Jesteśmy po wizycie u dr Neski.
Obyło się bez pobierania moczu na posiew. W badaniu ogólnym moczu Pani Doktor zwróciła uwagę na ślad białka i poj. wałeczki drobnoziarniste

.
Leon nie jest odwodniony,więc nie będzie też kroplówek.
Kroplówki wypłukujące to ponoć nieporozumienie. Mocznik i tak w krótkim czasie się odnowi ,jeśli nerki nie będą dobrze funkcjonować. A kroplówki i dopajanie stosuje się tylko przy odwodnieniu. (Ale patent z robieniem galaretki zapamiętam-dziękuję Kazia, Leon zawsze lubił karmy z galaretką,może i domowa mu zasmakuje

choć mówiąc szczerze wątpię-straaaasznie wybrzydza).
Na USG wyszły niestety nerki pnn-owe. Mamy więc początek pnn

. Ponoć uchwycona w dobrym momencie,bo kot nie ma wyraźnych objawów dostrzeganych "na oko". W wypisie mamy: PNN w fazie 1. Z USG:nerki o zatartym ukm,większe zmiany w nerce lewej,miedniczka i torebka bez zmian,pęcherz moczowy bz.
Niestety z każdą minutą wzrastało mu ciśnienie(w połowie USG warczał- a to już przedostatni stopień jego wkurzenia,na końcu ugryzł asystentkę

). Ale nie dziwię się mu wizyta trwała godzinę,a podróż kolejną-w końcu ile można wytrzymać w transporterze. Jak nadciśnienie się powtórzy bez wkurzenia mamy zaliczyć też konsultację kardiologiczną.
Póki co karma nerkowa i famidyna na nadkwasotę przez 2 tyg.(ponoć przy podwyższonym moczniku może występować nadkwasota- stosował ktoś ten lek?). I narazie żadnych innych leków. Azodyl, Ilisal, Ipakitine też nie.
Dostał w prezencie próbki kilku rodzajów karm suchych i 1 mokrą. Wszystkie są narazie bleee. Ale stanowczo musi pożegnać swoją ulubioną surową wołowinę,wątróbkę i gotowaną rybę. Ciut gotowanej rybki wyprosiłam raz w m-cu

Nie wiem jak on to zniesie-za rybę dałby się pokroić
Dziś z zooplusa przyszły inne karmy nerkowe (Renal RC,Animonda Integra Nieren,Hills k/d,Beaphar Nieren,Kattovit Nieren). Modlę się,żeby coś mu dopasowało. Zawsze był wybredny i nie za gruby.
I wg Pani Doktor karmy suche lepsze,bo bardziej kaloryczne i koty na nich lepiej przybierają. A skoro nie jest odwodniony,to dla niego są ok.
Kupiłam też polecaną gdzieś na wątku normalną karmę mokrą,ale o zawartości białka 8% Animonda Rafine Soup i Miamor np. z łososiem w galaretce-też 8% białka. Zawartości fosforu nigdzie nie mogę się doczytać. Ile powinno być max?
Morfologia za m-c. Wg pani doktor mocznik z tych 136,5 powinien spaść do 80 przy samej diecie nerkowej- tylko czy on i ja zniesiemy ten reżim

. Jeśli będzie gorzej mamy się pokazać wcześniej niż za 3m-ce.