Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 25, 2012 18:25 Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Witam! Teraz jest taki czas że koty gonią za kocicami aby się rozmnażać. W Wielu przypadkach dochodzi do sprzeczek i zaczynają się gryźć i drapać. Mój kotek właśnie tego doświadczył już drugi raz ale tym razem jest to sprawa poważniejsza. Ostatnio zauważyłam ze z jego nogi leje się krew. Teraz cała noga mu napuchła i nie może na nią stanąć więc kuleje... Co mam zrobić żeby choć raz w taki okres mój kotek był zdrowy? Bardzo mnie to martwi że kot musi tak cierpieć przez jedną rzecz! Znacie jakieś sposoby na to? No i jak go wogólle wyleczyć? Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :kotek:

anulka830

Od: Wto gru 25, 2012 18:15

Post » Wto gru 25, 2012 18:32 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Po pierwsze iść do weta, rana może być zakażona. Czy kot jest szczepiony na wściekliznę? Trzeba będzie tez wykonać testy na kocie choroby wirusowe, za jakiś czas.
A po drugie, i zasadnicze, umówić kastrację kota - nie będzie walczył i płodził bezdomnych kociąt.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Wto gru 25, 2012 18:32 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

wykastrować kocura, zapobiegając - a to jest najważniejsze - niechcianym kociętom.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Wto gru 25, 2012 18:35 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Wyleczyć i wykastrować
Wesołych świat
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Wto gru 25, 2012 18:43 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Wyleczyć i wykastrować. Do weta zaraz po świętach (chyba że masz w pobliżu weta dyżurującego w święta) - bo może dostać sepsy jak będziesz za długo zwlekała. A jak wykastrujesz to zniknie przyczyna wycieczek i ran - będzie bronił swojego terytorium, ale już go nie będzie nosiło po świecie, a inne kocury też nie będą tak zajadłe w walce z nim. No i nie będzie powiększał puli kociąt do zagryzienia, utopienia, rozjechania, zatłuczenia cegłówką etc. - każdy forumowicz mógłby ci opisać takie przypadki :( .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto gru 25, 2012 19:25 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Rany! Dlaczego masz niewykastrowanego kota?
8O 8O
Dlaczego tak bezmyślnie z radością opisujesz wyprawy kocura mające na celu spłodzenie bezdomnego nieszczęścia?
Co z oczu, to z serca?
Może kociaki po Twoim kocie są topione, giną z głodu bądź chorób?
Z czego tu się cieszyć?
Większość cywilizowanych ludzi ma wykastrowane zwierzęta.
Przeczytaj trochę wątków o chorujących kociętach, które ratują inni forumowicze.
Przemyśl.
Jesteś na forum, które walczy z bezdomnością, niepotrzebnym rozmnażaniem zwierząt i głupotą niedouczonych właścicieli.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Wto gru 25, 2012 20:14 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Ale ja się z niczego nie cieszę! Wręcz odwrotnie! Po pierwsze też prosiłabym nie tak porywczo bo mam 13 lat i pierw muszę namówić tatę na to aby dal mi pieniądze bym mogła iść do weterynarza. Po drugie nie wiedziałam ze trzeba go wykastrować! Kocham koty i nie dopuszczam do ich zabijania. Zresztą wogolle bronie zwierząt. Dlatego się zapytałam. .. mam jeszcze jedno pytanie : ile kastracja kosztuje?

anulka830

Post » Wto gru 25, 2012 20:23 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

OK, nie wiedzieliśmy, że nie jesteś pełnoletnia. Twojego kotka powinie zobaczyć weterynarz teraz i spytajcie od razu o cenę kastracji, w różnych miejscach Polski jest różna. W Warszawie to ok 100-120 zł, gdzie indziej raczej taniej. W marcu bywa 50% taniej w niektórych gabinetach.
W pewnych sytuacjach można prosić o pomoc w umówieniu tańszego zabiegu. Skąd jesteś?

alix76

Post » Wto gru 25, 2012 20:24 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Cena kastracji zależy od gabinetu. Nie piszesz, w jakim mieście/miejscowości mieszkasz, więc nawet przybliżonej ceny nie można Ci podać. Musisz od razu po świętach zapytać o cenę kastracji w gabinecie, do którego chodzisz z kotem.
Wykastrowany kot nie będzie biegał za kotkami, więc ma mniejszą "szansę" na np. rozjechanie przez samochód.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Wto gru 25, 2012 20:25 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

To zależy gdzie mieszkasz,weterynarze mają różne ceny.Najlepiej zadzwonić do weterynarza i się zapytać. Możesz tez zerknąć do działu Weci polecani - tam dziewczyny mogą ci polecić jakiegoś dobrego weterynarza.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Wto gru 25, 2012 20:40 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Anulko, z jednej pary kociej rodzi się c.a. szóstka kociąt, które za pół roku jest już prawie sprawne do płodzenia z każdej pary następnej szóstki kociaków. I tak w kółko. Koty są rozjeżdżane przez samochody, zabijane przez ludzi często w okrutny sposób, umierają w piwnicach z głodu, giną i ślepną, bo im wirus kociego kataru wyżera oczy - jest ich bardzo dużo. Za dużo! Dlatego jedynym sposobem zaprzestania rodzenia się (nadpopulacji) kotów jest świadomość tego i .... najważniejsze - sterylizacja. Kocurów (kastracja) i kotek (zabieg sterylizacji).
Koty "wychodzące" mogą zachorować, oprócz zwykłych "kocich" chorób, na dwie poważne. To FIV (odpowiednik ludzkiego AIDS) http://www.vetopedia.pl/article66-1-Koc ... IV%29.html i na białaczkę FeLV http://kocia_stronka.republika.pl/felv.html (nie chodzi tutaj o raka krwi, jak u ludzi). Obydwie często kończą się śmiercią zwierzęcia, mimo poważnych zabiegów o utrzymanie go przy życiu. Tymi chorobami najczęściej zarażają się koty walczące ze sobą o kotki w czasie rui. Dlatego:
1. najpierw zrób testy swojemu kocurkowi: test na FIV i FeLV
2. zrób badania krwi (jak przed każdym zabiegiem/operacją - NARKOZĄ)
3. WYKASTRUJ!
DZIĘKI TEMU BĘDZIE MNIEJ KOCIĄT I KOCIEGO NIESZCZĘŚCIA (z którym walczą osoby związane z tym forum), a Twój kot będzie żył dłużej i zdrowiej.
Ze względu na to, że Twój kot mógł mieć właśnie teraz kontakt z FIV lub FeLV - z testami trzeba odczekać, bo gdybyś zrobiła je natychmiast mogą nie pokazać jeszcze "zarażenia". Obecnie biegnij z kotem do lekarza, żeby opanować sprawę zranionej łapki, a potem zrób to wszystko, co przeczytałaś. To będzie dobry uczynek dla Twojego kota, jak i dla tych wszystkich, które dzięki temu się nie urodzą i nie będą miały zginąć w okrutny sposób.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Wto gru 25, 2012 20:44 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Zwracam tylko uwagę, że Autorka wątku jest niepełnoletnia - decyzje, zwłaszcza związane z wydatkami, mogą nie należeć do niej.
Ale może Rodzice też zajrzą na wątek?

alix76

Post » Wto gru 25, 2012 20:48 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Zapraszamy rodziców :)
Czy z tej rany leje się krew czy ropa. Jak ta rana pachnie? Myślę, że nic się nie stanie jeśli zalejesz tę ranę wodą utlenioną, a potem koniecznie trzeba jechać z kotem do weterynarza.
Jeśli on na tej nodze nie staje to już jest bardzo poważna sprawa czyli zaawansowany stan zapalny - konieczne jest zastosowanie antybiotyków.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Wto gru 25, 2012 20:52 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

Skąd jesteś?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Wto gru 25, 2012 22:39 Re: Mój kot ma ranę! Jak go wyleczyć?

dziekuje za zrozumienie . ja jestem z metkowa - malutka wies nieopodal Chrzanowa ( 40 km od Krakowa) . Obecnie nie mamy pieniedzy poniewaz ostatnio mielismy pogrzeb i teraz musimy sie z resztek jakos utrzymac ale postaram sie kociaka wyleczyc. Dziekuje za informacje pozdrawiam - Ania :)

anulka830

[następna]