być trafienie do ludzi, do których nie trafimy przez net.
Czyli np. osoby starsze/w średnim wieku odwiedzające lecznice wet/sklepy zoo. Na takim plakacie może być więcej tekstu, więcej zdjęć, bo ludzie tam siedzą, nieraz długo i choćby z nudów czytają ;)
Odsyłanie w tym wypadku z plakatu do strony www jest, wg mnie, pomyłką.
Ale generalnie tworzenie takiego plakatu bez podania nr tel. jest pomyłką :roll:
Tzn. można, efekt pewnie jakiś będzie, tylko ciągle pomijamy szeroką grupę osób, które są wcale lub mniej internetowe, a to przecież zupełnie ich nie wyklucza z bycia dobrym domem.

Natomiast jeśli plakat ma służyć wiszeniu np. na różnych eventach to powinien wyglądać dokładnie tak, jak w pierwszej propozycji - prosty, ładny, walący po oczach, z czytelnym przekazem i całkiem wystarczającymi namiarami.

mpd, dopiero mi się zaczynają otwierać wolne przegródki w mózgu i zaczynam myśleć :oops:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto lut 12, 2013 23:36 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

OKI pisze:Po mojemu celem takiego plakatu (adopcyjnego) powinno być trafienie do ludzi, do których nie trafimy przez net.
Czyli np. osoby starsze/w średnim wieku odwiedzające lecznice wet/sklepy zoo. Na takim plakacie może być więcej tekstu, więcej zdjęć, bo ludzie tam siedzą, nieraz długo i choćby z nudów czytają ;)
Odsyłanie w tym wypadku z plakatu do strony www jest, wg mnie, pomyłką.
Ale generalnie tworzenie takiego plakatu bez podania nr tel. jest pomyłką :roll:
Tzn. można, efekt pewnie jakiś będzie, tylko ciągle pomijamy szeroką grupę osób, które są wcale lub mniej internetowe, a to przecież zupełnie ich nie wyklucza z bycia dobrym domem.

Natomiast jeśli plakat ma służyć wiszeniu np. na różnych eventach to powinien wyglądać dokładnie tak, jak w pierwszej propozycji - prosty, ładny, walący po oczach, z czytelnym przekazem i całkiem wystarczającymi namiarami.

:ok:

w tej drugiej wersji plakatu jednak bym usunęła napis "chore koty" bo to sugeruje, że ich nie leczymy :roll:
No i te koty na zdjęciach strasznie smutne są...

Marudzę, wiem 8)

Jakby się nie znalazł chętny na podanie swojego nr telefonu na plakatach (wiem, że przynajmniej ci co mają dużo kotów nie chcą, z braku czasu) to mogę się zgłosić na ochotnika*. Jednak wolałabym podać swój drugi numer, ale niestety nie mam do niego żadnego aparatu telefonicznego, bo jest tylko w play. Tzn. wolałabym, żeby to była osobna komórka, tylko do rozmów w sprawie kotów, mojej prywatnej wolę tak nie rozsiewać po świecie. Może ktoś ma jakiś niepotrzebny, nawet ledwo działający telefon i by mógł użyczyć na potrzeby takie? Tzn. też mnie nie stać na utrzymywanie dodatkowego telefonu (aby był aktywny - np. na kartę, trzeba dokupować co jakiś czas doładowania), więc ja się zgłaszam tylko na obsługiwacza komórki. Jeśli by się znalazł jakiś fundator reszty, to mogę odbierać telefony ;)

*tzn. wyobrażam to sobie tak, że odbieram, pytam jakiego kota chcą, wypytuję o warunki, a potem (za zgodą osób tymczasujących) podaję namiary do opiekunów konkretnych kotów.

Co o tym myślicie?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro lut 13, 2013 7:43 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Wieczorem postaram się ustosunkować do kwestii plakatów, na razie na szybko:

Porzebujemy kółek do budowy przesuwanych podstaw pod klatki wystawowe. Jakieś 10-12 sztuk jest potrzebne. Mogą to być kółka od krzeseł komputerowych, foteli etc. Czasem ludzie wyrzucają takie rzeczy - prośba o rozglądanie się po okolicznych śmietnikach ;) i ewentualnie przechwycenie łupu i danie znać.
Czasem też w firmach w magazynach stoją jakieś rozklekotane krzesła, z których może by się dało kółka uzyskać, więc też proszę o czujność.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Śro lut 13, 2013 7:49 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

W sprawie kółek ,mam od swoich klatek ,to będzie z 5kpl
po 4 szt :ok: tylko pogrzebać muszę gdzie je ukryłam bo
nie używałam ich :mrgreen:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Śro lut 13, 2013 10:22 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

*anika*, jeśli faktycznie będziesz potrzebować aparatu, to chętnie oddam moją starą kochaną Nokię. Nie pamiętam, jaki model, ale rozsuwana do góry, zresztą sama musiałaś nieraz ją u mnie widzieć ;)
Może i jest trochę poobijana i porysowana, ale bateria raczej ok, a przede wszystkim: jest fioletowa (tzn. Nokia cała, nie bateria) :1luvu:
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Śro lut 13, 2013 11:50 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Podobają mi się obie wersje plakatu :)
Tylko zamiast "chore koty" może warto wpisać "koty specjalnej troski"? I to w zasadzie jedyna uwaga ode mnie, reszta jest klarowna i jasna :)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro lut 13, 2013 12:00 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

koty specjalnej troski to koty bezmózgie. normalnie walnięte. a chore to chore.

salvadoredali67

Od: Śro wrz 22, 2010 17:21

Post » Śro lut 13, 2013 12:19 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

iwona66 pisze:W sprawie kółek ,mam od swoich klatek ,to będzie z 5kpl
po 4 szt :ok: tylko pogrzebać muszę gdzie je ukryłam bo
nie używałam ich :mrgreen:

O! :D
Szukaj, szukaj...
Alfons Allais

Aleba

Post » Śro lut 13, 2013 13:20 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Wielbłądzio pisze:*anika*, jeśli faktycznie będziesz potrzebować aparatu, to chętnie oddam moją starą kochaną Nokię. Nie pamiętam, jaki model, ale rozsuwana do góry, zresztą sama musiałaś nieraz ją u mnie widzieć ;)
Może i jest trochę poobijana i porysowana, ale bateria raczej ok, a przede wszystkim: jest fioletowa (tzn. Nokia cała, nie bateria) :1luvu:

Dzięki :)

Tylko to musi być albo telefon ze zdjętym simlockiem, albo taki który był używany w play. No chyba że kupię starter z innej sieci :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro lut 13, 2013 15:51 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Bez.
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Śro lut 13, 2013 22:18 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Aleba pisze:Wieczorem postaram się ustosunkować do kwestii plakatów, na razie na szybko:

Porzebujemy kółek do budowy przesuwanych podstaw pod klatki wystawowe. Jakieś 10-12 sztuk jest potrzebne. Mogą to być kółka od krzeseł komputerowych, foteli etc. Czasem ludzie wyrzucają takie rzeczy - prośba o rozglądanie się po okolicznych śmietnikach ;) i ewentualnie przechwycenie łupu i danie znać.
Czasem też w firmach w magazynach stoją jakieś rozklekotane krzesła, z których może by się dało kółka uzyskać, więc też proszę o czujność.

Są 4 kpl. znaczy się 16 kółek odnalezione :mrgreen: ,gumowe kółka ,5 kpl namierzony ale odzysk dopiero po niedzieli lub póżniej

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Śro lut 13, 2013 22:23 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Plakaty są śliczne, tylko jak OKI pisze - zależy do kogo mają trafic, bo niestety do starszych ludzi niet :(
Myślę, że nr telefonu tutaj faktycznie się przyda i dalej jest ok.

_ogonek_

Od: Pon cze 07, 2010 8:17

Post » Śro lut 13, 2013 23:17 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

alix76 pisze:Poczęstowałam się - Alebko, a da się zrobić banerek odsyłający do tego filmu? Jeszcze ładniej będzie :)

Psze bałdzo, mój pierwszy animowany banerek ;)

Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[URL=http://youtu.be/IWGxBEMikqU][IMG]http://img197.imageshack.us/img197/8611/banerz.gif[/IMG][/URL]
Alfons Allais

Aleba

[poprzednia][następna]