Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt gru 28, 2012 8:07 Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Witam,
na początku się przedstawię, jestem kobietą i mam 27 lat, mieszkam wraz z moim 29-letnim partnerem. Oboje jesteśmy osobami odpowiedzialnymi, bez nałogów, nie przepadającymi za rozrywkowym trybem życia. Postanowiliśmy zaadoptować kotka. Oto nasze wymagania oraz wszystko, co możemy kotkowi zaproponować - proszę wybaczyć tak oficjalny post, ale jestem osobą, która lubi konkretne i jasne sytuacje :)

Wymagania :
1) Kotek musi być odrobaczony - jest to wymaganie, co do którego nie ma żadnej dyskusji. Jestem jedną z tych kobiet, które na widok małego robaczka zamieniają się w małą dziewczynkę i wrzeszcząc uciekają w najdalszy kąt mieszkania...
2) Kotek powinien być miziasty - marzy mi się Kotek przytulanka (proszę nie mylić z traktowaniem kota jak zabawki), który chciałby spędzać większą część czasu na moich kolanach i w pobliżu mojej osoby. Taki, który zasypiałby wtulony we mnie.
3) Kotek nie może być agresywny - ponownie - jestem delikatną osobą i nie chciałabym drapania, fukania ani innych agresywnych zachowań skierowanych do mnie - kilku moich znajomych posiada takowe koty i szczerze podziwiam, ale wiem, że ja nie nadawałabym się do opieki nad takim zwierzaczkiem.
4) Kotek nie może niszczyć - jest to dla mnie BARDZO ważne. Mieszkam w wynajętym mieszkaniu, właściciel pozwala mieć zwierzęta, ale jakiekolwiek szkody będą pokrywane przez nas. Dlatego nie mogę sobie pozwolić na Kotka, który z upodobaniem drapie drzwi bądź futryny.

Co mogę zaoferować:
1) Ogromną ilość czasu dla kota - nie muszę pracować, więc tego nie robię i nie zamierzam też zmieniać tego stanu rzeczy ;) Kotek miałby więc poświęcone maksimum uwagi z mojej strony.
2) Dobrą opiekę - przed przeprowadzką mieszkałam z rodzicami oraz moim psem - 10-letnim już teraz shar-peiem. Psy tej rasy wymagają sporych wyrzeczeń oraz poświęceń, spędziłam dziesiątki godzin z moim psiakiem u weterynarzy i wydałam też ogromne ilości pieniędzy - nie żałuję, mój pies jest cudownym, zadbanym stworzeniem, któremu nigdy niczego nie brakowało.
3) Dobrą karmę - nigdy nie podawałabym kotu karmy Whiskas, czy też innej marketowej. Mój pies jadał albo Eukanubę albo Hillsa, od kilku lat natomiast jada tylko gotowane jedzenie, ponieważ ma alergię - jestem w stanie również gotować dla kota, gdyby istniała taka konieczność.
4) Kupno kuwety i wszystkich potrzebnych i tych niepotrzebnych akcesoriów dla Kotka :kotek:

Czego nie mogę zaoferować:
1) Zabezpieczenia okien - mieszkamy w odrestaurowanej kamienicy, właściciel nie pozwala na umieszczanie siatek na oknach. Jednakże jak to w kamienicy - okna są dość długie i nad nimi są małe okienka - to je zazwyczaj otwieramy, gdy wietrzymy pomieszczenia i na pewno tylko je byśmy otwierali gdybyśmy mieli Kota. Poza tym ja się zawsze o wszystko martwię, więc zapewne nie pozwoliłabym Kotu przebywać w pomieszczeniu z nawet otwartym małym oknem.

To chyba tyle. Pragnę zaznaczyć, że umaszczenie/wiek Kota to rzecz wtórna - lubię wszystkie Koty, zarówno czarne jak i rude, czy bure - Kotek po prostu musi chwycić mnie za serce. Może mieć cztery albo trzy łapki - byle sam załatwiał się do kuwety.
Za godzinę jadę na lotnisko spędzić Sylwestra na zupełnie innym kontynencie toteż na forum zaloguję się dopiero za 2 dni, jak już odeśpię i przyzwyczaję się do nowych godzin. Będę wdzięczna za umieszczenie ogłoszeń osób, które byłyby zainteresowane wyadoptowaniem mi Kotka, przeglądnę te ogłoszenia jak najszybciej będę mogła.
Nie przeszkadzałoby mi również gdyby Kotek był spoza Poznania z jednym ale - oboje z partnerem nie mamy prawa jazdy, więc transport byłby problemem. To chyba póki co wszystko - proszę mi wybaczyć długość tego posta.

Pozdrawiam serdecznie! :)

KajaXK

Od: Pt gru 28, 2012 7:49

Post » Pt gru 28, 2012 9:08 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Może Stasiu? :) Chłopak już troszkę czeka na domek...
viewtopic.php?f=13&t=148452
Ostatnio edytowano Pt gru 28, 2012 9:09 przez nelka83, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pt gru 28, 2012 9:08 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

viewtopic.php?f=13&t=149365

Koliberek odrobaczony 2 razy już, wykastrowany, spokojny miziak, 0 agresji i fukania, kuwetkowy.
viewtopic.php?f=1&t=107508
=======================================
viewtopic.php?f=1&t=107441

eneda

Od: Pon lut 23, 2009 18:42

Post » Pt gru 28, 2012 9:18 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

http://allegro.pl/nowy-kot-interaktywny ... 71057.html
myślę,że taki będzie akurat i sprosta wszystkim wymaganiom. :wink:
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Pt gru 28, 2012 9:21 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Hmmm.. A co będzie jeśli kotek będzie miał rozwolnienie? Zwymiotuje? Zachoruje i będzie chwilowo brzydko wyglądał i nie będzie się chciał przytulać, albo wręcz będzie agresywny z bólu? Obawiam się też że nie znajdziesz kota, który nigdy niczego nie zniszczył..
Szczerze mówiąc Twoja delikatność mnie.. przeraża :? Na pewno jestes gotowa na żywe zwierze?..
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt gru 28, 2012 10:10 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

viewtopic.php?f=13&t=148096&start=45
Mój faworyt, uwielbiam go :1luvu:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt gru 28, 2012 11:59 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

justyna p pisze:Hmmm.. A co będzie jeśli kotek będzie miał rozwolnienie? Zwymiotuje? Zachoruje i będzie chwilowo brzydko wyglądał i nie będzie się chciał przytulać, albo wręcz będzie agresywny z bólu? Obawiam się też że nie znajdziesz kota, który nigdy niczego nie zniszczył..
Szczerze mówiąc Twoja delikatność mnie.. przeraża :? Na pewno jestes gotowa na żywe zwierze?..

moim zdaniem nie
i jest to dom gdzie szansa na zwrot jest bardzo duża
dziwię się ze padają tutaj oferty kotów :|

Malwinka pisze:3) Kotek nie może być agresywny - ponownie - jestem delikatną osobą i nie chciałabym drapania, fukania ani innych agresywnych zachowań skierowanych do mnie - kilku moich znajomych posiada takowe koty i szczerze podziwiam, ale wiem, że ja nie nadawałabym się do opieki nad takim zwierzaczkiem..

ale nawet najbardziej łagodny kot może sie zdenerwować, syknąć jak mu coś nie pasuje, drapać w zabawie zwłaszcza jak jest jedynakiem ( jest to naturalne zachowanie kota w zabawie)
To jest istota żywa, jak potrzebujesz kota który wykazuje zero agresji kup sobie maskotkę lub figurkę
prosiłaś o konkrety więc jestem szczera

Malwinka pisze:4) Kotek nie może niszczyć - jest to dla mnie BARDZO ważne. Mieszkam w wynajętym mieszkaniu, właściciel pozwala mieć zwierzęta, ale jakiekolwiek szkody będą pokrywane przez nas. Dlatego nie mogę sobie pozwolić na Kotka, który z upodobaniem drapie drzwi bądź futryny.

nie ma takich kotów, każdy kot drapie mniej lub bardziej, lub taki co nie drapie może zacząć drapać
kot = drapanie
poza tym chory kot może robić poza kuwetą, i siku i kupę, a gwarancji na wieczne zdrowie kota też nie otrzymasz
ponownie zaproponuję figurkę kota, te nie drapią, nie chorują, nie niszczą
wyżej zaproponowano interaktywnego, też by się nadał

Malwinka pisze:1) Zabezpieczenia okien - mieszkamy w odrestaurowanej kamienicy, właściciel nie pozwala na umieszczanie siatek na oknach. Jednakże jak to w kamienicy - okna są dość długie i nad nimi są małe okienka - to je zazwyczaj otwieramy, gdy wietrzymy pomieszczenia i na pewno tylko je byśmy otwierali gdybyśmy mieli Kota. Poza tym ja się zawsze o wszystko martwię, więc zapewne nie pozwoliłabym Kotu przebywać w pomieszczeniu z nawet otwartym małym oknem.

moje doświadczenie pokazuje że trzeba zabezpieczyć bo dla kota kończy się to tragicznie

Moim zdaniem nie powinnaś brać kota
patrząc na twoje wymagania kot nie bedzie z Tobą kompatybilny
Biorąc jakiegoś zrobisz krzywdę sobie i kotu
Ostatnio edytowano Pt gru 28, 2012 12:44 przez marinella, łącznie edytowano 2 razy
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Od: Nie wrz 04, 2005 21:24

Post » Pt gru 28, 2012 12:11 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Malwinka czy KajaXK... Hmm, jakbym czytała post 12-latki, a nie dorosłej kobiety :(

Koki-99

Od: Pt mar 23, 2007 13:48

Post » Pt gru 28, 2012 12:31 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

KajaXK pisze:Za godzinę jadę na lotnisko spędzić Sylwestra na zupełnie innym kontynencie toteż na forum zaloguję się dopiero za 2 dni, jak już odeśpię i przyzwyczaję się do nowych godzin.

A co będzie z kotkiem podczas kolejnego Sylwestra?
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pt gru 28, 2012 12:41 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Tytuł wątku trzeba zmienić.
Powinien brzmieć: "Para zaadoptuje odpowiedzialnego kotka - Poznań"

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt gru 28, 2012 13:01 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Chyba nigdy nie jesteś w stanie do końca przewidzieć kocich zachowań. Co, jeżeli weźmiesz kota i nie spełni on Twoich wygórowanych wymagań (jest 99,9 % pewności, że nie spełni)? Zastanów się dokładnie, czy faktycznie chcesz kota?
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Pt gru 28, 2012 13:05 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

rastanja pisze:. Co, jeżeli weźmiesz kota i nie spełni on Twoich wygórowanych wymagań (jest 99,9 % pewności, że nie spełni)?

one nie są wygórowane tylko nierealne :wink:
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Post » Pt gru 28, 2012 13:09 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Chyba Państwo nie są do końca odpowiedzialni i dojrzali, żeby adoptować kota. Tak jak pisze marinella, kotek ma w naturze, że drapie. Ponadto,nie zawsze ma ochotę na mizianie, gdy zachoruje częste biegunki i wymioty to norma, często na dywan... Pieniądze to nie wszystko, najwazniejsze jest podejście do kotka, miłość. Pewnie zostanę skrytykowana, ale piszę, jakie sa moje odczucia po przeczytanym poście. Pozdrawiam.

miki27

Od: Nie cze 12, 2011 21:23

Post » Pt gru 28, 2012 13:19 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Wiecie co, może się czepiam ale po raz kolejny na tym forum powtarzam, że ludzi trzeba edukować a nie oceniać czy od razu naskakiwać.
Wiele rzeczy wynika z czystej nie wiedzy i braku doświadczenia. Kiedy ja parę ładnych lat temu szukałam swojego pierwszego kota, to mój warunek konieczny był taki żeby kot był urodzony w domu! Dlaczego? Znajomy miał kotkę z podwórka, która nawet po 5 latach nie dawała się dotknąć więc miałam wyobrażenie, że takie z podwórka wszystkie takie są. Po prostu brakowało mi podstawowej wiedzy, którą zdobyłam dzięki forum, ale mi też nie było łatwo...
Na początku byłam oceniana, naskakiwano na mnie i odnoszono się z pogardą. Kiedy miałam problem z moim kotem bo był mega agresywny, to usłyszałam radę, że mam się na 2 tygodnie z własnego domu wynieść bo denerwuję swojego kota... Dziś mam 2 koty, ostatnio wyadoptowałam tymczaskę, pomagam jak mogę, bo teraz już umiem.

EDUKUJMY A NIE OCENIAJMY! Jestem najlepszym przykładem tego, że warto.....
Obrazek

m&j

Od: Czw paź 30, 2008 18:21

Post » Pt gru 28, 2012 13:23 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

edukować można, co byś tutaj doradziła w takim razie?

natomiast nie zaryzykowałabym posłania kota do domu gdzie oczekuje się od niego braku kocich zachowań
DT powinien jak najbardziej oceniać potencjalny DS, bez tego ma dużą szansę na popełnienie błędu, a płaci za to kot
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

[następna]