Wątek cukrzycowy VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro sty 16, 2013 23:51 Re: Wątek cukrzycowy VIII

no to bedzie trzeba zrobic pelne badania krwi ostatnio robilem rtg i wyszlo zaklaczenie spore lewatywy byly olej parafinowy w domu mam zdjecie na plycie zaklaczony byl caly dlatego pytalem sie o te paste teraz oddaje stolec 1dziennie ale olej daje profilaktycznie 1 cm dziennie jeszcze pare dni

piotr2422

Od: Śro sty 02, 2013 1:33

Post » Czw sty 17, 2013 0:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Tak rano i chyba jeszcze okolo 10tej Ketony mierzylam co prawda okolo 18tej i ostatni raz po pólnocy wczoraj w nocy więc to moglo by byc po tej karmie... oby to było to... jak mi sie uda jeszcze teraz przed pojsciem spac cos złapać to sprawdzę...
pozdrówka

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Czw sty 17, 2013 12:13 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Cześć!!
chciałam się tylko przywitać w nowym wątku i zdać relację z sytuacji u nas.
Marysia nadal w remisji, co bardzo mnie cieszy. Badamy się co dwa, trzy dni - wyniki w podpisie w dzienniczku. Ostatnio mam wrażenie, że ktoś mi kota podmienił - Marysia jest weselsza, lżejsza - schudła 0,5 kg - bawi się, zaczepia, mniej złości i jeszcze więcej gada :). Dużo spokojniej znosi badanie glukometrem, chociaż nadal badamy sie w kagańcu. Trzymamy dietę bezchrupkową, chociaż niestety czasami podkradnie jakiegoś chrupka, co widać niestety od razu w wyniku....
Mam nadzieję, że taki stan utrzyma się bardzo długo!

pozdrawiam wszystkich serdecznie!!
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Czw sty 17, 2013 13:35 Re: Wątek cukrzycowy VIII

^..^fuksj@
Witam w nowym wątku a że zostałam wywołana do tablicy przez Tinkę przy Twoim problemie to się melduję! Faktycznie przy badaniu moczu paskami u mojego Kajtka była właśnie taka sytuacja ,że zawsze gdy podałam karmę Miamor delikatna przekąska kurczak-szynka tylko ten rodzaj karmy powodował to ,że pasek zabarwiał się na siwy kolor co wywoływało u mnie duże zdziwienie a zarazem zdenerwowanie.Ale nasza WSPANIAŁA Tinka która ma ogromną wiedzę na temat naszych kochanych cukrzyków uspokoiła mnie ,że też miała taką przypadłość u swojej kochanej Tinki :1luvu: Wygląda na to że u Ciebie też występuję to samo zdarzenie co u nas :D
Muszę Cię uspokoić iż mój Kajtek od marca 2012 jest w remisji czego Tobie i wszystkim na wątku z całego serca życzę :1luvu:
Pozdrawiam i trzymam kciuki :ok:

jadziam

Od: Nie sty 29, 2012 14:52

Post » Czw sty 17, 2013 14:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

dzięki trochę mnie uspokoiłyście :) No własnie martwiłam się tym bo z ketonami nie ma żartów... Nie udało mi sie wczoraj złapać Grubej w kuwecie...
ale za to poranne PRE 125:) i znowu dylemat co zrobic? Nie ma kogo zapytać o 5:40 :? Figa dostaje dalej 2jednostki i pre miala ostatnio w okolicach 270-240 po akcji z pseudoketonami podniosłam na jeden dzień dawkę jeszcze o włosek... i minimalnie wiecej jedzonka dostaje (po lekturze w cz. edukacyjnej o pozbywaniu sie ketonow) czyżby to tak zadziałało? wczoraj też poczytałam w częsci edukacyjnej że przy większym spadku porannego PRE lepiej podac mniej insuliny jak sie wychodzi z domu... Figa nigdy wczesniej nie miala tak niskiego wyniku, dla swietego spokoju podałam 1,5 i poszłam do pracy... Cały czas się boję że traktuję nabytą wiedzę bardzo wyrywkowo co sie może źle skończyć. :?

^..^fuksj@

Od: Sob lis 10, 2012 2:15

Post » Czw sty 17, 2013 19:15 Re: Wątek cukrzycowy VIII

hej Tinka, bylem dzis u weta jestem umowiony na wtorek poniewaz badania trzeba zrobic poza szczecinem i trzeba wyslac probki badania jakie mam zamiar zrobic to :elektrolity ( sod, chlorki, potas wapn, fosfor), watrobowe, nerkowe, fruktozamina, i w kierunku zoltaczki czy proponujesz jakies dodatkowe badanie? i jak to jest z tymi roladkami serowymi mocno cukier podnosza np 3 w ciagu dnia

piotr2422

Post » Czw sty 17, 2013 20:22 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Fuksja, i u mnie, tj. u kota, po Miamorze pasek ketonowy też był siny.

Mamrot, Fuksja, dzięki za gratulacje z okazji wejścia Carrerasa na drogę remisji. :)
Sheridan, Tobie też dziękuję za jeszcze wcześniejsze gratulacje. :)
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Czw sty 17, 2013 20:50 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:hej Tinka, bylem dzis u weta jestem umowiony na wtorek poniewaz badania trzeba zrobic poza szczecinem i trzeba wyslac probki badania jakie mam zamiar zrobic to :elektrolity ( sod, chlorki, potas wapn, fosfor), watrobowe, nerkowe, fruktozamina, i w kierunku zoltaczki czy proponujesz jakies dodatkowe badanie? i jak to jest z tymi roladkami serowymi mocno cukier podnosza np 3 w ciagu dnia

jeju no ale co poza Szczecinem? fruktozanina może ale nie reszta litości. wet nie widzi problemu w poziomie mocznika?

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw sty 17, 2013 20:53 Re: Wątek cukrzycowy VIII

piotr2422 pisze:hej Tinka, bylem dzis u weta jestem umowiony na wtorek poniewaz badania trzeba zrobic poza szczecinem i trzeba wyslac probki badania jakie mam zamiar zrobic to :elektrolity ( sod, chlorki, potas wapn, fosfor), watrobowe, nerkowe, fruktozamina, i w kierunku zoltaczki czy proponujesz jakies dodatkowe badanie? i jak to jest z tymi roladkami serowymi mocno cukier podnosza np 3 w ciagu dnia

podaj wyniki od czasu 0.5 u i ze 2 dni wcześniej jak byl na 0,25

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw sty 17, 2013 21:09 Re: Wątek cukrzycowy VIII

prowadze dzienniczek ale niewiem jak go tu zaladowac

piotr2422

Post » Czw sty 17, 2013 21:12 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Piotrze, ja na zakłaczenie podaję pastę Remover. Robię to sporadycznie, i dopiero wtedy gdy po wymiotach sierścią, kot nie załatwia się drugi dzień i nie ma apetytu. Pastę nakładam mu na łapkę, żeby zlizał.
Obrazek

Carreras

Post » Czw sty 17, 2013 21:23 Re: Wątek cukrzycowy VIII

A`propos dzienniczka:

Tinka07 pisze:Hej Dziewczyny,

sprawdziłam dziś stronę http://www.oyla.de . Rzeczywiście strona przekierowuje nowo rejestrujących się na serwer: http://www.npage.de . To jednak żaden problem. Wypróbowałam dzisiaj rejestrację i wstawianie tabel excel na tej stronie. Wszystko funkcjonuje bez zarzutu, tylko instrukcja będzie teraz trochę inna.

1. Rejestrujesz się na http://www.npage.de . z nazwą HP, hasłem i adresem E-mail. Przy AGB musisz zaznaczyć pole krzyżykiem (Ich habe die AGB gelesen und stimme ihnen zu). Nazwa HP musi mieć od 6 do 40 znaków i tylko małe litery. Mogą być też liczby i myślniki, nie może być w nazwie żadnych przerw i innych znaków. Ja swoją stronę utworzyłam dziś pod nazwą: mokre-karmy.

2. Czekasz na mail z linkiem aktywizującym i Twoimi danymi do zalogowania. Klikasz na niego. Jeśli nie uda się automatycznie, to skopiuj go i przenieś w odpowiednie pole.

4. Zaloguj się, a potem kliknij po lewej stronie na „Dateien" (5 nagłówek), a w nim na „Dateien hochladen”.

5. Kliknij pod „Formular” przy „Datei” na opcję „Durchsuchen” i załącz odpowiednią tabelę z Twojego pliku w komputerze, którą chciałaś załadować. Nazwa pliku na Twoim komputerze nie może mieć żadnych przerw. Kliknij teraz na dole na „Gewählte Datei hochladen”.

6. Kliknij następnie po lewej stronie na „Seiten (4. nagłówek) a w nim na „Texstseite erstellen“. Zobaczysz teraz edytor tekstu. Na górze w narzędziach w drugim rzędzie masz taki niebieski znaczek. Wygląda on trochę jak kask. Kliknij na niego. Pokaże Ci się teraz okienko p.t. „Link”. W pierwszym polu „Link-Typ” kliknij na strzałkę i wybierz „Download”. Następnie w polu „Textseite” kliknij na „bitte wählen” i na nazwę swojej załadowanej tabeli. Kliknij na tę nazwę, a potem na OK. Następnie kliknij na dole na "speichern”.

7. Teraz pokaże Ci się Twoja tabela. Kliknij na nią dwa razy lewym przyciskiem myszki. Pojawi się wtedy okno z linkiem Twojej tabeli (URL). Skopiuj ten link i kliknij na OK. Następnie kliknij na dole na "speichern”.

8. Masz już wszystko gotowe. Gratuluję :ok: Teraz możesz wstawić link do swojego podpisu w wątku cukrzycowym na forum miau.

9. Tabelę możesz na bieżąco aktualizować. Zaczynasz wtedy od 4. punktu. Po załadowaniu aktualizacji tabeli zobaczysz w drugiej linijce: „Aktion nötig: Alte Datei behalten, neue umbenennen / Alte Datei durch neue ersetzen / Alte Datei belassen“. Kliknij na opcję: „Alte Datei durch neue ersetzen“. Ta opcja znaczy, że aktualizujesz poprzedni plik.

10. Dalej robisz wszystko tak samo jak w punktach 5-8.

Życzę powodzenia
Tinka
Obrazek

Carreras

Post » Czw sty 17, 2013 21:25 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Hej Pinkul,

jeśli uzupełniasz informacje, proszę napisz je w nowym poście, bo też osobie/osobom zainteresowanym to umyka. Dopiero teraz zauważyłam, że wyedytowałaś swój post :cry:

Pierwszą rzecz, którą Ci bez wahania doradzę, to odstawienie suchej karmy dla cukrzyków i w ogóle suchej. Nie tędy droga do wyrównania cukrzycy. Jeśli lekarz miał na myśli karmę wysokobiałkową, to na pewno nie jest nią royal canin. Karma ta zawiera mnóstwo zbóż, czego koci organizm nie potrzebuje. Wręcz przeciwnie - bardzo go obciąża, a przede wszystkim trzustkę. Spójrz na skład i zawartość węglowodanów w suchej masie. Kot cukrzycowy nie powinien dostawać więcej węglowodanów niż max. 10% w suchej masie, royal canin dla kotów cukrzycowych zawiera ich 28,25 %. Pinkul, nie dziw się więc, że nie możecie choć trochę ustabilizować tych zwariowanych wyników :cry:

Podawanie nierównych dawek insuliny nie ma żadnego uzasadnienia. Nie wiem skąd lekarze biorą takie mądrości. No ale przeczytałam, że teraz podawane są rano i wieczorem równe dawki.

Dlaczego ursocam i zentonil? Ursocam kojarzy mi się z woreczkiem żółciowym (cholestaza) i refluksowym zapaleniem błony śluzowej żołądka.

Dawka insuliny jak na takie chucherko jest potężna 8O Zauważ, że nie tylko za niska dawka insuliny może prowadzić do ketonurii. Z za wysoką dawką jest podobnie.

Za niska dawka = za wysoki poziom glukozy we krwi i możliwość pojawienia się ketonów.
Za wysoka dawka = za wysoki poziom glukozy we krwi (tym razem kontrregulacja) i taka sama możliwość pojawienia się ketonów. Za wysoka dawka może też doprowadzić do hipoglikemii. Tego, czy zaraz kot wpadnie w hipoglikemię, czy najpierw nastąpi trwająca dniami a może nawet tygodniami kontrregulacja z wynikami HI, nikt nie potrafi przewidzieć. Przewidzieć niczego nie potrafimy, ale potrafimy myśleć. Mnie chodzi u lekarzy wet w takich sytuacjach przede wszystkim o myślenie, rozum (tzw. logika :!:) , umiejętność powiązywania faktów, chęć zainteresowania się chorobą, ale nie tylko pozornie itd.

Pinkul, musisz swojego kocura monitorować co najmniej 2 x dziennie, robiąc pomiary glukozy we krwi z ucha. Nie masz innego wyjścia. Konieczny jest również codzienny monitoring ketonów w moczu. Wolałabym jednak, żebyś zaczęła monitorować ketony we krwi, bo one pojawiają się tam o dużo wcześniej, zanim przejdą do moczu. Taki monitoring da Ci więcej pewności. Zawsze w razie czego będziesz na bieżąco wiedziała, co się dzieje z Twoim Kotem. Wtedy już zaraz będziesz mogła robić kroplówki podskórne, żeby zahamować rozmnażanie się ketonów i przepuszczanie ich do moczu. Wtedy też unikniesz kosmicznych rachunków :wink:

Hmm, wyliczyłam godzinę podawania lunchu, wychodzi mi, że to 6 godzin po podaniu insuliny. Czy to się zgadza? Tak karmić nie możesz. Tym bardziej, że podajesz swojemu Słodziakowi karmę dla gołębi.

Pinkul, piszesz o ewentualnje zmianie insuliny. Jaka ma być to insulina ? Jedyna insulina, która może jeszcze pomóc Twojemu kotu, to Levemir. Żadna insulina jednak nie jest w stanie zadowalająco pomóc z dawką z kopyta i przy suchej karmie.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw sty 17, 2013 21:56 Re: Wątek cukrzycowy VIII

Badania powinny być kompleksowe. Zobacz też tu: viewtopic.php?f=36&t=131572&start=15

Roladki serowe są jedynie przysmakiem. To nie karma bytowa. Nie zaoberwowaliśmy wprawdzie, żeby podnosiły cukier, ale nie powinno się ich podawać w nadmiernej ilości (4 - max. 40 roladek dziennie u niecukrzycowego kota). Nikt z nas nie żywi się przecież samą czekoladą :wink:

Pozdrowionka
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw sty 17, 2013 22:02 Re: Wątek cukrzycowy VIII

dzienniczek Macka

11.01
PRE 18-00 HI INS O,25 UWAGI ; POKARM FILET Z KURAKA SUROWY 3X50 GR NA 12 H
21-00 383 +3 6-00,9-00, 12-00
24-00 397 +6 18-00, 21-00, 24-00

12.01
PRE 6-00 HI INS 0,25
9-00 HI +3
12-00 405 +6

PRE 18-00 HI INS 0,25
21-00 395 +3
24-00 HI

ZMIANA JEDZENIA NA MOKRE (TYLKO)

13.01
PRE 6-00 HI INS 0,25
9-00 345 +3
12-00 304 +6
15-00 392 +9

PRE 18-00 461 INS 0,25
21-00 394 +3
24-00 402 +6

14.01
PRE 6-00 439 INS 0,25

PRE 18-00 461 INS 0,25
20-00 469 +2
21-00 374 +3
24-00 323 +6

15.01
PRE 6-00 HI INS 0,25

PRE 18-00 451 INS 0,25
21-00 344 +3
23-00 360 +5

ZMIANA DAWKI INSULINY NA 0,5 ORAZ GODZINY PODAWANIA POSILKOW
PRE 40G, +2,5H 50 G +4H 30G, +5 30G

16.01
PRE 6-00 HI INS 0,5
16-00 329 +10

PRE 18-00 413 INS 0,5
22-00 250 +4
24-00 259 +6

17.01
PRE 6-00 HI INS 0,5
16-00 451 +10
PRE 18-00 493 INS 0,5
20-00 414 +2
22-00 287 +4

tak jak pisala Tinka07 bede mierzyl cukier do weekendu i przez caly weekend dzieki temu bede mial wyniki co 2 h no staram sie jak moge caly czas :)
niestety przy porcjach 40/50/30/30 nie zjada wszystkiego a wiem ze od ostatniej porcji post 7 godzinny i teraz nie wiem czy ograniczyc karme na mniejsze porcje

udalo mi sie zaladowac plik w formie tabeli tu jest link:
http://docs.google.com/demo/edit?id=scA ... preadsheet

piotr2422

[poprzednia][następna]