FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 06, 2013 12:17 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

(*)

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Wto lut 12, 2013 19:00 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

... no dobra, to sobie teraz trochę popiszę
a zebrało się tego, że hoho!
zacznę od najświeższych wydarzeń, poczem powoli będę zmierzać ku listopadowi ubiegłego roku...

1. środa późnym popołudniem, 06.02.2013 - Lala z hikorowej działki
viewtopic.php?f=1&t=150298&start=15
http://www.facebook.com/events/412444775509930/
mam nowego kota
mam nowego kota na własne życzenie
kotka to jest i ma na imię Lala
u okazało się, że nie odgryzła rąk przy łokciach podczas szczepienia, odrobaczania i odpchlania
... znaczy, nie jest Dzika Na Maksa
u p. Małgosi w Perełce dawała się podnosić pod przednie łapki
... znaczy, nie jest Dzika Na Maksa
no i wylądowała u mnie, bo tak Basi obiecałam
no bo nie mogłam dziewczyn tak zostawić
zostawić Basi zamartwiającej się o los kotki ani Lalki na niepewny los na działce
zamknęłam ją w króliczej
myślałam, że jej się głowa odkręci podczas próby policzenia stada
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
chciałam żeby posiedziała w klatce chociaż z dzień
niestety, zwiała mi już tego samego wieczora
oglądam więc teraz najczęściej jej puszyste, białe i tłuste uda oraz stopy z czarnymi piętami
albo z daleka mocno zdziwiony pyszczek z zastygłym niemym pytaniem: ... Basiu, to Ty?
powoli jest już coraz lepiej, bo śpi z nami w łóżku wtulona w Shadowa (ten, to się umie ustawić!), a od wczoraj zaczęła jeść ze wszystkimi
Obrazek ... Lalka jest śliczna!
przepraszam za jakość zdjęć, ale telefonem robiłam, bo mi się aparat zepsuł

2. wtorek rano, 05.02.2013, ul. Piotrkowska 46
(znana mi już wcześniej z viewtopic.phpf=1&t=137505&p=8671355&hilit=Piotrkowska+46#p8671355 (11.03.2012)
i z viewtopic.php?f=1&t=122271&hilit=piotrkowska&start=1290 (29.09.2011 - str.87 i 88; 01.10.2011 i 02.10.2011 - str. 89)
a więc, wtorek rano bardzo zadzwonił telefon
patrzę na ekranik lekko zapyziałym okiem, a tu Adam napisane...
acha, myślę sobie, ciekawe co ode mnie chce Wielce Pomocny Pan Adam Administrator (akcja na ul. Wschodniej 66 i 65 - lipiec 2011)
odebrałam
dla kotów dobrze, że odebrałam
ale za dobrze dla moich (i hikory, bo poprosiłam ją o pomoc) nerwów się to nie skończyło
Pan Adam opowiedział mi w skrócie historię Pani Co Umarła Zostawiając Stado Kotów
poszłyśmy tam
weszłyśmy na II piętro
od bardzo przemiłego Pana Bogdana Co Miał Posprzątać po Pani Co Umarła Zostawiając Stado Kotów dowiedziałyśmy się, że:
- kotów było bardzo dużo, ale mieszkały z Pania Co Umarła Zostawiając Stado Kotów w większym pokoju i zostały już zaopiekowane
- w mniejszym pomieszczeniu, zajmowanym też kiedyś przez Pania Co Umarła Zostawiając Stado Kotów, zostały jeszcze trzy koty...
no właśnie, w mniejszym pomieszczeniu
weszłyśmy tam... (nie będę tu opisywać co tam zastałyśmy - do tej pory czuję ten zapach)
jeden z kotów zmienił miejsce kryjówki poruszając się z prędkością zbliżoną do prędkości światła
ok, nie chcesz na rączki, to nie
nastawiłyśmy łapkę i wyszłyśmy zaopatrzone w klucz do kłódki zamykający owe pomieszczenie
Basia poszła sprawdzić po południu - nic
wieczorem poszłyśmy już razem - jest!
Obrazek
zostawiłyśmy kontener z footrzaną wkładką i nastawiłyśmy łapkę na drugiego czworonoga
rano dnia następnego znowu spacerek na Pietrynę (dobrze, że miałyśmy tak blisko)
Obrazek i... jest!
został jeszcze jeden
zamknęłyśmy drzwi i okno
przetrzepałyśmy całe pomieszczenie
odsunęłyśmy wszystkie szafki
podniosłyśmy wszystkie szmaty z podłogi
i nic, nie było trzeciego kota
otworzyłyśmy okno i zostawiłyśmy łapkę na jeszcze dwie noce, a nuż siedzi gdzieś na dachu?
nie przyszedł...
najbardziej prawdopodobne jest to, że trzecie footro wyszło przez okno i pomaszerowało po niezliczonej ilości coraz to niższych dachów, wybierając wątpliwej jakości wolność...
już wcześniej ustaliłam z Wielce Pomocnym Panem Adamem Administratorem, że my pomagamy tylko złapać, a Pan Adam załatwia Straż Miejską i transport do Schroniska
co też i uczynił!

3. sobota, 02.02.2013, godz. 06:00 - ul. Ciesielska 27, czyli akcja Policja+Koty
o policyjnych kotach dowiedziałam się od Violi, a ona od Pani Dozorczyni z ul. Lubeckiego
porozmawiałam z Panem Policjantem i ustaliliśmy, że łapiemy a koszty bierze na siebie Pan Policjant
świtem bladym pod moją bramę podjechał Duży Oznakowany Wóz Policyjny
Dwóch Niezmiernie Przystojnych Umundurowanych Panów Policjantów weszło na trzecie piętro, poczem, już wszyscy razem, zaopatrzeni każdy w po dwa kontenery, zeszliśmy zapakować się do Dużego Oznakowanego Wozu Policyjnego
szkoda, że była to sobota i, że nikt nie patrzył...
zrobiliśmy sobie przystanek, co by zabrać jeszcze jedną łapkę
Obrazek
dojechaliśmy
rozstawiłam majdan
zabunkrowaliśmy się w Blaszaku Pana Darka
pogadaliśmy o kotach
i nagle słyszymy cienki głosik
Obrazek
jest fajnie, myślę sobie
jeden już jest, a podobno, w porywach, pojawiało się ich tam osiem...
zimno, pada śnieg i mam niejasne przeczucie, że nie będzie tak różowo
toż to, jedna jaskółka wiosny jeszcze nie czyni
z okna Blaszaka Pana Darka niestety nie było widać klatek, musiałam więc co jakiś czas przerywać miłą pogawędkę i sprawdzać
Obrazek
siedząc w Blaszaku Pana Darka i popijając zrobioną przez Pana Darka kawę, dowiedziałam się, że
- Pan Policjant i Pan Darek lubią koty
- Pan Policjant ma w domu sześć uratowanych footer
- Pan Darek ma w Blaszaku Pana Darka trzy uratowane footra (i okno osiatkowane!)
Obrazek
- Pan Policjant jest bardzo spokojnym człowiekiem, ale są dwa tematy, przy których może się
zdenerwować; jednym z nich są koty
- Pan Darek, specjalnie na akcję skonstruował klatkę - łapkę... na całe stado
Obrazek
wyszłam sprawdzić
Obrazek
wstawiliśmy łapkę do Kociej Budki
Obrazek i poszło, znaczy weszło!
w sumie złapaliśmy cztery koty:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
jedna z kotek była już w ciąży!
zabraliśmy cały ładunek i Dużym Oznakowanym Wozem Policyjnym pojechaliśmy do Tesco
zajechaliśmy z fasonem pod same drzwi
poczem zostałam odwieziona do szkoły (tym razem już parę osób mnie widziało i z ciekawości nie mogło wytrzymać... (hih!), pytając: co się stało?)
Pan Policjant wrócił do pracy i złapał jeszcze kotkę i kocura!
majdan - 2 łapki+8 kontenerów - odwieźli mi Dwaj Niezmiernie Przystojni Panowie Policjanci po paru dniach, podjeżdżając pod szkołę Małym Oznakowanym Wozem Policyjnym
w sumie na ul. Ciesielskiej 27 złapaliśmy 6 kotów (cztery kotki i dwa kocury)
... mry!
ps. cd nastąpi niebawem!
Ostatnio edytowano Wto lut 12, 2013 20:38 przez ewa_mrau, łącznie edytowano 3 razy
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Wto lut 12, 2013 19:10 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

piekne opowiadanie, gratuluję
mnie zostala jeszcze jedna młoda kotka na działce, pracuję nad nią,
:ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

wiesiaczek1

Od: Nie kwi 10, 2011 21:23

Post » Wto lut 12, 2013 22:46 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

wiesiaczek1 pisze:piekne opowiadanie, gratuluję

jak zwykle czytałam Twoją foto-story z opadniętą szczęka :kotek:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Śro lut 13, 2013 7:34 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

ewa_mrau Twoje "sprawozdania" z akcji kotowych są super :1luvu:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro lut 13, 2013 10:41 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

wiesiaczku1, pisiokocie, AgoPap!
:oops:
... mry!
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

ewa_mrau

Post » Śro lut 13, 2013 12:18 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

Dziekujemy za relacje i prosimy o jeszcze :ok:
I kto tu mruczy<- to nasz blog, można poczytać i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie
kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

hikora

Od: Czw sie 23, 2012 5:36

Post » Śro lut 13, 2013 20:16 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

brawo Pan Policjant i Pan Darek, aż miło czytać o takich Gentelmenach :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

wiesiaczek1

Od: Nie kwi 10, 2011 21:23

Post » Pt mar 01, 2013 12:10 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

ewa_mrau

Post » Pt mar 01, 2013 14:18 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

Czytam drugi raz i ciągle nie wierze własnym oczom. Może chodzi o to, żebyśmy się odczepili od uboju rytualnego?
Jakieś certyfikaty HALAL tam występują.
Może mamy zająć się eksportem psów i kotów, a krówki przejdą niezauważone?
I kto tu mruczy<- to nasz blog, można poczytać i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie

hikora

Post » Pt mar 01, 2013 14:35 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

Z tego co ktoś na fb tłumaczył to niefortunnie się to w tej tabeli znalazło. Chodzi o to że przy przewożeniu psów i kotów do tych krajów jest potrzebne świadectwo zdrowia tak jak na podróże po UE jest potrzebny paszport dla zwierzaka.
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Pt mar 01, 2013 15:32 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

piotr568 pisze:Z tego co ktoś na fb tłumaczył to niefortunnie się to w tej tabeli znalazło. Chodzi o to że przy przewożeniu psów i kotów do tych krajów jest potrzebne świadectwo zdrowia tak jak na podróże po UE jest potrzebny paszport dla zwierzaka.

mam nadzieję, że to co piszesz Piotrze, jest prawdą
... mry!

ewa_mrau

Post » Sob mar 02, 2013 16:46 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

rozpoczęła się ogólnopolska akcja Nie rozmnażaj - nie porzucaj! Marzec 2013
poniżej link gdzie podane są ceny promocyjne i wykaz Lecznic:
http://akcjasterylizacji.pl/?lang=pl&mo ... md=pokaz,1

a jeśli chodzi o darmowe cięcia w Łodzi, to:
http://przetargi.bip.uml.lodz.pl/pokaz/ ... mowienia=0
na razie jest:
1. Lek. Wet Mariusz Uzarek Gabinet weterynaryjny ,,Rosomak", ul. Chryzantem 8, 91-709 Łódź
2. Klinika dla zwierząt ,,Bernard", ul. J. Dąbrowskiego 60, 93-208 Łódź
3. P.P.H.U.W NOVA Matgorzata Bryszewska Gabinet Weterynaryjny pod Złotym Psem,
ul. Więckowskiego 25, 90-727 Łódź

oraz:
całodobowe udzielanie pierwszej pomocy weterynaryjnej w przypadkach zdarzeń drogowych z udziałem zwierząt bezdomnych w granicach administracyjnych Miasta Łodzi w dni wolne i święta oraz w godzinach popołudniowych i nocnych poza godzinami pracy gabinetu w Schronisku dla zwierząt
- Klinika Weterynaryjna Sp. z o.o., ul. Gdańska 81, 90-613 Łódź
(... a czy w Schronisku pracuje jakiś weterynarz?)

... a tu warunki jakie powinny spełnić lecznice biorące udział w przetargu:
http://www.eprzetargi.org/Ogloszenie/16 ... udzielania
... mry!

ewa_mrau

Post » Sob mar 02, 2013 17:03 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

... nie mogłam się powstrzymać!
cytuję ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH:

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji kotów dziko żyjących, czipowaniu psów i usypianiu ślepych miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Bałuty.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji 221 kotów dziko żyjących, czipowaniu 142 psów i usypianiu 9 ślepych miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Bałuty.
2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 85.20.00.00-1.
3) Czas trwania lub termin wykonania: Zakończenie: 31.12.2013.
4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji kotów dziko żyjących, czipowaniu psów i usypianiu ślepych miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Górna.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji 402 kotów dziko żyjących, czipowaniu 93 psów i uśpieniu 1 ślepego miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Górna.

CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji kotów dziko żyjących, czipowaniu psów i usypianiu ślepych miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Polesie.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji 330 kotów dziko żyjących, czipowaniu 130 psów i uśpieniu 2 ślepych miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Polesie.

CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji kotów dziko żyjących, czipowaniu psów i usypianiu ślepych miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź - Śródmieście.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji 441 kotów dziko żyjących, czipowaniu 99 psów i uśpieniu 1 ślepego miotu na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Śródmieście.

CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji kotów dziko żyjących, czipowaniu psów i usypianiu ślepych miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Widzew.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Wykonanie usług weterynaryjnych polegających na sterylizacji lub kastracji 306 kotów dziko żyjących, czipowaniu 36 psów i uśpieniu 7 ślepych miotów na obszarze działania Oddziału Obsługi Mieszkańców Łódź-Widzew.

CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Udzielaniu w 110 przypadkach pierwszej pomocy weterynaryjnej, na terenie zakładu leczniczego dla zwierząt, zwierzętom bezdomnym, głównie psom i kotom, rannym w kolizjach drogowych lub poszkodowanym w innych zdarzeniach losowych, których skutkiem jest niezdolność do samodzielnej egzystencji, w okresie poza godzinami pracy gabinetu lekarskiego w Schronisku dla Zwierząt w Łodzi z siedzibą przy ul. Marmurowej 4,.
1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: udzielaniu w 110 przypadkach pierwszej pomocy weterynaryjnej, na terenie zakładu leczniczego dla zwierząt, zwanego dalej zakładem, zwierzętom bezdomnym, głównie psom i kotom, rannym w kolizjach drogowych lub poszkodowanym w innych zdarzeniach losowych, których skutkiem jest niezdolność do samodzielnej egzystencji, w okresie poza godzinami pracy gabinetu lekarskiego w Schronisku dla Zwierząt w Łodzi z siedzibą przy ul. Marmurowej 4, zwanym dalej Schroniskiem, tj.: - w soboty, niedziele i święta, - w pozostałe dni pracy w godzinach od 16:00 do 7:00, dostarczonych do zakładu przez funkcjonariuszy Straży Miejskiej w Łodzi, Zarządu Zieleni Miejskiej w Łodzi lub kierowcę oznaczonego pojazdu służbowego Schroniska lub interwencyjnie, po wezwaniu Straży Miejskiej w Łodzi. Wykonawca jest zobowiązany do udzielenia pierwszej pomocy weterynaryjnej w sytuacji zagrożenia zdrowia i życia poprzez wykonanie badania klinicznego (m.in. w przypadku podejrzenia złamań wykonanie prześwietlenia RTG, pobranie i zabezpieczenie 20 cm3 próbki krwi, w przypadku potrzeby przeprowadzenie badania krwi) w celu postawienia diagnozy dotyczącej możliwości dalszego leczenia i przygotowania zwierzęcia do późniejszych czynności (poprzez założenie wlewu dożylnego i ewentualną premedykację) oraz: 1) udzielenie pomocy weterynaryjnej zwierzętom rokującym powrót do zdrowia, w szczególności poprzez: - podanie leków (w zależności od potrzeby np. przeciwbólowych i przeciwwstrząsowych), - opatrzenie zwierzęcia, - obserwację zwierzęcia, - zapewnienie opieki zwierzęciu w okresie od chwili przyjęcia do zakładu do momentu jego przekazania pracownikowi Schroniska, - powiadomienie Schroniska, w najbliższym dniu pracy tej jednostki, o opiece udzielonej zwierzęciu i jego obecności w zakładzie, - przekazanie zwierzęcia pracownikowi Schroniska lub innego wskazanego zakładu w celu kontynuacji leczenia i rehabilitacji (dalszy transport zwierzęcia odbywa się pojazdami Schroniska), w wariancie I usługi lub 2) przeprowadzenie eutanazji, w szczególności gdy stan zwierzęcia nie rokuje szans na przeżycie lub w celu zakończenia jego cierpienia, na zasadach określonych w art. 33 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt oraz: - w przypadku podejrzenia wystąpienia wścieklizny niezwłoczne powiadomienie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łodzi. Zabezpieczenie zwierzęcia lub jego zwłok do czasu wydania przez Powiatowego Lekarza Weterynarii urzędowych decyzji (postępowanie wg. zaleceń), - utylizację zwłok zwierząt i ich części we własnym zakresie lub na zlecenie zakładu w wariancie II usługi.

ciekawe skąd Panie Urzędniczki i Panowie Urzędnicy wiedzą, że np na Polesiu będą (tylko!) 2 ślepe mioty?
albo na przykład w Śródmieściu - tylko 1?

... czy leci z nami pilot?

... mry!

ewa_mrau

Post » Sob mar 02, 2013 17:41 Re: FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

Jasnowidzów zatrudniają

hikora

[poprzednia][następna]