Moderator: Moderatorzy
Jeśli erytrocyty we krwi były ok, to znaczy że przyczyną żółtaczki nie jest hemoliza. GGTP (Gamma-glutamylotranspeptydaza) jest akurat u kotów bez znaczenia. Amylaza też nie ma żadnego znaczenia diagnostycznego, bo u wielu kotów cierpiących na zapalenie trzustki amylaza i lipaza są w porządku. Są już od kilku lat o wiele dokładniejsze badania dla kotów przy podejrzeniu stanów zapalnych trzustki. Fosfataza alkaiczna jest u Gacka w porządku, ale ten parametr właściwie niewiele wnosi do rozpoznania, bo u kotów nie ma aż tak wielkiego znaczenia diagnostycznego.cyrka pisze:mocz : PH 6,5 , glukoza dodatnia ( lae to było po kroplówce ), erytrocyty ślad
bochemia krwi - AP 58,7 , GGTP 36,4 , GLUKOZA 240 , AMYLAZA 699,7
Cyrka, żółtaczki nie można wypłukać. Po diagnozie kot dostaje najczęściej antybiotyki i inne preparaty na wątrobę.cukier wczoraj 250 bez insuliny przy silnym stresie w związku z tym lekarze jej nie podają , w dodatku jedno leczenie wyklucza drugie , bo żeby "wypłukać " żółtaczke to ponoc tylko płyny w kroplówce na bazie glukozy , a to może podwyzszyc cukierno i oczywiście leki na wątrobę).
Certolisz się. Wiem, o czym piszę. Ja też się przez kilka dni certoliłam, żeby nie sprawić bólu mojej kotce. Chodziło jednak wtedy o życie mojej Przyjaciółki. Zaciskałam pośladki, ocierałam sobie pot z czoła, ale robiłam to, co do mnie należy. I się udało.dalej nie umiem sobie poradzić z tą żyłka na uchu , widzę ja pod światłem telefonu , nakłuwam ale nie chce lecieć krew , gapa ze mnie , a może za bardzo się certole bo nie chce mu juz przyspażać cierpienia ...
Nie widzę żadnego sensu robienia krzywej cukrowej w takich warunkach.Vista87 pisze:Witam
My czujemy się dobrze kotka je jak głupia i wróciła do formy. A teraz pytanie czy jest sens robienia krzywej cukrowej u weterynarza co wiąże się hospitalizacją młodej a dodam że mała jest cały czas z nami i nigdy nie zostawała nigdzie sama.
piotr2422 pisze:kurde w aptece sprzedali mi levemir we wkladzie penfill chyba nie o takie chodzilo powinny byc do nabierania igla czy tak? ldokladnie jest napisane: Levemir - roztwor do wstrzykiwan we wkladzie penfil 5 fiolek po 3 ml
nicka pisze:hej, witam po krótkim czasie,
chciałam się z Wami pożegnać...
w niedzielę podjęłam bardzo trudną decyzję... wczoraj eutanazja...
decyzja była błędem, wiem to teraz, po prostu opadłam z sił po kolejnej awanturze o to, że pies jest ważniejszy od męża... sama umówiłam weterynarza...
czuję się z tym strasznie, mój mąż teraz też, ale jest po wszystkim...
chciałam wam bardzo podziękować za wszystkie rady i ogromne wsparcie, które tu dostałam. Tinko, to co robisz dla cukrzycowych kotów (i psów przy okazji) jest Wielkie. bardzo Wam dziękuję.
i proszę, zastanówcie się 100 razy zanim podejmiecie tę straszną decyzję... chyba, że nie będzie już szans... ale jeśli są - walczcie... ja się poddałam
piotr2422 pisze:jeszcze nie dawalem insuliny kociakowi dopiero o 18:00to jak ja mam tu ustawic o,25 skoro 0,5 jest pomiedzy duza a mala kreska? no, insuliny to mi wystarczy napewno
piotr2422 pisze:hej, carreras mam juz te strzykawki z allegro 0,5 zadam moze glupie pytanie ale liczba 5 to 5 jednostek czy 0,5 jednostki? strzykawki maja pomaranczowa zatyczke
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości