Moderator: Moderatorzy
cyrka pisze:Tinko
to co opisałam to był ten feralny pobyt w szpitalu z którego odebralam kota z zółtaczka i wyczerpanego , teraz juz nie dostaje tych leków , a od wczoraj juz żadnych w ogóle , dam mu odpoczac przez dwa dni .
Zastanawiam sie tylko czy wysoki poziom cukru utrzymujący sie przez kilka dni mógł spowodować te zmiany w chodzeniu które teraz ma ( tzw pływackie ruchy miał wcześniej bardzo wyraźne ) - słania się na nogach , przechodzi 3-4 metry sie się kładzie , czasem trudno mu utrzymac równowagę ( a może to po prostu ze słabości ) . Czy można to odwrócic jeżeli było to spowodowane cukrem , wcześniej gdzieś czytałam że podawałyście w takich stanach kwas foliowy .
Tego leku "na apetyt" spróbuje , jutro poproszę wetkę o receptę . Dziś kupiłam gerberka rosołek wołowo-drobiowy i tez nie chce , pluje , ale troche udało mi sie wepchnąć .
Iwooona pisze:Cyrka mój kot miał neuropatię z powodu cukrzycy, nie był w stanie dojść z kuwety do pokoju,robił sobie przystanki,kładł się ,poleżał i dalej powtarzł tak z cztery razy zanim pokonał tę odległość, ale jak unormowałam cukier to się wszystko cofnęło samo. Chyba najwazniejsze żeby Twój kot zaczął jeść, bo w tej chwili to nawet niewiadomo czy jest on osłabiony z niejadztwa i przebytej żółtaczki czy to wina cukru.Mój wet powiedział,ze kot moze miesiąc wytrzymac bez jedzenia maksymalnie,bez picia tydzień, więc to niejedzenie nie powinno chyba az tak go osłabic,ale znowu rzadko tu czytałam by koty miały neuropatie zbyt często z powodu cukrzycy. Nie pamietam jak długo Twój kot miał podwyzszony cukier. Mój kot dlugo chodził z tą cukrzycą a ja tego nie zauważałam i myslałam,ze jest lato i gorąco i ,ze dlatego tak dużo pije, więc skończyło się neuropatią. Ale nawet wtedy gdy miał neuropatię to ja mu wciskałam dwie tacki animondy jednorazowo.Robiłam takie kuleczki,mlaskalam tymi kuleczkami koło ucha, smarowałam mu nawet wąsy tym jedzeniem, wymyślałam cuda i zjadał.Ale on dostawał duże dawki insuliny i musiałam mu pakować dużo jedzenia. I jakoś zjadał.Teraz gdy juz mu nie podaje insuliny nadal jest marudny i zjada mi w porywach jedną tackę jednorazowo, jest chudy i zostało mu to,ze musze go prosic zeby jadł.Nadal robie kulki i go prosze,choc wydaje sie ze jest zdrowy. Rozkaprysiłam go...no ,ale jeszcze mam cierpliwośc i to robię, choć czasami mnie wnerwia. Pracuj nad jego jedzonkiem-w tym siła...
nonsuch pisze:Liwia,
Zostałam już tylko ja i mój pies. U niego dość szybko pojawiła się neuropatia, chociaż u psów jest to ponoć stosunkowo rzadkie, zwłaszcza w porównaniu do zaćmy, której u nas póki co na szczęście nie ma. Daję mu metylokobalaminę i kwas foliowy, tak jak dziewczyny dają "tutejszym" kotom. I dostaje glukozaminę bo ma już stany zwyrodnieniowe stawów. Bardzo ładnie to u niego wszystko działa i może z powrotem ładować mi się na łóżko![]()
Jeśli mogłabym Ci w czymś pomóc (choć pewnie przewyższasz mnie wiedzą o cukrzycy) to daj znać.
Pozdrawiam
piotr2422 pisze:a witam umnie wyniki poranne w granicach 450 wieczorne tez po 6 godzinach teoretycznie szczyt 304 do 323 tak od 3 dni po mokrej karmie wczesniej sorowe miesko bylo wyniki hi byly insulina narazie caly czas 0,25u za jakis czas chyba bedzie trzeba 0,5 albo wlosek niewiem juz sam narazie czekam zobaczymy co bedzie za pare dni chyba ze macie jakies pomysly
Vista87 pisze:A u nas dziś dziwny wynik bo rano przed podaniem insuliny glukometr pokazał 465 kotka dostaje 0,5 dawki
Tinka07 pisze:Vista, dawaj teraz troszeczkę mniej niż poprzednio. Nie mam na tylę czasu, żeby wracać się do Twoich poprzednich wpisów. W każdym razie aktualna dawka insuliny może być trochę za wysoka. Pamiętaj o ketonach. Musisz je kontrolować codziennie.
Pozdrawiam ciepło
Tinka
sheridan pisze:Piotr, spokojnie, to musi potrwać. Uważam, że zmierzacie w dobrą stronę.
Mamrot, Vista już miała dużo niższe wyniki, więc dlatego się dziwi. Vista, ale nie ma tak prosto, to jest wiesz, czasem krok do przodu i krok do tyłu. W twoim przypadku jednak trzeba zastanowić się nad kontrregulacją. Zmierz w ciągu dnia - może spada za nisko i dlatego potem jest takie odbicie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości