SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 02, 2013 22:39 Re: SPIS KARM dla Kota

Sierrrściuch pisze:@Aniołek_ Co znaczy "się rozjeżdża"? Brzmi niepokojąco...

pw ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Śro sty 02, 2013 23:44 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam.
Moja kotka Maine Coon która ma ponad rok i jest wysterylizowana do tej pory była karmiona karmą Maine Coon Kitten firmy Royal Canin. Teraz pora przejść na karme dla dorosłych. I tu pojawia się pytanie, czy zostać na Royal Canin? Czy może jak weterynarz polecał Arion klasy Premium. Chodź jak porównuje skład to jest na korzyść Royala. Chanel dostaje oprócz suchej codziennie rano i wieczorem Animonde Carny. Zauważyłem że ostatnio kotka ma problemy z kłakami (bez dodatkowego odkłaczacza się nie obejdzie). I to jest chyba jedyny minus RC. Ogólnie Chanel uwielbia RC. Co wybrać, czy może macie jakieś inne propozycje?

amraam1

Od: Śro sty 02, 2013 23:31

Post » Czw sty 03, 2013 1:25 Re: SPIS KARM dla Kota

RC ogólnie ma dość słaby skład wg mnie. Kot w diecie nie powinien mieć zbyt dużo węglowodanów (tak do 10%), a zamiast tego duży tłuszczy (źródło energii) i białek. Zarówno w RC jak i Arionie premium na początkowych miejscach jest kukurydza, gluten (choć porównując te karmy, to skład zdecydowanie przeważa na korzyść Ariona).

Kotka ma możliwość podgryzania trawy? Bo to może wg mnie najlepiej i najbardziej naturalnie pomóc z kłakami :)

Ja mogę zaproponować karmy, które sama używałam i byłam z nich zadowolona: Taste of the wild, Applaws, Orijen (choć ostatnią paczkę kot zjadł prawie 1,5 roku temu, więc nie wiem czy dalej jest to ta sama jakość karmy). Wybierając karmę kieruję się tym, aby było jak najmniej dodatków calkowicie zbędnych (jak kukurydza, pszenica, gluten), jak najniższy poziom węglowodanów, wysoki poziom tłuszczy oraz białek pochodzenia zwierzęcego.
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Post » Czw sty 03, 2013 10:55 Re: SPIS KARM dla Kota

A może przydałaby się w tym wątku jakaś systematyka? Bo w tej chwili zestawiamy i porównujemy ze sobą karmy różne jakościowo, mówimy o wszystkim na raz: ktoś gdzieś wcześniej pisał o karmach z supermarketu za 0.99zł, ktoś o Butchersie i Joserze, ktoś wspomniał o Barfie, jeszcze inny o karmach bezbożowych, itp. No, wiecie zestawiamy Applawsa z supermarketem i Royala z ZiwiPeakiem…

Może przyjmijmy, że wrzucając karmę , podajemy mniej więcej skład, w sensie białko, tłuszcz, węglowodany? Wtedy jakość danej karmy jest w miarę zmierzalna i porównywalna.

…A i tak zadecyduje kot nad miską :-) Byle tylko dać mu w miarę sensowny wybór…

Sierrrściuch

Od: Wto wrz 25, 2012 10:17

Post » Czw sty 03, 2013 11:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Ten wątek ogólnie jest stary (2003r) więc wiele się zmieniło, a każdy i tak karmi czym uważa za słuszne ;)
a próby usystematyzowania były tutaj: viewtopic.php?p=6429857#p6429857 + jeszcze na forum BARFny świat ;)

Aniołek_

Post » Czw sty 03, 2013 14:14 Re: SPIS KARM dla Kota

Stary, ale jary ;-) i z porządnie rozpisaną analizą poszczególnych karm. W dalszym ciągu w czołówce plasują się wymieniane wcześniej Applaws, TOTW, Ziwi, PoN, Orijen.

Sierrrściuch

Post » Czw sty 03, 2013 16:41 Re: SPIS KARM dla Kota

Sierrrściuch pisze:Stary, ale jary ;-) i z porządnie rozpisaną analizą poszczególnych karm. W dalszym ciągu w czołówce plasują się wymieniane wcześniej Applaws, TOTW, Ziwi, PoN, Orijen.

A która z tych karm jest najlepsza? Zamierzam właśnie przestawić moje kocice z RC na coś lepszego i mam coraz większy mętlik w głowie. Oprócz "suchego" jedzą codziennie też surowe mięso.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Czw sty 03, 2013 17:57 Re: SPIS KARM dla Kota

Aaaśka pisze:
Sierrrściuch pisze:Stary, ale jary ;-) i z porządnie rozpisaną analizą poszczególnych karm. W dalszym ciągu w czołówce plasują się wymieniane wcześniej Applaws, TOTW, Ziwi, PoN, Orijen.

A która z tych karm jest najlepsza? Zamierzam właśnie przestawić moje kocice z RC na coś lepszego i mam coraz większy mętlik w głowie. Oprócz "suchego" jedzą codziennie też surowe mięso.
[quote="Aaaśka"]

Może wybierz którąś z wymienionych powyżej? Czyli rozwijając skróty:
-Taste of the Wild
- Power of Nature
- ZiwiPeak
- Applaws
- N&D
- Orijen
...nie wiem, która jeszcze - może ktoś potem dopisze.

Te karmy mają dobre składy. Ale nie ma jednej odpowiedzi - która będzie najlepsza. Po prostu potestuj (kup małe opakowanie, albo poproś o próbki), bo tak, jak mówiłam nie wszystkim kotom pasuje to, co my akurat uznamy za najodpowiedniejsze (np. mój nie chciał ruszyć ZiwiPeaka - chyba przeszkadzała mu struktura krokietów, czyli "sprasowany bandaż", jak ja to mówię). Jak którąś sobie szczególnie upodobają, możesz zostać przy niej na dłużej. No, i tak jak pisałam - mieszaj ze starą i powoli wprowadzaj do menu, bo się może skończyć, dyplomatycznie mówiąc - rozwolnieniem ;-)

Co, do oceny karmy - należy przyjąć w dużym uproszczeniu te kryteria (o których pisała poprzedniczka):
- zawartość mięsa (i jego jakość)
- tłuszczu
- węglowodanów

Weglowodany można (a raczej należy, bo producent nie podaje ich na opakowaniu) wyliczyć sobie samemu:
a) 100(czyli cała masa karmy) minus białko, wodę, tłuszcz, popiół itp.
b) to, co zostanie pomnożyć przez % suchej masy karmy (czyli 100% całej karmy minus np. 9% wilgotności = 91% suchej masy).

Czyli to, Ci zostało po odjęciu białek, tłuszczy, itp. np. 15 mnożysz przez np. 91% (sucha masa) = wychodzi ok. 16,5 % - to są węglowodany

Nie wiem, czy wytłumaczyłam jasno :-)
No i karmy bez zbóż będą mniej węglowodanowe.

Oprócz tego mięsko w domu, jak najbardziej - jeżeli tylko chce jeść. Z WYJĄTKIEM WIEPRZOWINY (ryzyko choroby Aujeszkiego). I zawsze mięso umyte i sparzone wrzątkiem (profilaktycznie). Plus żółtko, jakieś podroby, serek biały (hitem podobno jest Bieluch :-).

No i oczywiście mokre karmy, jak najbardziej. Ja do mokrej dodaję parę owoców żurawiny (na drogi moczowe), czasem pietruszki, albo posiekanej kociej trawy (na kłaki, bo tak, z doniczki nie chce żreć).

Generalnie kot jest zwierzęciem "pustynnym", jeżeli tak mogę powiedzieć, więc jestem zwolennikiem mokrych karm, ewentualnie mięsa, z uwagi na zawartość wody.

Sierrrściuch

Post » Czw sty 03, 2013 18:08 Re: SPIS KARM dla Kota

Dzięki za odpowiedź, zacznę chyba od TOTW. Pomysł z dodawaniem trawy do mokrej karmy pożyczam :wink: . Moje też z doniczki nie chcą, tylko z upodobaniem grzebią w ziemi i robią bajzel. A mają skłonności do zatykania się. Jedna przynajmniej uwielbia wszelkie "odkłaczacze", druga za to zwiewa na sam widok tubki.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Nie sty 13, 2013 12:47 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam, czy ktoś z Was, miałby odsprzedać . ..lub wymienić się na coś... puszkę smilla z jagnięciną_ :oops:
=^^= Zapraszam =^^=
♡♡Naturalne SOKI_2021 z malin// bez cukru oraz słodkie i syrop♡
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=156544
<<

milena88

Od: Pon mar 21, 2011 12:59

Post » Nie sty 13, 2013 13:25 Re: SPIS KARM dla Kota

Aaaśka pisze:Dzięki za odpowiedź, zacznę chyba od TOTW. Pomysł z dodawaniem trawy do mokrej karmy pożyczam :wink: . Moje też z doniczki nie chcą, tylko z upodobaniem grzebią w ziemi i robią bajzel. A mają skłonności do zatykania się. Jedna przynajmniej uwielbia wszelkie "odkłaczacze", druga za to zwiewa na sam widok tubki.

Ja dawałam moim kotom rózne karmy,ale mam koty białaczkowe-ten ma takie dolegliwosci,tamten inne,wiec starałam się cos "dobrać"co wszystkie toleruja.Taka karma jest własnie TOTW.Wszystkie moje koty ja toleruja i ładnie kupy robią.
Tubki z odkłaczaczem tez daje,ale spektakularnych rezultatów odklaczania nie ma.Podobnie z trawa nie dajemy rady w domu(byc moze dlatego,ze nas jest kilkanascie,a jeden sobie postanowił na owies sikac na przykład,wiec odpada) :lol:
Moje dobrz esie odkłaczaja po RC odkłaczajacej.Pawie z kłakami wtedy sa ,az jestem zdziwiona ile tego tam siedziało.Teraz mieszam karmy i jest dobrze,chociaz ja osobiscie nie lubie kup po RC,jakos mi ten "zapaszek'nie pasuje
BOZENAZWISNIEWA

Post » Nie sty 13, 2013 15:54 Re: SPIS KARM dla Kota

Czytałam w ABC, że forumowicze generalnie z mokrych karm polecają m.in. Animondę Carny - chciałabym karmić kotkę jak najlepszą mokrą karmą, więc mam nadzieję, że będzie tolerowała Animondę, ale zastanawiam się, czy są jakieś przeciwwskazania lub wady, o których coś wiecie?

Madzio

Od: Nie paź 21, 2012 19:18

Post » Nie sty 13, 2013 16:04 Re: SPIS KARM dla Kota

Madzio pisze:Czytałam w ABC, że forumowicze generalnie z mokrych karm polecają m.in. Animondę Carny - chciałabym karmić kotkę jak najlepszą mokrą karmą, więc mam nadzieję, że będzie tolerowała Animondę, ale zastanawiam się, czy są jakieś przeciwwskazania lub wady, o których coś wiecie?

animondy nie próbowałam, więc żadną się wiedzą nie pochwalę, ale taka ogólna uwaga na temat szukania po forum - sprawdzaj uważnie daty wysyłanych postów. sporo z nich, zwłaszcza w ABC, pochodzi z 2005-2007 lub nawet z '02, a od tamtej pory wieeele karm (zwłaszcza RC) pogorszyło składy. można się z nieuwagi pomylić ;)

zasadniczo najlepiej działa samodzielne czytanie składów według "instrukcji". na życzenie odkopię i Ci ją wyślę.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie sty 13, 2013 22:50 Re: SPIS KARM dla Kota

Maupa pisze:
Madzio pisze:Czytałam w ABC, że forumowicze generalnie z mokrych karm polecają m.in. Animondę Carny - chciałabym karmić kotkę jak najlepszą mokrą karmą, więc mam nadzieję, że będzie tolerowała Animondę, ale zastanawiam się, czy są jakieś przeciwwskazania lub wady, o których coś wiecie?

animondy nie próbowałam, więc żadną się wiedzą nie pochwalę, ale taka ogólna uwaga na temat szukania po forum - sprawdzaj uważnie daty wysyłanych postów. sporo z nich, zwłaszcza w ABC, pochodzi z 2005-2007 lub nawet z '02, a od tamtej pory wieeele karm (zwłaszcza RC) pogorszyło składy. można się z nieuwagi pomylić ;)

zasadniczo najlepiej działa samodzielne czytanie składów według "instrukcji". na życzenie odkopię i Ci ją wyślę.

To słuszna uwaga, co prawda zwracam uwagę na daty, ale nie zdawałam sobie sprawy, że karma może diametralnie się pogorszyć. Jeśli możesz odkopać tę instrukcję, to będę wdzięczna - nie wiem, gdzie jej szukać :)

Madzio

Od: Nie paź 21, 2012 19:18

Post » Nie sty 13, 2013 23:06 Re: SPIS KARM dla Kota

Madzio pisze:To słuszna uwaga, co prawda zwracam uwagę na daty, ale nie zdawałam sobie sprawy, że karma może diametralnie się pogorszyć. Jeśli możesz odkopać tę instrukcję, to będę wdzięczna - nie wiem, gdzie jej szukać :)

analiza gotowych karm: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17
wypis najlepszych suchych karm na rynku (wrzesień 2011): http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166
analogiczna lista karm mokrych niestety nie powstała.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

[poprzednia][następna]