Witajcie dziewczyny
Marcia boski ten torcik koci
w ten weekend piekłam tylko tort dla koleżanki tak na szybko i w biegu wiec nie taki piękny jak Maci

a tutaj przepis na tartę cytrynową z bezą
Tarta cytrynowa z bezą
Składniki:
Na ciasto: 250 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g zimnego masła
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
Na krem cytrynowy:
2 duże cytryny, dokładnie umyte i osuszone
4 żółtka
125 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
75 g stopionego masła
200 ml wody
na bezę:
5 białek
250 g cukru pudru
Przygotuj ciasto: Do miski przesiej mąkę z cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki. Przesiekaj widelcem. Dodaj żółtko i 1 łyżkę zimnej wody, czubkami palców zagnieć jednolite ciasto. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do tarty wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na grubość 4 mm. Przełóż ciasto do formy, dokładnie dociśnij do brzegów naczynia. Przykryj ciasto arkuszem pergaminu, wysyp na wierzch suchą fasolkę lub ceramiczne kulki do pieczenia. Odetnij zbędne kawałki ciasta. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 10 minut. Usuń papier i piecz jeszcze 5-10 minut, aż ciasto będzie jasnozłote. Wyjmij z pieca i odstaw do wystudzenia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Przygotuj nadzienie cytrynowe: wyciśnij sok z cytryn i otrzyj z nich skórkę. Wsyp mąkę, cukier i skórkę z cytryny do rondelka, wymieszaj. Dodaj wodę i dokładnie ucieraj, aby powstała gładka masa. Podgrzej zawartość na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodaj masło i wymieszaj, aby otrzymać jednolitą masę. Zdejmij z ognia. Żółtka przełóż do miski i roztrzep widelcem. Dodaj 2-3 łyżki masy i wymieszaj z żółtkami. Przełóż żółtka do rondelka i wymieszaj rózgą. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia.
Krem przełóż na upieczony spód z ciasta. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną masę, nałóż na wierzchu kremu cytrynowego. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 20-25 minut. Beza powinna być lekko złocista.