Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sty 04, 2013 10:17 Re: Wątek cukrzycowy VII

u mnie smutek ale jeszcze się łudzę. Moja kotka od 4 lat dostaje sterydy na chore dziąsła. Wczoraj byliśmy na oczyszczaniu płytki nazębnej i lekarze tak się zakręcili, ze dwa dni pod rząd podali jej steryd długo działający..I efekt jest. To czego bałam się cały czas..Cukier 215. Wetka pociesza i mówi,ze może taka reakcja po narkozie...Dzisiaj z rana zmierzyłam paskiem mocz- na końcu skali cukier... Jeszce eis łudzę, ze spadnie... Jak ja mam pomóc mojemu kotu jeśli u nas nikt nie leczy inaczej chorób dziąseł niż sterydami.W morfologi wyszła jakby anemia ale tez i stan zapalny,wiec może jak stan zapalny w dziąsłach się poprawi to ta anemia się cofnie.Wątroba i nerki ok. Drugi kot i cukrzyca, tylko ze pierwszy dostał tylko jeden steryd i nie ma już potrzeby ani tez nie pozwoliłabym na to by znowu go dostał, w przypadku Kitki jestem bezradna, bo nic innego jej nie pomaga oprócz sterydów na te dziąsła. :( :( :(
Obrazek

Iwooona

Od: Śro paź 10, 2012 12:24

Post » Pt sty 04, 2013 10:43 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tinko, ketony w moczu - kolor ten przedostatni, cukier - też cos tak. (czyli wysoki poziom)
teraz +2 mamy we krwi:270. czyli insulina zadziałała?
muszę zaraz uciekać do pracy :cry: postaram się zwolnić trochę, ale nie wiem czy się uda :cry:
fifi zjadła przed chwilą 3 parówki i jajko :P
czy to nam choc troche dobrze wróży :cry: ? jeśli nie dzis wieczorem to jutro- w razie braku zmian - bede musiałajechac do weta...

nicka

Od: Pon lis 05, 2012 22:44

Post » Pt sty 04, 2013 11:10 Re: Wątek cukrzycowy VII

Ja już nie wiem co mam robić to nasi 3 weterynarze w ciągu roku, kot czuje sie na ich leczeniu zdecydowanie najlepiej ale teraz mamy ketony, wynik z pasków simensa w gabinecie to 3+, dostajemy kroplowki ringer z mleczanami. Tu czytam że nie wolno dawać ringera z mleczanami. Kotka miała wenflon dziś mieliśmy iść założyć drugi plus oczywiście znowu ringer ale teraz nie wiem co robić. cukier mamy 284 wynik z rana przed podaniem insuliny

Vista87

Od: Sob mar 17, 2012 22:17

Post » Pt sty 04, 2013 11:35 Re: Wątek cukrzycowy VII

Vista87 pisze:Ja już nie wiem co mam robić to nasi 3 weterynarze w ciągu roku, kot czuje sie na ich leczeniu zdecydowanie najlepiej ale teraz mamy ketony, wynik z pasków simensa w gabinecie to 3+, dostajemy kroplowki ringer z mleczanami. Tu czytam że nie wolno dawać ringera z mleczanami. Kotka miała wenflon dziś mieliśmy iść założyć drugi plus oczywiście znowu ringer ale teraz nie wiem co robić. cukier mamy 284 wynik z rana przed podaniem insuliny

zacznij słuchać Tinki i mowić co chcesz u weta. tu sami uratowni przez Tinkę są! ZMIEŃ INSULINĘ, kroplówki konieczne przy ketonach ale bez mleczanów! rodzaj płynu możesz poprosić. trzymam kciuki za twoje nawrócenie.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pt sty 04, 2013 12:43 Re: Wątek cukrzycowy VII

vista, też masz ketony - współczuję :x
widzisz, ja z tego co to przeczytałam bardziej ufam Tince niż swoim weterynarzom, przykre to - bo to w końcu powinni byc fachowcy i specjaliści.
no, ja też teraz nie wiem co robić... robię to co sugeruje Tinka, bo jej wierzę.

Tinko, tylko co kiedy pojadę do weta a on każe podbic bardzo dawkę insuliny albo w ogóle zmienić ją np. na lentę? bo on lantusa w ogóle nie zna... niby mam mu zaufać, ale jak? :cry:

nicka

Post » Pt sty 04, 2013 12:57 Re: Wątek cukrzycowy VII

Płyny zmienione insulina zmieniona znaczy kupiliśmy lantus ale tu mam pytanie jak jej podać dawkę bo caninsulinu dostawała 2dawki dwa razy dziennie a teraz?

Ja kroplówkę robie sama w domu więc mam nadzieje że wieczorem to świństwo spadnie bo mieliśmy kolor fioletowy a dziś już bordowy. I na szczęście kotka pochłania jedzenie

Vista87

Post » Pt sty 04, 2013 13:25 Re: Wątek cukrzycowy VII

Vista87 pisze:Płyny zmienione insulina zmieniona znaczy kupiliśmy lantus ale tu mam pytanie jak jej podać dawkę bo caninsulinu dostawała 2dawki dwa razy dziennie a teraz?

Ja kroplówkę robie sama w domu więc mam nadzieje że wieczorem to świństwo spadnie bo mieliśmy kolor fioletowy a dziś już bordowy. I na szczęście kotka pochłania jedzenie

my mieliśmy dawkę 0,5 jednostki lantusa 2 razy dziennie na początku, teraz przez ketony zwiększona do 1 jedn. 2 razy dziennie na insulinówce u-100. jeśli masz strzykawki u-40 musisz dokonać przeliczenia (zobacz w częsci edukacyjnej).
mam psa - 8 kg.

my też may kolor bordowy na paskach :cry: robię kroplówkę - ja podaję NaCl. od wczoraj Ci spadły ketony z fioletowych?

nicka

Post » Pt sty 04, 2013 13:27 Re: Wątek cukrzycowy VII

Vista87 pisze:Płyny zmienione insulina zmieniona znaczy kupiliśmy lantus ale tu mam pytanie jak jej podać dawkę bo caninsulinu dostawała 2dawki dwa razy dziennie a teraz?

wypełnij "druk" z danymi o kocie.

Mamrot

Post » Pt sty 04, 2013 13:29 Re: Wątek cukrzycowy VII

Iwooona pisze:u mnie smutek ale jeszcze się łudzę. Moja kotka od 4 lat dostaje sterydy na chore dziąsła. Wczoraj byliśmy na oczyszczaniu płytki nazębnej i lekarze tak się zakręcili, ze dwa dni pod rząd podali jej steryd długo działający..I efekt jest. To czego bałam się cały czas..Cukier 215. Wetka pociesza i mówi,ze może taka reakcja po narkozie...Dzisiaj z rana zmierzyłam paskiem mocz- na końcu skali cukier... Jeszce eis łudzę, ze spadnie... Jak ja mam pomóc mojemu kotu jeśli u nas nikt nie leczy inaczej chorób dziąseł niż sterydami.W morfologi wyszła jakby anemia ale tez i stan zapalny,wiec może jak stan zapalny w dziąsłach się poprawi to ta anemia się cofnie.Wątroba i nerki ok. Drugi kot i cukrzyca, tylko ze pierwszy dostał tylko jeden steryd i nie ma już potrzeby ani tez nie pozwoliłabym na to by znowu go dostał, w przypadku Kitki jestem bezradna, bo nic innego jej nie pomaga oprócz sterydów na te dziąsła. :( :( :(

współczuję :(
sterydy to straszne świństwo. nie potrafię nic doradzić. może skonsultować się jeszcze z innym wetem?

nicka

Post » Pt sty 04, 2013 13:44 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tak od wczoraj od 2 w nocy kotka jest leczona i od wczoraj nam spadły z fioletowych ale jeszcze nie jest ciekawie. Na razie kotka chodzi po mieszkaniu je , pije i normalnie się załatwia.

Co do danych

Kotka lat 13 cukrzyca leczona od lutego 2012 roku do dzis dostawała caninsulin dawka 2 jednostki insulinowka u40. Cukier mierze rano i wieczorem aparat xido ketony sprawdzane dwa razy dziennie paski bayera. Waga kotki około 4kg. Karmiona jest TOTW bo nie chce jesć konserw jest to karma bezzbóż około 100gram dziennie jej zjada.

Aha i tarczyca oraz inne wyniki biochemi są poprawne. Kota ma tylko cukrzyce na nasze szczęście wątroba nerka i cała reszta jest ok. Chociaż zdaje sobie sprawę że im dłużej jest zły cukier tym gorzej dla nerek i wątroby

Vista87

Post » Pt sty 04, 2013 14:08 Re: Wątek cukrzycowy VII

vista, napisz proszę co poradził Ci wet kiedy do niego przyjechałaś z tak dużą ilością ketonów?
bo ja właśnie jestem w momencie, w którym nie wiem czy jechac do weta (który nie zna się na lantusie...) czy to co robię sama wystarczy. co poza kroplówką i zmianą insuliny poradził?
masz kroplówkę dożylnie? czy podskórnie podajesz?

nicka

Post » Pt sty 04, 2013 14:13 Re: Wątek cukrzycowy VII

nicka pisze:vista, napisz proszę co poradził Ci wet kiedy do niego przyjechałaś z tak dużą ilością ketonów?
bo ja właśnie jestem w momencie, w którym nie wiem czy jechac do weta (który nie zna się na lantusie...) czy to co robię sama wystarczy. co poza kroplówką i zmianą insuliny poradził?

potrzebuje kroplówek dożylnych, Tina pisała żebys jednak jechała

Mamrot

Post » Pt sty 04, 2013 14:44 Re: Wątek cukrzycowy VII

Vista87 pisze:Tak od wczoraj od 2 w nocy kotka jest leczona i od wczoraj nam spadły z fioletowych ale jeszcze nie jest ciekawie. Na razie kotka chodzi po mieszkaniu je , pije i normalnie się załatwia.

Co do danych

Kotka lat 13 cukrzyca leczona od lutego 2012 roku do dzis dostawała caninsulin dawka 2 jednostki insulinowka u40. Cukier mierze rano i wieczorem aparat xido ketony sprawdzane dwa razy dziennie paski bayera. Waga kotki około 4kg. Karmiona jest TOTW bo nie chce jesć konserw jest to karma bezzbóż około 100gram dziennie jej zjada.

Aha i tarczyca oraz inne wyniki biochemi są poprawne. Kota ma tylko cukrzyce na nasze szczęście wątroba nerka i cała reszta jest ok. Chociaż zdaje sobie sprawę że im dłużej jest zły cukier tym gorzej dla nerek i wątroby

podaj kilka ostatnch pomiarów + info o ilości insuliny w układzie: data, godzina, wynik, ilośc ins.
piszesz, że ketony mierzysz - paskiem do ketonów - krew - glukometr? czy paskiem ketodiastix w moczu?
Przede wszystkim do insuliny lantus potrzebujesz inne strykawki niz do caninsulin. Lantus to 100 jednostek insuliny w 1 ml ( caninsulin to 40 jednostek na 1 ml) nie ma mowy o odmierzeniu insuliny Lantus w strzykawkach u-40. Potrzebujesz strzykawek BD o pojemnosci 0,5 ml, z podziałką co 1 jednostka, takie są dostepne w Polsce ale obawiam się że tylko w sklepach internetowych lub wyspecjalizowanej aptece dla cukrzyków. link do sklepu internetowego gdzie zamawiam te strzykawki :http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-strzykawki-strzykawki-strzykawka-do-insuliny-0,5ml-u-100-0,30mm-30g-x-8mm-100-sztuk-o_l_97_1341.html
Nie kupuj strzykawek o pojemności 1 ml, nie kupuj strzykawek INSUMED !!!
z jakiego miasta jesteś? może jest szansa na zdobycie strzykawek u-100 BD microfine choć kilku, bo jak dziśzamowiszw necie to poczekasz klika dni na dostawę, a insulinępowinnaś zmienić już DZIŚ. co do dawki startowej lantusa to 0,5 jednostki co 12 h byłoby bezpieczne ale nie umiem doradzić w sytuacji kiedy są ketony, POTRZEBNA TINkA.

Mamrot

Post » Pt sty 04, 2013 15:17 Re: Wątek cukrzycowy VII

Moja mała jest na kroplówkach dożylnych co 6h mniej wiecej dostaje 100ml płynów ale zawsze przed staramy się złapać mocz żeby nie przedobrzyć bo kotka je normalnie. Teraz sama poprosiłam o zmianę płynu i powiedziałam że chce spróbować innej insuliny lekarz dał nam wolną rękę.

Mieszkam 60km od warszawy mam insulinówki bd u 40 z podziałką co jedna jednostka. Kotka cukier ma mierzony przy pomocy glukometru xido i odpowiednich do niego pasków. Ostatnie pomiary

przed wczoraj o 20 było 285 potem o 21 284 i tu kazano nam podać miód dostała troszkę z mlekiem, o 22 był spadek 245 potem o 23 322 i o 2 w nocy pomiar z moczu gdzie wyszły ketony potem szybko do weta dostała kroplówkę i insulinę pomiar w dniu wczorajszym o 8 rano 284 wieczorem 198 potem dziś rano 260 caly czas na caninsulinie

Vista87

Post » Pt sty 04, 2013 15:21 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot pisze:
nicka pisze:vista, napisz proszę co poradził Ci wet kiedy do niego przyjechałaś z tak dużą ilością ketonów?

potrzebuje kroplówek dożylnych, Tina pisała żebys jednak jechała

wiem mamrot, wiem, pojadę wieczorem dziś, załatwiłam, że zwolnię się z pracy o 18stej. zadzwoniłam do mojego weta a on mi na to, że koniecznie muszę przyjechać i czy tam była zmiana insuliny - ja na to, że tak, a on: "acha... to może byc problem"
wnioskuję z tego, że będzie chciał zrezygnowac z lantusa. jestem totalnie ROZDARTA. co robić? jade do weta i stosuję się tylko do części jego zaleceń??? bez sensu. facet się wkurzy (ja też bym się wkurzyła) jak podam kroplówki czy cos tak jak on sugeruje a insuliny nie zmienię. a on lantusa w ogóle nie zna. leczył tylko na canin i na lente wos.
w dodatku sama nie jestem pewna za tego cholernego lantusa w wypadku mojej suni, bo odkąd zmieniliśmy zaczęły się problemy :cry:

nicka

[poprzednia][następna]