Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim

Post » Czw sty 31, 2013 23:11 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Sorki że się wtrącę, ale zapalenie pęcherza przerabiałam u Ofelii dwa razy, co prawda nie bakteryjne, najpewniej idiopatyczne (z badania nie wyszły ani bakterie, ani kryształy). Zapalenie jest dla kota hmmm niezbyt przyjemne, tak samo jak zapewne dla ludzi. Gdyby na wynik posiewu trzeba było poczekać 2-3 dni, to ok, ale jeżeli kot ma się męczyć przez tydzień, to ja bym chyba od razu zaczęła leczyć antybiotykiem o szerokim spektrum, a ewentualnie, gdyby nie pomógł, to można go zmienić po wynikach posiewu.
To tylko taka moja sugestia, wetem nie jestem, na persach też się nie znam :oops:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw sty 31, 2013 23:14 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Ha. Pamiętac nalezy, że Michasia jest kotem wątrobowym.
Strzelać na oślep?
Boje się i nia mam wystarczającej wiedzy, by podjąć decyzję.
Wetka proponuje marbofloksacynę; wcześniej ze względu na uszy Michasia dostawała enro.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Czw sty 31, 2013 23:16 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

A co wg wetki jest lepsze?
Bo ja bym pewnie szybko dała o szerokim, żeby już zacząć leczyć. Nie wiem, jak zapalenie pęcherza odczuwają koty, ale pamiętam, że to mało przyjemne było. Najwyżej potem zmieni się antybiotyk.
I może od razu immunodol zacząć jej podawać i jakiś probiotyk? Tylko trzeba weta przycisnąć, bo większość sama z siebie nie daje.
Nie pamiętam, co mówił wet o moich kotach, ale chyba nie każdym białkiem czy nie każdą ilością trzeba od razu się przejmować. Nie wiem, czy nie wynika ono z zapalenia.
Konkluzja ta, co na wstępie - zapytać weta :wink:

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Czw sty 31, 2013 23:21 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Kotkinsie, enro, nie marbo.
Enro dostawała na stan zapalny w uszach.
Teraz jest porpozycja marbo...
Kurde, wynik posiewu będzie za tydzień...

magaaaa

Post » Pt lut 01, 2013 0:54 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Nie czekaj, bo na co, żeby sie rozwinęło?
Jak wiadomo, że chora to trzeba leczyć już, teraz.
Potem może być tylko gorzej.
A wynik posiewu będzie świadczył o stanie w momencie pobierania próbki do badania a nie o stanie w którym według papieru zaczniesz podawać lek. Ja wiem, większe prawdopodobieńctwo, że pomoże i takie tam.
Ale zazwyczaj leczy się z powodzeniem przy pomocy leków dobieranych na podstawie doświadczenia.
Ja nie czekałabym ani dnia.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt lut 01, 2013 10:46 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Dlaczego Felicja została ogolona?

Wogóle wczytałam się w dyskusję na fb pod zdjęciem Balbiny z kociakami (nie rozumiem skąd ta fotka, chyba byłą tu prośba o nie udostępnianie i nierobienie zdjeć kociakom i słąbej mamie? Na fb można więcej niż tu?), włos się jeży na głowie...

magaaa i co postanowiliście z tym antybiotykiem? Biedna Michasia, jeszcze zapalenia pęcherza jej brakowało... Oby szybko doszła do siebie!
A co do wyniku - nie można w laboratorium dopytać wczesniej? Może laborant będzie w stanie już wczesniej zobaczyć które bakterie zaczęły się namnażać? Poprosić o wstępny wynik z informacją, że to bardzo pilne, może się uda czegoś dowiedzieć...?
Nasze kocie historie
ObrazekObrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, widocznie jeszcze nie spotkali tego właściwego.
Deborah A. Edwards

Bedetka

Od: Pt wrz 21, 2012 6:51

Post » Pt lut 01, 2013 10:50 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Neigh pisze:Czarny kot - a'propos. To ja mam do oddania Romana. Romuś jest wprawdzie biało - czarny, kilkuletni.........i sie bije z kocurami.....ale za to jest najbardziej zajefajnym kotem jakiego znam. Roman jest po byku.......I nikt go kurna olek nie chce. Taki strzal w dziesiatkę........wszystko oddałam i bez łapy i sikajace po katach i cale czarne i cale białe, i dlugoklaczne i pokraczne.........a Romus jak kiblowal na strychu tak kibluje. A moge sie o wszystko niemal zalozyc, ze z charakteru to jest powalajacy......Matko jakie ludzie to durne som. Rudego im...........4 tygodniowego im.........a zeby mi raz ktos napiasał......chce fajnego kota ......to nie!

Neigh ja nie wiem co z tym kotem jest... Zrobiłam mu ogłoszenia na tablicy i na gumtree - tak jak rudemu. Na ogłoszenie rudego niemal codziennie była jakaś odpowiedź - oszołomów i nie oszołomów ale była. Na ogłoszenie Romka - nic... Cisza. Może to imię jest jakieś.. odpychające...? Albo ten strych przeraża...? Bo przecież nawet na zdjeciach widać jaki on jest fajny...
Nasze kocie historie
ObrazekObrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, widocznie jeszcze nie spotkali tego właściwego.
Deborah A. Edwards

Bedetka

Od: Pt wrz 21, 2012 6:51

Post » Pt lut 01, 2013 10:56 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Bedetka pisze:magaaa i co postanowiliście z tym antybiotykiem? Biedna Michasia, jeszcze zapalenia pęcherza jej brakowało... Oby szybko doszła do siebie!
A co do wyniku - nie można w laboratorium dopytać wczesniej? Może laborant będzie w stanie już wczesniej zobaczyć które bakterie zaczęły się namnażać? Poprosić o wstępny wynik z informacją, że to bardzo pilne, może się uda czegoś dowiedzieć...?

Ale posiewu wczesniej się nie da...
No się nie da póki coś tam nie wyrośnie, no nie da się już!
Przy wątrobie Michasi boję się zapodawać jej antybiotyk na ślepo, ale chyba będę musiała...
Wetka proponuje Marbocyl.
Naprawdę nie wiem co zrobić.
Zamieściłam wynik na nerkowcach, może tam coś podpowiedzą.
Dziś lecznica jest nieczynna, więc mam cały dzień na zastanowienie...

magaaaa

Post » Pt lut 01, 2013 12:24 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Powiem tak- nie wiem.Na urologii zanm sie jak koza na pieprzu!
Aczkolwiek zapytałabym na kotach nerkowych.Mnie ciągle ktoś pyta o grzybicę.Tam są specjalistki od nerek i pęcherzy...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt lut 01, 2013 12:30 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Zrobiłam to od razu jak tylko dostałam wynik, wczoraj wieczorem od razu wywiesiłam zapytanie na nerkowych.

magaaaa

Post » Pt lut 01, 2013 12:31 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Marbocyl jest stosowany u psów w leczeniu chorób układu moczowego. U kotów nie

http://www.veterynaria.pl/leki.php?cmd=info&id=875

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt lut 01, 2013 12:39 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Dziewczyny - w kwestii pęcherza nic nie podpowiem
ale
co do Romka...
Zmieńcie mu imię, opis i zdjęcia.
Niech sie stanie dla tych wszystkich "niewidzących" innym, nowym, super fajnym kotem.
To czasem pomaga :wink:

Są czasem takie :zaczarowane" koty - o cudownym charakterze, przekochane i słodkie, a siedzą i nikt o nie nie pyta. Za to po krótkowłosą tri o wrednym charakterku ustawiają się kolejki... Ludzie często nie wiedzą co robią :twisted: :roll: :evil:
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Pt lut 01, 2013 12:43 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Lidka pisze:Marbocyl jest stosowany u psów w leczeniu chorób układu moczowego. U kotów nie

http://www.veterynaria.pl/leki.php?cmd=info&id=875

Przecież tam jest napisane jak byk, że także dla kotów 8O
Tylko powyżej 6 m-cy.

A z oczkami Michasi lepiej; waciki po myciu oczu już pozostają białe - początkowo były bardzo brudne...
I tak na oko wszystko lepiej wygląda.

magaaaa

Post » Pt lut 01, 2013 12:58 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

Moja kotka miała dwa razy zapalenie pęcherza. Wetka mówiła , że to bardzo bolesne dla kota. Zresztą ja miałam kiedyś bardzo często takie zapalenie, więc sama wiem jak to boli :( Moja dostawała RILEXINE 300 mg 2 razy dziennie po 1/4 tabletki. bardzo pomogło :ok:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Pt lut 01, 2013 13:04 Re: Tu będzie dramatyczny tytuł - 9 persów w melinie!!!!!

A wiadomo już dlaczego persy zostały ogolone i czemu nikt nie powiadomił fundacji? Ona sobie lecznica sobie? 8O

maneki

Od: Pon wrz 19, 2011 12:40

[poprzednia][następna]