RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ MA CUDOWNY DT SZUKAMY DS !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 15, 2012 10:34 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

Nigdy nie miałam do czynienia z FIV, z FeLV natomiast aż nader często.Nauczyłam się nie panikować, bo to nic nie daje.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob gru 15, 2012 10:42 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

Agneska pisze:Ewar, wedlug roznych statystyk ok. 10 procent kociej populacji w miastach jest nosicielami wirusa fiv. Nosiciel moze przez kilka lat byc w doskonalej formie (w dobrych warunkach wiele lat). Widac dopiero pozniej kiedy wirus uaktywni sie i kot choruje na FAIDS, wtedy kazda infekcja jest grozna. Bardzo czesto zaczynaja sie choroby nerek.
Dlatego "widac" rozwinieta chorobe a nie nosicielstwo wirusa u jeszcze zdrowego, mlodego kota. (Podobnie jak u ludzi - mozna wiele lat przezyc z wirusem HIV, dopiero chorzy na AIDS wyraznie "zle wygladaja" - to takie banalne, niemedyczne uproszczenie z mojej strony).

Test warto powtorzyc. Choc jesli na plytkowym bylo widac wyrazne dwie kreski, to niewielka szansa, ze byl bledny. Chyba, ze wynik byl niejednoznaczny, typu "niewyrazna kreska, cien kreski".

W ogloszeniach nie nalezy pisac slowa FIV. Ludziom automatycznie kojarzy sie z HIV, nie czytaja dalej. Trzeba pisac, ze kot musi trafic do domu niewychodzacego I byc kocim jedynakiem. Dopiero w trakcie rozmowy nalezy dokladnie wyjasniac co oznacza nosicielstwo wirusa I jego konsekwencje.

Tak ,Agneska ma rację ,myślę że nie należy pisać o tej chorobie ,tylko w rozmowie wyłuszczyć.
Znów dzwoniła do mnie pani od Rudzika ,chce namówić teściową aby go zabrała ,jest po kastracji więc ma większe szanse.
Powiedziałam tylko że w tej chwili to już podpisujemy umowę żeby nie było że na jeden dzień i znów na ulicę :evil:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob gru 15, 2012 11:36 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

Kurcze Agneska ma rację , muszę zmodyfikować mój post , w dziale gdzie go wkleiłam.
:oops:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Sob gru 15, 2012 12:41 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

ogłoszenia beda dzis robione , podaloam Dora Twoj nr i zero info o FIV...ja bym narzaie nic nie mówiła, bo skoro czuje sie swietnie i nie jestesmy pewne czy wyniki sa na 100 % pewne to ....sama juz nie wiem:(
agula76

Post » Sob gru 15, 2012 12:49 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

agula76 ,tak nie można ,trzeba mówić tylko delikatnie nie strasząc .
Obrazek

dorcia44

Post » Sob gru 15, 2012 12:52 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

dorcia44 pisze:agula76 ,tak nie można ,trzeba mówić tylko delikatnie nie strasząc .

wiem:(...tylko czy test jest w 100 wiarygodny...bo moze sie okazac ze kot jest zdrowy....ale oki....w ogloszeniach wzmianki o Fiv nie bedzie :)....natomiast reszta nalezy do Ciebie...i oby domek jak najszybciej sie znalazł
agula76

Post » Sob gru 15, 2012 12:58 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

dlatego warto zaznaczyć że np. nie jest to w 100% pewne ,że warto powtórzyć test za jakiś czas.
Obrazek

dorcia44

Post » Sob gru 15, 2012 12:59 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

a jak wogóle Rudzik sie czuje??? co u niego???
agula76

Post » Sob gru 15, 2012 13:04 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

Kobity, wysyłać mi no, te teskty i całą resztę.
Podam zaraz mojego maila na PW.

Właśnie wpełźliśmy do domu. Niespecjalnie spałam w związku z kociospadochroniarzami, ale są jakieś priorytety...
przełknę coś, wypiję garnek kawy i do roboty
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Od: Wto mar 08, 2011 1:13

Post » Sob gru 15, 2012 13:14 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

meksykanka pisze:Kobity, wysyłać mi no, te teskty i całą resztę.
Podam zaraz mojego maila na PW.

Właśnie wpełźliśmy do domu. Niespecjalnie spałam w związku z kociospadochroniarzami, ale są jakieś priorytety...
przełknę coś, wypiję garnek kawy i do roboty

wysłałam :)
agula76

Post » Sob gru 15, 2012 13:21 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

Odebrałam.

Gdyby ktoś pomógł w wymyśleniu kilku wzruszających, duszoszczipattelnych czy też inncyh zdań, bardzo proszę :oops: Na razie wrzucam ogłoszenia na innego kotka.. Byłoby szybciej i łatwiej... gdybym miała gotowy wzruszajacy tekst, albo przynajmniej część.
Ogłaszam konkurs na zdań kilka na kociopomoc.
Ja w razie czego domontuję.... potem wrzucę... a potem choć chwilkę się zdrzemnę :oops:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Post » Sob gru 15, 2012 13:23 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

meksykanka pisze:Odebrałam.

Gdyby ktoś pomógł w wymyśleniu kilku wzruszających, duszoszczipattelnych czy też inncyh zdań, bardzo proszę :oops: Na razie wrzucam ogłoszenia na innego kotka.. Byłoby szybciej i łatwiej... gdybym miała gotowy wzruszajacy tekst, albo przynajmniej część.
Ogłaszam konkurs na zdań kilka na kociopomoc.
Ja w razie czego domontuję.... potem wrzucę... a potem choć chwilkę się zdrzemnę :oops:

ja niestety nie mam az tak twórczej weny :(
agula76

Post » Sob gru 15, 2012 13:29 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

Może ktoś pomoże, bo ja jestem w niedoczasie (nie mówiąc o niedospaniu :mrgreen: ) a mam dziś zrobić ogłoszenia dla kotka, dla którego mam już przygotowany tekst, tytuł i zdjęcia.
W tzw. międzyczasie jakaś sprytna ekipa mogłaby pomóc, c'nie?
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Post » Sob gru 15, 2012 14:33 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

pięknie prosimy o dobry tekst !
Obrazek

dorcia44

Post » Sob gru 15, 2012 14:47 Re: RUDY ,PIĘKNY ,MIZIASTY FIV+ CZEKA W LECZNICY DT/DS NA CI

no to może coś takiego :

Cześć! Jestem rudzik, mam ok 2 latek i piękne rude futerko. Miałem kiedyś domek, było tam ciepło i miseczka pełna była. Było mi tak cudownie ! Kochałem swoich dużych z całego kociego serca, szkoda, że oni nie odwzajemnili tej miłości i pewnego razu zostawili w parku. Na początku czekałem na nich, wołałem, szukałem, ale niestety nie wrócili już nigdy...Przez jakiś czas w parku było mi dobrze, poza małym incydentem kiedy pies mnie zaatakował, na szczęście jestem szybki i zwinny i udało mi się uciec, ale pozostała mi pamiątka z tego starcia...taka ranka po ugryzieniu. Nie cierpiałem głodu, bo ludzie mnie dokarmiali, postawili mi nawet domek z kartonu ! Bardzo się cieszyłem, że mam własny kąt, że oni tacy są mili, bo przecież ludzie kochają zwierzęta, prawda ? Cieszyłem się gdy przychodzili, lecz gdy się zrobiło zimno przestali przychodzić, byłem głodny i było mi smutno i bardzo zimno...Popłakiwałem sobie cichutko gdy usłyszałem swoje imię ! Pobiegłem szybko w stronę głosu...jakieś ciepłe ręce mnie objęły i zabrały do cieplutkiego miejsca gdzie mogłem najeść się do syta ! Z tego co wiem nie mogę tam długo zostać bo inne biedy czekają na pomoc miłej pani, ale tak bardzo boję się wrócić na ulicę...Proszę ! Przygarnij mnie! Obiecuję, że będę grzeczny i nie zawiodę cie nigdy, daj mi tylko szansę...

nie wiem czy nie za długie, ale można redagować wedle uznania :)
jo.anna

[poprzednia][następna]