Moderator: Moderatorzy
Vista87 pisze:Ja już nie wiem co mam robić to nasi 3 weterynarze w ciągu roku, kot czuje sie na ich leczeniu zdecydowanie najlepiej ale teraz mamy ketony, wynik z pasków simensa w gabinecie to 3+, dostajemy kroplowki ringer z mleczanami. Tu czytam że nie wolno dawać ringera z mleczanami. Kotka miała wenflon dziś mieliśmy iść założyć drugi plus oczywiście znowu ringer ale teraz nie wiem co robić. cukier mamy 284 wynik z rana przed podaniem insuliny
Vista87 pisze:Płyny zmienione insulina zmieniona znaczy kupiliśmy lantus ale tu mam pytanie jak jej podać dawkę bo caninsulinu dostawała 2dawki dwa razy dziennie a teraz?
Ja kroplówkę robie sama w domu więc mam nadzieje że wieczorem to świństwo spadnie bo mieliśmy kolor fioletowy a dziś już bordowy. I na szczęście kotka pochłania jedzenie
Vista87 pisze:Płyny zmienione insulina zmieniona znaczy kupiliśmy lantus ale tu mam pytanie jak jej podać dawkę bo caninsulinu dostawała 2dawki dwa razy dziennie a teraz?
Ja kroplówkę robie sama w domu więc mam nadzieje że wieczorem to świństwo spadnie bo mieliśmy kolor fioletowy a dziś już bordowy. I na szczęście kotka pochłania jedzenie
Iwooona pisze:u mnie smutek ale jeszcze się łudzę. Moja kotka od 4 lat dostaje sterydy na chore dziąsła. Wczoraj byliśmy na oczyszczaniu płytki nazębnej i lekarze tak się zakręcili, ze dwa dni pod rząd podali jej steryd długo działający..I efekt jest. To czego bałam się cały czas..Cukier 215. Wetka pociesza i mówi,ze może taka reakcja po narkozie...Dzisiaj z rana zmierzyłam paskiem mocz- na końcu skali cukier... Jeszce eis łudzę, ze spadnie... Jak ja mam pomóc mojemu kotu jeśli u nas nikt nie leczy inaczej chorób dziąseł niż sterydami.W morfologi wyszła jakby anemia ale tez i stan zapalny,wiec może jak stan zapalny w dziąsłach się poprawi to ta anemia się cofnie.Wątroba i nerki ok. Drugi kot i cukrzyca, tylko ze pierwszy dostał tylko jeden steryd i nie ma już potrzeby ani tez nie pozwoliłabym na to by znowu go dostał, w przypadku Kitki jestem bezradna, bo nic innego jej nie pomaga oprócz sterydów na te dziąsła.![]()
![]()
nicka pisze:vista, napisz proszę co poradził Ci wet kiedy do niego przyjechałaś z tak dużą ilością ketonów?
bo ja właśnie jestem w momencie, w którym nie wiem czy jechac do weta (który nie zna się na lantusie...) czy to co robię sama wystarczy. co poza kroplówką i zmianą insuliny poradził?
masz kroplówkę dożylnie? czy podskórnie podajesz?
Vista87 pisze:Tak od wczoraj od 2 w nocy kotka jest leczona i od wczoraj nam spadły z fioletowych ale jeszcze nie jest ciekawie. Na razie kotka chodzi po mieszkaniu je , pije i normalnie się załatwia.
Co do danych
Kotka lat 13 cukrzyca leczona od lutego 2012 roku do dzis dostawała caninsulin dawka 2 jednostki insulinowka u40. Cukier mierze rano i wieczorem aparat xido ketony sprawdzane dwa razy dziennie paski bayera. Waga kotki około 4kg. Karmiona jest TOTW bo nie chce jesć konserw jest to karma bezzbóż około 100gram dziennie jej zjada.
Aha i tarczyca oraz inne wyniki biochemi są poprawne. Kota ma tylko cukrzyce na nasze szczęście wątroba nerka i cała reszta jest ok. Chociaż zdaje sobie sprawę że im dłużej jest zły cukier tym gorzej dla nerek i wątroby
Mamrot pisze:nicka pisze:vista, napisz proszę co poradził Ci wet kiedy do niego przyjechałaś z tak dużą ilością ketonów?
bo ja właśnie jestem w momencie, w którym nie wiem czy jechac do weta (który nie zna się na lantusie...) czy to co robię sama wystarczy. co poza kroplówką i zmianą insuliny poradził?
masz kroplówkę dożylnie? czy podskórnie podajesz?
potrzebuje kroplówek dożylnych, Tina pisała żebys jednak jechała
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości